Univerzální bunda Merkel Gear Paläarktis 365

Značka Merkel je známá hlavně povedenými loveckými zbraněmi, k nimž už řadu let nabízí také různé doplňky včetně kompletního sortimentu oblečení. Naši západní sousedé se přitom snaží o vyváženost mezi uměřenými střihy a odstíny, kterým sekundují nejmodernější materiály i různé technické vychytávky. Cílem je respektovat tradice, ale nezaspat vývoj. A nejen to. Merkel Gear nemusí sloužit jen nimrodům. V pestré, ale přehledné nabídce kalhot, mikin či blůz by si měl vybrat též milovník přírody, fotograf či lesák pracující v terénu, střelec nebo prepper. Prostě každý, kdo nechce nosit maskáče ani zářit barvami typických outdoorových kompletů, ale zároveň touží po pohodlném oblečení. Přesně tak působí i multifunkční bunda-blůza Merkel Paläarktis 365, kterou nabízí společnost IBO CZ.

Kapesní překvapení

Olivově zbarvený model se na první pohled liší od tradičních těžkých loveckých blůz a kabátů z česané vlny. Paläarktis 365 váží jen 800 g a je také velmi skladná, takže jsem si ji během testování mohl brát kamkoliv i v malém batohu. Je to přesně ten typ oblečení, které potěší příznivce nenápadných, ale promyšlených výrobků. Tak třeba už jen šikmo prodloužené rukávy, které zakryjí vršek dlaní, ale nemotají se pod rukama. Anebo extra dlouhé zipy opatřené dvojicí jezdců po obou stranách bundy.

 Bunda je vyrobena z polyesteru s příměsí sopečného písku, takže má miliardy dalších mikro-pórů

Výrobce totiž propojil uzavírání kapes umístěných nad sebou tak, abyste se vždy dostali k jejich obsahu – ať už stojíte, ležíte nebo klečíte. Dvojice vrchních kapes navíc může posloužit jako větrání, neboť jejich vnitřek je tvořen jemnou síťkou. Najdete v nich i jednu vychytávku: gumový popruh spojitelný přezkou, kterým si zafixujete dalekohled na hrudi tak, aby se vám během chůze nekýval ze strany na stranu. Stejným způsobem zajistíte i jiné vybavení. Další překvapení skrývá pravá kapsa nad pasem, kde je pomocí suchého zipu přichycen látkový plát s pružnými „tunýlky“ pro přenášení pětice nábojů.

Dvojice horních kapes skrývá praktickou vychytávku: pružný popruh pro fixování dalekohledu

Nekoupat se v potu ani dešti

Merkel dále vsadil na svršek polyesterové tkaniny od společnosti 37,5, příjemné na dotek. Nezvyklé označení vyjadřuje hned dvě hodnoty: zaprvé jde o teplotu 37,5° C, při které dosahuje lidské tělo nejlepších výkonů (měřeno uvnitř organismu). A za druhé? Přesně taková tělesná vlhkost (měřeno v procentech) udržuje ideální mikroklima. Aby toho dosáhl, vsadil americký výrobce umělých tkanin na speciální příměsi ze sopečného písku, které přidávají výsledné látce miliardy dalších mikro-pórů.

 

V pravé spodní kapse najdete vyjímatelný panel pro pětici nábojů. Větrání zajišťuje dlouhý prostřih uzavíraný zipem, který vede od podpaždí až k oblasti ledvin

Tyto částice navíc dovedou absolvovat infračervené světlo produkované lidským tělem. Pokud zůstanete v klidu, látka vám část energie vrátí zpět ve formě tepla. Naopak během námahy, kdy se začnete přirozeně potit, dojde k vypuzování přebytečného tepla i vlhkosti. V takovém případě si rozepněte i zipy dvou bočních větracích prostřihů, které vedou z oblasti ledvin vzhůru do podpaždí.

Při delším nošení jsem si dále všiml, že Paläarktis 365 nezapáchá ani po opakovaném propocení. I to je zásluha tkaniny 37,5, jenž pohlcuje molekuly odlupované kůže a potu, aby se jich později zbavila při praní. S tím to nemusíte nějak přehánět – postačí vlažná voda o teplotě do 30° C, to vše bez chemie, sušičky či žehlení – tím vším byste bundě ublížili. Její funkčnost by totiž neměla klesat ani po měsících a letech užívání, což je výhoda oproti látkám potaženým „texovou“ membránou, která časem degraduje. 

Zádová část je prodloužená až na hýždě, takže se nemusíte bát, že se vám bunda při střelbě nebo práci vkleče vyhrne nad ledviny

Setkání s trním

Komfort nošení je tedy vysoký – ale co odolnost? Ani v tomto směru si nemám na co stěžovat. Blůza sice má vlastnosti hrubé a proto i nepohodlné Cordury, ovšem běžná středoevropská vegetace ji v žádném případě neublíží. Několikrát jsem jí potrápil blízkým setkáním s ostružiním i hustou smrčinou, to vše bez následků. Fleky od čaje, ale také oleje na zbraně šlo odstranit několika tahy zvlhčeného ubrousku. V Paläarktis 365 jsem přečkal také 20minutovou jarní přeháňku sněhu a deště. Údaje výrobce o garantovaném vodním sloupci 20 000 mm/m2 evidentně nelhal a já zůstal v suchu. Svou práci odvedlo také třívrstvé laminování, navíc jsem si všiml naprostého minima švů, které (hlavně na ramenou) zvyšují riziko protečení. Proto se podlepují, což ale zvedá cenu či hmotnost.

 

Bunda od Merkelu může zdálky tak trochu připomínat blůzy druhé vrstvy od známého výrobce Polartec, což podporuje i její měkká a teplá podšívka. Jenže chyba lávky. Klasická „polárka“ sice dobře izoluje, jenže není ani zdaleka tak odolná. I Paläarktis 365 jsem ale opakovaně využil v roli druhé vrstvy, když jsem přes ni navlékl volnou Gore-Texovou bundu, což ještě zvýšilo odolnost mých svršků v hustém dvouhodinovém dešti. Naopak při - 5° C stačilo pod Paläarktis 365 navléct hrubší termoprádlo a člověk mohl fotit desítky minut přímo na sněhu. I když jsem se skoro nehýbal, bylo mi příjemně. Komfort nošení podporuje i snadno tvarovatelná kapuce s měkkou podšívkou, jež tvoří také límec. Ta se stahuje pomocí systému zdrhovadel a gum, které nikde zbytečně neplandají, ale jsou hned po ruce.

Merkel Paläarktis 365 je lehká jako péřovka, přitom ale mnohem odolnější proti vodě i poškození. Je určena hlavně lovcům, ale potěší i milovníky bushcraftu, střelce nebo zálesáky 

Zmiňme i pár nevýhod: osobně preferuji odepínací kapuci, i když je fakt, že tahle mi při běžném nošení nepřekážela. Další mínusy se mi hledaly jen těžce – tím hlavním bude vyšší cena, která je ale logickou daní za německou kvalitu i prémiové materiály. Bundu od Merkelu tedy mohu doporučit lovcům i střelcům, ale také prepperům, kteří chtějí kvalitní, při tom ale nenápadnou bundu do města či na práci kolem venkovského sídla v lehkých i těžkých dobách.

Jarní či podzimní rána provázejí lehké mrazy, které dovedou překvapit nejednoho lovce-začátečníka či zálesáka-zelenáče. Abyste se netřásli zimou, můžete si pořídit čepici Merkel Gear Reversible ze 100% vlny. I když je překvapivě tenká a lehká, pružný úplet zadržuje ve svém žebrování ohřátý vzduch, takže izoluje i při teplotách hluboko pod 0° C. Nenápadný „kulich“ nikde netlačí ani netáhne a na rozdíl od některých čepic z umělých materiálů je příjemný na dotek. Ano, nestojí zrovna málo. Nabízí však hned několik technických vychytávek – například termoregulační a voděodpudivou membránu od společnosti 37,5. Speciálně ošetřená vlna zase ochrání kůži proti UV+B záření. Hlavním „trumfem“ je ale oboustranné provedení, kdy olivový odstín dobře splyne s evropskou vegetací. Pokud však potřebujete být viděni – třeba během společného honu – převrátíte čepici na oranžovou stranou.

Bundu jakož i celou nabídku Merkel Gear najdete zde: Merkel Gear Paläarktis