Vojanda proti sportovkyni

Španělská Norica vyrábí vzduchovky více než sto let. Ačkoliv vytvořila řadu nových prvků a technologií, těžištěm její nabídky zůstávají zlamovací modely. I mezi nimi ovšem najdete různorodé kousky, z nichž jsem se rozhodl otestovat takticky laděnou pušku Quantico a klasicky pojatý typ Atlantic Viper.

Díky značce Slavia mají jednoduché vzduchovky se zlamovací hlavní v tuzemsku velkou tradici. I po ukončení produkce "slávek" patří k oblíbeným volně dostupným zbraním, které najdete ve většině venkovských domů či chalup. Hodí se pro rekreační i cvičnou střelbu a můžete s nimi likvidovat menší škůdce v čele s hlodavci. Platí, že zlamovačky přináší oproti ostatním konstrukcím řadu výhod. Obvykle pracují s odolnou kombinací pružina–píst, takže vydrží i hrubší zacházení, navíc je snadno opravíte i v domácích podmínkách. Nemusíte k nim nic dokupovat a jsou vždy připraveny ke střelbě. Také z peněženky zpravidla vytáhnete podstatně menší obnos než v případě pneumatických zbraní PCP (pre-charged pneumatic), kde pohon zajišťuje stlačený vzduch z kartuše – po spotřebování jej doplníte buď pumpičkou, nebo přepouštěním z tlakové lahve. Když takové příslušenství nemáte po ruce, je dostříleno.

Třetí skupina zbraní se od "pécépéček" liší hnacím médiem: oxidem uhličitým v bombičkách, vkládaných do pažbičky nebo nábojového zásobníku. K nevýhodám obou naposled jmenovaných variant patří nutnost myslet na zbývající množství plynu, nicméně za vyšší cenu a náročnější údržbu dostanete lepší přesnost, tichý chod a minimální zpětný ráz. Pro mnoho zájemců však robustnost a snadné použití pružinovek znamená rozhodující pozitiva, takže není divu, že se na českém trhu výrobcům s podobnou filozofií jako Norica daří.

 

Podobné i odlišné

Nejprve se podívejme, co mají oba testované modely společného. Předně je spojuje zmíněná zlamovací konstrukce s pružinovým mechanismem a dostupnost v ráži 4,5 nebo 5,5 mm. Standardně se vyrábějí s úsťovou energií 16 joulů, díky níž jsou legálně prodejné bez registrace ve většině zemí. Pro trhy povolující i vyšší hodnoty – například ten český – dokáže Norica úsťovou energii upravit dle požadavku distributora. Otevřená mířidla dostala světlovodné prvky – u mušek jde o červenou tyčinku, u hledí o dvojici zelených teček. Zatímco muška obou vzduchovek je pevná a kryje ji ochranný prstenec, hledí pojali konstruktéři u modelů Quantico a Atlantic Viper jako výškově i stranově stavitelné bez nutnosti použít nářadí. Pušky disponují pojistkou proti nechtěnému výstřelu a mohou se pochlubit také spouští stavitelnou pomocí šroubováku.

Hlavně opatřené černěním mají drážkování a za společný prvek dvojice "Španělek" lze považovat též příjemnou cenu, která nepřekračuje 5 500 Kč. Tím však podobnost vzduchových pušek končí, protože každá je určená jiné cílové skupině. Norica Quantico vychází ze snahy výrobce nabídnout levnou a snadno ovladatelnou zlamovačku, která se přizpůsobí lidem různých tělesných proporcí a pomůže jim tak rychleji a snadněji ovládnout taje střelby. Takticky laděný design se inspiroval zbraněmi používanými americkým Federálním vyšetřovacím úřadem ve výcvikovém středisku FBI Academy. Základna leží poblíž virginského města Quantico, podle něhož černá kráska dostala své jméno. Oproti většině zbraní Norica se Quantico nevyrábí na Pyrenejském poloostrově, ale v Číně. Španělé totiž její produkci svěřili společnosti BO Manufacture, proslulé mottem The Black Ops Soul. Ta se zaměřuje hlavně na airsoftové zbraně a sídlí ve Francii, nicméně její výrobní kapacity najdete právě v Asii.   

 

S plně stavitelnou pažbou

Na první pohled zaujme Quantico matným celočerným provedením a skeletovou polymerovou pažbou, která se dá pomocí šroubů s rozměrnými hlavicemi nastavit ve všech třech osách: Svým potřebám uzpůsobíte délku celé opěry, výšku lícnice i její natočení do stran od podélné osy zbraně. K nepřehlédnutelným prvkům patří atypicky pojatá pistolová rukojeť, jejíž tvar mi připomněl řešení známé ze soutěžních vzduchových pistolí. Střelci zvyklému na klasický design může grip zpočátku připadat tenký, ovšem zakrátko si na něj zvyknete, protože nabízí překvapivě dobrý úchop. K tomu přispívá též "krupičková" povrchová textura všech polymerových částí.

Rukojeť se spolu s předpažbím i částí pažby dělá z jediného kusu materiálu, takže se nedá vyměnit za jiný typ. To nepovažuji za problém, avšak obávám se, že nejvíce namáhané místo pušky – spoj gripu a těla – je skutečně až příliš subtilní. Kdyby vám vzduchovka vyklouzla z ruky a dopadla botkou z výšky na tvrdý povrch, pravděpodobně by se v tomto bodě zlomila.   

Ačkoliv má hlaveň černou barvu, v manuálu se dočtete, že ji výrobce ošetřil hlubokým modřením. Funkční mechanismus PSP (Performance Spring Piston PSP) se vyrábí z tvrzené oceli. Závěr spadající do produktové řady FMB (Full Metal Breach) se chlubí celokovovou konstrukcí a vrchní stranu pouzdra závěru kryje univerzální lišta typu DSR pro montáž puškohledu. Místo něj lze použít zmíněná mířidla se světlovodnými prvky. Prstenec chránící mušku se dělá z plastu, což je trochu škoda – u takticky laděné vzduchovky bych očekával odolnější kov. Z téhož materiálu sestává stavitelné hledí, u něhož mě zamrzelo poněkud odfláknuté provedení s výraznými otřepy. Kolečko pro stranové nastavení je označeno písmeny L a R (Left/Right – vlevo/vpravo), kolečko pro výškovou korekci nese označení U a D (Up/Down – nahoru/dolů). Při jejich použití zapomeňte na jasně slyšitelné a jednoznačně identifikovatelné kliky. Prostě musíte odhadnout, o kolik byste měli otočit, a pak si ověřit výsledek až v terči.

 

Klasika v módním kabátě

Atlantic Viper patří svým designem k typickým vzduchovkám od Noricy. Vyrábí se ve Španělsku a mezi jeho hlavní přednosti se řadí robustnost či vysoká kvalita zpracování. Pažba s pevnou zvýšenou lícnicí sestává z polymeru vyztuženého vlákny, která jí dodávají pružnost napomáhající absorbovat zpětný ráz. Základní verze Atlantic dostala pažbu v jednolitém šedomodrém odstínu, u prémiovější varianty Atlantic Viper vsadili Španělé na atraktivní kamuflážní vzor. Skládá se z nepravidelných polí několika odstínů pískové a hnědé barvy a vypadá opravdu dobře. Díky sametově hebké povrchové úpravě pažby zbraň neklouže ani ze zpocených dlaní, ke stabilitě úchopu přispívá také kostičkování na bocích pistolové rukojeti a většině předpažbí. Nechybí pryžová botka se změkčujícími otvory.

K dalším charakteristickým prvkům elegantní vzduchovky patří celoocelový závěr nebo hlavní pružina z prémiové německé oceli, která se opotřebovává jen pomalým tempem. U Noricy po ní sáhli ve snaze o dlouhou životnost a konstantní výkon. Mušku chrání ocelový prstenec, a přestože mířidla i tentokrát sestávají z plastu, mohou se v porovnání s Quanticem pochlubit preciznějším zpracováním a kvalitnějším materiálem. Při otáčení korekčními kolečky jsem si také všiml, že se hledí stranově i výškově nastavuje přesněji: Kolečka jsou označena čísly a jednotlivé kroky signalizují tiché kliky. Hlaveň i ostatní kovové díly pokrývá pečlivé černění, na horní straně pouzdra závěru najdete 11 mm rybinu pro uchycení optiky. Celkově se Atlantic Viper svou koncepcí podobá posledním generacím slavií, k jejichž osvědčeným prvkům přidává modernější materiály či atraktivnější vzhled.  

 

Dvě různé ráže

Taktickou vzduchovku jsem otestoval v nejběžnějším kalibru 4,5 mm, u klasičtěji pojatého modelu šlo o ráži 5,5 mm. V prvním případě jsem sáhl po diabolkách JSB Match S100 s plochou hlavou a hmotností 0,535 g. Vysoká váha je předurčuje zejména pro výkonnější vzduchovky, mně se nicméně osvědčily i u modelů s nižší úsťovou energií. Ve druhém případě jsem Noricu "krmil" podobně tvarovanými diabolkami Gamo Pro Match o váze 1 g. Tentokrát šlo spíš o vynucenou volbu, protože jiný typ 5,5mm střeliva nebyl bez předchozí objednávky dostupný.

Rozhodl jsem se střílet přes otevřená mířidla – cílem se stal standardní vzduchovkový terč o průměru 119 mm, umístěný postupně 15–20 m od palpostu. Už při nabíjení jsem si všiml, že Atlantic Viper se zlamuje snadno, kdežto u pušky Quantico musíte vynaložit pořádnou porci síly. Zhruba po 50 ranách se mechanismus trochu "ochodil", uvedená vlastnost ji ale i tak diskvalifikuje pro použití dětmi. Překvapilo mě též provedení pojistky: Není totiž automatická a zbraň zůstane po natažení odjištěná. Chválím výrobce za její dobrou dostupnost ukazovákem střílející ruky (nachází se v lučíku před spouští) i výrazné značení velkými písmeny F (Fire) a S (Safe), nicméně "automatiku" bych u vzduchovky pro trénink začátečníků jaksi očekával. Norica Atlantic Viper touto vychytávkou disponuje a před každou ranou tak musíte zbraň odjistit. Páčku pojistky najdete na totožném místě a u obou pušek ji nahmátnete třeba i poslepu. Lučíky zlamovaček nabízejí dostatek prostoru také v případě použití rukavic. Zatímco u Quantica dostal jazýček spouště plné provedení, u "atlantické zmije" vzniká z prohnutého a natvarovaného kousku plechu. Každému střelci lépe vyhovuje něco jiného, mně více sedla masivnější verze u taktické pušky.    

 

Odlišné chování spouště

Při míření si okamžitě všimnete dvou věcí. Za prvé, Quantico je o něco těžší, takže se při delší akci snadněji unavíte, ovšem výrobce pušku dobře vyvážil a ústí hlavně tak neopisuje nežádoucí "osmičky". A za druhé, Atlantic Viper dostal podstatně subtilnější červenou tyčinku mušky, díky čemuž se vám bude mířit pohodlněji (v případě Quantica zakrývá hrubší tečka na 15 m celou černou část terče). U obou zbraní chválím dobrou viditelnost světlovodných prvků a čitelnost mířidel také za šera.

Úvodní rány jsem vypálil z pušky vybavené stavitelnou pažbou. Hlasitost i charakteristika zvuku výstřelu se podobá slaviím a také zpětný ráz není nikterak výrazný – mimo jiné díky měkké pryžové botce. Poněkud mě zaskočily štípavé "kopance" do tváře, způsobené tím, že lícnice sestává z tvrdého plastu. Uvítal bych měkčí materiál nebo potažení polymeru jemnou gumou. Přes zmíněné nectnosti se mi stavitelné hledí dobře regulovalo, takže jsem dostal terč, mířidla i své oko rychle do jedné linie. Od vzduchovky v military stylu bych očekával tvrdší spoušť s krátkým chodem i zřetelným zlomem – a přesně to jsem také dostal. Její chování je předvídatelné a od první rány mi dokonale sedělo.

Norica Atlantic Viper nabídla ještě kultivovanější zpětný ráz a výstřely podobně nízké hlasitosti, byť mi svým zvukem připomínaly spíš kuši. Zbraň sedí v ruce jako ulitá, nicméně má na můj vkus až moc lehkou hlaveň. Při delší střelbě oceníte vyšší jakost zpracování či absenci jakýchkoliv ostrých hran, zato charakteristika spouště mě příliš nenadchla. První stupeň je velmi dlouhý – jazýček táhnete celou věčnost a nic se neděje, až náhle přijde zlom, jenže o poznání méně zřetelný než u Quantica. A to vše vede střelce k častějšímu strhávání zbraně.

 

Závěrečný verdikt

Přes všechny odlišnosti se mi z obou modelů střílelo dobře a zhruba po půlhodině tréninku jsem dosáhl srovnatelného soustřelu. Větší rozdíly nezpůsobila ani jiná ráže – testované pušky proto hodnotím jako podobně přesné. Kdybych kupoval vzduchovku pro děti, určitě bych sáhl po typu Atlantic Viper – pro jeho nižší váhu, snadnější natahování i jednoduchou a odolnější pažbu. Quantico bych doporučil začátečníkům, kteří si chtějí osahat prvky typické pro sportovní speciály či vzduchovkové klony armádních odstřelovaček, ale nechce se jim utrácet desetitisíce.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Celou nabídku kvalitních vzduchovek Norica naleznete zde: Vzduchovky Norica