Tišeji, přesněji i komfortněji

Používání tlumiče nimrod šetří nejen vlastní sluch a uši svého psa, ale brání též nežádoucím účinkům střelby na okolí a předchází zbytečnému stresu lovené zvěře. Abych si účinnost moderních supresorů ověřil v praxi, otestoval jsem na střelnici několik prémiových modelů.

Přes zjevné výhody tlumičů je česká legislativa dlouho považovala za vybavení, které civilním střelcům nepatří do rukou. Situaci změnila až novela zákona o zbraních a střelivu účinná od 1. února 2021, jež je zpřístupnila všem držitelům zbrojního průkazu. A ledy se konečně pohnuly i na Slovensku, kde došlo k novelizaci zákona o zpřístupňování střelných zbraní a střeliva pro civilní použití na trhu. Od poloviny října 2022 si tam mohou legálně pořídit tlumič jak sportovci (výhradně pro užití na střelnicích), tak lovci, pro něž podmínky upravuje zákon o myslivosti.

 

Myslet na své zdraví

Proč by měli mít myslivci z této zprávy radost? Hlavně proto, že opakované výstřely bez ochranných pomůcek mají negativní vliv na vnitřní ucho. Malé a střední poškození sluchových nervů napraví protein gamma-actin, silný hluk však už obvykle způsobí nevratnou újmu. Obzvlášť nebezpečná je rázová vlna vznikající při výstřelu, která někdy krátkodobě vede až k tisícinásobnému zvýšení tlaku. I jednorázové vystavení takové vlně při hluku nad 140 dB může způsobit permanentní ztrátu sluchu, přičemž většina zbraní generuje 140–170 dB. Různě rozsáhlé narušení schopnosti slyšet bývá pro profese pracující se zbraněmi typické a ku příkladu u armádních veteránů se jedná o nejčastější služební zranění.

Tyto souvislosti střelcům dlouho unikaly a teprve nedávno se ochrana sluchu stala povinnou přinejmenším na veřejných střelnicích. Mívá podobu pasivních či aktivních sluchátek, ale ta dokážou snížit vnímaný hluk přinejlepším o 20–30 dB. To platí i pro nejlepší typy, byť ještě doplněné pěnovými špunty. Nejlepší řešení pro střelce, kteří pravidelně trénují či loví, tak představuje kombinace sluchátek, špuntů i tlumiče. Moderní supresory dokážou ztlumit hluk až o 50 % lépe než sluchátka, tedy o 30–45dB. Zatímco jen se sluchátky hluk vnímaný při výstřelu stále hravě překročí120 dB (ekvivalent auta troubícího z bezprostřední vzdálenosti), zmíněná trojice pomůcek sníží zátěž asi na 100 dB (úroveň motoru sekačky na trávu). U extra výkonných zbraní jde o jedinou možnost, jak srazit hluk na snesitelnou úroveň.

 

Tato fakta si uvědomují i představitelé společností Merkel a Haenel, které působí v tradičním centru německé zbrojní výroby v Suhlu a patří k nejuznávanějším producentům loveckých pušek na světě. Aby zákazníkům nabídly co nejkvalitnější ochranu sluchu, spojily při vývoji tlumičů pro své kulovnice síly s další legendou: švýcarskou zbrojovkou B&T.

Švýcarsko-německá spolupráce

Firma, dříve známá jako Brügger&Thomet, je ve světě střelných zbraní a taktických doplňků uznávaným pojmem. Už od založení v roce 1991 se věnuje také vývoji a výrobě tlumičů, a to od lehkých modelů pro vzduchové pušky až po supresory montované na antimateriálové půlpalcové odstřelovačky. Vhodný typ tlumiče najdou v nabídce B&T střelci z pistolí, samopalů, útočných pušek, snajperek, kulometů i loveckých zbraní.

Designéři z Thunu v kantonu Bern dobře vědí, že vhodné provedení tlumiče se odvíjí od konkrétního typu a ráže zbraně. K důležitým kritériím patří též způsob, jímž bude majitel doplněk používat. Například tlumič pro lehký kulomet pálící dávkou musí mít odlišnou konstrukci i materiálové složení než model pro loveckou kulovnici stejného kalibru, kterou střelec obvykle použije pro jedinou přesnou ránu. Kromě toho se inženýři musejí popasovat s faktem, že tlumič vždy představuje kompromis protichůdných parametrů. Střelci by si přáli co nejkompaktnější a nejlehčí kousek, jenže redukce zvuku vyžaduje přesný opak. Jeden z členů týmu B&T dodává: "Bylo by snadné vytvořit dvoukilový tlumič o délce 300 mm, který by výrazně redukoval hluk. Skutečnou výzvou je vymyslet model o váze 400 g a délce pouhých 150 mm, jenž sníží hluk stejným způsobem."

K dalším vlastnostem dobrého supresoru patří schopnost redukovat zášleh, která je důležitá zejména u pušek s kratší hlavní. Nespálené částečky prachu totiž vytvářejí jasnou světelnou stopu, spolehlivě demaskující pozici střelce. V mnoha zemích Evropy smějí nimrodi nosit přístroje pro noční vidění, což vede k nárůstu obliby lovu za soumraku. Záblesk u ústí však může užití noktovizoru narušit, a proto opět přicházejí ke slovu tlumiče.

 

Tři skupiny ráží

Se znalostí těchto specifik připravil tým B&T řadu tří tlumičů, které zbrojovky Haenel a Merkel v totožném provedení zavedly do svého portfolia. U Haenelu dostaly označení JGR, druhá suhlská legenda jim říká HLX. Měly by pokrýt potřeby každého lovce s kulovnicí a Švýcaři nezapomněli ani na zátěžové zkoušky, při niž z pušky v kalibru .308 Win vypálili v řadě 30 ran. Supresor dokázal ztlumit každou z nich, aniž doznal poškození.

Nejprve se podíváme, co mají všechny modely společného. Válcové tělo se vyrábí z hliníkové slitiny, která mu při zachování relativně příjemné hmotnosti dodává odolnost. Tlumiče jsou kompatibilní s kteroukoliv hlavní vybavenou závitem M15×1 a přijdou vhod i sportovním střelcům. Ve snaze o vysokou účinnost a dlouhou životnost se inženýři rozhodli vyhnout konstrukčnímu řešení s tlumicí vložkou z ocelové vlny. Inspirovali se u supresorů pro ozbrojené síly a zvolili takzvanou otevřenou konstrukci. Vnitřek tlumiče tedy obsahuje přepážky hvězdicovitého tvaru, které jej dělí na několik komor. Ve středu každé přepážky je vyfrézován otvor pro střelu, takže projektil prolétá tlumičem bezkontaktně, což minimalizuje opotřebení. Hvězdicovité díly se frézují z hliníku a vyznačují se značnou robustností.

    

Jednotlivé modely jsou určeny pro malé, střední nebo velké puškové kalibry. Jak název napovídá, Haenel JGR 6,2 (respektive Merkel HLX 6,2) si pořídí majitel zbraně v ráži o průměru projektilu do 6,2 mm – jde o kulovnice komorované pro .222 Rem, .223 Remči .243 Win. Při hmotnosti 450  g měří tlumič 200 mm a oba tyto parametry má totožné s verzí JGR/HLX .30 pro ráže 6,5×55 SE, 7×64, 7mm Rem Mag, .270 Win, .30-06, .308 Win, 6,5 Creedmoora .300 Win Mag. Největší JGR/HLX 9,3 narostl na 240 mm a váhu 630 g. Není divu, protože jej inženýři B&T navrhli pro výkonné střelivo 8×57 IS, .338 Win Magči 9,3×62 mm. Všechny varianty mají průměr 49,5 mm a zatímco první dva modely zvýší svým našroubováním délku hlavně o pouhých 147 mm, u největší varianty jde o 187 mm. 

Spokojené uši i rameno

Při testu jsem měl možnost odzkoušet Haenel JGR .30 na opakovací kulovnici Jaeger NXT od téhož výrobcev ráži .30-06 Springfield a na španělské Bergaře B14 v kalibru .308 Win. Rozměrnějším Merkelem HLX 9,3 jsem osadil prémiovou krásku Merkel RX Helix komorovanou pro náboj 8×57 IS. Šlo o zbraň v provedení Speedster, které se vyznačuje mimo jiné ergonomicky tvarovanou pažbou s výškově stavitelnou lícnicí.

Německé supresory matně černé barvy neházejí nežádoucí odlesky a už na první pohled jsou bytelně vyrobené. V místě úchopu je výrobce opatřil rozměrnými drážkami, takže je na závit našroubujete i zkřehlýma rukama nebo v rukavicích. Při oficiálních zkouškách dokázaly snížit hluk generovaný výstřelem o 32,7 dB. Mě zajímal spíše pocitový dopad, a proto měl můj test jednoduchou podobu. Nejprve jsem z první zbraně vystřílel plnou nábojovou schránku s nasazenými sluchátky a bez tlumiče. Poté jsem instaloval supresor a zopakoval tutéž porci ran. Tento postup jsem postupně provedl u všech tří zmíněných kulovnic, přičemž se terč nacházel ve vzdálenosti 40 m u menších ráží a 60 m u největšího kalibru.

Porovnání celkového dojmu ze střelby mi přineslo příjemné překvapení. Redukce hluku byla ve všech případech opravdu významná – místo klasického výstřelu jsem ve sluchátkách zaznamenal vyšší zvuk „kovového“ charakteru, který připomínal spíše úder tyčí do plechu. U střeliva .308 Win jsem se před jednou ranou se supresorem dokonce odhodlal sluchátka sejmout – a přesto jsem v uších necítil ani náznak bolesti.

Ještě větší dojem na mě udělalo zklidnění zpětného rázu. Ačkoliv jsem použil zbraně s různou délkou laufu i typem pažby (to vše má na vnímání „recoilu“ vliv), kopance byly u všech kulovnic mnohem méně výrazné – místo klasického úderu pažby do ramene šlo o zpomalenější a plynulejší pohyb. To mi kromě menší únavy umožnilo také pálit přesněji, protože mi redukovaný zpětný ráz dovolil udržet zaměřovač na cíli i těsně po výstřelu.

Robustní řešení

Některé lovce může zaskočit relativně vyšší hmotnost supresorů JGR a HLX. Nejde však o žádnou tragédii a osobně naopak považuju jejich masivnější provedení za výhodu – pár desítek gramů navíc přispívá k vyšší účinnosti a životnosti. A dodává tlumiči další pozitivní vlastnost: díky většímu množství materiálu se při opakovaných výstřelech méně zahřívá. Zatímco lehčí typ značky A-TEC po třech ránách kvůli horkému tělu neodmontujete a musíte chvíli počkat, u modelů Merkel a Haenel se mi to nestalo ani po pěti výstřelech v řadě.

 

Oproti některým konkurenčním tlumičům mě ty švýcarsko-německé překvapily ještě jednou vlastností. Vzhledem ke změně délky hlavně a těžiště pušky není neobvyklé, že po instalaci supresoru létají projektily do jiné části terče než před ní. Střelec si musí na změnu navyknout a cílit podle toho, zda má tlumič zrovna nasazený či nikoliv. U HLX a JGR byl rozdíl ve výsledku tak minimální, že se jím při střelbě na běžné vzdálenosti nemusíte zabývat.

Pokud preferujete přímo brand B&T, můžete sáhnout po švýcarském tlumiči StarLite. Specializovaný model pro lovce vznikl na základě poptávky po co nejkratším, ale maximálně účinném supresoru. Konstruktéři při jeho vývoji použili technologii, která se osvědčila u tlumiče Rotex určeného pro armádní útočné pušky – pouze ve snaze snížit hmotnost i cenu použili odlišné materiály. Výsledkem je supresor o déle 180 mm, váze 510 g a průměru 50 mm. Zásadní přínos Starlite však spočívá ve variabilitě použití. Na rozdíl od tlumičů Merkel/Haenel jde o předsazený typ, který není převlečený přes ústí hlavně. To vzhledem ke kompaktním rozměrům nevadí – a hlavně si supresor můžete objednat s vyměnitelným maticovým adaptérem odpovídajícím závitu na hlavni vaší pušky. Vlastníte-li několik kulovnic v ráži do 7,62 mm (Starlite si rozumí s náboji do .300 Win Mag), stačí vám zakoupit jediný tlumič a několik matic. V nabídce jsou třeba adaptéry pro závit M10, M14–M18 nebo 5/8"×24 UNEF.

 

A jak si B&T Starlite vede v praxi? Oficiálně tlumí hluk o 35 dB, podle mě byly celkové dojmy ze střelby takřka totožné jako u Haenelů a Merkelů. S jedinou výjimkou, neboť se „švýcar“ při opakovaných výstřelech poněkud více zahřívá.

Nezanedbat správnou péči

Závěrem dodám, že střelec používající tlumič by neměl zapomínat na pečlivější údržbu své pušky. Komory v moderních supresorech totiž brání cirkulaci plynů, takže se uvnitř sráží vzdušná vlhkost a hlaveň je náchylnější ke korozi. Někdy stačí nechat kulovnici po lovu s nasazeným tlumičem jedinou noc a už ráno vás může čekat nepříjemné překvapení v podobě rzi. Ta se čas od času objeví dokonce v případě, kdy pušku uskladníte se supresorem i bez předchozí střelby.

Řešení je naštěstí jednoduché. Už průměrně dlouhá hlaveň vás donutí po akci tlumič odšroubovat, protože by se vám s ním puška nevešla do pouzdra. Pokud z nějakého důvodu potřebujete zbraň skladovat s namontovaným supresorem, alespoň nechte otevřený závěr – vznikne „komínový“ efekt a vývrtem bude proudit vzduch. Z téhož důvodu byste sejmutý tlumič měli skladovat ve vodorovné poloze – neucpete tak žádný z jeho konců.

Některé modely si majitel může podomácku rozebrat a mechanicky vyčistit, u popsaných modelů B&T, Merkel a Haenel to výrobci z bezpečnostních důvodů zapovídají. Přesto existuje jednoduchá alternativa. Stačí si koupit třeba tekutý čistič tlumičů značky Ballistol, jeden konec supresoru utěsnit a kapalinu nalít na 2 hodiny dovnitř. Povrchově aktivní látky za tuto dobu rozpustí zbytky povýstřelových plynů a karbonových usazenin. Používáte-li tlumič opravdu intenzivně, zahřejte Ballistol před aplikací na 40 °C a nechte jej působit 4 hodiny.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Kompletní nabídku tlumičů najdete na: Tlumiče na sportovní a lovecké zbraně