Všechno, co jste kdy chtěli vědět o dalekohledech s dálkoměry

Co jsou dalekohledy pro určování vzdálenosti?

Dalekohledy pro určování vzdálenosti uvedla společnost Leica na trh v roce 1992 a v roce 2000 implementovala tuto technologii do monokulárních dalekohledů. Model kombinuje dva optické přístroje v jednom zařízení. Dalekohled pro pozorování vzdálených objektů a laserový dálkoměr pro určení přesné vzdálenosti objektů v zorném poli. Měření vzdálenosti se spouští stisknutím tlačítka, kdy se vysílá laserový paprsek. Čas, kdy laser dosáhne cíle a jeho odraz se zachytí zpět v dalekohledu a určí vzdálenost k objektu. Všechny lasery v těchto typech dalekohledů jsou bezpečné pro oči.

Balistický software

Pokud takový dálkoměrný dalekohled obsahuje balistický software, pak je možné vypočítat trajektorii střely na základě gravitační síly a přesně zaměřit. Některé z těchto dálkoměrných dalekohledů mají implementovány různé režimy nastavení s režimem Rain (provádění korekcí na základě vlivu deště), režimem Scan (nepřetržitý výpočet a zobrazování) a nastavením priority prvního cíle (nabízí nejkratší vzdálenost všech objektů v poli). Dalekohled pro určování vzdálenosti je velmi užitečný ve spojení s používáním balistické věžičky nebo balistické mřížky na puškohledu při střelbě na větší vzdálenosti.

Funkce dálkoměru

Existují však i další způsoby využití těchto dalekohledů. S přidáním laserového dálkoměru získávají tyto dalekohledy ve srovnání s klasickými dalekohledy velmi výraznou doplňkovou funkčnost. Nevýhodou této záležitosti je, že výroba takových zařízení se stejnou úrovní optické kvality vyžaduje mnohem vyšší náklady než běžný dalekohled.

Hlavní funkce laserových dalekohledů:

  • dva optické přístroje v jednom zařízení
  • laserový dálkoměr pro měření vzdálenosti
  • laser bezpečný pro oči
  • implementované režimy nastavení
  • velmi užitečné pro korekci balistické věžičky nebo balistické mřížky

Dalekohledy versus běžné dalekohledy

Při srovnání špičkového dálkoměrného dalekohledu a běžného dalekohledu vidíme, že některé funkce jsou o něco lepší u běžného dalekohledu. Rozdíly v optickém výkonu jsou však velmi malé. Dálkoměrné dalekohledy mají horší propustnost světla a jaksi menší zorné pole. Ale rozdíly v propustnosti světla, zorném poli a kvalitě obrazu jsou tak malé, že si jich většina lidí ani nevšimne. Optický výkon prémiových laserových dálkoměrných dalekohledů se může téměř na všech úrovních vyrovnat běžným dalekohledem. To je důvodem vysoké ceny dálkoměrných dalekohledů prémiové značky.

Levnější dálkoměrné dalekohledy mají výraznější problémy, protože mají až 10% ztrátu propustnosti světla. Problémem levných dálkoměrných dalekohledů je, že mají laser zabudovaný jen v jednom tubusu. To znamená, že optický výkon je pro každé oko jiný. Tubus se zabudovaným laserem má velmi výraznou barevnou odchylku. Při pohledu přes dálkoměry vidíme, že problematické jsou zejména modrá a žlutá barva.

Dalekohled na určování vzdálenosti je skvělým kompromisem a je vynikající volbou pro lov, protože myslivec nosí jen jeden přístroj namísto dvou. Pro většinu lovců, kteří loví na velké vzdálenosti, se vyplatí přijmout kompromis mezi funkcí zjišťování vzdálenosti a poněkud slabším optickým výkonem.

Nejlepší cenově dostupné dalekohledy s dálkoměrem

Při výběru mezi dálkoměrem a běžným dalekohledem se uživatel musí rozhodnout, jaké jsou jeho priority. Pro rychlé snímání, rychlé měření a bez potřeby špičkové optiky jsou dobrou volbou také levné dálkoměry. Koupě levných dálkoměrných dalekohledů má smysl, když optický výkon není podstatným faktorem. I levné dálkoměrné dalekohledy jsou funkční a velmi dobře počítají prokliky. Někomu, kdo nepotřebuje jasný obraz s živými barvami, upřednostní levný dálkoměr.

Oblíbené možnosti připojení chytrého telefonu

Dálkoměry s připojením k chytrému telefonu jsou velmi oblíbené, odkdy optika Sig Sauer představila svůj první dálkoměr, který se dokázal připojit k chytrému telefonu prostřednictvím Bluetooth. Při fotografování na velkou vzdálenost (1000 metrů a více) je důležitý každý malý detail. Připojení k chytrému telefonu umožňuje používat pokročilé balistické kalkulačky a vytvořit balistickou křivku pro konkrétní pušku.

Vzhledem k současné popularitě dálkoměrných dalekohledů s připojením k chytrému telefonu lze očekávat, že tento trend budou následovat všichni výrobci. Optika Zeiss a optika Leica již vyrábějí své série dálkoměrných dalekohledů: Zeiss Victory Rangefinder series, Řada dálkoměrů Leica COM, Swarovski v současnosti vyrábí sérii puškohledů DS. Je jen otázkou času, kdy společnost Swarovski uvede na trh sérii dálkoměrných dalekohledů s tímto druhem technologie. Není pochyb o tom, že dříve či později budou mít všichni výrobci svou řadu dálkoměrných dalekohledů. Jedinou otázkou je, zda méně nároční uživatelé potřebují tento druh zařízení.

Používání při slabém osvětlení

Pro použití při slabém osvětlení je důležité, aby měl dalekohled objektiv o průměru 54 mm nebo 56 mm, který v současnosti vyrábějí pouze společnosti Leica a Zeiss (včetně dálkoměrů). Modely 8x56 a 15x56 od společnosti Leica a modely 8x42, 10x42, 8x54, 10x54 od společnosti Zeiss, které jsou všechny vhodné pro použití v podmínkách slabého osvětlení. Modely Leica však mají výhodu v tom, že mají Pergerův Porro hranol, který má vyšší propustnost světla. Obecně platí, že s největší pravděpodobností tyto dalekohledy s laserovým dálkoměrem nikdy nebudou tak jasné jako ty bez nich, protože displej v zorném poli a systém dálkoměru zhoršuje propustnost světla.

Nejlepší dalekohledy s dálkoměrem

Jelikož společnost Leica vstoupila na trh dalekohledů s dálkoměrem jako první se svou sérií Geovid, má před společnostmi Swarovski a Zeiss určitou výhodu. Je obtížné říci, který z těchto tří výrobců vyrábí nejlepší dálkoměry, protože rozdíly mezi nimi jsou minimální.

TOP značky dalekohledů s dálkoměry dostupné v našem eshopu:

LEICA Geovid PRO 10x42 s dálkoměrem
SWAROVSKI EL RANGE 10x42 TA s dálkoměrem
KAHLES Helia RF 10x42
STEINER
ZEISS Victory RF 10x54

Výhody a nevýhody dalekohledů pro určování vzdálenosti

  • Dalekohledy Swarovski LRF mají obrovské zorné pole a velmi inovativní nosné popruhy.
  • Dalekohled Leica LRF má výkonný laser, což znamená, že přístroj umožňuje měření na velkou vzdálenost. Měření jsou neuvěřitelně rychlá a žádný jiný výrobce jim nemůže konkurovat.
  • Velkou výhodou dalekohledu Zeiss Vicory RF je jeho design – vypadá stejně jako běžný dalekohled a optika Zeiss umožňuje připojení k chytrému telefonu již dva roky, zatímco Leica až od roku 2020.

Faktem je, že optiky Leica, Swarovski a Zeiss mají v současnosti špičkovou technologii určování vzdálenosti a žádný jiný výrobce se jim v současnosti nemůže rovnat.