Na konferenci i do hor

Do terénu chodím s batohem nebo hrudní brašnou, ovšem někdy se člověk vydává i na delší cesty autem či letadlem a potřebuje jiný typ příručního zavazadla. Pokud vám podobně jako mně nesedí klasické kufry, můžete sáhnout po mysliveckém cestovním modelu TETRAO Green.

Svou konstrukcí stojí TETRAO Green na pomezí sportovní tašky a lodního vaku. Při rozměrech 53 x 25 x 30 cm se může pochlubit čtyřicetilitrovým objemem a už na první pohled zaujme "přírodním" vzhledem – vyrábí se totiž ze zelené umělé kůže doplněné hnědou nášivkou s logem TETRAO.

Dobře přístupné kapsy

Díky sametovému povrchu je polyesterový materiál příjemný na omak, ale hlavně oceníte jeho hydrofobní úpravu a odolnost vůči otěru či protržení. Abyste se nemuseli bát zavazadlo postavit na mokrý nebo zašpiněný povrch, má na dně přišroubované čtyři černé plastové nožky ve tvaru "kloboučků", které zároveň brání nechtěnému pohybu tašky třeba v zavazadlovém prostoru vašeho automobilu.

Přístup do interiéru zajišťují černé zipy japonské značky YKK proslulé svou robustností. Jezdce jsou opatřeny dlouhým textilním poutkem, takže se zdrhovadly zvládnete manipulovat i v rukavicích. Do hlavního prostoru se dostanete shora – po rozepnutí zipu stačí odklopit vrchní víko. Na dně najdete vyjímatelnou obdélníkovou podložku o rozměrech 20 x 46 cm, která se vyrábí z recyklovatelných materiálů a slouží jako výztuha méně zaplněného zavazadla. Dovnitř bez potíží naskládáte například oblečení pro několikadenní pobyt nebo kulovnici rozloženou na hlaveň a pažbu včetně veškerého příslušenství.

Na koncích tašky se nacházejí další dvě kapsy – jedna je plně uzavřená a opět se zapíná zipem, druhá sestává ze síťoviny a slouží k uložení menších předmětů, na které potřebujete vidět a mít je po ruce. Díky lemům z elastické gumy ze síťky nic nevypadne a dostanete se do ní během vteřiny pouhým vsunutím ruky. Poslední kapsa se táhne po celé délce jednoho z boků tašky a jde o ideální místo k uložení lahve s pitím, vysílačky, nářadí nebo třeba nábojů.

Stylový a praktický parťák

K přenášení vychytaného zavazadla slouží dvojice nylonových madel o šířce 4 cm, která lze suchým zipem spojit do jediného, opatřeného polstrovanou rukojetí z umělé kůže. Další možností je hodit si TETRAO Green na rameno pomocí stavitelného popruhu, opět doplněného o rozšířenou partii, takže vás řemen nebude tlačit ani řezat.

S mysliveckou taškou jsem absolvoval několik dovolených i pracovních cest a "přespávala" se mnou jak v hotelích, tak pod širákem. I když párkrát zmokla, uložené věci nenavlhly – přesto ji doporučuju občas preventivně nastříkat impregnačním nanosprejem TETRAO, který je určen pro textilie i pravou a umělou kůži. Před použitím nádobku asi 10 vteřin protřepejte a pak ošetřovaný povrch ze vzdálenosti 15–20 cm nastříkejte, dokud na pohled nezvlhne. V ideálním případě byste impregnaci měli nechat vyschnout 12–24 h, čímž dosáhnete nejdelší ochrany. V nouzi můžete s TETRAO Green vyrazit na cesty už za 60 minut.

Těší mě, že se celá taška šije ručně u našich východních sousedů. Zpracování je kvalitní a dosud jsem nezaznamenal jedinou odřeninu, prošoupané místo nebo roztržené stehy. Díky prakticky členěným úložným prostorům rychle najdete vše, co potřebujete, aniž byste museli obsah vyskládat ven. K mínusům řadím jen zbytečně subtilní zavírací mechanismus karabin ramenního popruhu, který se mi dvakrát nechtěně otevřel.

Ačkoliv konstrukčně nepřináší zavazadlo od značky TETRAO vlastně nic převratného, funguje spolehlivě a jeho vzhled budí zaslouženou pozornost. Stane se stylovým parťákem jak na mezinárodní konferenci či veletrhu, tak při návštěvě střelnice a pobytu na horské chatě. Pokud toho s sebou na cesty vláčíte více, můžete zvolit větší variantu myslivecké tašky o rozměrech 70 x 30 x 35 cm a objemu 60 l, která stojí o 490 Kč více. 

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežít

Tuto kvalitní cestovní tašku a mnoho dalšího najdete na: Lovecké batohy TETRAO