Bágl pro lovce zážitků

Výrobci batohů nabízejí milovníkům outdoorových aktivit modely turistické, expediční nebo třeba lezecké. Zbrojovky přidávají lovecké kousky, které by měly obstát před jakoukoliv výzvou. Jak si při testu vedl „daypack“ puškařské značky Bergara?

Na první pohled vypadá jako cvalík. A skutečně: Objem 35 l řadí batoh Bergara ke středně velkým typům, vhodným jak na náročnější jednodenní akce vyžadující více výbavy, tak pro dvou- až třídenní výpravy. Vyrábí se z polyesterové tkaniny s hustotou 840D v „netrhací“ ripstopové úpravě. Olivově zelená barva potěší lovce i taktičtěji smýšlející dobrodruhy. Drobné oranžové doplňky nemají výraznější demaskující účinek, přesto pomohou majiteli odložený batoh najít, tedy alespoň na kratší vzdálenosti. Zvěři vás ale neprozradí – ta totiž oranžovou nedokáže rozlišit. Důraz na houževnatost výrobce dokládá též použitím kvalitních zipů od japonské firmy YKK (s nylonovými poutky pro snadné použití i v rukavicích) nebo aplikací odolných plastových přezek Duraflex.

Přehršel kapes
Už na první pohled je zřejmé, že Bergara cílí na zákazníky, kteří toho s sebou potřebují nosit opravdu hodně. Bolestem od těžkého nákladu i nadměrnému pocení brání lehký rám z hliníkových trubek. Zpevňuje zádový systém a díky svému prohnutí udržuje náklad v několikacentimetrové vzdálenosti od těla. Vašich zad se tak dotýká pouze síťovaný panel – pokud máte vhodný oděv, pokožka volně dýchá. Prohnutí rámu poněkud zmenšuje vnitřní prostor, ale jde jen o malou daň za slušný komfort.

Stejně chytře u Bergary vymysleli nosný systém. Délku anatomicky tvarovaných a polstrovaných popruhů lze uzpůsobit postavě majitele. Hrudní popruh působí na první pohled trochu subtilně, naštěstí jde o planou obavu. V praxi účinně brání sklouzávání batohu z ramen a v jeho přezce se navíc skrývá píšťalka, která přijde vhod při svolávání zbloudilých parťáků. Bederní popruh je široký, velkoryse polstrovaný a podšitý prodyšnou síťovinou. Obě jeho poloviny Španělé vybavili kapsami na zip. Doporučuji do nich umístit důležité věci, které potřebujete mít neustále nebo rychle po ruce – já v nich nosím peněženku, klíče, multitool nebo krabičku poslední záchrany.


Hlavní komora disponuje hned několika vychytávkami. V zadní partii najdete plochou kapsu na hydratační vak i otvor pro jeho hadičku – překrytý textilní chlopní, aby tudy do batohu nepršelo. Přední stěna úložného prostoru je zevnitř osazena dvojicí horizontálních kapes. Větší má standardní provedení, menší je potažena voděodolnou vrstvou PVC, takže do ní bez rizika promáčení uschováte choulostivé papírové dokumenty. Na obě strany batohu umístil výrobce vysoké boční kapsy, do kterých pohodlně zasunete litrovou lahev nebo rozměrnější pevný nůž. Z vnější strany jsou k nim přišity ještě síťovinové kapsičky bez chlopně na nejrůznější drobnosti.

Na pušku i spacák
Přední stranu loveckého báglu osadili Španělé další uzavíratelnou kapsou, na které nechybí očka MOLLE, vazby pro připevnění pouzder či sumek. Nimrodi toho obvykle potřebují na zavazadlo hodně „navěsit“ a Bergara jim vychází vstříc. Téměř v celé výšce přední strany se totiž vinou dva pruhy s laserem řezanou vazbou, opět v rámci oblíbeného systému MOLLE.
Upevníte k nim nejen další vybavení, ale také háčkovité spony na konci kompresních popruhů. Ty mají nastavitelnou délku a pomáhají třeba zmenšit objem zpola plného zavazadla. Pomocí háčků je uchytíte do kterékoliv části vazby, a když je přetáhnete přes přední stranu báglu, udrží i menší spacák nebo karimatku.


K podobnému účelu slouží samostatná černá síťka, vložená výrobcem do jedné z kapes. Během pár vteřin se dá upnout ke čtveřici plastových ok v rozích batohu – poté pod ni vložíte lehčí a objemnější součásti výstroje, například turistickou větrovku. Ochranu před deštěm u batohu řešit nemusíte, protože jeho dno ukrývá kapsičku s pláštěnkou. Díky uchycení pevným tkalounem ji neztratíte, její reflexně oranžová barva navíc přispívá k vaší viditelnosti v pošmourném počasí. Nejzajímavější perličku pro lovce představuje možnost uchytit zvenčí na bágl dlouhou zbraň. Funguje to tak, že nejprve rozepnete zip nenápadné kapsy na spodku přední strany, ze které vytáhnete tkalounem fixovaný vak. Do něj vsunete konec pažby, zatímco hlaveň či předpažbí zajistíte páskem přicvaknutým k jednomu ze tří ok na neoprenovém panelu. Pokud kolem pušky ještě utáhnete zmíněné kompresní popruhy, máte jistotu, že se neuvolní ani při prudkém běhu nebo delší chůzi.

Modulární systém
Všechna popsaná řešení jsem si v praxi odzkoušel při několika výletech do přírody. V různě náročném terénu jsem urazil desítky kilometrů, aniž by se mi záda výrazněji zbrotila potem – oddálení nákladu od páteře i prodyšná síťka fungují na jedničku. Neobjevila se ani bolest, což je neklamný doklad účinného rozložení hmotnosti systémem popruhů a polstrováním. Do komor a kapes se bez potíží vešla digitální zrcadlovka s objektivem, zásoba jídla a vody pro dva lidi na celý den, náhradní prádlo a ponožky, campingové nádobí, „kápézetka“, peněženka, objemná mikina i spousta drobností – a to jsem nevyužil externí síťku ani MOLLE vazbu.

Všechny úložné prostory se ukázaly jako snadno dostupné a přehledné, z Bergary nic nelovíte otravně dlouho. Protože nevlastním klasickou kulovnici, otestoval jsem fixační systém na vzduchovce Norica Phantom o váze 3 kg a délce 1 170 mm. Se zbraní jsem urazil asi 3 km, aniž by se úchyt povolil.

Lovecký batoh Bergara splnil všechny mé požadavky na modulární outdoorové zavazadlo. Chválím zejména fakt, že mu Španělé dali do vínku spoustu šikovných detailů, se kterými se většinou setkáte až u dvojnásobně dražších modelů. Mám k němu jedinou vážnější výtku – vrchní madlo udělal výrobce tak tenké, že se za něj plný batoh skoro bojíte vzít. Majitelům bych doporučil navléknout na držadlo potah uzavíraný třeba suchým zipem, díky čemuž bude také méně řezat do dlaně.

Myslivecký batoh Bergara naleznete zde: Batoh Bergara