Merino vlna - zázrak z přírody

Už vás nebaví cítit se nepohodlně při outdoorových aktivitách v důsledku změn teploty nebo vlhkého oblečení? Merino vlna může být řešením, které hledáte.
Merino je 100% přírodní vlákno bez syntetických přísad. Přírodní vlákna jsou charakteristická tím, že jsou vyráběna rostlinami (bavlna) nebo zvířaty (vlna), rostou spontánně, bez potřeby lidského zásahu. Merino se získává ze speciálně vyšlechtěných ovcí plemene merino.

Merino vlna hřeje, i když je vlhká. Na rozdíl od syntetických materiálů si vlna zachovává své izolační schopnosti, i když je vlhká. Ve skutečnosti dokáže udržet vlhkost až do 35% své vlastní hmotnosti. Vlněná vlákna jsou vynikající v zachytávání tělesného tepla a vytváření drobných vzduchových bublin, které fungují jako tepelný izolant. To znamená, že i vlhké vlněné oblečení vás stále udrží v teple a suchu. Je proto výbornou volbou při aktivním pohybu, jelikož udržuje svého nositele v suchu i při intenzivnější zátěži.

Málokterý přírodní materiál má tak jedinečné vlastnosti jako merino vlna, kterou na sobě nosí ovce pasoucí se v drsných podmínkách. Tato ovčí vlna se nedá uměle vyrobit ani ničím nahradit, ale naštěstí ji člověk dokáže zpracovat a využít k výrobě prvotřídního termo oblečení. Merino vlna, resp. její vlákna jsou mnohem jemnější než tradiční vlna. K jejím přednostem patří schopnost izolace a zároveň prodyšnost. Vlněné prádlo je elastické a má vysokou schopnost pohlcovat vlhkost.

Kromě schopností zahřívat lidské tělo dokáže vlnu merino člověka i ochlazovat. Vlhkost od těla odvádí v podobě páry, což je rozdíl od syntetických materiálů, které odvádějí vlhkost až po zkapalnění. Triko vyrobené výlučně ze syntetiky člověka chladí a chová se spíše jako igelit. Na rozdíl od toho, vlněná látka je stále výborně prodyšná a když je vlhká a člověka hřeje. Prodyšnost je také důvodem, že termo prádlo z merino vlny nezapáchá ani po opakovaném použití a přepocení. Je příjemné na tělo, protože neškrábe a dokonce eliminuje účinky UV záření. Termo prádlo z merino vlny dává člověku pocit, že na sobě nic nemá a zároveň pocit, že je pořád v teple a suchu.

Merino vlna je ve srovnání s běžnou vlnou velmi měkká a příjemná na omak, takže není problém nosit ji přímo na pokožce. Proto se často využívá jako materiál pro spodní vrstvy oblečení jako jsou trička, spodní prádlo, ale také doplňky jako nákrčníky či čepice.

Zde jsou výhody, proč si vybrat MERINO:

  • 100% přírodní materiál
  • Funguje jako tepelný izolant
  • Udržuje v suchu
  • I přes husté struktuře dýchá
  • Neškrábe, je příjemná na dotek
  • Hypoalergenní a antibakteriální vlastnost
  • Vhodná i do tepla
  • Samočisticí vlastnost a snadná údržba
  • Voděodpudivost
  • Elastičnost a pružnost
  • UV ochrana
  • EKO - nezatěžuje životní prostředí
  • Ohnivzdorná

Nevýhoda: Vlna merino je neobyčejně kvalitní, celý proces její přípravy, od získání suroviny až po výrobu materiálu, je obvykle nákladnější v porovnání se syntetickými látkami, klasickou vlnou nebo bavlnou. Není tedy divné, že finální cena trička nebo také prádla merino se může lišit od konkurence.

Díky četným výhodám se vlna merino dokonale osvědčuje při výrobě outdoorového oblečení. Stačí pár minut intenzivního pohybu, abyste na vlastní kůži pocítili vysokou kvalitu této látky a přesvědčili se, že příroda je nepřekonatelná. Nevelká hmotnost látky, vysoká prodyšnost, účinná absorpce vlhkosti, termoregulace a odolnost vůči pachům jsou vlastnosti, které ocení amatérští i profesionální sportovci. Vlna ovcí merino se nejčastěji využívá při produkci tvz. druhé kůže, která při pohybu na čerstvém vzduchu hraje klíčovou roli při termoregulaci.

Kombinace merino vlny a polypropylenu zaručuje dokonalou tepelnou pohodu. Oblečení z této kombinace materiálů díky polypropylenu absorbují vlhkost od těla velmi rychle a přenášejí ji na povrch. Kombinace merino vlny a syntetických vláken nabízí větší elasticitu než základní vrstva z čisté merino vlny. Díky tomu je nošení přímo na těle pohodlnější a oblečení je také odolnější vůči opotřebení. Proto jsme do kolekce Achillea použili i polypropylen, který je specifický tím, že je lehký, nenasakuje pot, rychleschnoucí, odolný vůči plísním, odolný, pevný, pružný, výborně izoluje, stálobarevný a jeho jedinou nevýhodou jsou vyšší cena, málo barevných provedení.

Péče o vlnu merino

Už dávno víme, že pravidelná a správná údržba outdoorového oblečení umožňuje maximální prodloužení jeho životnosti a funkčnosti. Jednou z mnoha výhod vlny merino je jednoduchá péče o ni. Tento materiál je charakteristický přirozenými samoočistnými vlastnostmi a také antibakteriálními vlastnostmi, proto je dost možné, že navzdory častému používání jej budete muset prát mnohem vzácněji než např. oblíbenou bavlnu. Namísto častého praní oděvu z vlny merino je lepší často ho větrat.

• Jak se vlna peří?

Po každém nošení nechte termo triko z merino vlny vyvětrat na čerstvém vzduchu. Párkrát jste si tričko oblékli na turistiku a už ani intenzivní větrání a přítomnost lanolinu mu nepomáhá?
Vyperte jej v chladné, max. 30 °C vodě bez aviváže a nechte jej volně vyschnout. Zápach zmizí. Na žehlení zapomeňte, jinak ztratí své přirozené schopnosti. Vlákno natáhnete až o 30% své délky. Nebojte se toho. Ono se do své původní formy vrátí.

Autor blogu: @petrrissa

Celou nabídku termoprádla z Merino vlny naleznete zde: Termoprádlo TETRAO