Překvapivě výkonný drobeček

Pistolová svítilna přijde vhod příslušníkům zásahových týmů armády i policie, stejně jako pracovníkům bezpečnostních agentur. Mnozí z nich už si navykli používat výkonné a odolné baterky značky Olight, která nyní přichází také s novou generací zbraňové "lampy" PL-MINI Valkyrie 2 

Čelovky a taktické svítilny se stávají stále komplikovanějšími – nabízejí přehršel funkcí a nejrůznější režimy či intenzity světelného toku. To se v některých situacích může hodit, ježe ve stresu během ostré akce preferují strážci pořádku spíš jednoduchost. Není nic horšího, než potřebovat rychle zapnout tlumený mód – a nemoci si vzpomenout, na kolik vteřin musíte které tlačítko podržet. Zároveň přidané funkčnosti často vedou k navýšení rozměrů i váhy. Tyto okolnosti zohlednili vývojáři společnosti Olight při vylepšování nejmenší pistolové svítilny na trhu. Výsledkem je druhá generace PL-MINI Valkyrie 2, která se může pochlubit několika jedinečnými parametry. 

Kompaktní a odolná

Už na první pohled poznáte, že si "dvojka" primát nejkompaktnějšího výrobku své kategorie zachovala: její rozměry činí jen 5,25 × 3,2 × 3,25 cm (délka, průměr hlavy, průměr těla) při nicotné hmotnosti 73 g. Za poslední zmíněnou hodnotu vděčí Valkyrie tělu z leteckého duralu, který současně zajišťuje vysokou úroveň odolnosti – přestojí pád na tvrdý podklad až z jednoho metru. K dlouhé životnosti přispívá i povrchová úprava Hard Anodized III v matně černém provedení bez demaskujících odlesků. Poctivé utěsnění zase svítilně propůjčuje voděodolnost na úrovni IPX6 (proti intenzivně tryskající tekutině a prudkému dešti).

Do miniaturního obalu dokázal Olight vměstnat ultimátní výkon – světelný tok dosahuje úctyhodných 600 lumenů a "valkýra" dosvítí až do vzdálenosti 100 m. Tato čísla činí z PL-MINI Valkyrie 2 nejvýkonnější model své třídy. Atraktivitu taktické baterky podtrhuje i kombinace hladkého reflektoru, který vytváří rovnoměrný světelný kužel, a diody LED Cree XP-L HD s celkovou životností 50 000 hodin.

Důrazu na maximální jednoduchost a efektivituodpovídá i nabíjení svítilny. Šťávu jí dodává integrovaný lithium-polymerový akumulátor s kapacitou 260 mAh, který dobijete na plnou kapacitu pomocí přibaleného USB kabelu s magnetickým portem. Jeho použití je velmi snadné: konektor na konci kabelu přiložíte na nabíjecí plošku na spodní straně svítilny, k níž se magnetem sám přichytí. Druhý konec zapojíte do USB portu v počítači, síťového adaptéru nebo powerbanky. Během dobíjení svítí na kabelu červené světlo, plné "natlučení" akumulátoru indikuje změna jeho barvy na zelenou.

Snadné ovládání

Nabití zcela vyčerpané baterie zabere podle výrobce méně než hodinu, což mohu na základě vlastní zkušenosti potvrdit. K výhodám použitého akumulátoru patří i absence paměťového efektu, takže ho lzedobíjet úplně kdykoliv – klidně po deseti minutovém použití svítilny. Na boku "valkýry" najdete praktický červený indikátor, jehož rozsvícení znamená, že máte k dispozici posledních 10 % energie.

Při maximálním výkonu 600 lumenů vydrží baterka na jedno nabití fungovat zhruba hodinu. Takový světelný tok však dlouhodobě potřebujete jen málokdy. Valkyrie 2 jej proto udržuje na uvedené hodnotě pouze první minutu po zapnutí a během následujících 10 minut se postupně automaticky ztlumuje až na konečných 60 lumenů.

Ke své zbrani svítilnu uchytíte během pár vteřin bez jakéhokoliv nářadí – tedy pokud má pod hlavní lištu Glock nebo Picatinny MIL-STD-1913. Adaptér pro první z nich nese označení GL a je už z výroby na "valkýře" předinstalován. Druhý odlišený číslovkou 1913 tvoří součást balení a nechybí ani příslušné šroubky nebo imbusový klíč pro jeho výměnu. Díky rychloupínací montáži je upnutí i odepnutí svítilny otázkou pár vteřin: stačí povolit boční páčku, nasunout výrobek na zbraňovou lištu a zajistit jej utažením páčky. Ideální vzdálenost ke svému ukazováku doladíte podobně jednoduše – páčku opět povolíte, posunete tělo Valkyrie v kolejnici dopředu či dozadu a zajistíte.

Podobně intuitivní je samotné ovládání. Olight myslí na praváky i leváky, a tak najdete masivní spínač na obou stranách svítilny. Jeho tvar trochu svádí ke zmáčknutí z boku, ovšem pozor – funguje výhradně při stisku shora. Má v podstatě dvě funkce. Předně jím svou PL-MINI zapnete pro dlouhodobé svícení – v takovém případě na spínač jen krátce klikněte. Pokud potřebujete podezřelý prostor či osobu rychle "probliknout", stlačte spínač ukazovákem a držte jej stisknutý. Baterka bude svítit jen do okamžiku, než povolíte tlak.

Pro střelbu i pátrání

Miniaturní svítilnu jsem vyzkoušel na několika ostrých i airsoftových zbraních, fotografieji ukazujína airsoftové CZ 75 D Compact. Na všech railech (šlo o pistole značek Glock, Walther a CZUB) držela pevně. A překvapilo mě, že v některých případech ani nebylo třeba měnit glockovský adaptér za ten pro lištu Picatinny, ačkoliv jsem "valkýru" zrovna montoval na německou nebo českou pistoli.  

Boční páčka a spínače jsou na povrchu opatřeny zdrsněnou strukturou, takže můžete svítilnu instalovat, nastavit a ovládat i v rukavicích. Bez problémů jsem všechny úkony zvládl v těch střelecký chod CZUB, v loveckém modelu Deerhunter Muflon či v taktických mechanixech. Díky nízké váze a kompaktním rozměrům po chvilce ani nevíte, že máte "valkýru" na zbrani nasazenou, a jednoduché ovládání vám umožní se plně soustředit nasvůj úkol. Snadnou manipulaci považuju za klíčovou právě pro zaměstnance bezpečnostních agentur a speciálních jednotek, kteří mohou silným světelným kuželem bleskově prozkoumat rozlehlou plochu, aniž by museli přemýšlet o nejvhodnějším režimu. PL-MINI Valkyrie 2 zkrátka nenaruší nadrilované taktické postupy a hladce do nich zapadne.

Za úplné tmy jsem si odzkoušel, že údaj o 100 m dosvitu se zakládá na pravdě. Na takovou vzdálenost už ovšem neuvidíte podrobnosti a ledacos vám může uniknout. Podle mé zkušenosti s rozsvícenou "valkýrou" spolehlivě rozeznáte lidskou postavu zhruba na 50–60 m, na 25–30 m pak rozlišíte detaily jako kapsy a zipy na oblečení nebo rysy obličeje. Na druhou uvedenou distanci také bezpečně prosvítíte třeba husté křoví. Dále jsem si otestoval, že i když svítilna postrádá stroboskop, kužel o 600 lumenech má na narušitele či agresora podobný efekt – pokud mu znenadání posvítíte do obličeje, spolehlivě ho na několik vteřin zmatete a oslepíte.

Konečné hodnocení

V noci není třeba střílet tak přesně, abyste všechny náboje nasázeli do středu terče. Proto jsem z "airsoftky" vypálil několik desítek ranna půllitrové hliníkové plechovky – postupně z 5, 10 a 15 m. Díky jasnému kuželu jsem zasahoval skoro každým výstřelem a výsledky se od těch za denního světla takřka nelišily.

Jaký je tedy můj celkový verdikt? Nejdrobnějšízbraňová svítilna značky Olight splnila všechna má očekávání. Je malá a lehká, nenarušuje siluetu pistole ani manipulaci s ní, nabízí vysoký výkon a ovládat ji zvládne doslova kdokoliv. Hledáte-li robustní a spolehlivé řešení, na které se můžete vždy spolehnout, je "valkýra" správnou volbou. Jestliže preferujete spoustu režimů, individualizované nastavení a podobně, sáhněte po jiném modelu. Svítilna PL-MINI Valkyrie 2 totiž umí jen jednu věc. Ale umí ji zatraceně dobře…

Autor blogu: Miroslav Mašek

Toto skvělé světlo naleznete na: Světlo na zbraň Olight PL MINI 2 Valkyrie