Pro lov zvěře i emocí

Zachytit zážitek ze střelby, vyhodnotit své chyby při míření nebo analyzovat, jak přesně jste při lovu zasáhli vyhlédnutý kus. To vše donedávna umožňovaly jen elektrooptické zaměřovače, ovšem jejich práci zvládne též unikátní kamera Tactacam 5.0. A umí toho mnohem více.

Minnesotská společnost Tactacam se zaměřuje na vývoj a výrobu fotopastí, jež vytváří na míru různým cílovým skupinám. Kromě lovců a lesníků jde o farmáře, kteří potřebují kontrolovat dění na rozsáhlých pozemcích, příznivce campingu, stavebníky nebo třeba jachtaře, jimž elektroničtí hlídači střeží zakotvená plavidla. Chybět nemohou ani preppeři a příznivci životního stylu "off-grid" (mimo oficiální struktury), jejichž obydlí se zpravidla nachází daleko od ostatní civilizace. Kromě fotopastí s různými funkcemi přichází tým vývojářů i s dalšími produkty, které ocení zejména střelci všeho druhu: od myslivců po sportovce. Právě pro ně je určena taktická zbraňová kamera Tactacam 5.0.

Kapesní provedení

Velmi zjednodušeně bychom ji mohli popsat jako hi-tech fotopast v pouzdře válcového tvaru, která se dá nasadit na takřka libovolnou zbraň: kulovnici i brokovnici, ale také kuši nebo kladkový luk. Její hlavní účel totiž spočívá v zaznamenání letu a dopadu projektilu na cíl bez zkreslení způsobeného úhlovou odchylkou. K čemu je takový videozáznam dobrý? Sportovcům – kupříkladu brokařům pálícím na asfaltové holuby – umožní vyhodnocovat techniku střelby, samotného vedení zbraně a předsazení. Lovec zase může zjistit, zda opravdu zasáhl zvěř do místa, které si určil, případně zachytit pohyb zraněného kusu pro dohledávku. A v době sociálních sítí není k zahození ani možnost sdílet video podařené rány s ostatními členy myslivecké komunity.

Aby kamera z Minnesoty zvládala všechny popsané úkoly, museli jí návrháři dát do vínku několik málokdy vídaných parametrů. Předně její majitel očekává kompaktní rozměry i malou hmotnost, aby instalace co nejméně ovlivnila těžiště a chování zbraně. Tactacam 5.0 proto váží pouhých 90 g a má podobu válce o délce 11 cm a průměru 3 cm. Dalším požadavkem je odolnost – jinak by přístroj v terénu neměl šanci přestát rozmary počasí a hrubší zacházení. Celý tubus má vodotěsnou úpravu, která se týká konektoru pro nabíjení, objektivu i mikrofonu. A elektroniku s optikou uložili Američané dovnitř tak, aby Tactacam 5.0 odolávala zpětnému rázu kulovnic odpovídajícímu úsťové energii až 6 000 joulů.

Všechny popsané vlastnosti by byly majiteli k ničemu, kdyby kamera nedokázala pořizovat čisté, neroztřesené a detailní záběry. Naštěstí se nezapomnělo na implementaci pokročilé technologie stabilizace obrazu, jenž kompaktní váleček nahrává v rozlišení až 4K. Abyste mohli výsledek střelby analyzovat opravdu precizně, nabízí Tactacam 5.0 též osminásobné přiblížení natáčených objektů.    

 

Tři funkční módy

Na papíře vše působí impozantně, a tak jsem byl zvědav na první dojem po vybalení. Kameru dostanete v dárkové krabičce s podrobným manuálem, stručným návodem pro méně trpělivé uživatele, firemní samolepkou a nabíječkou. Výrobce cílí primárně na zaoceánský trh, takže přibaluje bohužel jen provedení se zástrčkou pro americké zásuvky. Naštěstí je nabíječka dvoudílná, a tak k jejímu kabelu s konektorem USB-C snadno připojíte evropskou verzi třeba od smartphonu. Před nabíjením musíte odstranit zadní čelo kamery, které drží dvojice zámečků. Sedí opravdu pevně a zajišťují vodotěsnost sekce s vyměnitelným akumulátorem, nabíjecím konektorem a slotem pro paměťovou kartu microSD. Tu v balení nenajdete a nezbývá než zamířit do obchodu. Při nákupu dejte pozor, abyste zvolili typ s dostatečně rychlým přenosem dat a velikostí – vzhledem k rozlišení i objemu videí si Tactacam 5.0 rozumí jen s novějšími kartami 64–128 GB.

Jakmile máte kameru plně nabitou, můžete se pustit do studia nastavení. Výrobce usiloval o co nejjednodušší obsluhu, a tak vybavil matně černý tubus jen dvěma tlačítky. První s označením Rec/Power slouží k zapnutí/vypnutí i samotnému nahrávání. Po jeho krátkém stisknutí kamera dvakrát zavibruje a knoflík se zeleně rozbliká, což znamená jediné: Přístroj automaticky zahájil natáčení. Pro pauznutí je třeba tlačítko opět krátce zmáčknout, načež Tactacam 5.0 zavibruje jednou a místo blikání svítí nepřerušovaně.

V této fázi máte možnost měnit režim videa stisknutím druhého knoflíku s popisem Mode/Wi-Fi. Na výběr máte ze tří módů indikovaných odlišným podsvícením tlačítka. Zelená signalizuje standardní natáčení, modrá znamená zazoomování kamery blíže ke sledovanému objektu a světle modrá značí režim "slow motion". V tomto případě Tactacam 5.0 nahrává s frekvencí sníženou na 120 snímků za vteřinu, tedy tempem umožňujícím detailnější vyhodnocení dopadu střely. Manuál dodává, že nejlepších výsledků dosáhnete při použití nábojů se stopovkou nebo šípů vybavených svítícím končíkem.

S mobilní appkou

Abyste neprozradili svou pozici svítícími tlačítky, dá se kamera přepnout i do módu Blackout, kdy jsou všechny diody zhasnuté a změnu režimu indikují pouze vibrace. A nechybí ani možnost měnit veškerá nastavení prostřednictvím chytrého mobilu – když máte zrovna signál a předtím jste si stáhli aplikaci Tactacam Connect. V takovém případě stačí pozastavit nahrávání a zmíněný knoflík Mode/Wi-Fi stisknout dlouze. V aplikaci zvolíte možnost Connect a přístroj se s telefonem propojí.

Osobně považuji za největší přínos appky fakt, že si díky ní lze na obrazovce smartphonu přehrávat pořízená videa, aniž byste je museli USB kabelem přetahovat do počítače. To přijde vhod zejména při lovu či tréninku, protože můžete průběh a výsledek svých výstřelů analyzovat ihned.

Abyste si svou Tactacam 5.0 upevnili ke zbrani, budete potřebovat buď montáž na Picatinny lištu, nebo svorku pro uchycení tubusu pod hlaveň. Tyto přípravky nejsou součástí balení a dokupují se samostatně, stejně jako nejzajímavější typ příslušenství: takzvaný FTS adaptér. S jeho pomocí lze kameru instalovat přímo na tělo puškohledu, takže bude snímat video přes jeho záměrný kříž. Díky tomu má střelec možnost analyzovat umístění kříže v okamžiku výstřelu a po zhlédnutí záznamu v mobilu přenastavit optiku bez prodlení.

Pokud žádnou z montáží nedisponujete, můžete si Tactacam 5.0 zkusit přidělat ke zbrani improvizovaně, nebo ji použít samostatně – například položit vedle pušky podložené sandbagem a namířit objektiv příslušným směrem. Nic vám samozřejmě nebrání použít taktickou kameru i v jiných než střeleckých situacích, byť ji tvar a odolnost vůči otřesům předurčují právě pro tyto okamžiky.

 

Pro náročné střelce

Při testování Tactacam 5.0 v terénu jsem ocenil její opravdu kompaktní provedení i odolnost. Neváhal jsem kameru vyválet v čerstvě napadaném prašanu, po chvíli ji otřít kusem hadru a zkusit zapnout – naskočila bez náznaku problému. Pogumovaný tubus dobře padne do ruky a má na bocích zahloubení eliptického tvaru, díky nimž v dlani neklouže. Obě zapuštěná tlačítka jsou dobře dostupná i v rukavicích, při odnímání zadního čela třeba pro výměnu karty už si je musíte sundat.

Vychytanou kameru jsem se rozhodl vyzkoušet v kombinaci s kladkovou kuší a loveckou kulovnicí v ráži 7,62×39 mm. Bez originálních montáží jsem si musel vytvořit nouzový přípravek ze staršího úchytu puškohledu, přesto kamera v obou případech držela na zbrani pevně. Příznivcům minimalistických řešení bude ovládání Tactacam 5.0 vyhovovat, já jsem si na různé délky mačkání dvojice tlačítek a jejich pořadí musel chvilku zvykat. Jakmile však tento styl práce dostanete do krve, dokážete s přístrojem díky vibračním notifikacím operovat i poslepu. 

 

Při střelbě do terčů na 25 m u samostřílu a 50 m u pušky jsem si ověřil, že stabilizace obrazu funguje výtečně a zejména ve zpomaleném režimu umožní střelci pozorovat pohyb projektilu z realistického úhlu (narozdíl od zkreslení dráhy nevhodným tvarem objektivu u většiny produktů této kategorie). Bez ohledu na nízké teploty vydržela baterie před dobitím pracovat zhruba 2,5 hodiny. Ačkoliv svým přístupem k vybavení patřím spíš do "staré školy", zjistil jsem, že ovládání kamery mobilem je návykové – což platí zejména o zoomování v živém náhledu přímo na displeji. Za výhodu považuju i možnost přepnout videokameru na fotoaparát a pořizovat snímky v několika rozlišeních podle vaší potřeby.

Jakmile se začne smrákat, kvalita obrazu se vzhledem k absenci přísvitu zhoršuje a objeví se i šum, což kamera alespoň zčásti kompenzuje automatickým přechodem do adekvátního režimu. K jedné z mála dalších nevýhod patří vyšší cena, kvůli níž si Tactacam 5.0 pořizují zejména nároční střelci preferující skvělou technickou vybavenost.   

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Kameru Tactacam a mnoho jiných modelů naleznete zde: Kamery Tactacam