Opravdu potřebujeme úsťovou brzdu?

V následujícím blogu se budeme věnovat terminologii z oblasti střelných zbraní, o kterých často slyšíme v mysliveckém a střeleckém průmyslu. Dnešní blog je věnován úsťovým brzdám. Co je úsťová brzda?

Příslušenství, jako je úsťová brzda, se dodává v různých velikostech a tvarech. Může střelci pomoci více se soustředit na samotnou střelbu a pomoci zlepšit přesnost snížením citelného zpětného rázu. Úsťová brzda je zařízení ve tvaru ocelové trubky vyrobené pro různé zbraně se speciálními výřezy a otvory. Ty pomáhají přesměrovat plyny vycházející z ústí hlavně ke snížení určitých klíčových funkcí při konečném procesu střelby rozptýlením těchto plynů přes otvory nebo speciální výřezy na zařízení.

Úsťová brzda

Úsťová brzda v podstatě přesměrovává plyny vycházející z hlavně přes její otvory a výřezy. To, kde jsou tyto otvory na samotné brzdě vyřezány, určuje účinky brzdy a míru redukce zpětného rázu na základě její konstrukce a funkcí.

Jaké jsou výhody a nevýhody těchto přídavných zařízení?

Výhody: Pokud jde o výhody úsťové brzdy, zvláště pokud mluvíme o různých typech brzd, všechny mají jednu společnou vlastnost, a tou je snížení zpětného rázu. Přejděme si některé výhody úsťových brzd.

  • Může vám pomoci zamířit na cíl mnohem rychleji
  • Mohou střelci pomoci odhalit místo zásahu tím, že snižují skok ústí hlavně
  • Zlepšuje přesnost snížením citelného zpětného rázu, zejména pro nové střelce

Nevýhody: Ve skutečnosti neexistují žádné nevýhody. Pro většinu střelců výhody převažují nad nevýhodami. Přejděme si několik z nich, na které se podle nás třeba podívat, a sami se můžete rozhodnout, zda se vyplatí mít ji nebo ne.

  • Přidají vaší zbrani na délce a mírně ji zatíží
  • Hlasitý hluk a potenciální poškození uší, pokud neuděláte dodatečná opatření a nepoužijete ochranu na uši
  • Ovlivní způsob, jakým vaše zbraň střílí, v dobrém nebo špatném

Vzhledem k široké škále úsťových brzd na výběr v různých stylech a provedeních je nejlepší dále zkoumat, jaké brzdy vám budou nejlépe vyhovovat. Běžnější vícesměrové brzdy (radiální porézní) poskytují nejmenší redukci, zatímco zadní úhlové řezy poskytnou větší redukci. Pochopení typů brzd a způsobu, jakým byly zkonstruovány a navrženy, vám výrazně pomůže při rozhodování i při výběru, které budete potřebovat pro své střelecké záměry a účely.

Problémy a jejich řešení

Existují informace o tom, že úsťová zařízení ovlivňují přesnost kulovnice. Vezměte to v úvahu, když budete příště na střelnici střílet ze zbraně s novou úsťovou brzdou a roztáhne se více než obvykle. Pokud používáte starší brzdu, zkontrolujte, zda se v kanálku a portech nenahromadil karbon a podle potřeby je vyčistěte. Nesprávná velikost brzd, špatná kvalita, nesprávné nastavení při instalaci a špatné závity mohou bránit účinnosti jakýchkoli brzd a mohou způsobit některá vážná zranění.

Při výběru úsťové brzdy doporučujeme vybírat ji na základě její funkčnosti pro daný účel, a ne čistě jen na základě vzhledu nebo toho, jak "cool" vypadá na zbrani. Ať už jsou vaše názory na úsťové brzdy jakékoli, vždy je skvělé vést konstruktivní diskusi o lovu, střelbě a střelných zbraních.

Nabídku příslušenství ke zbraním naleznete na: Zbraně a střelivo