Jak vybrat postřikovač nebo rosič?

Postřikovače a rosiče jsou využívány k aplikování postřikových látek pesticidu, různých hnojiv a výživy, ale i na rosení. Volba vhodného prostředků však závisí na několika faktorech. A jelikož je výběr velký, tak víte na základě čeho se rozhodnout?

Typy a rozdíly postřikovačů a rosičů

Postřikovače

V zahradnictví nebo zemědělství se postřikovač využívá k rozprašování směsi vody s pesticidních, arboricidními, herbicidními, insekticidními, chemickými či biologickými přípravky na ochranu rostlin, stromů nebo plodin. Může jít i o úplnou, nebo částečnou likvidaci rostlin nebo stromů.

Ruční postřikovače

Ruční postřikovače mají kapacitu pouze několik litrů a jsou určená do domácností pro postřik jednotlivých rostlin (převážně bytových) nebo jejich částí.

Zádové postřikovače

Zádové postřikovače jsou určený pro skleníky, fóliovníky, okrasné i ovocné zahrady, ovocné i ořechové sady, ale i pro vinice.

Nosí se většinou na zádech a pomocí motorového nebo ručního pohonu se díky hadici s tryskou aplikuje přípravek na rostliny či stromy.

Zahradní postřikovače se používají převážně na ochranu pěstovaných plodin. V zemědělství se používají pro selektivní ošetření malých ploch nebo ve speciálních kulturách.

Polní postřikovače

Polní postřikovače jsou Zemědělské stroje určené k rovnoměrné aplikaci prostředků na ochranu rostlin, nebo k jejich přihnojování. Postřik zředění s vodou se aplikuje z nádrže pomocí trysek, které jsou Umístění na ramenech postřikovače.

Zemědělské postřikovače se dělí na:

- Nesené postřikovače: jsou montovaná na tažné zařízení, většinou traktory, mají nádrž do 1000 litrů a ramene do 15-ti metrů. Využívají je Především drobní farmář, chovatelé, pěstitelé nebo zemědělci. Základními částmi těchto postřikovačů jsou nádrž, nádrž na čistou vodu, rozvod postřiku a ramena.

- Tahané postřikovače: jsou Nejčastěji tahané jako přívěs za traktorem. Objem nádrže mají 1500 litrů a více. Největší postřikovače mají objem i přes 6000 litrů. Šířka ramen u těchto strojů je od 18 do 54 metrů. Základními částmi těchto postřikovačů jsou nádrž, čerpadlo, vedení postřik a ramene.

- Samojízdné postřikovače: mají vlastní pohon a nádrž až Několik desítek tisíc litrů. Tyto postřikovače nepotřebují ke svému fungování žádný další tažný stroj. Jsou vyšší a mohou bez problémů postříkat i vyšší rostliny bez rizika jejich Poškození.

Rosiče

Rosiče, Stejně jako postřikovače, se používají k rozprašování kapalin, respektive hnojiv a jsou určená pro speciální kultury. Rozdíl je Především v tom, že rosič dokáže kapalinu rozdrobit na drobnější částečky než postřikovač, čímž vytváří mlhu.

Princip je velmi jednoduchý:

- Čerpadlo tlačí postřik do trysky před ústím trubice, v níži je i ovladač celého stroje.

- Ventilátor hnaný motorem vytváří proud vzduchu, do kterého je vstřikování kapalina.

- Výsledkem je mlha, která dopadá na rostliny.

Vydatnost u rosičů je podstatně větší než u postřikovačů. Je vhodný do sadu či vinic a na ošetření větších ploch.

Zádové rosiče

Zádové rosiče jsou pohanění spalovacím motorem, uplatňující se všude, kde je třeba aplikovat postřik výš - do korun stromů nebo do větší vzdálenosti od místa postřikování. Výhodou rosiče je účinnější spotřeba postřiku a jeho lepší účinnost.

Kdy koupit postřikovač a kdy rosič?

Druhy a typy postrekovačov a rosičov je mnoho. Pri výbere je potrebné dbať na požiadavky a funkcie, ktoré od nového záhradného pomocníka očakávate.

Pri výbere vhodného postrekovača alebo rosiča je najdôležitejšie porovnať si jednotlivé parametre s prihliadnutím na cenu produktu. Primárnym faktorom je veľkosť záhrady a množstvo pestovaných plodín, rastlín či stromov, ktoré potrebujete ošetrovať.

Ruční nebo zádový postřikovač do malých zahrad

Majitelům malých a středně velkých zahrad, případě ovocného sadu, se doporučuje, pořídí si manuální ruční nebo zádový postřikovač. Jejich výhodou je nižší cena a vyšší životnost, protože na jejich provoz nejsou potřeba žádné pohonné hmoty.

Motorové postřikovače do větších zahrad

Pro majitele větších zahrad a sadů se doporučují silnější akumulátorové nebo motorové postřikovače s větším tlakem.

Hlavní výhodou postřikovačů je možnost zvolit správnou trysku v závislosti na účelu postřik. Je možné též prodloužit, nebo zkrátit postřikovou tyč a tak přesnější aplikovat postřik.

Jejich nevýhodou je hrubší aerosol, proto jsou vhodnější na kratší vzdálenosti.

Rosič i do velkých sadů

Výhodou rosiče je zejména to, že dokáže vytvořit aerosol, který je jemnější, částice jsou menší a nesené proudem vzduchu. Objem vzduchu v aerosolu dá regulovat. Dá se použít i na větších plochách, například v ovocných či ořechových sadech, vinicích a na velkoplošných kulturách.

Nevýhodou rosiče je zejména nepřesně umístění postřiku na konkrétní plodiny.

Jak vybrat vhodný postřikovač

Při výběru se v první řadě zaměřte na možnosti servisu a záruční dobu.

TIP: Naše top značka VILLAGER poskytuje 3letou záruku na vámi zakoupené produkty. Ta však z naší strany po 3 letech nekončí.

Můžete si všimnout odbornosti prodejce, pokud má vědomost o dané problematice a umí kvalitně a profesionálně poradit při výběru.

Ruční postřikovač - základní typ

Nádoby ručních postřikovačů mají objem od 0,3 do cca 1,25 litru. Jsou vybaveny kvalitní pumpou, pevnou nádobou z plastu, nastavitelnou tryskou a tlakovým bezpečnostním ventilem.

Využijete je hlavně na malé plochy a k ošetřování malých rostlin v domácích podmínkách. V naší nabídce najdete postřikovače od renovovaného výrobce postřikovačů SOLO.

Ruční zádový postřikovač - objem nádoby do 12 litrů

Ruční zádový postřikovač - objem nádoby do 12 litrů

Zádový postřikovač je vybaven pumpou, nastavitelnou tryskou a tlakovým bezpečnostním ventilem.

Obsah nádoby je podstatně větší než při ručním postřikovači - disponuje 10-12 litry postřiku. Je vhodný do menší zahrady.

Akumulátorový postřikovač - zpříjemnění práce

Velkou výhodou akumulátorových postřikovačů je to, že vám odpadá pumpování a tlakování nádoby.

Čerpadélko je poháněno buď vestavěnou baterií, nebo vyjímatelnou baterií. V nádobě se vám nevytváří stálý tlak a objemově získáte i 16 litrů postřiku.

Výhodou aku postřikovače je jeho nízká váha, nízká hladina hluku postřikovače a provoz při jednom nabití se pohybuje kolem jedné a půl hodiny soustavné práce.

TIP: Pokud hledáte akumulátorový postřikovač, podívejte se na náš top VILLAGER VBS. Postřikovač je dostupný ve 3 variantách (VILLAGER VBS 16 Li, VILLAGER FUSE VBS 1620 (1x baterie, 1x nabíječka)VILLAGER FUSE VBS 1620 (bez baterie a nabíječky). Všechny VBSky jsou v podstatě stejné, až na baterii. Poslední 2 zmíněné modely FUSE patří do akumulátorového programu VILLAGER FUSE, který nabízí již více než 50 strojů a nářadí, které jsou kompatibilní s 1 stejnou baterií a nabíječkou.

Motorové postřikovače a rosiče - těžší varianta

U motorových postřikovačů se zvyšuje váha motoru, pohonné látky a vyšší hladiny hluku.

Objem rosiče je 15 a více litrů postřiku, ale pokud potřebujete vyšší výkon a delší frekvenci postřikování, toto je ta správná volba.

Do většího sadu zvolte kvůli výkonu a množství určitě rosič, který umí být nápomocný i při jarních mrazech. Za jeho pomoci můžete vytvořit ochranu rosením, která ochrání puky před mrazem.

TIP: Rosiče jsou vhodné i přihnojení listovým hnojivem či aplikaci dezinfekčního prostředku. Upřete svou pozornost na benzínový postřikovač VILLAGER PS 15 E či benzínový rosič VILLAGER DM 14 PE.

Více než jen postřik

Pokud vám záleží na praktickém a ergonomickém provedení postřikovačů, jednoduchém ovládání a jejich nízké hmotnosti, vyberte si z objemových variant nabídky postřikovačů a rosičů z naší nabídky.