Uchovejte všechny vaše potraviny déle čerstvé a prodlužte jejich trvanlivost díky vakuovým balička potravin. Jídlo díky nim neztrácí svěžest a zároveň si uchovává všechny potřebné vlastnosti. Patří mezi zařízení do kuchyně, které vysají z nádoby nebo sáčku veškerý nadbytečný vzduch.
Při výběru vakuových baliček na potraviny se zaměřte na jejich funkce, hlučnost či sací pohon.
Vakuové baličky mají širokospektrální využití, ale některé z nich jsou určeny pouze pro komerci. Před koupí si je však třeba položit otázku, jak často je budete využívat.
Z hlediska využitelnosti:
Ruční vakuové baličky
Využití ručních vakuových balíčků je jen občasné. Jsou oblíbené v domácnostech, protože jejich cena je výhodná a používání jednoduché.
Napájejí se prostřednictvím baterií, nezabírají mnoho místa a dají se snadno uskladnit. Zavákuované potraviny v kapsách nebo nádobách nejsou těžké na uložení do mrazničky.
Automatické vakuové baličky
Automatické vakuovačkou nejenže dokáží odsát vzduch, ale k tomu i dokonale svařit sáček s potravinami. Jsou vhodné pro zájemce, kteří skladují potraviny mnohem častěji.
Po odsátí vzduchu a svaření sáčků je stačí jednoduše vložit do mrazničky nebo chladničky. Potraviny tak zůstanou dlouhou dobu čerstvé a nezabírají mnoho zbytečného prostoru.
Z hlediska principu fungování:
Komorové vakuové baličky
Komorové vakuové baličky představují výborných pomocníků do domácnosti. Jejich výdrž konzervovat potraviny je až několik hodin - bez přestávky.
Potraviny se jednoduše vloží do kapsy a odsají přebytečný vzduch. Komorové baličky potravin je možné využívat i pro skladování tekutých jídel a potravin.
Externí vakuové baličky
Externí - otevřené vakuové baličky - jsou určeny k vakuování tuhých potravin v rámci kapes a nádob. Využívají se zvenčí a jejich vzácné používání v domácnosti.
Volně stojící vakuové baličky
Jsou vhodné pro profesionální využití, disponují množstvím přídavných funkcí a velkým objemem.
Zatavovací vakuovačkou
Jejich využití je komerční, což znamená, že jsou přizpůsobeny k delším provozu. Princip fungování je stejný jako při komorových vakuovačkou. Rozdíl je v jejich objemu a propracovaných schopnostech zatavování kapes.
Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš nový blog: Jak si správně vybrat vakuovačku potravin?
Doba uchování při atmosférickém tlaku | Doba uchování při použití technologie vakuování | |
Chlazené potraviny (5 ± 2 °C) | ||
Červené maso | 3-4 dny | 8-9 dní |
Bíle maso | 2-3 dny | 6-9 dní |
Celá ryba | 1-3 dny | 4-5 dní |
Divina | 2-3 dny | 5-7 dní |
Tepelně zpracované produkty | 7-15 dní | 25-40 dní |
z vepřového masa | ||
Krájané vepřové maso | 4-6 dní | 20-25 dní |
Měkký sýr | 5-7 dní | 14-20 dní |
Tvrdý a polotvrdý ýyr | 15-20 dní | 25-60 dní |
Zelenina | 1-3 dny | 7-10 dní |
Ovoce | 5-7 dní | 14-20 dní |
Uvařené a následně chlazené potraviny (5 ± 2 °C) | ||
Pyré a zeleninové polévky | 2-3 dny | 8-10 dní |
Těstoviny a rizoto | 2-3 dny | 6-8 dní |
Vařené a pečené maso | 3-5 dní | 10-15 dní |
Koláče a zákusky | 2-3 dny | 6-8 dní |
Olej na smažení | 10-15 dní | 25-40 dní |
Mrazené potraviny (– 18 ± 2 °C) | ||
Maso | 4-6 měsíců | 15-20 měsíců |
Ryby | 3-4 měsíců | 10-12 měsíců |
Zelenina | 8-10 měsíců | 18-24 měsíců |