Gerber Vertebrae - malý ale šikovný pomocník

Odolná čepel na cesty

Bez ostrého pomocníka byste do přírody neměli vyrážet ani na krok. U Gerberu to vědí a pro kempování i turistiku přinášejí pevný nůž s názvem Vertebrae. Při toulkách krajinou se každý ušetřený gram hodí, a tak kompaktní kudla při délce 16,2 cm váží jen 124 g. Může se pochlubit konstrukcí full tang (ocel čepele prochází celou délkou), která ji předurčuje i k hrubší práci včetně páčení. Pogumovaná rukojeť je dost zavalitá, přesto dobře sedne do ruky – a to při šavlovém i kladivovém úchopu. Díky protiskluzové textuře nevyklouzne nůž ani ze zpocené dlaně. Na konci rukojeti najdete rozměrné oko pro protažení padákové šňůry paracord nebo řemínku.


Čepel typu drop point se na první pohled jeví poněkud krátká a skutečně měří jen 6,5 cm – jde o daň za zmíněnou kompaktnost. Sestává z nerezové oceli 7Cr17MoV neboli vylepšeného materiálu 440A. Zvýšené množství vanadu dodává pevnost, tuhost a odolnost, ocel se díky přítomnosti tohoto prvku i dobře brousí. Povrch pokryl Gerber nitridem titanu, který prodlužuje životnost čepele a chrání ji před škrábanci či nárazy. V neposlední řadě propůjčuje tenký film oceli nepřilnavost, takže se nůž mnohem snadněji čistí třeba od zbytků jídla.

Na batoh či opasek

Pouzdro se vyrábí z nylonu vyztuženého skelnými vlákny a disponuje dlouhým kovovým klipem. Rozměry této spony jsou optimalizované pro uchycení na opasek, případně batoh pomocí široce používané MOLLE vazby (Modular Lightweight Load-carrying Equipment). Vyzkoušel jsem obě varianty – v kombinaci s taktickým báglem značky GFC a klasickým armádním opaskem vz. 95. Klip držel pevně i při pohybu v náročnějším terénu a nemusíte mít strach, že byste nůž ztratili.


Pro zavěšení přímo na kapsu kalhot se spona kvůli své délce spíše nehodí – jednak trochu překáží, jednak při vytahování nože často povysunete i pouzdro. Jako velmi praktickou naopak vnímám vystouplou oporu palce, jež účinně napomáhá rychlejšímu tasení nože z opasku. Ve spodní části „futrálu“ nechybí drobný otvor pro odtok dešťové vody.
Pouzdro hodnotím jako lehké a praktické, s jedinou nectností – horní partie postrádá rozšíření, které by usnadnilo navedení čepele dovnitř. Zatímco mnohé nože můžete do pouzdra zasunout takřka poslepu, u Vertebrae je třeba dát pozor, aby se čepel nesmekla a neřízla vás. Také neuslyšíte žádné cvaknutí, což uživatele nechává trochu na pochybách, zda je čepel uvnitř zajištěna. Abych to prověřil, zavěsil jsem pouzdro na hřebík, s rukojetí mířící směrem dolů. Ani po několika desítkách minut gravitace nůž z „futrálu“ nevytáhla a lze se na něj tedy plně spolehnout.

Svačina i stanování

Při testu jsem Vertebrae nejprve vyzkoušel na mastném točeňáku a turistickém salámu. Čepel neměla s měkkou ani tvrdou uzeninou sebemenší problém, navíc se pozitivně projevila její nepřilnavá úprava a po svačině stačilo ocel otřít suchým ubrouskem. Bez potíží si nůž poradil i s klackem o průměru 2 cm – během pár minut jsem na jeho konci vytvořil hrot vhodný třeba pro stanový kolík. Ocenil bych však přece jen o něco delší rukojeť, abych pro náročnější práci měl k dispozici dostatečnou oporu a páku – a mohl tak zabrat naplno. Ačkoliv na tvorbu třísek si raději beru sekyrku, zkusil jsem také jemnější batoning. Čepel poslušně ukousla ze smrkového polínka drobnější třísky na podpal, na hřbetě se navíc neobjevily výraznější stopy po úderech.



Gerber Vertebrae seženete ve dvou barevných úpravách – šedozelené (flat sage) nebo modré (cyan). Nestane se asi nejkrásnějším kouskem ve vaší sbírce nožů, ale rozhodně bude jedním z nejpraktičtějších – zejména pro milovníky bushcraftu a táboření.

Nože Gerber naleznete zde: Nože Gerber