Nůžky pro rybáře i bushcrafťáky

Když se řekne "multitool", většinou si představíme nářaďové kleště nebo multifunkční nůž podobný armádnímu švýcaráku. Americká společnost Gerber však dokazuje, že víceúčelové nástroje mohou mít i podstatně originálnější podobu. Patří mezi ně třeba jedinečné nůžky s názvem Processor.

Tahle vychytávka má sloužit primárně rybářům – spadá totiž do produktové řady Gerber Fish, která vznikla na základě rostoucí obliby rybolovu ve Spojených státech. Ultimátní nástroj se na trhu objevil v roce 2017 a při jeho tvorbě vycházeli oregonští inženýři z překvapivého zjištění: většina rybářů používá pro základní zpracování a čištění úlovku klasické nůžky. Při přípravě návnady a dalších úkonech ovšem musejí sahat po jiných nástrojích, které jim v batohu zabírají spoustu místa. A odtud už byl jen krůček k nápadu vytvořit neotřele pojatý multitool, jenž by do porcovacích nůžek integroval nové funkčnosti. 

 

Z oceli a polymeru

Díky recenzím z USA víme, že u své hlavní cílové skupiny Processor zabodoval. Dal by se ale použít také při lovu nebo jiných činnostech – včetně těch běžných mezi milovníky bushcraftu a outdooru? Abych to zjistil, nejprve jsem se musel podívat, které nástroje Gerber do atypického designu vměstnal. Tím hlavním zůstávají samotné nůžky o hmotnosti 200 g a celkové délce 255 mm. Ergonomicky pojaté rukojeti obou ramen umožňují pohodlný úchop pravákům i levákům. Do vrchní plně uzavřené části se bez potíží vejde i silnější palec, hákovitě tvarované spodní partie zase spolehlivě chrání před pořezáním prostředník, prsteník i malíček. Ukazovák spočívá v obloukovitém vybrání, které brání jeho posunu na ocelovou část nůžek.

Jako materiál rukojetí zvolili u Gerberu elastický polymer HydroTread, díky jehož matnému povrchu a texturovaným částem vám Processor nebude klouzat z ruky ani po ponoření do vody. Přes na první pohled příliš komplikovaný tvar úchopových partií sednou nůžky do ruky přirozeně a až překvapivě dobře se drží. Na konec spodní rukojeti umístil výrobce trojúhelníkové očko, jímž lze provléknout karabinu, paracord nebo řemínek pro zavěšení nůžek na batoh.

Čelisti kryje při přenášení v zavazadle kompaktní pouzdro z matně černého plastu o váze pouhých 25 g. Má samosvornou konstrukci a najdete na něm půlkruhové vybrání pro ukazovák, díky němuž je snímání jednodušší i bezpečnější. K sundání "futrálu" z Processoru musíte použít obě ruce a vynaložit dost síly – což je jen dobře, protože máte jistotu, že se při pohybu v terénu nechtěně neuvolní. Samotné nůžkové čelisti se vyrábějí z nerezové oceli blíže neuvedeného typu a mají vskutku netypický tvar. Pro běžné porcování slouží jejich přední část s ostřími o délce 5,5 cm. U kořene obou ramen se nacházejí prohnuté 1,5cm partie, jejichž tvar je uzpůsoben tak, aby pomohl rybářům při ostříhávání houževnatých ploutví.

 

Škrabka, nůž i hák

Na hřbetě horní čelisti nůžek našly své místo další dva nástroje: klasický vyvrhovací hák pro odstraňování vnitřností a zubatá škrabka, s níž zbavíte svůj úlovek šupin. Unikátním, i když možná trochu nebezpečným prvkem je nožová čepel o délce 7,5 cm, která se nachází na dolní hraně spodní čelisti. Díky ní můžete Processor použít i v roli klasické kudly, aniž byste museli sahat po jiném nástroji.

Zároveň si však musíte dávat dobrý pozor, abyste omylem na ostří nehmátli. Člověk je navyklý používat klasické nůžky, které v zavřeném stavu za čelisti běžně uchopí – a v případě Processoru by to znamenalo nehezké pořezání. Ne náhodou výrobce přímo na spodní čelisti i obou stranách pouzdra velkým písmem uvádí: "Caution Sharp Edge" neboli "pozor, ostrý břit". Dodejme, že vzhledem k tomuto umístění čepele nelze Processor použít v roli trauma nůžek – tedy během rozstříhávání oděvu na zraněné osobě například po autonehodě. Takový postup slouží k rychlému nalezení krvácejícího místa, jenže rybářským nástrojem byste pacientovi další ztrátu krve spíš způsobili.

Pokud víte, že nebudete delší dobu používat nůžky, ale třeba škrabku nebo nožové ostří, můžete multitool rozložit na dvě poloviny. Stačí ramena Processoru rozevřít na maximální úroveň, čímž se asymetricky tvarovaná hlavice spojovacího šroubu (trochu připomíná křídlovou matici) slícuje s příslušnými vybráními a obě části nůžek se oddělí. Po této úpravě se vám bude lépe pracovat zejména s nožem, protože se zpřístupní vroubkovaná partie hřbetu čepele, o kterou si zapřete palec.  

 

Univerzální použití

A jak se tedy rybářské nůžky osvědčily v terénu? Jejich čelisti si hravě poradily s několikavrstvým kartonem, lepicí páskou, provázkem, paracordem, náplastmi i obvazy. V lese jsem s nimi nastříhal nadrobno čerstvé i sušené bylinky pro přípravu čaje nebo tenké větvičky a kůru na podpal. Nyní přišla na řadu nožová čepel a po rozložení Processoru na poloviny jsem s ní vyzkoušel pár obvyklých bushcraftových činností. I když se polovina nůžek drží v ruce poněkud nezvykle, zvládnete se zahnutou kudlou během pár desítek vteřin naostřit do špice dřevěný kolík, rožeň nebo klacek na opékání masa.

Čepel je velmi ostrá a pracuje se s ní rychle, aniž by se výrazněji ztupovala nebo na ní zůstávaly stopy opotřebení. Na prkénku pokrájí takřka libovolný pokrm a snadno se čistí. To ostatně platí o celém multitoolu – po rozložení totiž lehce odstraníte nečistoty a zbytky surovin i z jinak obtížně dostupného spojení čelistí. Dodejme, že zubatá škrabka se uplatnila při odstraňování mechu či lišejníku.

Ačkoliv nejsem rybář, nedalo mi to a otestoval jsem Processor též v jeho původně zamýšlené roli – zpracování pokrmů ostatně patří k nutným dovednostem každého bushcrafťáka. A popravdě nemám, co bych nůžkám při této činnosti vytknul. Speciálně tvarované kořeny čelistí odstříhaly všechny ploutve pstruha na první pokus, podobně snadno jsem odstranil i ocas a hlavu. Na kaprovi jsem si ověřil funkčnost šupinové škrabky i vyvrhovacího háku, nakonec jsem celý nástroj rozložil a během minuty vyčistil houbičkou pod tekoucí vodou.   

Processor sice na první pohled působí poněkud bizarně, ale jde o praktického pomocníka nejen pro milovníky rybolovu. Jakmile vám přestane připadat zvláštní nosit s sebou do lesa nůžky, zjistíte, že nahradí spoustu jednoúčelového vybavení.

Autor recenze: Miroslav Mašek

Nůžky a celou nabídku Gerber naleznete na: Nože a nářadí Gerber