Tajemství volně plovoucí hlavně

V následujícím blogu se budeme věnovat terminologii z oblasti střelných zbraní, o kterých často slyšíme v loveckém a střeleckém průmyslu. Dnešní blog je věnován volně plovoucím hlavním.

Co je volně plovoucí hlaveň?

Volně plovoucí hlaveň pušky znamená, že hlaveň pluje nebo se nedotýká pažby v žádném bodě po celé své délce od závěru po konec ústí. Během procesu výstřelu volně vibruje a pohybuje se normálním způsobem bez zásahu pažby, což umožňuje konzistentnější a přesnější výkon tím, že hlaveň umožňuje přirozeně zpracovat daný výstřel a není brzděna žádným tvrdým kontaktem během procesu výstřelu.

Na internetu je mnoho vysvětlení a popisů, které popisují volně plovoucí hlaveň na zbrani. Výrobci zbraní až po každého střelce a blogeři budou mít vlastní výňatek z toho, co tento pojem znamená. Jedno však bude vždy platit, že samotná hlaveň musí být bezkontaktní, počínaje od akce nebo přijímače až po ústí.

Pojem "volně plovoucí hlaveň" je v tomto odvětví synonymem přesnosti v soutěžních kruzích přesných střelců na dlouhé vzdálenosti z celého světa. Přesně jak uvádí tento termín, hlaveň z akce se vznáší nad předpažbím hlavňového kanálu pažby a ve většině případů zůstala bezkontaktní od přijímače až po ústí hlavně. Moderní systém AR může mít také jen hlaveň vyčnívající bezkontaktně i přes systém předního krytu pažby.

Volně plovoucí hlavně jsou vysoce oceňovány špičkovými střelci v soutěžním kruhu a více zbraní než kdykoli předtím, které jsou dnes na trhu, většinou disponuje systémem volně plovoucích hlavní. Nenajdete mnoho moderních výrobců zakázkových zbraní nebo výrobců, kteří by nenabízeli nějaký systém volně plovoucích hlavní, zejména pokud jde o zbraně typu bolt-action.

Existuje však mnoho lovců a střelců, kteří si stále myslí, že volně plovoucí hlavně jsou jen jakýmsi trikem nebo marketingovou lží. Ať už jsou vaše názory na volně plovoucí hlavně jakékoli, berte tento blog jen jako informační vysvětlení terminologie a definic těchto slov, toho, co to znamená.

Jaké jsou výhody a nevýhody volně plovoucí hlavně?

Výhody: Pokud jde o příslušenství a součástky, zvláště když mluvíme o dodávkách na doplňkový trh pro ty, kteří si chtějí na svých střelných zbraních dělat vlastní úpravy, najdete více položek, jako jsou hlavně nebo pažby, které jsou připraveny k volnému plavání a stačí jen shodit hlaveň. Projděme si tedy několik dalších výhod.

  • Lepší konzistence díky tomu, že hlaveň může během výstřelů přirozeně vibrovat/pohybovat se bez zásahů.
  • Rychlejší a jednodušší výroba pro výrobce hlavní na zakázku
  • Lepší přesnost a harmonické vlastnosti

Nevýhody: Volně plovoucí hlaveň nemá mnoho nevýhod, ale některé přece jen existují. Přejdeme si několik z nich, na které se podle mě třeba podívat.

  • Mezi pažbou a hlavní se mohou usadit drobné nečistoty a úlomky, které mohou způsobit určitou nestálost tím, že brání hlavni se volně pohybovat v jejím přirozeném procesu během výstřelu.
  • Volně plovoucí tenčí profil hlavně může být specifický při výběru střeliva, kterým se střílí.

Existuje mnoho střelců, zejména sportovních a statických střelců, kteří mohou potvrdit přesnost volně plovoucí hlavně. Většina sportovních zbraní, jakož i PRS/platformy ke střelbě na dlouhé vzdálenosti mají z určitého důvodu plovoucí hlavně. Pravděpodobně se systém volně plovoucích hlavní časem moc nezmění, pokud se neobjeví nějaký nový drastický systém, který by důsledně prorazil, a který by se dal efektivně realizovat jako ten, který máme nyní.

Problémy a jejich řešení

Na sociálních sítích a dokonce i na střelnici jsme viděli spoustu fotografií, na kterých někteří střelci při prvních výstřelech položili ruce na volně plovoucí hlaveň, což může být příčinou některých problémů s přesností. Berte to v úvahu, když budete příště na střelnici nebo se budete snažit pomoci kolegovi střelci s jeho střelbou. Příčinou může být i kontakt prstů nebo palce, zejména pokud jde o nové střelce, kteří si neuvědomují, že vyvíjejí tlak na hlaveň v očekávání výstřelu nebo zpětného rázu. Zkontrolujte, zda v kanálu hlavně nejsou nějaké nečistoty nebo cizí předměty, které by mohly být uloženy mezi hlavní a pažbou, a které by mohly ovlivnit přirozený pohyb procesu výstřelu.

Někteří z vás mohou, ale nemusí souhlasit s tím, že volně plovoucí hlaveň je konzistentnější a přesnější než neplovoucí hlaveň, ať už je váš názor na volně plovoucí hlavně jakýkoli, vždy je skvělé o tom diskutovat.

Celou nabídku zbraní s volně plovoucími hlavnami naleznete na: Zbraně a střelivo