Zaměření na HLAVNĚ

S týmem IBO jsme se tentokrát vydali do zbrojovky BERGARA, situované v severním Španělsku, kde se tradice výroby zbraní počítá na staletí. Bergara se rychle stala známou jako jeden z nejuznávanějších výrobců hlavních na světě. Hlavně vyrobené v Bergaru ve Španělsku jsou používány mnoha špičkovými výrobci zbraní v Evropě a Spojených státech.


Spojením technicky nejvyspělejších technik výroby hlavní, nejmodernějšího strojního vybavení a neochvějného závazku ke kvalitě se stala společnost Bergara synonymem přesnosti. Bergara v současnosti vyrábí několik řad kvalitních taktických ale i loveckých pušek s hlavnami. Bergara má bohatou historii výroby jedněch z nejlepších hlavních, které pocházejí ze Španělska. V posledních letech společnost rozšířila svůj sortiment tak, aby zahrnovala pušky tovární i zakázkové výroby. Nenechte se však zmást výrazem "tovární výroba". Tyto pušky nejsou narychlo kompletovány v dílně – pušky Bergara B-14 se vyrábějí v Baskicku ve Španělsku, v oblasti země, kde lze vystopovat umění zbrojařství století zpět. Přestože značka Bergara je na trhu s tímto jménem pouhých 8 let, produkuje ročně průměrně 120 tisíc kusů zbraní a zaměstnává kolem 250 zaměstnanců.

Když jsme začali plánovat návštěvu v Bergaru, chtěla jsem se dozvědět co nejvíce o této firmě, vědět proč a jak je Bergara tak dobrá. Pamatuji si nadpis nějakého testu "Jsou zatraceně téměř dokonalé." Když jsem začala pátrat, někde jsem se dočetla vysvětlení, že jako mnoho věcí v tomto světě, i Bergara pochází přímo z námořní pěchoty Spojených států amerických. Pokud byste Bergaru zredukovali na matematickou rovnici, vypadalo by to asi takto: (španělská ocel + americký proces) x námořní sbor Spojených států = přesné pušky.

Společnost Bergara Barrels vznikla v roce 2006 a dostala jméno podle města, které nazývá svým domovem, v Baskicku na severu Španělska. Kopce jsou tam doslova ze železa. V regionu existuje stoletá tradice výroby mečů a nožů. "Ezpata dantza" neboli "tanec s mečem" je jedním z nejstarších tradičních tanců v Baskicku. Syrové minerály, ze kterých se vyrábějí vysoce kvalitní španělské oceli, se těží a kují v regionu již po staletí.

Všechno to začalo před několika lety, kdy poprvé začali s malou řadou vlastních pušek s jedním špičkovým řemeslníkem, bývalým šéfem výroby a hlavním instruktorem sekce přesných zbraní námořní pěchoty Spojených států amerických. Zaměstnali legendárního výrobce hlavní a dali si společný cíl, který nebyl skromný, tato nová společnost se rozhodla vybudovat systém na výrobu nejpřesnějších továrních hlavních na světě - a podařilo se. S vysoce kvalitní španělskou ocelí, osvědčeným procesem výroby hlavní a elitním stavitelem pušek z námořní pěchoty tak Bergara začala v roce 2012 vyrábět vlastní pušky.

Jak Bergara rychle rostla, sestavila vybranou skupinu nejlepších absolventů PWS, chlapců, kteří postavili pušky používané americkými námořními pěchoty v boji i v soutěžích po celém světě. PWS je ve skutečnosti 45-členná speciální operační jednotka zbrojařů, s vlastní školou, postupy a protokoly, s jedinečným zaměřením na výrobu nejpřesnějších bojových a terčových pušek na světě. Dnes tito mariňáci stále tvoří jádro výrobního týmu, předávají své znalosti a odborné znalosti každému novému zaměstnanci, a tak přinášejí do každé pušky Bergara své vlastní skutečné zkušenosti a odborné znalosti.

Když jsme s úžasem procházeli touto výrobou, vysvětlili nám tajemství této výroby "hlavně dělají přesné pušky, ale puška je víc než hlaveň." Rozdíl mezi vlastní a tovární hlavní je čas a dotek. Na zakázkový polotovar jde více času a je zde více praktických nákladů na práci, od přesného nastavení hlavní v jejich CNC přípravcích, aby se zajistila správná soustřelnost, až po ruční lapování pro přesnost odrážející vnitřní zrcadlovou povrchovou úpravu.

I proto tým investoval do nejmodernějších CNC strojů. Tato špičková technologie v kombinaci s desetiletími zkušeností s výrobou hlavní proto přináší hlavně, které fungují tak, jako by byly vyrobeny na míru. Před montáží se technik naposledy podívá přes vývrt hlavně speciálním mikroskopem a pokud si všimnete nějaké chyby, vyhladí je ručně. Právě tento časově náročný a složitý výrobní proces činí z hlavní Bergara vyhledávané zboží iu jiných výrobců střelných zbraní. Přesto zde všude sálala rodinná atmosféra, dokonalý soulad a dobrá nálada.

V Bergaru věří, že přesná puška vyžaduje nejen ty nejlepší komponenty, ale také montážní proces, který provádějí jednotlivci, kteří jsou ve svém řemesle nejlepší z nejlepších. Z tohoto důvodu spojili tým nejtalentovanějších a nejzkušenějších stavitelů pušek na světě - nejprve v USA pro Custom Series a Premier Series, a nyní ve Španělsku pro sérii B-14.

Abychom se však přesvědčili v praxi, vybrali jsme si model Bergara B-14 Wilderness Terrain v kalibru 300 Win. Mag. na lov kozorožce v Sierra Nevadě. Řada Wilderness byla navržena tak, aby překlenul propast mezi puškami řady B-14 a puškami Premier Series společnosti – a tak nabízel některé funkce zbraní vyšší třídy za méně peněz.

Sierra Nevada leží v Andalusii a je nejvyšším pohořím celého Iberského poloostrova, takže jsme věděli, že zde bude mnoho příležitostí "zaměřit se na hlaveň". Z výroby kde jsme sledovali jak se na těchto zbraních vrtá hlaveň pomocí čtyřvřetenového procesu s hlubokými otvory, pro zvýšení její přesnosti a poté přechází do tří odlišných honovacích vřeten s diamantovým hrotem, jsme ji mohli rovnou otestovat při střelbě na 400, 500 a více metrů.

Požehnáním pro mě při střelbě tohoto kalibru byla úsťová brzda s více otvory, její plynulé přidávání je sotva viditelné, ale všestranné uvolňování plynu snižuje pociťovaný zpětný ráz až o 35 procent – ​​tvrdí Bergara. Podle mého ramene to bylo citelné při srovnání se střelbou z nebrzděných pušek ve 300 Win. Mag. Hlaveň je prakticky potažena úpravou Sniper Grey Cerakote pro ochranu před extrémním počasím. Funkčně tvarovaná pažba mi pomáhala v terénu a dokonale splynula s prostředím. Je v ní ukryt robustní hliníkový podvozek, který je zalisován do patentované kompozitní pažby, což ve spojení s vynikající hlavní zaručilo dokonalou přesnost. Oceňuji také hladkost chodu závěru, přirovnatelný k jemnosti Remington 700. Zbraň Bergara B-14 Wilderness Terrain v kombinaci s puškohledem Leica PRS 5-30x56i tak byly skvělou volbou pro náš dvojnásobně úspěšný lov kozorožce V Sierra Nevada a nezapomenutelný zážitek na celý život.

Lovu Zdar!

Autor blogu: @petrrissa

Celou nabídku špičkových španělských zbraní naleznete na: Zbraně BERGARA