Bunda do nepohody

Značku Merkel proslavily zejména lovecké zbraně, k nimž nabízí též kompletní sortiment oblečení. Němečtí návrháři se snaží o vyváženost mezi uměřenými střihy a odstíny, jimž sekundují nejmodernější materiály nebo technické vychytávky. To vše platí i pro bundu Boreas G-Loft Gen. II, kterou vedle nimrodů ocení třeba cestovatelé, lesáci, střelci a preppeři. 

Model s poněkud komplikovaným názvem navazuje na úspěšnou první generaci lovecké bundy pro celoroční nošení. Mezi outdoorovým oblečením své třídy se Boreas II může pochlubit výjimečným poměrem termoizolačních vlastností a hmotnosti. Vděčí za něj především výplni, kterou tvoří syntetický ekvivalent prachového peří G-Loft: vynález rakouské společnosti Goldeck Textil s chytře vymyšlenou strukturou i materiálovým složením.

Lehká a hřejivá     

Umělé vlákno z podhůří Alp má uprostřed vzduchový kanálek pro lepší izolaci. Tu posunují na vyšší úroveň i takzvané shluky neboli "polštářky", ve kterých zůstává zachycen další vzduch. Podobného principu ostatně využívá výplň z přírodního peří, oproti níž však G-Loft mnohem rychleji schne. Jeho vlákno sestává ze dvou syntetických materiálů, které spředením získají odlišnou míru smrštivosti. Vznikne tedy spirálovitý tvar podobný pružině, trvale ukotvený v molekulární struktuře G-Loftu. A výsledkem je paměťový efekt, díky němuž se dá bunda bez poškození složit do vskutku minimalistického balíčku. Po rozbalení se spirála v G-Loftu opět rozvine, takže za pár vteřin získá původní termoizolační schopnosti. Jde o takřka ideální spojení vlastností umělých a přírodních výplní, navíc lehké jako pírko – i díky němu bunda ve velikosti L váží pouhých 430 g.

Kromě tepelného komfortu kladli návrháři důraz též na celkovou robustnost a svrchní vrstva bundy v zeleně olivové barvě sestává z cordury v provedení micro ripstop. Když se na nylonovou tkaninu podíváte pod lupou, opravdu spatříte miniaturní čtverečky, které po případném roztržení látky brání dalšímu šíření poškození. Rukávy se šijí ze zdvojené vrstvy, což zvyšuje odolnost vůči profouknutí, v nejčastěji ohýbané loketní partii kombinuje svrchní tkanina 82 % nylonu a 18 % pružného spandexu. Šedá podšívka s decentním potiskem se zase vyrábí ze 100% nylonu.

Ačkoliv nejde o pogumovanou nebo membránovou bundu proti dešti, Boreas II se může pochlubit slušnou odolností vůči vodě. Cordura je totiž ošetřena hydrofobní úpravou DWR (Durable Water Repelent) a kapky stékají po povrchu, místo aby se vsakovaly do materiálu. Milovníky přírody jistě potěší, že Merkel používá upravenou impregnační metodu bez obvyklých perfluorovaných uhlovodíků (PFC) či kyseliny perfluorooktanové (PFOA). Ty totiž nejsou zrovna přátelské vůči životnému prostředí kvůli obsahu fluoru i způsobu své výroby.

Se smyslem pro detail

Moderní střih činí z bundy vhodný kousek nejen do lesa – uplatní se také ve městě a v kombinaci s džínami má prostě šmrnc. Nejvíce jsem si však Boreas II oblíbil během výletů do přírody, při nichž mě zaujal německý smysl pro detail. Stojací límec kryje krk před větrem a pod bradou překryl výrobce konec zipu přehybem látky, který udržuje jezdce v suchu a brání zatečení vody pod bundu. Když už jsem zmínil zip – jde o odolný model japonské značky YKK s oranžovým jezdcem typickým pro Merkel. Ten je kupodivu umístěn na pravé straně, což mi zpočátku dost vadilo. Po pár dnech jsem si na opačné zapínání zvykl, nicméně jeho smysl mi stále uniká.

Obě boční kapsy se zavírají pomocí svislých zipů téhož výrobce s jezdci osazenými dlouhým gumovým poutkem, které usnadňuje manipulaci v rukavicích. Jsou umístěné v takřka ideální výšce a aniž by narušovaly design bundy, nabízejí přehršel úložného prostoru – ruku do nich ostatně vsunete skoro po loket. Každá z kapes bez potíží pojme třeba čepici i rukavice, objemný svazek klíčů nebo tlustý zápisník. Drobnosti a cennosti naopak uschováte do nenápadné vnitřní kapsičky ukryté v podšívce na levé straně bundy.  

Manžety jsou dostatečně přiléhavé, takže vám nefouká do rukávů, a zároveň ne příliš těsné, aby na zápěstí nepříjemně tlačily. Vzhledem ke strečovému provedení se pod ně navíc vejdou i rozměrné taktické hodinky či fitness náramek. Obvod pasu si zase snadno nastavíte pomocí dvoukomorových brzdiček na provlečeném tkalounu.

Do deště i mrazu 

V bundě Boreas II jsem s batohem i bez něj nachodil desítky kilometrů a mohu potvrdit informaci výrobce, že při vhodném vrstvení jde o model takřka do jakéhokoliv počasí. Za mrazivých teplot jsem si pod bundu navlékl termotriko TETRAO Achillea z merina a polypropylenu spolu s polyesterovou mikinou. A při pohybu v náročném terénu jsem neklepal kosu, ani se nepotil. Během podzimního toulání za teplot 5–8 °C se osvědčila kombinace Boreas II, obyčejného trička z umělého vlákna a tenčí mikiny. Lovecká bunda se ctí obstála také za deště. Zúčastnil jsem se totiž střeleckého kurzu, při němž začalo vydatně pršet – a i když jsem pod otevřeným nebem strávil asi dvě hodiny, na podšívku neprosákla jediná kapka. Při manipulaci s krátkou i dlouhou zbraní jsem si zároveň ověřil, že bunda nepřekáží ani při tomto specifickém druhu pohybu. Lovci ocení též fakt, že cordura skoro nešustí, takže třeba při sundávání kulovnice z ramene nevyplaší ani zvěř s citlivým sluchem.

Celkově hodnotím výrobek značky Merkel Gear jako vysoce funkční, lehký a všestranný kousek dobrodruhova šatníku. Zatímco G-Loft se vyrábí v Rakousku a návrh střihu pochází z Německa, finální bunda se šije v Číně. Tato volba umožnila snížit cenu na přijatelnou úroveň, ovšem kvalita naštěstí neutrpěla – nenašel jsem jediný uvolněný steh nebo vypáranou nitku. Péče o bundu, kterou seženete ve velikostech S až 3XL, je snadná: Pere se na 30 °C ideálně s mírnějším odstřeďováním, schnout by měla samovolně na šňůře. Na bělení i žehlení zapomeňte, chemické čištění by podle výrobce naopak vadit nemělo.

Závěrem si neodpustím malou perličku: Merkel na svém webu tvrdí, že díky stlačitelnosti výplně můžete bundu sbalit tak, že ji celou nacpete do jedné z bočních kapes. Nevěřil jsem, ale opravdu to jde! Boreas II se tedy hodí i do evakuačního zavazadla, kde každý gram a centimetr hraje roli. 

 

Autor blogu: Miroslav Mašek, časopis Přežíť

Tuto kvalitní bundu a mnoho dalšího najdete na: MERKEL GEAR Oblečení