Brokový pozdrav ze Středomoří

Italské brokovnice vnímáme jako synonymum kvality a elegance. Většina z nich vzniká v provincii Brescia, kde najdete také zbrojovku s poněkud záhadným názvem F.A.I.R. I když patří k méně známým značkám, mezi střelci má statisíce fanoušků. A letos oslavila 50. výročí.

Začalo to nenápadně: Zbrojovka F.A.I.R. specializovaná na lovecké a sportovní brokovnice vznikla roku 1971 pod taktovkou Isidora Rizziniho, od něhož odvozuje své jméno (Fabbrica Armi Isidoro Rizzini). Italský podnikatel tím založil slavnou tradici i celou "brokařskou" dynastii, protože nositele příjmení Rizzini dnes naleznete mezi puškaři či manažery řady zbrojovek. Vedle Isidora se v oboru zprvu angažovali hlavně jeho bratři Battista a Emilio, dnes na ně navazují další generace.

Rodinné zázemí

Vývojové i výrobní kapacity zbrojovky F.A.I.R. vyrostly ve městě Marcheno, které leží v tradičním centru zbrojní produkce – lombardské provincii Brescia. V tomto "italském Suhlu" najdete jak další slavné brokové značky v čele s Berettou a Perazzi, tak nejlepší evropské rytce Stefana Pedrettiho, Francescu Fracassi nebo Cesara Giovanelliho.

V čele společnosti dnes stojí Luca Rizzini, který sice stále žije v Itálii a navazuje na rodinnou tradici, ale do podniku přinesl též dravější přístupy ze Spojených států. A otevřeně přiznává, že značka F.A.I.R. patří na trhu spíše ke střední třídě, která cílí zejména na početné komunity lovců v USA. Mnozí Američané totiž touží po kvalitní evropské zbrani tradičního střihu, za kterou však odmítají platit přemrštěné částky. Přesně taková je filozofie zbrojovky F.A.I.R., jež se na Apeninském poloostrově – hned po nedostižitelné Berettě – těší z pozice druhého největšího výrobce brokovnic. Rodinná firma každoročně vyrobí až 25 000 exemplářů, které putují do 42 zemí světa.

Vydržet na americkém trhu ale není snadné a třeba v letech 2010–2014 tam brescijská zbrojovka neměla žádné zastoupení. Dnes v USA působí díky exkluzivnímu importérovi IFG (Italian Firearms Group), což je konsorcium čtyř italských zbrojovek a amerického distributora s obřími sklady uprostřed Texasu.

Počítače i ruční práce

F.A.I.R. sází na spojení staleté historie výroby italských střelných zbraní a moderních technologií. Provozuje několik linek, které lze uzpůsobit jak na produkci klasických modelů s hladkým vývrtem, tak pro moderněji pojaté brokovnice. Výzkumné a vývojové oddělení sází na CAD (Computer Aided Design) a CAM (Computer Aided Manufacturing) systémy, s jejichž pomocí inženýři navrhují nové mechanické komponenty. Počítačové programy umožňují simulovat dynamiku pohybu jednotlivých dílů, stejně jako fyzikální vlastnosti typické pro různé materiály. Díky tomu se už v rané fázi odhalí verze součástek, které by se při střelbě lámaly, rychle opotřebovávaly nebo zhoršovaly ergonomii.

Po nalezení ideálního řešení vznikají sériové díly z ocelových i hliníkových ingotů a plechů na CNC strojích, takže mají minimální vůle. Jsou plně zaměnitelné nejen mezi jednotlivými zbraněmi stejného typu, ale v některých případech i napříč modelovými řadami. To usnadňuje montáž či údržbu a zároveň šetří peníze – v USA lze zbraň značky F.A.I.R. koupit za 1 475 až 6 000 dolarů podle typu a provedení (32 000 až 132 000 Kč). Z obráběcích strojů vycházejí polotovary s minimální drsností povrchu, které pak dělníci manuálně opracovávají, seřizují a usazují. Každá brokovnice F.A.I.R. tak vykazuje vysoký podíl ruční práce – bez ohledu na model, cenu nebo cílový trh. Obzvláštní pozornost věnují Italové úrovni zpracování dřevěných částí z tureckého ořechu, které se k baskulím lícují s mikrometrovou přesností. Díky strojovému zázemí může zbrojovka vedle tradičního rytí nabízet též zakázkové laserové gravírování.

S hlavněmi nad sebou

Po kompletaci Rizziniho zbrojíři zkoušejí každou druhou brokovnici co do slícování dílů i funkčnosti a každou čtvrtou pak nastřelují v 50m tunelu, aby si ověřili správné úhly mezi "laufy." Nakonec přicházejí na řadu hlavní rozměrové a metalografické testy, po nichž továrna posílá zbraně do Gardone Val Trompia. Právě tam sídlí národní pobočka organizace C.I.P. (Mezinárodní stálá komise pro zkoušky ručních palných zbraní a střeliva), od níž brokovnice obdrží před cestou na trh příslušný certifikát.

Zbrojovka se pyšní tím, že při vývoji nových pušek i jejich součástí zohledňuje připomínky střelecké komunity z celého světa. Spolupráce s nimrody i střelci v disciplínách trap či skeet jí umožňuje vytvářet zbraně přizpůsobené na míru velmi konkrétním požadavkům. Na internetových diskusních fórech patří k nejčastěji uváděným vlastnostem brokovnic F.A.I.R. spolehlivost. Lovci se sklony k praktičnosti si cení také faktu, že zbraně z Marchena odvedou svoji práci bez "zbytečného marketingového humbuku" – a je to pravda, mimo samotnou komunitu název Fabbrica Armi Isidoro Rizzini příliš lidí nezná. Pokud bychom se na sortiment podívali podrobněji, najdeme jak standardní zbraně s dobrým poměrem kvality a ceny, tak zakázkové kousky s exkluzivní povrchovou úpravou, vyladěnými mechanickými řešeními a rytinami. Výrobní program dlouhodobě sází na zbraně koncepce over-and-under čili dvouhlavňové kozlice s "laufy" ve svazku nad sebou.

Nepřeberná nabídka

Z loveckých kozlic můžeme uvést například řadu SLX 600 zahrnující varianty DE LUXE, GOOSE nebo SLUG-BATTUE. Jak názvy napovídají, první zaujme především estetickým provedením a druhá je určena pro lovce pernaté zvěře. Třetí se může pochlubit zodolněným provedením a ocení ji zejména nimrodi, kteří v lesním porostu loví divočáky a sluky. Model SLX 600 DE LUXE je dostupný v brokových kalibrech 12, 20, 28 a .410 a najdete na něm spoustu vychytávek i zdobných prvků: klenuté závěsné čepy, elegantní laserové gravírování nové generace, vybrané ořechové dřevo s jemným kostičkováním v místech úchopu nebo vytahovače s dlouhým zdvihem. GOOSE je dostupná i v kamuflovaném provedení a poznáte ji také podle 11mm horní šíny nebo pryžové botky pažby.

Na tuto řadu navazuje model SLX 692 Gold – univerzální kozlice dostupná ve čtyřech kalibrech a opatřená mosazným oválem pro vyrytí majitelových iniciál. O její kompaktní verzi v brokové ráži 28 se pochvalně vyjádřil například Grant Paviour, sportovní střelec a zakladatel obchodu Shotgun Shop dovážejícího zbraně F.A.I.R. do Austrálie: "Lehká brokovnice s minimálním zpětným rázem je ideální pro mladé střelce nebo subtilnější dámy. Já si ji pořídil pro tréninkové účely, protože s ní díky snadné ovladatelnosti brzo začnete zasahovat i asfaltové holuby vrhané v obtížných směrech. Nejnáročnější terče si nejprve natrénuju právě s SLX 692, získám povědomí o ideálním postoji i pohybu – a pak se to snažím zopakovat s "plnotučnou" kozlicí v ráži 12. Díky tomuto postupu se přesnost mých výstřelů výrazně zlepšila."

V jednom článku nelze popsat všechny lovecké modely, proto stručně zmíním alespoň poněkud odlišnou kozlici LINCOLN GAME. Oproti většině italských zbraní má totiž střízlivější povrchovou úpravu – bez rytin, s černou baskulí a pískovanými prvky po stranách. Výrobce tímto designem cílí na lovce či preppery, kteří netouží po zdobném kousku, ale maximální praktičnosti a odolnosti.

Nečekaný bestseller

Na své si přijdou i milovníci kulobroků – řada COMBI zahrnuje zbraně kombinující brokovou hlaveň v kalibru 12 či 20 a druhý "lauf" v ráži .222 Remington, .270 Winchester nebo třeba .30-06 Springfield. Málokdo ví, že F.A.I.R. nabízí též kulovnice K 500 ve většině běžných loveckých ráží. Ze sportovních brokovnic zmíním model Racing Sporting, který poznáte třeba podle výškově stavitelné lícnice – omlazená druhá generace tohoto modelu pak dostala do vínku ergonomičtější pažbu Monte Carlo. Další možnost představují soutěžní zbraně řady CARRERA se stříbřitou baskulí, matně černou hlavní a portovanými hlavněmi.

Ať už si vyberete kteroukoliv loveckou či sportovní kozlici, můžete se těšit na stavitelnou délku chodu spouště, který vyladíte pomocí inbusového klíče. Muška je u většiny modelů osazena světlovodnou tyčinkou, kterou lze měnit dle aktuálních světelných podmínek: k dispozici je červená, žlutá i zelená verze. Dodám, že dosud nejvýraznější milník ve výrobním programu přišel v roce 2012, kdy společnost představila produktovou řadu ISIDE: vůbec první "dvojky" F.A.I.R. s hlavněmi vedle sebe. Odborný tisk popsal tento krok jako "učebnicový příklad konstrukční revoluce v hromadné výrobě brokových dvojek". Lucca Rizzini hovoří o revolučním pojetí brokové klasiky, které odpovídá tovární vizi o spojování řemesla s inovacemi. Chcete důkaz? ISIDE se dnes pyšní titulem nejprodávanější brokové dvojky světa…

Stylová padesátnice

V roce 2021 oslavila zbrojovka 50. výročí vzniku a jako poděkování za věrnost přestavila novou kozlici s příznačným názvem 50° ANNIVERSARIO. Zájemci o krásku z limitované edice mohou vybírat ze tří délek hlavní (68, 71 a 76 cm) a všech běžných brokových kalibrů: 12, 16, 20, 28 a .410. Kovové části zdobí gravírování 4D laserem nové generace (vytváří čtyři na sebe kolmé linie, což přispívá k jemnějším detailům motivu), funkční mechanismus se může pochlubit kovanou baskulí a spirálovými pružinami. Pažba i předpažbí sestávají z prémiových dřevin a zdrsňující checkering má jemnější podobu než u ostatních modelů. Všechny verze výroční brokovnice lze podle volby zákazníka vybavit buď dvojitou, nebo jednoduchou stavitelnou spouští.

Pro údržbu i na parádu

F.A.I.R. vyrábí stejně jako většina zbrojovek vlastní příslušenství a fanouškovské předměty. Pažby brokovnic lze opatřit nejrůznějšími botkami – bakelitovou, pryžovou (u některých verzí s ventilačními otvory) či dřevěnou. Z náhradních dílů přijdou vhod zejména pružiny, z nástrojů speciální klíč pro výměnu zahrdlení. V nabídce nechybějí očka pro ponosový popruh, případně lišty a montáže pro instalaci puškohledu. Pro svou zbraň si můžete pořídit plastové i kožené kufříky na náboje s logem F.A.I.R., ale také pouzdra, do nichž se mohutné kozlice ukládají až po demontáži hlavně. Skalní fanoušci mohou svůj vztah ke značce vyjádřit třeba batohem s kapsou na notebook nebo polokošilí ve firemních barvách. Samozřejmostí jsou čisticí sady uzpůsobené pro různé typy "laufů" a oleje pro údržbu dřevěných a kovových dílů.

Zahrdlení dle libosti

Ke většině brokovnic dodává F.A.I.R. vyměnitelné choky (zahrdlení neboli zúžení hlavně před ústím, díky němuž dochází ke zhuštění brokového shluku). Tato pomůcka je k dispozici pro kalibry 12, 16, 20, 28 i .410 a ve všech běžně užívaných rozměrech: plném, tříčtvrtinovém, polovičním, čtvrtinovém i speciálním skeetovém. Zatímco nimrodi sahají po provedení TECHNICHOKE Hunting XP 50, sportovci zase volí variantu Sporting XP 70. Jeden kus vyjde (podle konkrétní modifikace) na 27–44 euro (680 až 1 100 Kč).

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis PŘEŽÍT

Celou nabídku kvalitních zbraní od společnosti F.A.I.R. naleznete na: Zbraně FAIR