Parťák na lov i trek

Malý navenek, prostorný uvnitř. Nenápadný, ale kvalitně ušitý, a to z poctivých materiálů. Batoh slovenské firmy TETRAO umí přesvědčit, že v době taktických vychytávek je někdy lepší sáhnout po klasice. Proč? To prozradil praktický test!

Peněženka, mobil, EDC nůž, ale také taška přes rameno či batoh – to všechno patří k našim každodenním společníkům. Teď se zaměřme na posledně zmiňovanou věc, která nás doprovází do práce, přírody, ale i za relaxem v parku či na střelnici. Je fakt, že dnešní doba přeje hlavně složitým modelům doslova obšitým různými poutky a popruhy, na které připnete další kapsičky a vybavení. Jenže na první pohled praktické řešení má i své nevýhody. Tak třeba kolegové v kanceláři se mohou ptát, kam že to chcete jít válčit. A při průchodu lesní vegetací zase skončíte zapletení do trní a větviček. Někdy je zkrátka lepší mít na zádech batoh klasického designu, což je doména značky TETRAO. Její 20 litrový model Luxury je určen jak nimrodům a myslivcům, tak milovníkům spolehlivého vybavení konzervativního střihu. Ovšem pozor, i tento batoh ukrývá moderní vychytávky!

Krása tkví v jednoduchosti!

Na batohu TETRAO Luxury 20 l mě jako první zaujal svrchní materiál z odolné syntetické kůže. Je pevný, ale především nehlučný, takže lovce nebo myslivce neprozradí šustěním, cinkáním ani odlesky. To je ostatně důvod, proč na něm nenajdete žádné kovové spony, zipy nebo knoflíky. Hlavní komora se uzavírá pomocí tunelem vedeného lanka s plastovým zdrhovadlem, které je dostatečně velké na to, abyste s ním zvládali manipulovat i v hrubých rukavicích. Vstup následně uzavřete čtvercovým dýnkem s podélným dřevěným kolíčkem, který se provléká pojistnou smyčkou na těle značky TETRAO. Jde o funkční, přitom však elegantní řešení, které jistě zaujme milovníky retro módy, ale také přibližuje tento batoh městskému světu. Stejným způsobem se uzavírá i menší přední kapsa, ve které je dost místa pro doklady či další drobnosti. Jejich nechtěnému vytřepání třeba při běhu brání vrchní pružné gumové lemování, což je drobná vychytávka, která bohužel schází i mnohem dražším batohům.

Přisednete si?

Uvnitř hlavní komory se skrývá další zajímavý bonus, který potěšil zejména moji partnerku: zhruba pět centimetrů vysoký podsedák, který oceníte nejen na promrzlé lesní kazatelně, ale také třeba na koncertě anebo při pikniku v parku. Podložka má stejné decentní zbarvení jako celý batoh – ze strany přivrácené k zemi je opatřena kůží, zatímco vy sedíte na měkkém flísu, jenž příjemně zahřívá a zvyšuje už tak dobré izolační vlastnosti podsedáku. Touto podložkou designéři TETRAA takříkajíc zabili dvě mouchy jednou ranou – kromě pohodlného sezení totiž funguje i jako měkká výztuha zad, takže batoh netlačí ani při transportu střeliva a dalšího vybavení o hmotnosti několika kilogramů.

S nepříjemným řezáním a tlakem do ramenou člověku pomohou také poctivě vypolstrované ramenní popruhy, které dostaly i dvě pružná příčná poutka, například pro svítilnu nebo pohotovostní zásobu brokových či kulových nábojů (ve městě sem dáte třeba propisku). Batoh dostal také dvojici jednoduchých postranních kapes, do kterých schováte ledacos – od půllitrové PET lahve přes "placatku" s tekutou domácí medicínou až po lahvičku s dezinfekcí, kterou musel mít člověk "doby covidové" stále po ruce. Pochválím taky vrchní ponosové poutko, které se díky koženému obšití nezařezává do dlaně ani při plném batohu – z kvalitní kůže je ostatně zhotoveno celé lemování, takže nehrozí jeho praskání v mrazech. Poslední vychytávku představuje vnitřní plastová karabinka: Můžete na ni pověsit třeba klíče, takže odpadá jejich lovení mezi dalším vybavením.

Univerzální pomocník

S batohem TETRAO jsme se toulali ve dvou Moravskoslezskými Beskydami, což se neobešlo bez základního vybavení včetně litrové termosky a menší PET lahve, malé pohotovostní péřovky a 2 × 250 gramové balení outdoorových jídel v samoohřevném sáčku. K tomu přibyla rezervní mapa, dalekohled, funkční trika, mutitool a různé drobnosti – tedy věci o hmotnosti kolem pěti kilogramů. Po okraj naplněný batoh si s porcí vybavení nicméně poradil a já toto jarní putování neodnesl bolavými zády. Přesto bych uvítal, kdyby TETRAO Luxury dostal alespoň odnímatelný stahovací popruh přes prsa, který zabraňuje sklouzávání zatíženého báglu z ramenou.

V horách se plně osvědčila hydrofobní úprava umělé kůže, která nepropustila ranní mrholení. Při prudším dešti jsem batoh už raději schoval pod pončo pláštěnky – přece jen nejde o nepropustný Cordurový materiál. Suma sumárum, myslivecký batoh Tetrao Luxury je zajímavou alternativou zavazadla do města, na jednodenní výlety či lovecké výpravy. Má dostatečnou nosnost, spolehlivě vyřešený zádový systém a několik chytrých doplňků v čele s podsedákem. Podle mého názoru si najde zákazníky napříč generacemi, navíc se pohodlně nosí také ženám s užšími zády. K dílenskému zpracování nemám výhrady. Milovníky přírody navíc potěší, že zakoupením produktů TETRAO podpoří návrat ohroženého Tetřeva hlušce (Tetrao urogallus) zpět do volné přírody.

Autor: Miroslav Mašek