S nohama v suchu i pohodlí

Slovenská značka TETRAO letos zařadila do svého portfolia loveckou a turistickou obuv pro celoroční použití. Jako instruktor kurzů přežití vím, že právě boty patří k nejproblémovějšímu vybavení do terénu – najít kvalitně ušitý model s vyváženou prodyšností a voděodolností není zrovna snadné. Proto jsem neodolal a novinku otestoval.

Všechny výrobky TETRAO dostávají latinské názvy inspirované přírodou a ani obuv Cervus Orange UNI není výjimkou. První slovo znamená „jelen“, UNI zase odkazuje na provedení vhodné pro muže i ženy. A termín Orange napovídá, že boty dostaly atraktivní prvky v oranžové barvě oblíbené mezi lovci: konkrétně tkaničky a pole na bocích podešve. Ke své obuvi dostanete i náhradní pár – tentokrát nenápadněji zbarvených – šněrovadel o délce 200 cm.

Nubuk, SympaTex a Vibram

Kvalitu každé boty podle mě definuje trojice hlavních parametrů: materiálové složení, střih/konstrukce a úroveň zpracování. Podíváme se na všechny tyto oblasti podrobněji. Co se týče materiálů, sáhli u TETRAO po trojici osvědčených položek. Svršek sestává z nubuku o tloušťce 2,6 mm, který bývá považován za nejušlechtilejší druh kůže. Díky způsobu zpracování se totiž vyznačuje dobrými užitnými vlastnostmi i atraktivním vzhledem. Zatímco semiš vzniká broušením a leštěním rubu usně, v případě nubuku jde o hovězinu zpracovanou z lícové strany, která má kratší a měkčí vlákna. Ke slovu přitom přicházejí minerální soli, které spolu s jemným zbroušením dodávají kůži pevnost, pružnost i odolnost. K dalším benefitům přírodního materiálu patří nízká hmotnost a prodyšnost. A v neposlední řadě stojí za oblibou nubuku sametově hebký povrch, jenž časem získává líbivou patinu. Jemná struktura ovšem zvyšuje náchylnost k navlhnutí, a proto taková kůže vyžaduje pravidelnou údržbu.

Dobrá paropropustnost nubuku brání pocení i při větší námaze. Aby vaše nohy zůstaly v suchu také při vystavení obuvi dešti nebo sněhu, tvoří vnitřní vrstvu bot funkční membrána SympaTex. Vznikla v 80. letech jako evropský konkurent amerického Gore-Texu, nicméně pracuje na odlišném principu. Gore-Tex má mikroporézní strukturu a molekuly vodní páry (vašeho potu) pronikají skrz póry díky svým miniaturním rozměrům. Protlačují se ven z boty takzvanou difuzí neboli rozdílem tlaků a jde tedy o fyzikální princip. To v SympaTexu byste "otvůrky" hledali marně, protože se jedná o neporézní membránu. Můžete si ji představit jako velmi tenkou fólii s extrémní pružností – dá se roztáhnout až na trojnásobek původní plochy. Vyrábí se z kopolymeru složeného ze dvou látek: Polyester má hydrofobní vlastnosti a brání průniku vody dovnitř boty, polyetylen je naopak hydrofilní a pára skrz něj proniká ven z obuvi chemickou cestou zvanou sorpce.  

 

Funkční i ekologické

Voděodolnost, větruodolnost i prodyšnost SympaTexu a GoreTexu jsou na podobné úrovni, jenže evropská membrána je podstatně přívětivější vůči životnímu prostředí. Vzniká recyklací PET lahví a na rozdíl od většiny konkurenčních materiálů neobsahuje polyuretan, takže se dá i sama lépe recyklovat. Oproti GoreTexu byste v ní marně hledali kontroverzní teflon i perfluorované uhlovodíky (PFC). Proč je to dobrá zpráva? Prvně zmíněná sloučenina obsahuje fluor, který snadno reaguje s různými látkami a vytváří toxické fluoridy. Chemikálie zvané PFC jej v sobě mají také, navíc se vyrábějí pomocí kyselin škodlivých vůči životnímu prostředí. SympaTex je tedy nejen funkční, ale i ekologickou volbou, která souzní s filozofií TETRAO.

Zapomenout nesmíme na Vibram – italskou značku pryžové směsi na výrobu podešví, která poskytuje komfort i při chůzi v náročném terénu. Tento materiál vykazuje vysokou odolnost vůči otěru i nadprůměrnou přilnavost, takže by boty s vibramovou podrážkou neměly podkluzovat ani v bahně nebo na vlhkých skalách či kamenech. Díky svému složení podešev také tlumí nárazy a přispívá k redukci únavy.   

Konstrukce bot TETRAO vychází z léty ověřených prvků, které najdete třeba u značek Hanwag nebo Lowa. Vyznačují se vysokou podrážkou, jejíž dezén má hluboké výstupky skloněné pod různými úhly s velkými mezerami mezi sebou. Takový vzorek přináší zásadní výhodu: I když projdete bahnem, které mezi výstupky ulpí, stačí zadupat a bláto zase opadá. K nubukovému svršku je podešev připojena masivní obrubou po celém obvodu boty. Samotný kožený svršek zaujme provedením s minimem švů, které by narušily hydrofobní vlastnosti obuvi.

 

Precizní zpracování  

Výrobce zahrnuje TETRAO Cervus mezi boty kategorie B/C, což z nich činí vhodné vybavení pro vícedenní výlety, náročný trekking s těžkým batohem, vysokohorskou turistiku, lov ve ztížených podmínkách nebo pochod po cestách a silnicích. Takové prostředí si vyžádalo zpevněnou patu i oblast kotníků, což zajišťuje nohám lepší oporu. Do mezipodešve všívá TETRAO pružnou polyuretanovou vložku, jež dále přispívá k absorbování nárazů. A nechybí ani vyjímatelná stélka, která nejen zvyšuje pohodlí, ale také nasakuje případný pot a pomocí drážek jej odvádí od nohy.

Obzvláštní pochvalu musím výrobci dát za propracovaný šněrovací systém, který umožňuje utahovat nártovou a holenní partii různými silami. Nad nártem sestává ze čtyř párů oček, následuje blokovací háček (někdy zvaný brzdička). Jakmile v něm tkaničky utáhnete, můžete je pustit, aniž by se spodní část boty povolila. Holenní sekci si pak v klidu dotáhnete pomocí tří párů šněrovacích háčků, jeden samostatný najdete i uprostřed jazyku.  

Nyní se podívejme na celkové zpracování. Už na první pohled je zjevné, že si TETRAO na kvalitě zakládá. Z pryžových částí nekoukají žádné otřepy, spojení gumové a nubukové části je precizní a v šití nenajdete jediný povolený nebo prasklý steh. Šněrovací háčky a očka drží v kůži pevně, stélka sedne do boty s milimetrovou přesností. Zatím tedy vše vypadá skvěle – ale jak si boty povedou v praxi?

 

Bez impregnace ani krok

Před výletem bylo nutné TETRAO Cervus impregnovat.  Abyste netápali, jaký přípravek zvolit, vyvinuli Slováci vlastní sprej na bázi nanočástic. Je vhodný pro většinu textilií a pravou i umělou kůži v kterékoliv povrchové úpravě. Funguje na jednoduchém principu: miniaturní částečky vytvoří na povrchu neviditelný film, který odpuzuje molekuly vody a zároveň chrání vůči blátu, sněhu nebo posypové soli.

Před použitím je třeba nádobku se sprejem asi 10 vteřin protřepat a pak boty ze vzdálenosti 15–20 cm nastříkat, dokud kůže na pohled nezvlhne. V ideálním případě byste nanoimpregnaci měli nechat vyschnout 12–24 h, čímž dosáhnete nejdelší ochrany. V nouzi se nicméně můžete obout už za 60 minut. TETRAO se ohledně složení impregnace vyhýbá neodbouratelným látkám a s ekologií to myslí vážně i v detailech – sprej nepohánějí plyny a jeho pumpička funguje ryze mechanicky. Dejte si jen pozor, abyste ho zbytečně neaplikovali na pryžové části: Jejich voděodolnost už moc nezlepší a vytvoří na gumě nehezký bílý povlak.

A teď hurá do lesa! Slavný autor tábornických příruček Vladimír Rogl kdysi napsal: "Nové boty si vezme jen nezkušený greenhorn, na nohou mu nadělají puchýře a domů aby jel taxíkem." S tím nezbývá než souhlasit, a tak jsem se rozhodl TETRAO Cervus rozchodit na kratší procházce při dovolené v Jeseníkách. Boty jsou široké a jazyk se dá po povolení tkaniček dostatečně sklopit dopředu, takže noha dovnitř vklouzne bez námahy. Utažení šněrovadel bylo dílem okamžiku a už po prvních krocích jsem musel konstatovat, že se v obuvi TETRAO cítím opravdu pohodlně. Přispívá k tomu nejen střih, ale i příznivá hmotnost – jedna bota ve velikosti 41 váží jen 815 g. Nejistotu ve mně vyvolával pouze jazyk, jehož objem se mi zdál předimenzovaný. Proto jsem se obával, zda jeho boky nebudou při chůzi nepříjemně tlačit na rozhraní nártu a holeně.

 

Do vedra i deště

Prvních asi 5 km jsem našlapoval opatrně, abych se s botami sžil – dosud jsem do terénu nosil ještě lehčí boty s nižší podešví navržené pro zásahové jednotky. Zvykl jsem si však velmi rychle a celá 10km procházka po lesních cestách se obešla bez nesnází. V dalších dnech jsem už vyrazil do náročnějšího terénu a na delší distance. Chodil jsem po rovině i do kopců – po asfaltu, kamenitých cestách, hlíně či napadaném listí a jehličí. Zjistil jsem, že vysoká obuv drží nohu zpevněnou, aniž by tlačila. Mohutný jazyk mi začal překážet jen dvakrát, vždy po uražení asi 20 km – stačilo botu rozvázat, tkaničky v horní části méně utáhnout a rázem bylo po problému. Úroveň utažení lze snadno regulovat též podle vaší únavy.  

Všechny zmíněné výlety jsem absolvoval přu teplotách 20–25 °C, přesto se mé nohy ani jednou výrazněji nezapotily – SympaTex má v kombinaci s nubukem skutečně dobrou prodyšnost. Voděodolnost jsem poprvé vyzkoušel až po měsíci, kdy mě na treku při teplotě asi 15 °C přepadl déšť. Využil jsem příležitosti a nevyhýbal se blátu ani kalužím. A byl jsem příjemně překvapený – impregnované boty dovnitř nevpustily jedinou kapku. Podobně se obuv TETRAO osvědčila o pár dnů později, kdy mě zablokovaná cesta donutila se přebrodit potokem a přejít rozbahněné kukuřičné pole. Po vyzutí jsem pak doma zjistil, že na ponožkách není sebemenší vlhká skvrna. Přesto jsem stélky raději vyjmul a nechal do rána odvětrat.

Do dne, kdy vzniká tento článek, jsem v lovecko-turistické obuvi TETRAO Cervus Orange UNI nachodil asi 300 km. A musím přiznat, že jí prakticky nemám co vytknout. Je pohodlná, funkční i designově vydařená. Přes celkovou mohutnost se v ní dá řídit auto, zatím nikdy nepodklouzla ani na kopci plném namoklého listí a nebylo mi v ní horko ani zima bez ohledu na počasí. K nevýhodám mohu řadit snad jen vyšší cenu 7 749 Kč, avšak dobré boty do terénu zkrátka tolik stojí. Drobná poznámka na závěr: Pokud by vám oranžové prvky vadily, můžete sáhnout i po méně nápadné variantě Grey. Obě provedení jsou dostupná ve velikostech 36–47.    

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežít

Kvalitní obuv TETRAO Cervus v obou barevných provedeních naleznete zde: Lovecká obuv TETRAO