Základy lovu na dlouhé vzdálenosti

Dlouhé zásahy v jakékoli formě by se neměly brát na lehkou váhu; je naší povinností tento druh lovu ukončit co nejrychleji a nejhumánněji. Můžeme mít nejpřesnější kulovnici, ale pokud ji neumíme naplno používat a neznáme její balistiku, moc nám to nepomůže.

Chystáte-li se na tento typ nebo styl lovu, poradíme vám jak na to. Důležité je naučit se, co nejvíce o své výstroji a vybavení. Věnovat dostatek času na střelnici, poznat svoji kulovnici, puškohled a střelivo, kterými budete střílet. Střílejte co nejvíce, věnujte si čas na spoušti, abyste pochopili, kam se v různých vzdálenostech trefíte, pokračujte ve střílení dále, dokud vás nebude bolet prst na spoušti.

Přejděte ještě o krok dál a trénujte jako na lovu. Najděte si přístup k veřejným pozemkům, na kterých můžete bezpečně trénovat střelbu na různé vzdálenosti v přirozeném prostředí. Pomůže vám to vybudovat si sebedůvěru tím, že vám poskytne různé scénáře střelby, úhly a převýšení.

Výběr kulovnice

Stará puška vašeho dědečka z druhé světové války nemusí být tou nejlepší volbou pro pokusy o střelbu na 500 metrů na středně velkou zvěř s namontovaným puškohledem 3-9×32. Dnešní proces výroby kulovnic prošel od 80. a začátku 90. let minulého století dlouhou cestu. Dnešní výrobci kulovnic vyrábějí jedny z nejlépe střílejících kulovnic se záměrnou osnovou hned po vybalení z krabice a s vyraženou zárukou. Výběr správné kulovnice pro lov na dlouhé vzdálenosti by neměl být ukvapen.

Co je třeba zvážit při výběru pušky na dlouhé vzdálenosti

  • Pažba: nastavitelná pažba nebo pažba s vysokou lícnicí může být pro vás vhodnější
  • Spoušť: jak je na tom tovární spoušť nebo byste si měli pořídit spoušť z doplňkového trhu
  • Zásobníkový nebo jednoranový systém: v závislosti na pažbě budou oba systémy fungovat skvěle
  • Hlaveň: délka hlavně, rychlost otáčení, závit na brzdy nebo tlumiče
  • Hmotnost: pokud většina vašich lovů probíhá v terénu, možná budete chtít lehčí zbraň
  • Kalibr: vyberte si kalibr, který nabízí dostatečnou razanci na větší vzdálenosti se střelami o větším průměru

Puškohledy

O puškohledech nepřemýšlejte levně, protože jde o jednu z nejdůležitějších částí výbavy kulovnice. Střelec a puškohled tvoří prostor, kde se odehrávají řešení pro efektivní střelbu pro zasažení cíle. Váš puškohled je okem kulovnice. Mít dobrý optický přístroj je k nezaplacení.

Váš puškohled na dlouhé vzdálenosti musí poskytovat dostatečné zvětšení a paralaxu k identifikaci cíle na větší vzdálenosti. Revizní systém je nezbytností, nejen, aby vám pomohl kompenzovat tyto dlouhé výstřely, ale aby vám pomohl zorientovat se ve vzdálenosti od cíle na základě vašich optických nebo balistických informací.

Staré přísloví říká, že dostanete to, za co si zaplatíte. Vyplatí se ho držet i v případě puškohledů. Střelivo a ruční přebíjení.

Jednou z výhod ručního přebíjení je, že máte kontrolu nad výkonem střel. Nabíjením a testováním probíjené munice můžete najít ideál, který z vaší kulovnice střílí nejlépe.

Tak jako u všeho ostatního, co souvisí se střelbou na dlouhé vzdálenosti, ani při střelivu a komponentech pro přebíjení nešetřete. Levné střelivo může být nesprávně vyrobeno a může být nekonzistentní, což způsobuje jeho nepřesnost. Přesnost závisí na konzistentnosti, kombinace těchto dvou faktorů by se nikdy neměla podceňovat.

Ještě jedna věc o střelivu. To, že můžete, ještě neznamená, že byste měli. Při lovu nepoužívejte zápalkové střelivo určené ke sportovní střelbě. Zvěři, kterou lovíme, dlužíme zajistit humánní a rychlé usmrcení. Najděte si střelivo se střelami určenými k lovu, které poskytne optimální výkon.

Ostatní základní zařízení a vybavení

Kroužky a montáže na puškohledy mohou mít vliv na přesnost. Stejně jako u optice, chceme to nejlepší. Přejděme si některá další zařízení, která jsou nezbytná k tomu, aby vám pomohla při výkonu.

  • Zaměřovač vzdáleností: nezbytná výbava pro zjištění vzdálenosti cíle
  • Puškohled a pozorovací dalekohled: je nezbytný pro vás i pro pozorovatele ke zpozorování cíle při zásahu
  • Dvojnožka nebo opěrka na střeleckou pomůcku: pomůže zajistit stabilní střeleckou platformu
  • Balistický systém: usnadňuje proces střelby při pohybu
  • Větroměr: poznejte rychlost větru a přizpůsobte se mu
  • Úrovně dalekohledu: pomohou zabránit nadměrnému naklonění kulovnice

Všechno toto vybavení a výstroj jsou součástí základních prvků střelby na dálku, které vám pomohou stát se lepším střelcem.

Závěr

Pokud plánujete lovit v zahraničí, kde jsou výstřely mimo vaši komfortní zónu, protože jste si objednali lov, který se koná jednou za život, musíte si přestat myslet, že stačí vynulovat pušku na 200 metrů, a že to bude dobré. To není řešení, zvláště pokud se chystáte k lovu, kde mohou být výstřely na zvěř až o 500 metrů déle.

Věnujte čas a námahu tomu, abyste se dozvěděli co nejvíce o vybavení, které používáte, a trénujte střelbu, dokud vás nebude bolet prst na spoušti, a pokračujte ve střílení. Nejlepší puška s nejlepší optikou, střílející nejlepším střelivem, může být docela zbytečná, pokud nevíte, jak své vybavení používat, nebo mu nerozumíte. Základ je poznat své vybavení, využít všech těchto poznatků v praxi a implementovat je do své střelecké strategie. Budete rádi, že jste to udělali.

Vše pro váš lov naleznete na: Zbraně a střelivo, Optika