Jak nastavit fotopast?

Fotopasti poskytují přesný a detailní záznam pohybu zvěře, ptactva či růstu rostlin. Žádný myslivec ani jiný milovník přírody se bez nich neobejde. Využití a specifika fotopastí jsou jiné než u standardních kamer. Víte, kterých technických parametrů si musíte všímat před jejich prvním nastavením?

Ještě před prvním použitím fotopasti vám rozhodně doporučujeme přečíst si návod, který byl k fotopasti přibalen. Dozvíte se tam vše potřebné – od funkcionality jednotlivých tlačítek až po možnosti, které můžete na fotopasti nastavit.

Výhody fotopascí

1. Fotopasti představují pokrokovou technologii v rámci kamerového sortimentu, jsou využitelné přes den, v noci a bez obsluhy.

2. Jejich výdrž v pohotovostním režimu přepočítává na 3, 6 a více měsíců.

3. Fungují iv náročných a extrémních venkovních podmínkách (mráz, vítr, déšť), disponují vlastním zdrojem a mají nízkou spotřebu energie.

4. Nahrávání probíhá v rámci vlastní interní paměti.

5. Jednoduché spuštění a přepínání mezi režimem foto / video v předem nastaveném časovém intervalu.

Kritéria výběru fotopasti

Zaměřte se na technické specifikace fotopasti:

  • kompaktní rozměry,
  • maskování v přírodě v každém ročním období,
  • možnost Full HD rozlišení,
  • alespoň 16 GB paměťová karta a
  • velmi rychlé spuštění - nesmí být delší než 1,2 sekundy.

TIP: Pro snadné umístění a rychlou obsluhu vám doporučujeme vybrat fotopast s rozměry max. 10 cm. 15x10x6 cm. V praxi se vám mohou osvědčit i menší fotopasti. Neméně důležitá je odolnost vůči extrémním teplotám (-15 až +60 °C). Více o tom, co je třeba zohlednit při výběru fotopasti se dozvíte v blogu: Jak vybrat fotopast.

Jedno nabití = několikaměsíční výdrž

Myslete na to, že v pohotovostním režimu musí fotopast v přírodě zvládnout monitoring zvěře i během několika měsíců. Osm alkalických baterií zajistí snímání zvířat po dobu 2 a více měsíců.

Ostré noční záběry jsou samozřejmostí

Noční záběry bývají zhotoveny pomocí infračervených diod s dosahem 15-20 m. Záznam a spuštění činností závisí i na předem nastavených přírodních změn (fáze měsíce, vegetace, růst květů či uhnízdění ptáků). Setkáte se i se záběry "v plánem poplachu" - ty budete muset protřídit.

Postup nastavení fotopasti

Prvním krokem nastavení fotopasti je zjištění množství nastavovacích tlačítek a definování, kterým tlačítkem se dostanete do hlavního menu.

1. Po vložení baterie, SD karty a kontroly její aktivace přepínejte polohy z OFF na TEST.

2. Zvolte jazyk a základní časové a datování.

3. Přejděte do nastavení SMTP / MMS. Některé fotopasti disponují 4G modulem pro zasílání fotografií nebo mailů.

4. Ověřte správnost údajů a vyberte si požadovaný REŽIM (foto a následně video / výlučně foto / výlučně video / foto + video).

Frekvence 3 snímků

Chcete-li při monitoringu získat kvalitní foto sérii, zvolte si sekvenci 3 snímků po sobě. Výhodou je snímání při zaznamenání pohybu, při změně nebo při nečekaném útoku.

V případě videa vám nedoporučujeme nastavit delší video sekvenci jako na 1 minutu (baterie se bude vybíjet rychleji).

Nastavení PIR intervalu

PIR interval - zpoždění mezi jednotlivými snímky - nenastavujte na kratší dobu než 1 minutu. Dbejte na to při fotopasti se 4G modulem, protože samotné odesílání snímků trvá obvykle déle.

PIR 1 min znamená, že po vyhotovení snímků podle vašeho nastavení se fotopast vypne na 1 minutu. Následně začne pořizovat další snímky (pokud zaznamená pohyb).

Aktivace fotopasti

Fotopast aktivujete přepínáním z polohy TEST do OFF a následně do ON režimu. Vždy počkejte na "rozblikáním" diod.

Fotopast bude úspěšně aktivována, pokud (většinou) pětkrát zazáří bílé LED světlo (v manuálu může být uvedeno jinak).

Prohlížení snímků

Zachycené záběry si můžete prohlédnout buď přímo na monitoru fotopasti, na počítači, mobilu nebo jako z běžného fotoaparátu.

Kvalita závisí i na umístění

Nastavení fotopasti a kvalita snímků se odráží od revíru (finálního umístění). Myslete na to, abyste svou fotopast nenarušovaly přirozenou lesní faunu a flóru (ptačí hnízda nebo jiné úkryty zvěře). Můžete ji umístit na plot, strom nebo i sloup.

Formátování SD karty

Po každé výměně paměťové karty ve fotopasti je vhodné paměťovou kartu pro správné fungování naformátovat. Vždy se však ujistěte, že to děláte až s vyměněnou SD kartou, jinak byste přišli o všechny předchozí záznamy.

Výrobní nastavení

Pokud byste náhodou něco nastavili nesprávně a neuměli si s tím poradit, pomocí této funkce umíte fotopast resetovat zpět do výrobních nastavení. Všechna nastavení se tak vrátí do stavu, jako když jste fotopast vybalili z krabice.

Vsaďte na kvalitní výběr

Dlouhou životnost fotopasti vám zabezpečí i správný výběr. Zaměřte se na parametry, specifikace a podmínky, ve kterých bude vaše fotopast využívána.