Olight Perun Kit - EDC svítilna pro každou příležitost

Jsou to věci každodenní potřeby, bez kterých se nechodí ani do stánku pro noviny. Jaké to je, pokud se rozhodnete svůj osud svěřit do služeb EDC svítilny Olight Perun Kit? Přibrali jsme ji do své výbavy, abychom Vám prozradili víc.

Brzy oslaví stoleté výročí

Když v roce 1927 americká firma Everyday uvedla na trh svítilnu No. 2697 Boy Scout s pravoúhlou hlavou reflektoru, nikdo netušil, že se z ní stane ikona, která dobije svět. Kompaktní provedení, spona a všestrannost cílení světelného kužele zaujaly natolik, že se tohoto designu chopila i americká armáda a námořnictvo.

Svítilny s pravoúhlou hlavou svítily a signalizovaly na misích ve Vietnamu a Koreji, vyblikávaly zprávy ve skautských táborech a ovládly celou scénu svícení od zásahových jednotek, přes řemesla až po trempy.

Každý špičkový výrobce svítilen má dnes v nabídce alespoň jeden model s takovým provedením. Výjimkou není ani Perun od firmy Olight. S nejnovějšími technologiemi, pro svícení v každé situaci.

Všestrannost nadevše

Oboustranná spona, zabudovaný magnet, ale i čelenka s pružným, gumovým držákem - to je výbava, která dělá z Peruna skutečně všestrannou svítilnu. Nemusíte přemýšlet nad tím, kde ji budete nosit a jak ji budete používat. Ve chvíli, když otevřete slušivou krabičku s tímto pomocníkem, všestrannost se na Vás valí z každé strany.

V první řadě je to svítilna se sponou. Zavěsíte ji na lem kapsy, molle vazbu batohu, složku lékárničky nebo jen tak na šňůru na krk a máte ji na místě, kde ji intuitivně najdete pohybem ruky. Zda kráčíte po městě, nebo míříte do hor - ruka podvědomě v nouzi sáhne na naučené místo a už se ozývá kliknutí se kterým přichází paprsek světla.

Velmi praktický je i magnet, který je osazen v patě svítilny. Nacvaknete ji na Leathermana a máte stojan uprostřed ničeho. Udrží se na zárubni, plechových dveřích, kapotě auta či dokonce i větším hřebíku v dřevěné boudě a s volnýma rukama máte světelný kužel tam, kde ho potřebujete.

Přidejte k tomu šikovně zpracovanou čelenku s magnetickou plochou a pružným úchytem - na počkání máte čelovku se vším, co k ní patří. Když na chalupě jdete ve tmavé noci do dřevníku pro další palivo, nebo pravidelně běháte v parku - s příčným popruhem, či bez něj se Vám přizpůsobí ke komfortu.

Ano, a je tu i zápěstní šňůra, pokud byste se ocitli v situaci, kdy si nejste zcela jisti svým pohybem. Pokud jste se již někdy spustili do šachty nebo zemní trhliny vedoucí k jeskyni, víte o čem je řeč. Svítilna musí být tak bezpečná, jak se jen dá.

Vyhotovena do nepohody

Letecký dural, závitové spoje s mazivem a o-kroužky, lepené servisní části a eloxovaná povrchová úprava. To je konstrukce od které můžete očekávat více než jen dlouholeté odírání v kapse. Svítilna snese pád na beton či skálu, voda do ní nezateče ani v letní průtrži mračen a pokud přijde na tání v potoce a náhodné šlápnutí do bahna - jakoby se nic nestalo.

Firma má za sebou dlouhou historii vývoje a stejnou konstrukci využívá v široké škále svítilen - od hobby modelů až po specializované, profesionální. Perun není svítilna, která by po měsíci používání nesla znaky opotřebení. Na rozdíl od barevného nástřiku, eloxovaný povrch je mimořádně tvrdý a houževnatý. Nevyžaduje citlivé zacházení a jemnocit.

Můžete si ji směle vzít i na splav či rybaření. S třídou těsnosti IPX-8 snese dlouhodobý pobyt pod vodní hladinou. Máme za sebou příhodu, kdy jsme téměř po půl roce našli v trávě pod táborem ztracenou svítilnu značky Olight a fungovala na první kliknutí. Bez náznaků, že má za sebou útrapy vrtochům počasí.

Výkon na přání

Jen těžko při prvním seznamování uvěříte, jaký mocný světelný kužel z Perunu vychází. S jasem 2000 lumenů dosvítí na vzdálenost přes 100 metrů, přičemž záběr světla je příjemně široký. Zapomeňte na pátrací svítilny se zesíleným středem a tlumenou periferií. V tomto případě je průchod světla plynulý, tak jak je tomu zvykem u čelovek.


Barevný odstín jemně překračuje hranici neutrální bílé směrem k teplému spektru a díky TIR optice je vykreslení příjemně plastické. Odhalíte brázdu v trávě, zvlnění terénu, ale i pukliny ve skalách. Vše se v plném detailu vyjeví ve chvíli, kdy si pod svítilnou uděláte dočasné pracoviště.

Pod měkkým světlem snadno rozeznáte jednotlivé barevné odstíny s nevelkým zkreslením od reality a i vykreslení struktur složitých mechanismů má plastický ráz. Je vidět, že jde o svítilnu pracovní, při níž se očekává hlavně svícení na kratší vzdálenosti. Jelikož se pohybujeme v segmentu EDC svítilen, výrobce si dal záležet na tom, aby bylo možné výkon nastavit až v pěti výkonových stupních.


Od plného dálkového svícení s výkonem 2000 lumenů, přes tlumené režimy 500, 120 a 30 lumenů až po noční světlušku se silou 5 lumenů. Pokud byste uvízli kdesi pod zemí, po celých deset dní by Vám takové tlumené osvětlení drželo morálku. Ovládání je jednotlačítkové s funkcí zámku a volání SOS.

Komfortní napájení

Pokud pod kapotou očekáváte moderní Li-Ion akumulátor formátu 18650, nemýlíte se. Výrobce ho přibalil v plné kapacitě 3500 mAh. Při plném výkonu Vás čeká 160 minut regulovaného svícení, při nejpoužívanějším, středním výkonu můžete počítat s 15 hodinami svícení. Pokud si však potřebujete svítit na krok po známých cestičkách, při 47-hodinové výdrži se možná k nabíjení nedostanete častěji než jednou za dva týdny.

Svítilna sama upozorní na to, že zásoba energie se krátí. Diskrétně, vibračním motorkem s kadencí, která odpovídá míře vyčerpání. Nestane se, že byste takovéto hlášení přehlédli. Pak stačí už jen vybrat USB kablík s magnetickou koncovkou a můžete nabíjet. Bez otevírání, vytahování akumulátoru, bez drahé nabíječky. Použít můžete třeba i tu od svého mobilního telefonu.


Má i senzor

Trošku nejistě na nás zapůsobil infračervený senzor, který reaguje na přiblížení. Pokud zachytí před sebou na 5 centimetrů překážku, automaticky přepne výkon z aktuálního nastavení na tlumených 30 lumenů. Není to ani vzdálenost od očí k mapě, není to ani dynamické přepínání výkonu při lezení po skále.

Dokonce se v dešti stává, že senzor zachytí stékající kapku vody a ztlumí výkon i bez překážky na dosah. Více by se nám líbilo, kdyby výrobce tuto technologii využil na bezdotykové ovládání. Bylo by příjemné přepínat výkon čelovky mávnutím ruky.


Možná až čas ukáže, co nám chtěl výrobce tímto senzorem zjednodušit. A pokud máte pocit, že by se tento kousek reflektoru dal využít lépe, tak ano - červená LED dioda by tam pro diskrétní svícení a signalizaci pasovala.

Olight Perun Kit (3039Kč) je výkonná EDC svítilna s výbornou výdrží na jedno nabití, která je protkaná nejnovějšími technologiemi. Od výkonného světelného zdroje CREE XHP50.2 LED, přes špičkový Li-Ion akumulátor, až po vibrační signalizaci a magnetický konektor nabíjení. Jde o svítilnu, která slibuje dlouholetou službu bez pochybení s tím, že výrobce přikládá 5letou garanci pro ty, co hledají jistotu.

Kompletní nabídku LED svítilen OLIGHT naleznete zde: LED svítiliny OLIGHT

Autor recenze: Milan Gigel Deník SME