Když se z lesa stane fotoateliér

Kanadská společnost Spypoint si vydobyla pověst inovátora, který posouvá možnosti fotopastí na stále novou úroveň. Tento trend potvrdila i u modelu FORCE-PRO, o jehož parametrech si většina konkurence může nechat jen zdát

Spypoint FORCE-PRO není žádný drobeček – rozměry plastového pouzdra činí 9,8×12,7×6,9 cm a hmotnost dosahuje 269 g (po vložení osmi tužkových AA baterií vzroste na 482 g). Výrobce uvádí, že byste neměli používat nabíjecí baterky, jejichž nižší napětí by mohlo omezit funkčnost – já je nicméně používal po celé testování a nezaznamenal jsem žádný problém. Pokud máte možnost napájet fotopast ze sítě (třeba po instalaci na svou loveckou chatu), oceníte DC 12V vstup umístěný na spodní straně pouzdra a opatřený vodotěsnou záslepkou.

Parametry jako zrcadlovka

Je trochu škoda, že kanadští inženýři nevsadili na modernější akumulátory 18650 s vyšší kapacitou, nicméně ani tak by se fotopast zřejmě příliš nezmenšila. Do jejího těla – opatřeného zepředu vydařeným kamuflážním nástřikem a zezadu matně černou úpravou – se totiž musely vejít extrémně výkonné komponenty: FORCE-PRO dokáže pořizovat fotografie v rozlišení až 30 MP a video ve 4K kvalitě. Přiznávám, že tato čísla výrazně překonávají i mou digitální zrcadlovku, natožpak drtivou většinu fotopastí na trhu.

Pořádná porce megapixelů by však byla k ničemu, kdyby snímky postrádaly ostrost a přístroj by nedokázal včas detekovat pohyb. Naštěstí i v těchto kategoriích patří FORCE-PRO ke špičce. Více než polovinu plochy přední stěny zabírá 54 LED diod přísvitu, který není okem postřehnutelný a jeho dosah činí asi 27,5 m. Pod ním našel své místo objektiv fotoaparátu s reakční dobou spouště 0,2 sekundy a červená LED dioda, k jejíž funkci se ještě dostaneme. Úplně dole najdete pohybové čidlo, které zaznamená každé šustnutí až na vzdálenost 33,5 m.    

Pro nastavení a vložení baterií je nutné FORCE-PRO otevřít, k čemuž slouží mechanismus na pravé straně. Líbí se mi jeho sofistikované dvoukrokové ovládání i masivní provedení, díky němuž drží fotopast pevně zavřená. V kombinaci s gumovým těsněním po celém obvodu přístroje zajišťuje, že se dovnitř nedostane voda ani nečistota. O tom jsem se ostatně sám přesvědčil – testovaný kus jsem měl v terénu umístěn během přívalových dešťů a několikrát jsem ho našel zastříkaný blátem, aniž by elektronika doznala sebemenší úhony. Na zavíracím mechanismu, který lze ještě osadit visacím zámkem, jsem tak našel jedinou vadu – pokud si nedáte pozor, při zavírání fotopasti hlasitě cvakne. 

Detailní a snadné nastavení

Pravá část interiéru FORCE-PRO je vyhrazena pro baterie, vlevo se nachází senzory, ovládací prvky a slot pro paměťové médium typu SD. Svou fotopast dostanete s 16 GB kartou, takže nemusíte nic dokupovat (kdybyste zatoužili po větší kapacitě, maximální podporovaná velikost "esdéčka" činí 128 GB). Do slotu karta zapadne se zřetelným kliknutím, takže máte jistotu, že jste ji vložili správně.

K ovládání slouží šoupátkový spínač a pět navigačních tlačítek (čtyři směrové šipky a potvrzovací knoflík OK). Šoupátko má tři polohy: OFF pro vypnutí, SETUP pro nastavení parametrů a ON pro snímání. V SETUP režimu se automaticky rozsvítí jednobarevný displej o průměru 1,5 palce (3,8 cm), na němž najdete indikaci stavu baterie, aktuální počet pořízených snímků i další užitečné údaje. Po stisknutí tlačítka OK se na obrazovce objeví menu, po němž se pohybujete šipkami nahoru a dolů, zatímco hodnoty jednotlivých položek vybíráte šipkami doleva a doprava.

Co vše si můžete nastavit? Nejprve jazyk (volit lze z angličtiny, němčiny a francouzštiny) a formát zobrazení data (den/měsíc/rok nebo měsíc/den/rok), času (12h nebo 24h cyklus) či teploty (stupně Celsia nebo Fahrenheity). Dále samotné datum a čas, po nichž už následují parametry snímání. U fotografií vás bude zajímat zpoždění (po jak dlouhé době od pořízení snímku má přístroj opět aktivovat detekci pohybu), rozlišení 4/16/30 MB, možnost při jedné aktivaci spouště udělat 1–6 fotek a citlivost pohybového čidla.

Rozhodnete-li se natáčet video, kromě zpoždění a citlivosti čidla lze měnit rozlišení (od VGA přes HD, FHD, QHD až po 4K) a délku sekvence 10–60 sekund. Fajnšmekrům nabízí FORCE-PRO možnost časosběru, kdy pořizuje snímky v předem určených intervalech bez ohledu na to, zda senzor zaznamená pohyb.

 

Chytrá i robustní

Po volbě všech parametrů jsem přepnul FORCE-PRO zpět do módu OFF, vložil ji do batohu a vydal se do lesa. Díky promyšlené konstrukci zadní části pouzdra lze fotopast ke kmeni přichytit jak přibaleným textilním popruhem šedé barvy (má průměr 2,5 cm a délku 145 cm), tak paracordem nebo třeba silnějším drátem. Ve správné poloze vůči snímanému prostoru udržuje přístroj dvojice distančních opěrek. Další možnost instalace představuje uchycení na stativ – pro tento účel dostala FORCE-PRO kovový závit obvyklého průměru.

Abyste dosáhli co nejlepší kvality snímků, měli byste fotopast pověsit zhruba do výšky odpovídající středu těla očekávaného druhu zvířete. Ideální vzdálenost činí 7,5 m, což můžete zohlednit například při instalaci u krmelce. Jakmile máte fotopast umístěnou, otevřete ji a přepněte do režimu ON. Červená LED dioda na přední stěně se na 30 vteřin rozbliká a teprve po jejím zhasnutí začne přístroj pracovat. Máte tak dost času na zavření pouzdra a odchod. Dodejme, že při nastavování parametrů v módu SETUP červené světlo bliká s odlišnou frekvencí – nestane se tedy, že byste od fotopasti odešli a omylem ji zapomněli aktivovat.

Odměnou za vhodnou volbu místa při prvotním testování se mi staly ostré a jasné snímky srnčí zvěře. Vzhledem k rychlosti spouště i vysokému rozlišení byly fotografie i videosekvence natolik detailní, že jsem u jednotlivých kusů rozeznal celkovou kondici, stav srsti i zda jsou parůžky ještě pokryty lýčím. Jak je u fotopastí standardem, za denního světla FORCE-PRO pořizuje barevné snímky a v noci černobílé. V zápatí každé fotografie se nachází informace o datu, čase, teplotě i fázi Měsíce.

Celkový verdikt

Následovaly další zkoušky na nejrůznějších místech Moravy i západních Čech. Svou FORCE-PRO jsem jednou umístil na sloup těsně u země, abych zjistil, kudy se na otcově pozemku pohybují ježci. Jindy jsem ji třeba se souhlasem majitele instaloval do obory, kde zachytila pokojně se pasoucí stádo daňků.

Při několikaměsíčním testování jsem se též nechtěně přesvědčil o odolnosti přístroje – to když mi během uchycování na strom vyklouzl z ruky a spadl na zem z výšky asi 1,5 m. Žádný ze senzorů ani tělo se nepoškodily, po otevření se na displeji nicméně objevilo chybové hlášení Card Error. Stačilo FORCE-PRO vypnout a zapnout, načež se vrátila do posledního nastavení a nepřišel jsem dokonce ani o uložené snímky.

Robustní kanadskou fotopast jsem si oblíbil a musím říct, že jakmile si navyknete na úroveň jejích záběrů, budou vám výstupy z většiny ostatních přístrojů připadat tak nějak nedostatečné. Mrzí mě pouze fakt, že si fotky nebo video nelze prohlédnout přímo na displeji a FORCE-PRO je ani nezasílá do mailu. Nezbývá tedy než vyjmout kartu a vložit ji do počítače. Na velkém monitoru nicméně kvalitu snímků oceníte nejvíce a při jejich prohlížení získáte dokonalý přehled o tom, co se ve vašem revíru nebo na jiném sledovaném pozemku děje.   

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Celou nabídku fotopastí Spypoint naleznete na: SPYPOINT