Test odolnosti s vynikajícími výsledky a prvenstvím!

Vyhřívaných ponožek se na našem ale i celosvětovém trhu nachází mnoho, ať už s rozdíly ve výkonu, kvalitě, ale zejména ceně. Při výběru je třeba zohledňovat všechna zmíněná fakta. Ale přemluvil by vás například test odolnosti a kvality na světové úrovni? Pojďme se na to společně podívat.

Laboratorní testy vyhřívaných ponožek společnosti Testfakta ukazují velké rozdíly v ceně, jakož i kvalitě a výkonu. Některé jsou dokonce tak horké, že riskujete, že se popálíte, pokud si nedáte pozor. Ale test také ukazuje, že lze najít kvalitní ponožky za rozumnou cenu. Vyhřívané ponožky jsou vítanou novinkou pro myslivce, lyžaře či milovníky různých zimních sportů. Základní konstrukce vyhřívaných ponožek je založena na všitých topných tělesech, které jsou napájeny prostřednictvím baterií. Spojení výkonných těles a baterií dokáže udržet vaše nohy v teple až několik hodin, a to jen na jedno nabití.

Teplota se reguluje buď na držáku baterie nebo přes aplikaci v mobilním telefonu. Zpravidla by se maximální teplota měla používat pouze několik minut. U některých druhů ponožek teplota také velmi rychle stoupá na nepříjemně vysokou úroveň, přičemž při nepozornosti hrozí popálení.

Testfakta laboratorně testovala osm druhů vyhřívaných ponožek v nezávislé laboratoři PZT v německém Wilhelmshavenu. Ceny vyhřívaných ponožek se pohybovaly v různých cenových relacích.

Nejvíce evidentně zaváží tepelná kapacita, tedy schopnost udržet chodidlo v teple ve velkých mrazech. Test měří, jak dobře dokážou ponožky udržet nohy v teple při teplotě -10 °C. Nejlepším ponožkám se podařilo zpomalit pokles teploty během jedné hodiny o 12-13 ° C oproti poklesu teploty těsně nad 20 ° C u nejhorších. Není pochyb o tom, že vyhřívané ponožky jsou velmi rozdílné oproti tradičním ponožkám, zdůrazňuje vedoucí testu Thorsten Kutzner v laboratoři PZT.

Všechny vyhřívané ponožky v testu dělají nohu jednoznačně teplejší. Potom je vždy obtížné zhodnotit přispívající účinek zvýšeného krevního oběhu, ke kterému dochází, když je tělo v pohybu. Mnoho lidí během zimy zažívá dlouhá období silného chladu a teploty, které jsou v chladící komoře jasně pod testovanými -10 °C.

"Ano, a bylo by zajímavé udělat rozšířený praktický test, který by ukázal, jak se teplo rozděluje v chodidle při skutečné zátěži. Můžeme mít podezření, že ponožky, které mají pouze jedno topné těleso, budou pak těžší rovnoměrně rozvádět teplo,": říká Thorsten Kutzner.

K vyhodnocení odolnosti ponožek byly testovány ponožky umístěné na chodidla vystaveny úplnému opotřebení. Náročná a rozhodující zkouška, kde několik ponožek dostalo výprask. Nejodolnější vůči opotřebení byla ponožka od Segeru, která v testu získala i druhé nejvyšší kombinované hodnocení.

Všechny ponožky prošly třemi praními v pračce bez problémů, ale je třeba zdůraznit, že ponožky je třeba sušit zavěšené a nesušit v sušičce - může dojít k poškození vyhřívaných těles.

To, že ponožky dýchají, je důležité pro pohodlí, ale pokud kozačky nedýchají, nemusí na tom až tak záležet. Dalším komfortním aspektem je komprese, tedy to, jak sedí v oblasti lýtek. Tady byly velké rozdíly mezi jednotlivými značkami a proto je důležité, abyste si ponožku před koupí vyzkoušeli a abyste se v ní dobře cítili. "Jaké závěry lze vyvodit z našeho testu - jaké ponožky si vybrat? Samozřejmě, hodně závisí na tom, jak se mají používat.": říká Thorsten Kutzner.

Pro myslivce, který sedí nebo stojí dlouhé hodiny v lese, je nejdůležitějším parametrem tepelná kapacita, zatímco pro lyžaře může být důležitější umět regulovat teplotu v ponožkách.

Několik modelů vykazovalo velmi vysoké maximální teploty. Byla by zapotřebí jasnější varování? Celkově nejlepší výsledek v našem testu mají ponožky značky Alpenheat. Nejdražší ponožky v testu od Therm-Ic nezískaly vyšší celkové skóre než některé levnější modely.

Tisková agentura Testfakta pověřila severskou mediální laboratoř, aby otestovala výběr vyhřívaných ponožek. Testy provedla nezávislá laboratoř PZT v Německu. Test obsahoval hlavní parametry, jako jsou: tepelná kapacita, prodyšnost, kapacita baterie, komprese, odolnost proti opotřebení a odolnost vůči praní.

Byly testovány následující modely topných ponožek:

  • Therm-ic - Ultra Warm Comfort Socks
  • Victory – Seger Heat Mid
  • Lenz – Heat Sock 4.1 Toe Cap
  • Avignon – 1416 Heat Surround Toe
  • Alpenheat – Fire Wool Sock
  • INF- Batteriuppvärmda strumpor
  • Zalea – Driven by heat
  • Hottronic – Heat Socks XLP 1P Surround comfort

Laboratorní test

Vyhřívací kapacita
V prvním kroku se měří schopnost ponožky zahřát různé oblasti chodidla. Chodidlo se vyhřívá ponožkou nastavenou na maximální výkon a měření se provádí termokamerou na vnější, spodní a horní straně chodidla. Pro každou oblast je zaznamenána průměrná teplota a maximální teplota v rámci oblasti měření.

K otestování a vyhodnocení schopnosti ponožky udržet chodidlo déle v teple v silném chladu se ponožka navleče na chodidlo naplné hliníkovými granulemi. Noha se zahřívá pět minut při maximálním výkonu. Hned poté se na nohu navleče bota, která se vloží do klimatické komory o teplotě -10°C. Ponožka je nastavena na střední výkon (druhý nejvyšší výkon) a senzory v hliníkových granulích zaznamenávají pokles teploty po dobu 60 minut.

Prodyšnost
Schopnost ponožky propouštět vodní páru (vlhkost podobná potu nohou) se měří podle standardní metody EN ISO 14268.

Komprese
Punčocha je umístěna na lékařské figuríně. Tlak na dolní končetiny figuríny se měří u obvodu 23 a 36 cm. Čím vyšší tlak, tím lepší kompresi ponožka poskytuje.

Odolnost proti oděru
Vzorky z paty ponožky a nášlapné části jsou podrobeny 30 000 otáčkám oděru podle standardní metody EN ISO 12947-2. Po úplném obroušení se zaznamená opotřebení zkušebních vzorků.

Účinek praní
Punčocha se vloží do sáčku na prádlo a třikrát se vypere v pračce na 30 stupňů. Po vysušení (sušení na závěsu) se hodnotí vliv na textilie a případný vliv na funkci ponožky.

Kapacita baterie
Kapacita baterie se měří pro pravou a levou ponožku při nastavení středního výkonu (druhý nejvyšší výkon). Před měřením se baterie nabijí na maximum a dvakrát úplně vybijí.

Interpretace a klasifikace
Výsledky laboratorního testu se interpretují a klasifikují po konzultaci s provádějící laboratoří. Hodnocení se provádí na stupnici od 1 do 10, kde 10 je nejlepší. Známky pod 6 se udělují pouze tehdy, lze-li výsledky považovat za špatné nebo výrazně horší než ostatní produkty v testu.

V celkové známce mají části testu následující váhu:

Tepelná kapacita - 40%

Kapacita baterie - 20%

Kvalita a udržitelnost - 25 %

Prodyšnost - 10%

Komprese - 5%

Pokud vás tento test odolnosti přesvědčil při výběru nejlepších vyhřívaných ponožek, celou nabídku Alpenheat naleznete zde: Vyhřívané ponožky Alpenheat