Skandinávský dělník - Univerzální nůž HULTAFORS GK

Švédská značka Hultafors s více než třísetletou tradicí proslula hlavně ručně kovanými sekerami. Příznivcům outdooru i řemeslníkům nabízí také pracovní nože, které se vyznačují vynikajícím poměrem ceny a spolehlivosti. Toto tvrzení jsem se rozhodl ověřit na modelu Hultafors GK, největším a nejodolnějším zástupci celé řady.

Extrémně odolná ocel

Už na první pohled lze vidět, že konstruktéři upřednostnili funkčnost před líbivým vzhledem a že jde o čistokrevného „dělníka“. Model GK svým vzhledem připomíná běžný nůž do kuchyně, jenže zdání naštěstí klame a švédský výrobek o délce 22,3 cm přes extrémně jednoduchý tvar rukojeti skvěle padne do ruky. Díky tomu jsem ochoten Švédům odpustit i jedovatě zelenou barvu jednolité střenky, která se vyrábí z polypropylenu se strukturovaným povrchem pro jistější úchop. Masivní plastová záštita zabrání v pořezání i méně šikovným uživatelům nebo v situacích, kdy musíte rukou vyvinout větší tlak. Roli opory palce sehrává jen rozšířený konec rukojeti, navíc s viditelnou stopou po výrobním (vyhazovacím) nástroji. Takové řešení nevypadá kdovíjak atraktivně, ale musím říct, že v praxi funguje na jedničku.

Čepel typu drop point se může pochlubit délkou 9,4 cm a solidní 3mm tloušťkou, přičemž se vyrábí z japonské uhlíkaté oceli tvrzené na 58–60 HRC. Tento materiál u Hultaforsu určitě zvolili pro jeho extrémní odolnost i při nejhrubším zacházení včetně páčení, sekání a dlabání. Daní za nezničitelnost je poněkud snížená odolnost vůči korozi, takže čepel vyžaduje pečlivé očištění od vlhkosti po každém použití.

Nůž o váze 120 g se dodává v černém plastovém pouzdře, v němž drží velmi pevně i při poloze „hlavou dolů“. Ve spodní části se nachází otvor pro odtok dešťové vody. Speciální mechanismus umožňuje uchycení futrálu na knoflík pracovního oblečení, což přijde vhod zejména u montérek bez opasku. I na ten však pouzdro snadno připevníte – navíc bez nutnosti jej z kalhot vyvlékat, protože závěsné oko je otevírací. Rozměr oka dovoluje pouzdro umístit na opasky do šířky 4,5 cm.

Pro řemeslníky i dobrodruhy

Nejprve jsem si švédským pracantem zkusil připravit svačinu – nakrájením chleba, špeku a měkčích rajčat. Samozřejmě si s úkolem poradil, byť vyloženě tenké plátky s ním vzhledem k tloušťce čepele nevytvoříte. Za mě se nejedná o vadu – Hultafors GK je pracovní kudla, nikoliv filetovací speciál pro šéfkuchaře, a z „dřevorubeckého krajíce“ jsem se najedl dosyta. Bez sebemenších potíží si ostří poradilo i s houževnatými plastovými sáčky, v nichž jsou zabaleny potravinové dávky americké armády MRE (Meal, Ready-to-Eat).

Druhá fáze testu spočívala v práci se dřevem. Nejprve jsem zkoušel naškrábat kousky kůry na podpal – a hromádku březového troudu jsem měl k dispozici za pár vteřin. Poté se Hultafors pustil do ostření klacku o průměru asi 2 cm. Díky dlouhé rukojeti a stabilnímu úchopu jsem během dvou minut vytvořil ukázkovou špici třeba pro kolíkový stan nebo rožeň. A nůž nezklamal ani při páčení kusů materiálu ze starého pařezu.

Jak tedy zní verdikt?

GK je poctivé dělnické „dláto“, se kterým sice nevyřežete filigránskou sochu, ale přežije asi i přejetí parním válcem. Navíc jej koupíte za velmi příjemných 259 Kč, takže není problém si pořídit dva kousky. Zatímco jeden můžete mít v batohu, druhý třeba trvale uložený v autě jako nástroj pro nouzové situace. Závěrem dodám, že rodina řemeslnických nožů Hultafors zahrnuje speciální elektrikářské, dlátové, instalatérské nebo zahradnické modely. Každý má jinak tvarovanou čepel, navrženou k usnadnění práce v konkrétním oboru – například malířský Hultafors MK se dá použít i jako otvírák na plechovky s barvou nebo šroubovák. Všechny typy najdete zde.

Univerzální odolný nůž HULTAFORS GK naleznete zde: nůž HULTAFORS GK

Autor recenze: Miroslav Mašek - časopis Přežít