Teplá bunda ze studeného severu

Skandinávské vybavení se obvykle může pochlubit robustním i maximálně funkčním provedením. Výjimkou není ani myslivecké oblečení společnosti Härkila, z jejíž nabídky jsem vyzkoušel zateplenou bundu Insulated Midlayer.

Když Kjell Lennartsson se svým otcem Lennartem Davidsonem v roce 1985 založil na jihu Švédska značku Härkila, myslel hlavně na lovce, kteří do svého koníčku či povolání dávají vášeň a profesionalitu. Coby zkušený nimrod věděl, že myslivecké vybavení představuje svébytnou kategorii, jež si zaslouží vlastní nápady a řešení – v mnoha případech odlišné od vojenských či outdoorových oděvů. Při přemýšlení o první kolekci se oba zakladatelé shodli, že se zaměří na vyznavače lovu losů. Rodina v něm totiž měla tradici po mnoho generací a provozovala chovatelskou stanici psů plemene drever (švédský baset) a jämthund (švédský losí pes), kteří se při něm používají.

Zodpovědný přístup

Už během vývoje této řady navázala Härkila spolupráci se společností Gore-Tex a začala používat funkční membrány – jako vůbec první výrobce z mysliveckého segmentu. Od té doby expandovala do více než 50 zemí a stala se jedním z lídrů svého oboru. Vize švédských podnikatelů se za čtyři dekády nezměnila a chtějí lovcům dopřávat vybavení, jež v terénu aktivně podpoří jejich dovednosti. Proto návrháři dbají na každý detail a často trvá několik let, než se prvotní nápad přerodí ze skici načrtnuté na papír v hotový produkt.

Popsané filozofii odpovídá i jedno z hesel značky: Starosti s výbavou svěřte nám a při lovu důvěřujte svému instinktu. To vše v duchu spojení nových technologií s tradičním přístupem k lovu, který tvoří součást života seveřanů po tisíciletí a hraje důležitou roli jak při zajišťování potravy, tak pro zachování ekosystémů a biodiverzity. Na náhodou v Härkile usilují o to, aby výroba co nejméně zatěžovala životní prostředí. Za klíč k minimalizaci plýtvání považují dlouhou životnost materiálů i způsobů jejich zpracování – s cílem vytvářet oblečení, které vám vydrží mnoho sezón.

Před šitím odborníci prohlédnou každou šarži látky a prověří, zda neobsahuje vady. Ze všech zásilek od dodavatelů odebírají vzorky pro následné testování a na vybrané produkty poskytují pětiletou záruku. Zodpovědný přístup podtrhuje snaha vychovávat myslivce k tomu, aby si v případě drobného škrábance nebo dírky hned neběželi koupit nové kalhoty či bundu. Na www.harkila.com najdete návody, jak se o oblečení starat a opravovat jej, stejně jako výrobky určené k takovým úkonům. Zároveň firma upozorňuje, abyste vybavení nezatěžovali nadměrným praním – nejen že spotřebovává vodu a energii, ale také zbytečně zatěžuje materiály a snižuje účinnost impregnace či membrán. V mnoha případech stačí po pobytu v přírodě oděv vyvětrat na čerstvém vzduchu a k praní přistoupit teprve při výrazném znečištění.    

S inovativní výplní

Při listování katalogy švédské značky zjistíte, že nabízí nepřeberné množství kolekcí. Ty se liší jednak stylem (od tradičních po moderní s taktickým nádechem), jednak určením – podle preferovaného druhu lovu a klimatických podmínek. Značná část oděvů má též samostatnou variantu pro muže a ženy. Vzhledem k tomu, že letošní babí léto už přešlo do sychravého podzimu, jsem si pro test vybral bundu Härkila Insulated Midlayer. Výrobce ji popisuje jako teplou střední vrstvu pro zimní období nebo svrchní vrstvu v méně chladných dnech. A právě v této roli jsem ji vyzkoušel já.

Na první pohled bunda zaujme elegantním střihem i kombinací dvou barev: Většina látky má zelený odstín Hunting Green, boční panely a podpažní části rukávů dostaly zbarvení Shadow Brown. Tmavohnědé partie jsou o něco méně zateplené než zbytek bundy a vykazují také nižší gramáž a vetší strečovost – jde totiž o nejnamáhanější místa a takové provedení přispívá k lepšímu komfortu při pohybu. Aby bunda v těchto částech neprofukovala, podšili Švédové hnědé panely flísem. Na levém boku těsně nad pasem se ještě nachází decentně vyšité logo.  

Ohledně materiálu vsadili u Härkily na syntetická vlákna. Svrchní zelená tkanina kombinuje 86 % polyamidu a 14 % elastanu, u hnědé jde o 92 % recyklovaného polyesteru a 8 % spandexu. Podšívka má totožné složení jako partie v barvě Hunting Green, výplň mezi svrchní a spodní vrstvou tvoří 100% polyester. Právě izolační materiál Thermo Poly Shield patří k hlavním benefitům testovaného modelu, protože se vyznačuje nízkou hmotností, prodyšností, vodoodpudivostí i rychlým schnutím. Navíc můžete bundu s touto výplní nacpat i do malého batohu, aniž by se vlákna polámala a ztratila termoizolační schopnost. Dodejme, že všechny materiály poskládala Härkila dle zásad svého systému HYBRID – aby spojení jejich vlastností zajistilo co nejvyšší komfort, praktičnost a funkčnost.

Trojice kapes

Mnozí lovci při výběru bundy dlouze zvažují, zda sáhnout po typu s kapucí, nebo bez něj. Švédové dilema vyřešili za vás – Insulated Midlayer kapuci má, ale dá se snadno odepnout zipem. Samozřejmostí je možnost ji po stranách stáhnout kolem obličeje šňůrkou pomocí jednokomorových plastových brzdiček.

Insulated Midlayer se zapíná jednocestným zdrhovadlem prémiové japonské značky YKK s jezdcem osazeným dlouhým gumovým poutkem, jež usnadňuje manipulaci v rukavicích. Pod bradou překryl výrobce konec zipu přehybem látky, který udržuje jezdce v suchu a brání zatečení vody dovnitř. Přístupu studeného vzduchu pod bundu zamezují jak elastické manžety rukávů, tak obdobně provedený spodní lem. Ani jeden z těchto prvků neškrtí, pod manžetu se navíc vejdou i rozměrnější taktické hodinky.   

Co se týče úložných prostor, dostala bunda do vínku trojici kapes. Klasické boční jsou dobře dostupné díky umístění ve správné výšce i pod vhodně zvoleným úhlem – při delším čekání v sychravém počasí do nich vaše ruce přirozeně "zaplují" a zahřejí se. Nejprve mi trochu vadilo, že nemají zapínání na zip, nicméně jsem si na to rychle zvyknul. Velikost kapes zvolili Švédi tak, aby pojaly předměty běžné denní potřeby (peněženku, klíče, mobil a podobně), ale zároveň neodstávaly a nevytvářely po stranách bundy "boule" ani po svém naplnění.

Třetí kapsa menších rozměrů je pojata jako náprsní a našla své místo vpředu pod levým ramenem. K jejím přednostem patří nenápadné provedení – otevírá se totiž horizontálním zipem, který je všitý do jednoho ze švů a na první pohled si jej ani nevšimnete. Výrobce kapsu popisuje jako "radio pocket" a klasická dualbandová vysílačka se do ní opravdu vejde – ačkoliv anténa už vykukuje ven. Kromě komunikačního prostředku si do kapsičky můžete uložit třeba taktickou lékárničku nebo svítilnu.     

Pro lovce i táborníky

Podle Härkily je model Insulated Midlayer primárně určen pro aktivity "driven hunt" (v evropském pojetí jde o klasický organizovaný lov za účasti většího počtu myslivců neboli hon) a "high seat" čili lov z posedu. Materiály, střih i funkční detaily jej však předurčují k podstatně širšímu využití. Já si pro první vyzkoušení zvolil dvacetikilometrový výlet podzimním Moravským krasem s batohem na zádech, kdy teplota dosahovala asi 5 °C.

Pod švédskou bundu jsem oblékl jen tenké funkční triko a lehkou mikinu, přesto jsem chlad necítil, na druhou stranu jsem se při stoupání do strmějších kopců ani zbytečně nepotil. Bunda je tak akorát objemná, aby vám nepřekážela ani při delší chůzi s báglem a abyste přes břicho a prsa mohli pohodlně zapnout jeho bederní i hrudní popruh. Vzhledem k měkkosti zelené tkaniny nešustí a dá se v ní pohybovat velmi tiše, což myslivci jistě ocení.

Její provedení zaujme i milovníky treků a táboření, protože splňuje většinu očekávání kladených na outdoorové oblečení. Je lehká a skladná, přitom hřejivá, a pokud ji vhodně zkombinujete s dalšími vrstvami, poslouží i jako svrchní oděv za mírnějších zim. Déšť mě během dalších dnů v terénu zastihl pouze jednou, byl středně silný a bunda i kapuce mu odolaly s přehledem. Za prudkého lijáku jsem neměl možnost Insulated Midlayer odzkoušet, ale věřím, že kratší průtrž mračen i přes absenci membrány zvládne také.

Osobně dávám palec nahoru především za strečové panely, protože se bunda díky nim přizpůsobí vašim pohybům i při stavění stanu, rozdělávání ohně nebo třeba štípání dřeva. Zajímalo mě, zda bude totéž platit pro manipulaci se zbraní. V bundě Härkila jsem si zastřílel z krátkých i dlouhých – od revolveru přes plynovou pušku na neletální gumové projektily a ostrou opakovací kulovnici až po kladkovou kuši. U žádné z nich mi nezpůsobila pohybové omezení a mohu ji tedy doporučit i jako oděv vhodný pro návštěvu střelnice.   

Závěrečný verdikt

Výrobek značky Härkila hodnotím jako vysoce funkční a všestranný kousek lovcova šatníku. Zatímco návrh střihu pochází ze Skandinávie, samotná bunda se šije ve Vietnamu. Tato volba umožnila snížit cenu na přijatelnou úroveň a kvalita naštěstí neutrpěla – bundu jsem při testování rozhodně nešetřil, mnohokrát jsem v ní prolézal i hustým křovím a jedinou vadou na kráse se stala vytažená nitka na prsou.   

Poctivě vyrobený model je dostupný ve velikostech S až 3XL. Při péči o něj byste měli dbát upozornění z úvodu a vkládat Insulated Midlayer do pračky jen v případě, že už nebude jiné volby. Celkově je však údržba vychytané bundy snadná: Pere se na 30°C a zvládne normální máchání i odstřeďování. Vyhněte se bělení a sušení v bubnové sušičce, chemické čištění by dle výrobce vadit nemělo. Žehlí se na jeden puntík neboli při teplotě do 110°C.

Autor článku: Miroslav Mašek

Bundu Härkila Insulated Midlayer Hunting Green/Shadow Brown naleznete zde: Bunda Härkila Insulated Midlayer