Vakuové baličky potravin v redakčním testu

Je to malý zázrak, díky kterému potraviny stárnou pomaleji. Mák a ořechy si zachovají svou sladkou čerstvost po celé roky, klobásky neztvrdnou na kámen ani do budoucí zabíjačky, a pokud přijde na maso, zázraky se stanou při skladování i marinování. Stačí jen odsát ze sáčku vzduch a uzavřít ho tavným tělesem.

Co byste měli VĚDĚT

1 Sáčky

Ne speciální plast, ale strukturovaný povrch vnitřní strany sáčku rozhoduje o tom, zda se dá použít na vakuové balení nebo ne. Vnitřní reliéfy tvoří malé koridory, přes které je možné odsávat vzduch i tehdy, pokud jsou obě strany sáčku stlačené jedna k druhé. Právě přes ně uniká vzduch a vymačkaná šťáva, aby bylo možné sáček uzavřít.

2 Fólie

Zatímco sáčky mají z výroby svou výšku a šířku, na balení můžete použít i fólie, které mají tvar rukávu. Zatavíte volný konec, odříznete si z rukávu délku potřebnou pro balení a použijete ho jako hotový pytlík. Nějaký čas potrvá, než si přivyknete na správný odhad objemu a plánování, abyste nespotřebovali více obalového materiálu, než je třeba.

3 Odsávání

Čerpadlo, které odsává vzduch ze sáčku, funguje podobně jako to, které znáte z espresso kávovaru. Po spuštění se ozývá rytmický pohyb, který neustane, dokud není pytlík připravený na zatavení. Při mokrých surovinách se vše řídí pouze časovačem, při suchých a pevných zkontroluje dosažení podtlaku elektronika.

4 Svařování

V čelistech, které přes gumovou vrstvu stláčí stěny sáčků k sobě, se nachází topné těleso, díky kterému se na sáčku vytvoří trvalý tavený spoj. Na slabších modelech má podobu úzkého drátku, dobrá vakuovačka však vytvoří svár se šířkou dvou, třech či pěti milimetrů. Jen tak dokáže překonat zrnka nečistoty či kapky vody a tuku.

5 Bez odsávání

Pokud chcete baličku používat pro Uzavírání sáčků obchodních balení, měla by mít režim svařování i bez odsáváním vzduchu. Znamená to, že v balíčku uzavřete poloprázdný sáček bramborových lupínků, oříšků nebo sušenek, aby při skladování neztratili na své křehké čerstvosti. Vložíte ho do stroje, kliknete na tlačítko a máte poloviční či čtvrtinový obal na skladování.

6 Mokrý režim

Vakuová balička je výborná i na marinováním masa a slaniny před jejich sušením a uzením. Podtlak v sáčku se postará o to, abyste je nemuseli denně otáčet v solicí směsi. Způsobí také, že všechna šťáva se solí a bylinkami zůstane v kontaktu s povrchem masa bez ohledu na to, zda jde o bok, spodní nebo vrchní stranu.

7 Údržba

Nedokážete mazat čerpadlo, nikdy neumíte zkontrolovat, v jakém je stavu. Je však ve Vaší moci, abyste se po každém použití vakuové baličky postarali o její vyčištění. Vyteklé šťávy dokážou nadělat kopu nepříjemností, sběrné nádobky proto umývejte po každém použití. A pokud přijde na gumičky čelistí, otáčejte je pravidelně, aby se neunavili.

POHLED PŘES PENĚŽENKU

Je působivé sledovat, jak vakuovačka vytáhne vzduch z triček, které si balíte do kufru. Rázem byste rádi balili do fólie vše - od nakrájené mrkve na salát přes fazolové lusky do polévky až po kus sekané, která putuje do mrazničky. Pomyšlení na 5-násobné prodloužení čerstvosti a trvanlivosti je opravdovým lákadlem.
 
Rychle se však proberete a vrátíte ke zdravé úvaze, když zjistíte, že sáčky jsou na jedno použití a nejsou nejlevnější. O tom, co budete balit vakuováním a co ne, rozhodne cena surovin. Určitě se vám vyplatí uskladnit domácí sušenou krkovičku, aby nezestárla, ne však nudle, které jste naváleli z vajíček a mouky za pár korun.

Podtlak
Výrobci neudávají hodnoty dosaženého podtlaku, v nabídce však najdete modely s jedním či dvěma čerpadly.

Kapacita
Šířka určuje, jaký sortiment sáčků budete moci při balení používat - 20, 25, 28, 30 či více centimetrů? Nenechte se zkrátit o možnosti.

Suché i mokré
Z mokrých potravin vytéká při odsávání šťáva, svářečka musí být na ně připravená. Některé jsou na tom výrazně lépe než jiné.
 
Svar
Úzký jako drátek nebo široký jako lem na utěrce? Čím širší je svar, tím spolehlivější je uzavření podtlaku v sáčcích.
 
Příslušenství
Odsávat lze vzduch ze sáčků, avšak i z lahví, dóz, misek a nádob, ale jen pokud možno k baličce připojit hadičku na její příslušenství.

TESTOVANÉ MODELY

                                                                                                         můj vítěz testu

FoodSaver FFS015X
Šířka: 28 cm, ohřev 150 W
Funkce: svar, suché a mokré odsávání
Výbava: odsávací port pro příslušenství
 
JAK FUNGUJE: Tento automat vás začne poslouchat ve chvíli, kdy si přivyknete na jeho mocný přítlak při zavírání. Založíte naplněný sáček, zvolíte mokré či suché odsávání a zbytek vyřídí elektronika. Líbí se nám široký, 3-milimetrový svar, od něhož lze očekávat spolehlivost i tehdy, jestliže sáček není v jeho místě dokonale čistý nebo jste se rozhodli používat nejhrubší kapsy na trhu. Šťáva odtéká do snadno čistitelných sběračů a nikdy se nám nestalo, že by vakuovačka nedržela krok s naším tempem. Pokud se chystáte zpracovat zabijačku, nebudete věčně čekat na chlazení.
 
+++++ 2697 Kč

Status HV500
Šířka: 28 cm, ohřev 180 W
Funkce: svar, suché odsávání
Výbava: zásobník na fólii
 
JAK FUNGUJE: Zapomeňte na sáčky a staňte se pány přesně odměřených porcí. Tato vakuová balička vás přímo vybízí, abyste využili její zabudovaný zásobník na fólii a jednoduchou řezačku a svařovali si sáčky na míru. Nic netřeba odměřovat, každý řez je rovný a přesný. Líbí se nám pracovní tempo i dosažený podtlak, s vakuováním tekutin, kaší a mokrých surovin však příliš nepočítejte. Líbilo by se nám, kdyby byly sváry širší. Při milimetrové šířce jsme se vždy snažili pojistit svařování druhým, samostatným spuštěním. A pokud přijde na přítlak, ten se spoléhá pouze na vaši vytrvalost a sílu v rukách.
 
++++ 3094 Kč

Lidl SilverCrest SFS110C2
Šířka: 28 cm, ohřev 110 W
Funkce: svar, suché a mokré odsávání
Výbava: žádná
 
JAK FUNGUJE: Pokud se poohlížíte po své první vakuové svářečce, tento model byste určitě neměli přehlédnout. Ačkoli není vystrojen, aby dokázal zpracovat bez přestávky tucet sáčků jeden za druhým, můžete počítat s tím, že i bez předchozího cviku se vám vše podaří napoprvé. Sváry jsou pevné a kvalitní, odsávání si poradí nejen se suchými, ale i s mokrými surovinami. Vytékající šťáva se zachytí v zásobníku a zbytek stroje zůstane čistý. Líbí se nám intuitivní obsluha, ale i dobře zpracovaný přítlačný mechanismus, při kterém se vám nestane, že byste sáček pokazili.
 
++++ 774 Kč

Maxx VM4000
Šířka: 30 cm, ohřev 120 W
Funkce: svar, zastavení odsávání, odsávání
Výbava: odsávací port pro příslušenství
 
JAK FUNGUJE: Automatický program spustí cyklus odsávání a zatavení, pomocí tlačítka však můžete při balení měkkých surovin odsávání kdykoliv pozastavit. Tato balička vám nabídne štědrou, 30-centimetrovou šířku čelistí, nečekejte však, že bude na vrcholu výkonu ve své kategorii. Odsávání je pomalejší než u ostatních modelů a také z úrovně podtlaku máme pocit, že jde o stroj s nejslabším čerpadlem z testovaných modelů. Splní své poslání při úsporném a stálém balení, snadno se však stane, že pokud uvidíte práci jiných typů vakuovaček, budete mít doma pocit, že to není úplně ono.
 
++++ -1390 Kč

ProfiCook VK1133
Šířka: 28 cm, ohřev 110 W
Funkce: svar, suché a mokré odsávání
Výbava: žádná
 
JAK FUNGUJE: Nenechte se zaskočit nevšedním vertikálním provedením této vakuovačky. Na kuchyňské lince nezabere zbytečné místo a můžete od ní očekávat plnou pohotovost a slušný výkon. Líbí se nám rychlost odsávání a šířka svarů, jakož i jednoduše dostupná sběrná nádobka na odsáté tekutiny. Při práci s mokrými surovinami však musíte být obezřetní, protože při výměně sáčků nevidíte na výšku hladiny v zásobníku a snadno se může stát, že přeteče. Jde o stroj poměrně tichý, s velmi dobrým přítlakem čelistí. S rolemi fólie si rozumí stejně dobře jako se sáčky.
 
++++ - 2830 Kč

TIPY NA VAKUOVÁNÍ
1 Vrchní lem sáčku musí být vždy co nejsušší, bez mastnoty a olejů. Jinak nebude svar spolehlivý a pevný.
 
2 Nejen z role lze udělat pytlík na míru, ale také z většího sáčku uděláte dvě menší. Šetřit fólií se určitě vyplatí.
 
3 Podtlak sypké a měkké suroviny deformuje, takže pomůže, pokud je během vakuování vytvarujete rukama.
 
4 Ani vakuované suroviny nevydrží věčně. Pište si permanentním značkovačem data balení na každý obal.

Hodnocení
Své hodnocení opíráme o objektivní naměřené hodnoty, ale i subjektivní posouzení kvality provedení a konstrukce. Vždy však v poměru k nákupní ceně.

+++++ (pět) výjimečný - Rozhodně vítěz ve své kategorii

++++ (čtyři) velmi dobrý - Jeden z nejlepších, jaké si můžete vybrat. Věnujte mu pozornost.

+++ (tři) dobrý - Udělá si svou práci a učiní ji dobře.

++ (dva) podprůměrný - Něco mu chybí, ale pro někoho to nemusí být nevýhoda.

+ (Jeden) slabý - Asi omyl. Vybírejte velmi opatrně. Na druhé straně, snadno sjednáte slevu.

Zdroj: mojdom.zoznam.sk