Přesné krásky ze Španělska

Bergara se zrodila ve stejnojmenném městě ležícím v severním Španělsku – tedy v tradičním puškařském regionu, kde se historie výroby zbraní počítá na staletí. Společnost proslula zejména mimořádně přesnými hlavněmi, jež od divize Bergara Barrels odebírají desítky firem z Evropy i Spojených států. Kupují si je ale také zakázkoví zbrojíři, kteří s jejich pomocí stavějí pušky na míru nejnáročnějším střelcům.

Preciznost za rozumnou cenu

Na začátku výroby každé hlavně je polotovar – rovná tyč z válcované oceli. Nejčastěji se užívá chrom-molybdenový materiál s kódovým značením 4140. Aby měl výsledný „lauf“ požadovanou přesnost, nesmí odchylka jeho průměru v žádném místě přesáhnout čtyři tisíciny palce, což odpovídá asi desetině milimetru. Po vyrovnání obrobku vytvoří čtyř-vřetenový vrtací stroj souměrný otvor v celé jeho délce. Většina výrobců v této fázi přistupuje k vystružování (dokončovací operace prováděná mnohobřitým nástrojem), které však uvnitř hlavně zanechává nežádoucí stopy. Bergara proto užívá raději honovací stroj s trojicí vřeten opatřených diamantovými hroty, jenž zajistí zrcadlově hladký povrch.

Tato metoda je časově náročná, ale vyplatí se – dává totiž hlavni přesnost na úrovni mnohem dražších výrobků. Při dalším kroku nástroj s karbidovými řeznými břity vytvoří vodicí část vývrtu. Stoupání se liší podle ráže, přičemž odchylka průměru drážky nesmí překročit 0,005 mm. Španělé se rádi chlubí tím, že podobného výsledku dosahují zakázkoví puškaři ručním lapováním. Poslední krok představuje zahřátí na vysokou teplotu, které stabilizuje molekuly oceli a zbaví hlaveň nežádoucího napětí po předchozích procedurách.

Produkce v Bergaře se neomezuje jen na hlavně zavedených délek a ráží. Když některá zbrojovka potřebuje „lauf“ jiných rozměrů či parametrů, stačí zaslat do Španělska technické specifikace. Inženýři dokumentaci vyhodnotí a jsou-li schopni takový model za rozumný peníz vyrábět, nic nebrání zahájení spolupráce.

Mariňáci v dílnách

Od odolných a přesných „laufů“ už zbýval jen krok k vývoji vlastních pušek v divizi Bergara Rifles. Aby celková úroveň zbraní nezaostávala za hlavněmi, najali majitelé pro výrobu dílů i jejich finální montáž zkušené řemeslníky. K nejsilnějším odbytištím Bergary patří Spojené státy, a proto padlo rozhodnutí začít stavět kulovnice právě tam – konkrétně v georgijském Lawrenceville. Španělé si nebyli jisti, jak vstup do nového segmentu trhu dopadne, a tak raději začali s malou experimentální sérií pušek. Ve snaze dosáhnout co nejvyšší kvality pověřili dohledem Dana Hanuse – bývalého instruktora pracoviště americké námořní pěchoty známého jako Precision Weapons Section (PWS).

Jde o oddělení podléhající ministerstvu obrany, kde zbrojíři, muniční technici a strojníci získávají specializovaný výcvik zaměřený na vývoj, testování, hodnocení, konverze a údržbu ručních zbraní. Služby armádního experta se ukázaly jako neocenitelné a zájem o kulovnice Bergara rychle rostl. Společnost nezaváhala a najala Hanusovy nejlepší žáky z PWS, kteří měli zkušenosti se stavbou pušek používaných mariňáky jak v boji, tak při mezinárodních střeleckých soutěžích. Tito zruční zbrojíři dodnes tvoří jádro výrobního týmu a své zkušenosti předávají každému novému zaměstnanci.

S jemnou spouští

Kulovnice Bergara jsou určeny primárně pro lovce, sportovce a příznivce taktické střelby včetně prepperů. Zatímco za oceánem zbrojovka vyrábí například pušky řady Premier, na mateřské půdě Pyrenejského poloostrova vzniká série B14. Vývojáři kladou u všech typů důraz na nízkou hmotnost, masivní a odolnou pažbu i celkovou ergonomii. Neusínají na vavřínech ani při tvorbě nových typů hlavní. Bergara razí názor, že „lauf“ je srdcem každé pušky, a dává zákazníkům prostor podílet se na jeho evoluci – prostřednictvím oddělení zaměřeného na zavádění připomínek střelců do praxe a ladění hlavní na míru.

Jádro produkčního programu tvoří zmíněná řada opakovaček B14, zamýšlená především pro lovce v segmentu „big game“ (lov velkých savců – v Evropě například medvědů, jelenů nebo losů). S oblibou po nich sahají též rekreační střelci s vysokými požadavky na spolehlivost, kteří nechtějí za svůj koníček utrácet statisíce. Mezi největší výhody „čtrnáctek“ patří válcový otočný závěr (v rozsahu 90°) vlastní konstrukce s obzvláště hladkým chodem. Uzamyká se do lůžka pomocí dvou ozubů a v kombinaci s volně plovoucí hlavní zaručuje vynikající přesnost. K té dále přispívá pravděpodobně nejjemnější spoušť v dané kategorii. Výrobce nastavuje její odpor na standardních 1,4 kg, nicméně každý střelec si tuto veličinu může upravit dle libosti.

 

Sedm statečných  

Základní provedení zbraně disponuje nábojovou schránkou, vyměnitelný zásobník dostanete za příplatek coby samostatný doplněk. Vybírat lze se sedmi variant B14, které se liší délkou hlavně i provedením pažby. Všechny umožňují montáž lišty pro optiku, se kterou se také primárně počítá, a zbraně proto nejsou osazeny mechanickými mířidly (ta se dají ovšem snadno dokoupit).

Model B14 Timber se vyznačuje ořechovou pažbou ve stylu Monte Carlo s vyvýšenou lícnicí, provedení Woodsman sází na stejný materiál v klasickém americkém tvaru s rovnou horní hranou. Sporter se syntetickou pažbou nejčastěji dostanete v ráži .308 Win (7,62×51 mm), model Hunter zase osloví milovníky odolných řešení – jeho pažba sestává z tvrzeného polymeru zesíleného skelnými vlákny. Oba naposled zmíněné typy se navíc chlubí pryžovou botkou CrushZone tlumící zpětný ráz. Opominout nesmíme ani nejmladší variantu Ridge dostupnou v kalibrech .270 Win (6,8×64 mm), .308 Win a .300 Win Mag (7,62×67 mm). 
)

V taktickém stylu

Zatímco popsaná pětice osloví spíše nimrody, poslední dvě provedení kulovnic B14 nadchne taktičtěji zaměřené střelce. Puška B14 HMR (Hunting & Match Rifle) je určena pro rychlejší opakovanou střelbu na větší vzdálenosti – už v základu se tedy dodává s pětiranným zásobníkem. Do spodní části dostala kovovou vložku, která posouvá těžiště níže a celkově zlepšuje stabilitu při různých polohách zbraně. K pohodlnému úchopu přispívá kolmá pistolová rukojeť, stavitelná lícnice a mohutná botka, nechybí možnost upevnit dvojnožku. Délku pažby lze regulovat montáží gumových vložek. Kráska s hlavní opatřenou matným modřením se vyrábí v šesti kalibrech. Mezi střelci se těší oblibě díky snadno laditelné spoušti (pomocí dvou šroubů) i příjemnému ovládání. 

Pomyslný vrchol „čtrnáctkové“ řady tvoří odstřelovačka BMP (Bergara Match Precision). Svým vzhledem připomíná vojenské zbraně, čemuž odpovídá celo-černé zbarvení i plně stavitelná pažba. Tu lze navíc nahradit kterýmkoliv modelem ve stylu AR-15. I tentokrát může střelec pod předpažbí instalovat bipod a vsadit na plastový pětiranný zásobník. K mání je provedení v ráži 6,5 Creedmoor s „laufem“ o délce 24 palců (61 cm) a v kalibru .308 Win se stejně dlouhou nebo na 20 palců (50,8 cm) zkrácenou hlavní. Pro fajnšmekry Bergara nově přichystala ještě provedení BMP Super Varmint s těžkou 28palcovou (71,1 cm) hlavní. Dodejme, že kulovnice B14 bývají svou kvalitou a provedením přirovnávány k výrobkům značek Remington a Tikka. 

Puška do batohu

Úkolem navazující řady B14 Wilderness Series je nabídnout lovcům a prepperům zbraně do nejdrsnějších podmínek, třeba pro dlouhý pobyt v divočině. Mohou se pochlubit pažbami s ručně malovaným kamuflážním vzorem a zdrsněnou „síťovou“ strukturou pro větší odolnost. Kovové součástky jsou před nepřízní počasí chráněny chemicky stabilní povrchovou úpravou Sniper Grey Cerakote. Nabídku opakovaček završují pušky B14 Extreme Series, které poskytují milovníkům „big game“ lovu pušku extrémní přesnosti i odolnosti, avšak za nižší cenu než u většiny konkurence.

Samostatnou kapitolu tvoří jednoranné kulovnice řady BA13 Take Down, které se uplatňují třeba při lovu v náročném horském terénu. Nimrodi si je pořizují pro snadnou ovladatelnost, váhu nepřesahující 3 kg a vysokou přesnost. Jde o kompaktní zbraně vhodné i pro prepperskou komunitu, protože se dají bez nástrojů demontovat během pár vteřin na tři části – hlaveň, pažbu a předpažbí. Rozloženou zbraň pak nejen snadněji vyčistíte, ale můžete ji též přenášet v mnohem menším batohu – aniž by kohokoliv napadlo, že u sebe máte plnohodnotnou pušku.

Všechny „třináctky“ disponují integrovanou Picatinny lištou pro puškohled. Na výběr máte buď hlaveň z nerezové oceli, nebo z modřeného uhlíkatého materiálu.

Jednoranné kulovnice vznikají výhradně se syntetickými pažbami v černé barvě, imitaci dřeva nebo kamufláži Realtree. Co se týče tvaru, na své si přijdou jak příznivci klasiky, tak moderního provedení Thumbhole s otvorem pro palec. Kalibrů je na výběr hned sedm: Od .222 Rem (5,6×43 mm) přes .30-60 Springfield (7,62×63 mm) až po .45-70 Government (11,6×53,5 mm). Pokud hledáte pušku pro těžké časy po kolapsu společnosti, nabízí se sáhnout po černé verzi BA13 s kratším 16,5palcovým (42 cm) „laufem“ v oblíbené prepperské ráži .300 AAC (7,62×35 mm) nebo dostupnější .308 Win. Získáte tak účinný sebeobranný i lovecký nástroj za cenu pod 20 000 Kč.

 

Od kšiltovky po židli

V Bergaře nezapomínají ani na příslušenství a doplňky. Střelci si mohou dokoupit zásobníky pro kalibry od 7 mm Rem Mag přes .308 Win po .338 Win Mag. Kapacita se pohybuje od dvou do deseti ran. Kulovnici si upravíte třeba instalací zvětšené nebo taktické (s kónickým tvarem a zdrsněním) kuličky na kliku závěru. Pažbu lze prodloužit pomocí gumových vložek. Bohatá je i nabídka lišt pro uchycení optiky, spoušťových mechanismů, lučíků, kompenzátorů a úsťových brzd. Španělé vyrábějí také mechanická mířidla s fluorescenčními prvky (zakoupit můžete jak samostatnou mušku či hledí, tak celý komplet) i přehršel pažeb v různých délkách, materiálech a povrchových úpravách.

Fanoušci značky ocení, že Bergara dodává k puškám též vlastní lovecké oblečení – mikiny z materiálu odpuzujícího vlhkost, zateplené kalhoty, bundy nebo čepice. V nabídce najdete i dvojici pouzder – jeden typ pojme kteroukoliv španělskou opakovačku, druhý je určen k transportu rozložených jednoranných zbraní BA13. Při toulkách krajinou přijde vhod lovecký batoh o objemu 35 l s držákem na pušku. Perličku představuje skládací otočná židle s polstrovaným polštářem a opěradlem. Díky hliníkové konstrukci váží jen 2,9 kg, ale unese i 130kg pořízka.     

 

O třídu výše

Bergara staví také pušky na zakázku, za které zákazník sáhne do kapsy podstatně hlouběji. Aby zbrojovka poskytla i méně movitým střelcům kulovnice blížící se „custom“ kusům, vytvořila řadu Premier. Ve snaze o udržení příznivé ceny i zaměnitelnosti součástek vychází ze standardizovaných dílů, ovšem doplněných o nové prvky a metody zpracování. Oproti standardním kouskům mají pušky Bergara Premier například hlaveň z oceli 416 s povrchovou úpravou Cerakote, vylepšený funkční systém s díly vytvrzenými nitridací a spoušť s ještě jemnějším chodem, takřka bez tření.