Opakovačky pro lov i zábavu

Na první pohled to vypadá, že konstruktéři opakovacích kulovnic už nemají své výtvory čím vylepšit. Přesto výrobci každý rok přijdou s nápady, které posunou laťku zase o něco výš. V roce 2022 se atraktivními kousky blýskly společnosti Haenel a Bergara.

Suhlský Haenel patří k pomyslnému "rodinnému stříbru" německého zbrojního průmyslu. Jeho tradice sahá až do roku 1840, kdy firmu pod komplikovaným názvem C. G. Haenel Waffen- u. Fahrradfabrik Suhl založil inženýr a pruský královský komisař Carl Gottlieb Haenel. Během první světové války fabrika licenčně stavěla Mauserovy opakovačky Karabiner 98, za druhého globálního konfliktu se do její historie výrazně otiskl konstruktér Hugo Schmeisser. Podílel se na vylepšeních slavného samopalu MP 40, ale především vytvořil prototyp strojní karabiny, z níž se posléze stala první útočná puška světa Sturmgewehr 44.

S přímotažným závěrem
Z dílen Haenelu vycházely celá desetiletí i kvalitní lovecké kulovnice, z nichž do povědomí nejvíce pronikla řada opakovaček Jaeger 10, představená na norimberském veletrhu IWA 2010. Střelci oceňovali zejména přesný chod závěru s rotací pouhých 60 stupňů, což zrychlovalo cyklus přebití. Čas se však nedá zastavit a letos na jaře předvedla suhlská zbrojovka novou generaci nazvanou Jaeger NXT. Oproti dosavadním modelům s otočným odsuvným závěrem se jedná o Geradezugrepetierer neboli opakovačku se závěrem přímotažným. Ten výrobce zkombinoval se hřbetním napínáním, kdy dopředným pohybem páky dojde současně k natažení i uzamčení závěru (respektive jeho otočného ořechu).

Zvolené konstrukční řešení dodává lovcům několik výhod. Přímotažný závěr uzamykaný rovnou do hlavně přináší rychlejší natahování i hladší chod, stejně jako jednodušší a bezpečnější manipulaci. Systém je celkově robustnější a bez problémů funguje i při každodenním používání zbraně. Kombinace všech těchto inovací by tak měla nimrodům přinést lepší zážitky z lovu. Haenel dodává, že NXT uspokojí jak příznivce akčnější naháňky, tak milovníky dlouhých večerů a nocí strávených na posedu.

Zmíněná pozitiva vystihují i třípolohovou pojistku, uzpůsobenou pro všechny lovecké situace: v prostřední pozici máte kulovnici odjištěnou a připravenou ke střelbě. Když stisknete spoušť, nemusíte před další ránou s pojistkou manipulovat – stačí opět posunout páku dopředu a máte nabito. Přemístíte-li oboustrannou páčku doleva, je zbraň zajištěna co do spouště i systému. Můžete ji tedy bezpečně vybít, aniž byste ji odjistili. Ve třetí poloze bude NXT zajištěna kompletně: nelze ji vybít, mechanicky natáhnout ani stisknout spoušť. To oceníte v případě, kdy se prodíráte houštím nebo se třeba opřete o strom – bez takovéto pojistky existuje riziko, že zachycením páky o větev či kmen zbraň nevědomky natáhnete. "Absolutní zajištění" ocení také každý lovec, který někdy uklouzl a sjel ze svahu po zadku s puškou na rameni.

Přátelská k přírodě
Suhlské inženýry dále chválím za pětiranný zásobník (předchozí Jaeger měl tříranný), jenž disponuje patentovaným záchytem minimalizujícím riziko samovolného uvolnění a ztráty v terénu. Jeho materiálové složení potěší srdce ekologicky smýšlejících lovců – podobně jako všechny ostatní "plastové" díly NXT se totiž vyrábí z kompozitu celulózy a stromové pryskyřice. Výsledný materiál má obdobnou odolnost i povrchovou úpravu jako syntetické polymery. Hlaveň není se svými 520 mm ani zbytečně dlouhá, ani přehnaně "useknutá". Také vnější průměr 18 mm řadí za studena kovaný lauf někam doprostřed, což přispívá k univerzálnosti nové kulovnice.

Základní provedení se vyrábí v ráži .308 Win. (7,62 × 51 mm), koupit si můžete i výkonnější modifikaci v kalibru .30-06 Springfield (7,62 × 63 mm). Ani tentokrát u Haenelu nezapomněli na přátelský přístup k životnímu prostředí a hlaveň NXT označují jako "zelenou". To nesouvisí s povrchovou úpravou, ale s optimalizací varianty na náboj .308 Win. i pro komerčně dostupné bezolovnaté střelivo. Do budoucna slibuje zbrojovka doplnit nabídku o další ráže, přičemž ve všech případech má Jaeger NXT ústí hlavně osazené závitem M15×1 chráněným odšroubovatelnou krytkou.

Na horní straně pouzdra závěru najdete dělenou lištu, která tvoří jeho integrální součást. Na rail není nutné šroubovat žádný další spoj, což lovcům umožňuje použít nižší montáž, a podélná osa puškohledu se tak ocitne blíže podélné osy hlavně. Příznivce jiných rozhraní (především švenkové montáže) nutí takové řešení sáhnout po komplikovaných redukcích, ovšem drtivá většina současných střelců už preferuje Picatinny lištu. Seženou na ni takřka libovolný typ optiky a díky rychloupínacím a rychlopovolovacím mechanismům ani nemusejí chodit za puškařem. Snadná výměna přijde vhod také uživatelům nočního vidění, které se v poslední době de facto stává spotřební elektronikou. Vyvíjí se totiž tak rychle, že si lovec mnohdy už po roce používání shání nový model – a pomocí lišty si jej na zbrani prohodí za starý během několika minut.

Laminátová pažba
Preferujete-li otevřená mířidla,
můžete počítat s obvyklým provedením moderních kulovnic Haenel zvaným i-Sight. Pevná muška je tady osazena červenou světlovodnou tyčinkou, hledí disponuje trojicí teček. Obě komponenty jsou dobře čitelné a snadno demontovatelné pomocí inbusového klíče. Po odstranění mušky můžete odšroubovat krytku závitu a osadit hlaveň úsťovou brzdou nebo tlumičem – asi nejlepší variantu představuje supresor Haenel JGR. Klasická momentová rychlospoušť bez napínáčku se vyznačuje odporem 1 kg. Ve standardu není stavitelná, ovšem výrobce ji vyladil tak dobře, že většina střelců nebude mít potřebu cokoliv měnit.

Pažba se vyrábí z laminovaného dřeva a jde tedy de facto o kompozit. Takové řešení si zachovává přírodní vzhled, ale zároveň se v otázce odolnosti a snadné údržby blíží polymeru. Na rozdíl od klasického dřeva totiž laminát nepodléhá vlivům počasí a nepraská, zatímco jej podobně jako plast vyčistíte třeba saponátem. Kompozitní provedení ocení také střelci, kteří si zbraň chtějí vyladit na míru – laminátovou pažbu si mohou zkrátit, zúžit, vybrousit nebo přeřezat podle individuální potřeby. Většina majitelů nového přímotahu to však zřejmě nebude potřebovat, protože k mání jsou dva druhy pažby.

Těžší provedení pro "pořádné chlapy" má rovný hřbet, varianta NXT DS s upraveným tvarem lícnice i pistolové rukojeti je určena pro subtilnější střelce včetně žen. Obě verze dostaly dvojici otočných oček pro popruh. Milovníky přírody jistě potěší fakt, že laminace probíhá s maximálním důrazem na ekologii, takže se pažba Jaegeru NXT může pochlubit certifikací FSC (Forest Stewardship Council neboli Rada pro správu lesa). Tato nezisková organizace podporuje šetrné, sociálně prospěšné a dlouhodobě udržitelné obhospodařování lesů s cílem chránit životní prostředí a minimalizovat nelegální těžbu dřeva.

Kompaktní zbraň pro preppery
Také druhá společnost, která letos potěšila lovce novou kulovnicí, pochází z tradičního zbrojního regionu. Jde o baskickou Bergaru, jež se zrodila ve stejnojmenném severošpanělském městě. Značka se ve světě proslavila mimořádně přesnými hlavněmi, které od divize Bergara Barrels odebírají desítky firem z Evropy i USA včetně zakázkových puškařů. Jádro produkčního programu tvoří už několik let řada opakovaček B14, zamýšlených především pro lovce v segmentu "big game" (velcí savci – v Evropě například medvěd, jelen nebo los). S oblibou po nich sahají i rekreační střelci s vysokými požadavky na spolehlivost, kteří nechtějí za svůj koníček utratit statisíce. Mezi největší výhody "čtrnáctek" patří válcový otočný závěr klasického Mauserova systému, avšak vlastní konstrukce s obzvláště hladkým chodem. Uzamyká se do lůžka pomocí dvou ozubů a v kombinaci s volně plovoucí hlavní zaručuje vynikající přesnost.

Při navrhování letošního modelu nazvaného Extreme usilovali konstruktéři o výrazné zjednodušení a ještě kompaktnější provedení oblíbené zbraně, takže zkrátili hlaveň i pažbu.  Celková délka klesla pod metr, lauf měří 18 palců (46 cm) a je opatřen podélným kanelováním, které kromě odlehčení přispívá svou větší plochou i k lepšímu chlazení při opakovaných výstřelech. Závěr odlehčují spirálovité drážky, jež zároveň zvyšují spolehlivost kulovnice v těžších podmínkách. Pokud se do systému dostane písek nebo prach, závěr ho svým pohybem navede právě do drážek, takže i silně znečištěnou bergaru zvládnete bez problémů nabít či vybít. To vše činí z nové opakovačky ideálního parťáka třeba pro preppery, kteří ocení rovněž možnost našroubovat tlumič na závit M14×1. Sám výrobce ji charakterizuje jako spolehlivou a cenově dostupnou pušku pro pobyt v oblastech bohatých na déšť, sníh či slaný přímořský vítr.

Dvě verze "extrému"
Nová kulovnice – podobně jako původní Bergary B14 – konstrukčně vychází z osvědčeného pouzdra závěru legendární pušky Remington 700. Vyrábí se v zásobníkovém (nikoliv šachtovém) provedení s kapacitou 3+1 a pracuje se systémem Short Action – tedy se zkráceným lůžkem a závěrem, což přispívá k rychlejšímu přebíjení. Vzhledem k tomuto provedení je opakovačka dostupná výhradně v rážích kompatibilních právě s SA systémem, aktuálně ji výrobce komoruje pro střelivo .308 Win. a stále oblíbenější 6,5 Creedmoor (6,5 × 48 mm).

Baskickou opakovačku si můžete pořídit ve dvou verzích. Model Extreme Sporter má všechny kovové části včetně hlavně černěné, respektive lakované cerakotou. Jeho černá pažba sestává z polymeru vyztuženého skelnými vlákny a tvarem připomíná styl Monte Carlo – disponuje totiž lícnicí zvyšující hřbet asi o 8 mm. Bergara B14 Extreme Hunter je k dostání v nerezovém provedení a s jednodušší americkou pažbou bez lícnice, tentokrát v tmavě šedé barvě s "kropenatým" nástřikem. Obě varianty pažby dostaly povrchovou úpravu SoftTouch s vysokou přilnavostí, takže zbraň neklouže z rukou či rukavic ani za mokra.

Sporter i Hunter se vyrábějí jak s otevřenými mířidly, tak bez nich. Montáž na optiku si lze zvolit podle osobních preferencí – díky pouzdru ve stylu masově rozšířeného Remingtonu 700 je výběr takřka nekonečný. Osobně bych doporučil například ocelové montáže od tuzemského Kozapu nebo otočné švenky s ERA maticí značky Recknagel. V obchodech jsou běžně k dostání také vhodné weaver lišty, mnoha lovcům se osvědčily ty od další tuzemské značky – JK Nástroje. Klasická rychlospoušť není stavitelná a jde o provedení bez napínáčku, pojistka má jednoduché dvoupolohové provedení. Za lehkou nevýhodu považuji fakt, že svou opakovačku můžete odemknout v zajištěném i odjištěném stavu. Kvůli tomu hrozí, že pákou zachytíte třeba o kabát a nechtěně si pušku otevřete nebo vybijete. A přijít o náboj v komoře při naháňce či dohledávce není nic příjemného.

Hurá na střelnici
S oběma zbraněmi jsem měl možnost vyrazit na krátké "rande" na krytou střelnici. Nejprve se mi do rukou dostala německá puška v ráži .30-06 Springfield, u které mě na první potěžkání zaujala dobrá vyváženost i příjemný pocit z laminované pažby. Vrstvy kompozitu nejevily sebemenší náznak rozlepování. Zdrsněné plochy na pistolové rukojeti i bocích předpažbí bych popsal jako tak akorát hrubé, aby vašemu úchopu dodaly na jistotě a nedřely do dlaní. Nepřekážejí ani inbusové šrouby s poctivě zapuštěnými hlavami, které vyztužují partii pažby s nejtenčími boky (tedy kolem pouzdra závěru).

Zásobník se do zbraně nacvakává klasickými dvěma "kliknutími" a poté pevně drží. Také s pojistkou se manipuluje jedna radost. Největším překvapením byl hladký a plynulý chod přímotažného závěru. Dosud jsem z žádného "geradezugrepetiereru" nestřílel a oproti otočnému odsuvnému závěru šlo pro mě o mnohem přirozenější či rychlejší pohyb. S pákou opatřenou kulovitým madlem opravdu posouváte jen dopředu a dozadu, zatímco závěr rotuje pouze v hlavě. A to pomocí unikátního planetového převodu, sestaveného ze sady kuželových ozubených kol. Takové řešení jsem zatím jinde neviděl a nedokážu odhadnout jeho odolnost vůči opotřebení. Při mých asi 20 ranách fungoval systém bezchybně a střelbu jsem si užil – i díky spoušti s příjemně hladkým chodem.

Také baskická opakovačka v kalibru .308 Win. se nenechala zahanbit. Sametově hladká pažba sedí v rukou pevně a s klikou tentokrát osazenou kónickou rukojetí se dobře manipuluje i v silnějších rukavicích. Pochvalu si zaslouží extra tichá pojistka, která nevyplaší ani zvěř s citlivým sluchem. Při střelbě přes optiku na terč vzdálený 40 a posléze i 60 m jsem dosáhl o něco horších výsledků než s přímotahem – zřejmě kvůli trochu většímu zpětnému rázu danému celkovým odlehčením Bergary. Zkušenější střelec by však měl i s ní na 100 yardů (91,4 m) dosáhnout soustřelu na úrovni 1 MOA. Kterou pušku bych si tedy vybral? Pro B14 Extreme hovoří jednoduchost, odolnost, kompaktnost a takřka poloviční cena. Přesto u mě vítězí dražší suhlská kráska, která přináší více inovací i radosti ze střelby.

Autor blogu: Miroslav Mašek
Tyto kvalitní modely zbraní a mnoho jiných provedení naleznete na: Zbraně a střelivo