Nejčastější otázky o postřikovačích

Jaký benzín používat do benzínového postřikovače / rosiče?

Když jde o dvoutaktní motor mix benzínu a oleje, potřebujete přidávat palivo v poměru 1:50 - na 5 litrů benzínu potřebujete 1 dcl oleje.

Jak to je s pozáručním servisem a opravami?

Opravy, jakož i péče po uplynutí záruční lhůty, jsou pro nás samozřejmostí. Máme své vlastní servisní středisko, kde vám pomocníka zprovoznit náš tým profesionálů.

Jaká je výdrž baterie při AKU postřikovači?

Jde o hodinu a půl pracovního času u 4 Ah akumulátoru.

Mám možnost dokoupení druhého akumulátoru i příslušenství?

Ano, zakoupení několika variant akumulátorů jako je příslušenství pro postřikovače, jako jsou prodloužení, trysky a podobné příslušenství, je možné. Nezapomínejte na variabilitu akumulátorů i s jinými produkty od firmy Villiger.

Jak pečovat o postřikovač po sezóně?

U všech postřikovačů platí - a to nejen po sezóně, ale i po každém postřiku - řádně postřikovač vypláchnout a stejné množství vody vystříkat, čímž si ušetříte starosti se zalepenou nebo ucpanou trysku.

U AKU postřikovačíů je samozřejmostí postarat se o akumulátor - uskladnit ho mimo nepřízeň počasí na teplejší místo a nezapomenout ho jednou měsíčně napojit na nabíječku. Touto péčí si prodloužíte životnost akumulátoru.

U benzínových postřikovačů a rosičů je důležité odstranit pohonné látky - benzín a otevřít klapku páčky sytiče, který usnadní start do nové sezóny.

Co nalévat do postřikovačů?

Pesticidy jsou chemické látky, které se v zemědělství a v lesnictví používají proti nemocem, plísním, škůdcům a plevelům. Byly vytvořeny, aby usmrcovaly, nebo jiným způsobem poškozovaly živé organismy, které škodí a jsou škůdci.

Postřiky můžeme rozdělit podle cílového organismu, na které působí:

- Insekticidy jsou prostředky proti hmyzu a roztočům. Rozeznáváme je podle způsobu pronikání organismu na kontaktní, požíravé, vdechované nebo dotykové.

- Herbicidy jsou chemické látky, které se využívají na hubení plevele. Patří mezi pesticidy (látky ničící organismy). Většinou se vstřebávají přes listy a rozvádějí se do stopek a kořenů. Zasažené plevele zastavují svůj růst a vývin a odumřou. Ty se ještě dělí na totální herbicidy (pokud chceme, aby odumřelo vše živé) a selektivní herbicid (příkladem je postřik trávníku).

- Fungicid je chemická látka, která se používá k hubení hub a plísní. Patří k nim různé sloučeniny mědi, rtuti, zinku a jiných těžkých kovů.

- Rodenticidy jsou chemické sloučeniny určené k hubení hlodavců v zemědělství nebo domácnostech. Jsou založeny na bázi fosfanu, fosfidů nebo warfarinu. Tyto pesticidy jsou jedovaté i pro člověka.

- Akaricidy jsou chemické sloučeniny určené k hubení roztočů. Jsou založeny na bázi malathionu nebo meoinphosu. Akarcidy jsou přípravky, které ničí pavoukovité škůdce rostlin. Do této skupiny přípravků patří většina organofosfátových insekticidů, všechny sirné fungicidy a speciální akarcidy.

- Molluskocídy jsou chemické sloučeniny určené k hubení měkkýšů.

Kdy a jak postřikovat?

Postřiky volte i podle sezónnosti, ale hlavně podle druhu škůdců a potřeby v dané situaci.

1. předjarní postřik, aplikace před rozkvětem, kdy postřik musí být aplikován ve vydatném a souvislém množství.

2. Postřik proti mšicím - mšice patří mezi nejrozšířenější škůdce v zahradě. V Česku se vyskytuje přibližně 600 druhů a umí se z nich stát vážný a nebezpečný škůdce, proto je potřeba nezanedbat ošetření.

3. Postřik proti mandelince bramborové. Mandelinka má v teplejších oblastech Česka dvě, v chladnějších oblastech jednu generaci za rok. Přezimuje v stádiu brouků v půdě, kterou opouští obvykle od poloviny května. Mandelinka bramborová poškozuje kromě brambor také rajčata a lilky.

4. Hospodářsky nejvýznamnější chorobou révy je padlí a plíseň révy. Napadá třásně, listy i letorosty vinné. Největší škody způsobuje při brzkém napadení mladých bobulí, jejichž povrch ztvrdne, zhnědne a jejich pokožka často i praská. Na povrchu dozrávajících bobulí vznikají praskliny s rozrůstající se sítí houbových vláken, původcem onemocnění. Podobné příznaky lze pozorovat i na letorostech. Zde je už na místě u větších ploch zapojit do práce rosič.

5. Pro nadšence pěkného trávníku je zde selektivní postřik Bofix, který zajistí pěkný trávník bez plevele.

6. Postřikovač nebo rosič nemusí být jen nástroj ničení, ale můžete jej použít na při hnojení různými hnojivy či listovými přesnídávkami.

Jak připravit postřikovač na zimu?

Klíčové je čištění

Přestože váš postřikovač není medvěd, i ten musíte připravit na zimní spánek:

1. Postřikovač důkladně vyčistěte zvenčí i zevnitř.

2. Zkontrolujte, zda nemá praskliny, úlomky nebo škrábance.

3. Do postřikovače aplikujte nemrznoucí směs.

4. Zabalte postřikovač do prachu vzdorného igelitu a odložte na bezpečné místo se stálou teplotou.

Postřikovač je citlivé zařízení, neboť pro správné fungování pracuje s tlakem a množstvím malých trubiček a součástek. Ty je třeba před zimou důkladně vyčistit a uzavřít jejich konce. Přes ně by se mohli do zařízení dostat pavouci, udělat si tam hnízdo a trubky ucpat.

Nezapomeňte vyčistit i zásobníky a nádrže. Nejlepší je postřikovač zcela demontovat, zkontrolovat ventily a filtry, všechny vyčistit a následně opět smontovat. Cílem čištění postřikovače před zimou je odstranit všechny zbytkové chemikálie, které by mohly v systému začít oxidovat a způsobit korozi. To ho může nenávratně poškodit.

Zkontrolujte praskliny a trhliny

Vedle toho, jak budete postřikovač demontovat a čistit jednotlivé díly přístroje, nezapomeňte zkontrolovat i náhodné praskliny, škrábance a malé úlomky. Pokud je včas zachytíte, můžete si s prasklinami jednoduše poradit speciální páskou na praskliny, trhliny a spáry. Tyto lepicí pásky jsou vyrobeny ze speciálního papíru, které znáte z koupališťových nafukovaček.

Zabrání průtoku či úniku vody a rozšiřování trhliny v postřikovači. Včasným objevením poškození můžete rychle předejít i korozi, která se odstraňuje komplikovaným způsobem a postřikovač může zcela poškodit. Ideální je s postřikovačem zacházet opatrně a vyhnout se jakémukoli fyzickému poškození.

Nezapomeňte na nemrznoucí směs

Nezapomeňte na aplikaci nemrznoucí směsi do postřikovače. Citlivé filtry a trubky v postřikovači mohou být v zimě snadno poškozeny náhlým poklesem teploty. Dbejte o to, aby chladící směs obsahovala zejména inhibitor tolil-triazol a monoethylenglykol a namíchali jste je s destilovanou vodou. Zajistíte rovnoměrnou cirkulaci nemrznoucí směsi v celém systému ostřikovače.

Posledním krokem, na který nezapomeňte, je správné uložení postřikovače do sklepa či skladu. Doporučujeme vám zařízení zabalit do ochranné fólie nebo pevného igelitu. Díky němu se k trubkám nedostanou hlodavci, kteří by je mohli překousat. Stejně ani hmyz, který by si v těsných částech postřikovače mohl udělat vlastní hnízdo, či se úkryt a postřikovač ucpat.

Důkladně zabalený postřikovač odložte na místo s nekolísající teplotou až do momentu, kdy ho budete opět na jaře potřebovat. Takto vyčištěný postřikovač, do kterého jste aplikovali nemrznoucí směs a uložili jej na bezpečné místo bez přístupu škůdců, bez problémů vydrží do jara a bude fungovat jako zcela nový. Správnou péčí vám vydrží dlouhá léta.