Když je bezpečnost prvořadá

V civilizovaném světě 21. století se na první místo při organizování společného lovu klade bezpečnost všech zúčastněných. V současnosti, kdy si zvykáme na společné lovy bez sněhu, kdy les často ještě hraje všemi barvami v odstínech tmavé oranžové, či hnědé je potřeba být pořádně viditelný i na velké vzdálenosti. Reflexní oblečení už není jen věcí stylu, či módy, ale nevyhnutelným bezpečnostním prvkem každého myslivce. Kupovat si kvalitní reflexní oblečení za několik tisíc jen na jeden, či dva měsíce na konci sezóny může být pro někoho nelogické a zbytečné. Na trhu se právě kvůli tomuto důvodu objevila kategorie oboustranného oblečení, které je z jedné strany reflexní a z druhé strany zelená. Takové oblečení tedy využije myslivec nejen na společné hony, ale i na běžné myslivecké účely během celého roku. Německá značka MERKEL má v tomto segmentu předního zástupce v podobě fleecové bundy Merkel Gear Helix Reversible.

Na slovíčko k materiálům

Při oblékání bundy, už na první dotek člověka osloví pevnost a kvalita použitého materiálu. Když se řekne fleece, většina lidí si představí ultra-lehký, tenký, ne příliš odolný materiál. Není fleece, jako fleece a tato bunda vám to zaručeně dokáže. Použitý materiál je až o 30% hustší a silnější, než standardní fleece, což oceníte minimálně při procházení hustými křovinami, mladinami apod. Úplná větruvzdornost díky membráně WND-X a voděodolnost 10.000 mm jsou jistotou, že se nemusíte bát nepřízně počasí, ať už bude jakékoliv a na bundu se můžete stoprocentně spolehnout. Neméně kvalitní jsou zipy značky YKK, které se vyznačují svojí voděodolností a vysokou kvalitou a jsou držitelem několika certifikátů. Že materiál neztratí svoje vlastnosti ani po častém praní zaručuje anti-žmolkovací úprava fleecu.

Funkčnost nadevše

U navrhování bundy Merkel Gear Helix Reversible si kromě kvality použitého materiálu vývojáři posvítili i na funkčnost, resp. využití bundy v praxi. Důkazem toho je více, možná na první pohled neviditelných detailů. Po oblečení bundy člověk ocení pohodlnost, dostatečný prostor a propracovaný střih bundy, jejíž součástí je mírně prodloužená zadní část v oblasti kříže. Výhodou je stojící límec, který nepadá a dobře chrání váš krk, před nepřízní počasí. Bunda a speciální rukávy jsou koncipované tak, aby při střelbě na žádném místě netahaly a netlačily. U rukávů je třeba připomenout, že byly použité reglanové rukávy, jejichž švy netlačí ani při nošení velkého batohu na dlouhé vzdálenosti. Na konci rukávů jsou umístěné otvory na palce. Z obou stran, oranžové, či zelené má bunda k dispozici čtyři kapsy (2x velké přední kapsy,2x náprsní kapsy). U velkých předních kapes je potřeba zmínit, že jsou opravdu prostorné a hluboké. Zároveň jsou umístěny výše, než je standardně zvykem, čehož výhodou je, že fixační popruh velkých batohů okolo pasu vám kapsy nepřekryje.

Další výhodou vyššího umístění kapes je praktičtější výška na ohřívání rukou. V případě, že venku prší, vám voda bude stékat po rukávech a kapat z loktů mimo bundu, ne stékat až do kapes. Menší náprsní kapsy jsou vhodné například na mobilní telefon, doklady a jiné menší předměty, navrženy však byly primárně pro kynology. Do náprsní kapsy se totiž ideálně vejde vysílač GPS obojku. Aby anténa vysílače neodstávala a nezavazela, je nad každou náprsní kapsou praktické poutko na její uchycení. Praktická poutka na zavěšení bundy jsou také umístěny na obou stranách, na zádech pod nápisem MERKEL GEAR. Mezi vychytávky modelu Helix Reversible patří i šikovně skryté utahování spodního lemu bundy na obou stranách.

Jde tedy opravdu o propracovaný, odolný a maximálně funkční kus mysliveckého oblečení. A aby ani dámy nezoufaly, Merkel Gear vyrábí samozřejmě i dámský ekvivalent tohoto modelu.

Loveckou flísovou bundu Merkel Gear Helix Reversible naleznete zde: Fleecová bunda Merkel Gear Helix Revesible