Vakuové baličky FOODSAVER

Jak vyzrát na bakterie

Při styku se vzduchem ztrácejí potraviny nutriční hodnoty i chuť. Navíc se stávají živnou půdou pro bakterie, plísně a kvasinky, což zkracuje jejich trvanlivost. Zajímavou možnost, jak uchovat jídlo déle čerstvé, představuje vakuová balička FoodSaver

Princip vakuového balení je jednoduchý a účinný. Přístroj odsaje z plastového sáčku s potravinou většinu vzduchu a následně jeho konec hermeticky zataví. Vznikne prostředí extrémně nehostinné pro množení mikroorganismů, které by surovinu či hotový pokrm znehodnotily. Zároveň vakuováním zpomalíte oxidaci, jež negativně ovlivňuje chuť, vůni i celkovou kvalitu jídla.

Velikost dle potřeby

Vakuové baličky značky FoodSaver se vyrábějí v dlouhé řadě velikostí. Já vyzkoušel model FFS015X, který umožňuje zpracování i objemnějších surovin, ovšem zachovává si kompaktní rozměry 40,8×8,7×14,5 cm a nízkou váhu 2,4 kg. Pro své fungování přístroj potřebuje klasickou zásuvku s 220 V, což ho předurčuje pro indoorové použití. Kromě samotné baličky najdete v krabici poctivou várku sáčků: pět kusů o objemu 3,8 litru, dalších pět litrových a roli z průhledné fólie o šířce 28 a délce 300 cm. Pokud vám nevyhovuje velikost prefabrikovaných sáčků, připravíte z ní bezpočet balení pro různě objemné laskominy.


Postup výroby sáčku je jednoduchý. Připojíte baličku do sítě a stlačením dvojice západek na bocích odklopíte víko. Otevřený konec role položíte na svářecí pásek tak, aby se dotýkal přední hrany těsnění. Pak přístroj opět uzavřete – abyste měli jistotu, že jste tak učinili správně, rozsvítí se zelená indikace. Stisknete tlačítko pro svaření, přístroj během několika vteřin fólii zataví a vytvoří tak dno budoucího sáčku. Jakmile zhasne červená bezpečnostní kontrolka (během sváření přístroj neotvírejte), odklopte stlačením západek víko a fólii vyjměte. Nemusíte se bát ji vzít do ruky – ani ihned po svaření není horká. Nyní si od dna sáčku odměřte dostatečnou délku, aby se do něj zvolená potravina vešla. Přičtěte ještě 75 mm (při vakuování se sáček kolem pokrmu stáhne a menší rezerva by bránila odsátí dostatku vzduchu) a fólii rovně odstřihněte.
FoodSaver nepoužívá sáčky z obyčejného plastu, ale speciální materiál s kanálky pro účinný odvod vzduchu. Vyznačuje se vícevrstvou konstrukcí, díky níž se jen tak neprotrhne a odolá vlhkosti, mrazu i varu. Líbí se mi nápad opatřit transparentní fólii po celé délce matným bílým proužkem, na němž dobře drží lihový fix. Každý zavakuovaný pokrm tak snadno opatříte popiskou, která se nesmaže ani v mrazáku.

Snadná obsluha

Ať už jste sáhli po předpřipraveném sáčku nebo si vyrobili vlastní, nyní se můžete pustit do vakuování. Ovládání FoodSaveru je intuitivní, takže ho mohou obsluhovat i děti od věku osmi let. Vložte pokrm do pytlíku a jeho otevřený konec zasuňte do odkapávací vaničky (zelený plastový kanálek, jenž zachycuje přebytečnou vlhkost třeba při balení syrového masa). Zaklapněte víko a zajistěte jej západkami – správné uzavření opět potvrzují zelené kontrolky. Jakmile stisknete tlačítko pro vakuování a svaření, přístroj začne ze sáčku odsávat vzduch a v nakonec ho vodotěsně zataví. Každý z těchto dvou procesů, které trvají maximálně pár desítek vteřin, má svou červeně svítící indikaci.

Velká výhoda baličky FFS015X spočívá v možnosti zavakuovat drtivou většinu pokrmů nebo surovin. Chcete-li uchovávat vlhké a šťavnaté potraviny, před stiskem tlačítka pro vakuování zmáčknete navíc speciální knoflík. Jinou kombinaci tlačítek zvolíte pro křehké potraviny jako pečivo – přístroj pak zastaví odsávání vzduchu těsně před deformací a ihned sáček svaří.
Je důležité zmínit, že vakuování pomáhá zpomalit degradaci jídla, avšak nenahrazuje konzervaci a nemůže tedy zcela zamezit kažení. To, jak dlouho si pokrm zachová chuť, aroma, vzhled a strukturu, závisí též na jeho stavu v okamžiku použití baličky. Veškeré potraviny vyžadující skladování v chladničce je třeba po vakuovém zabalení nadále uchovávat v chladu nebo zamrazit.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že při dodržení této zásady vydrží jídlo v perfektním stavu až pětkrát déle, než kdybyste jej dali do lednice bez zavakuování. Příjemně mě překvapil kupříkladu stav syrového vepřového, které si po odsátí vzduchu a zatavení do sáčku zachovalo přirozeně růžovou barvu. A když jsem balení po třech týdnech v chladničce otevřel, linula se z něj stejně příjemná vůně jako v den nákupu masa.

Preppeři, dietáři i sběratelé

Pro uchovávání potravin vakuovým balením bych doporučil řídit se i dalším jednoduchým pravidlem. Chcete-li „jen“ prodloužit trvanlivost o pár dnů až týdnů, zavakuované pokrmy dejte do ledničky. Pokud vám jde o přípravu zásob na delší dobu, po použití FoodSaveru vložte plné sáčky do mrazáku. Balička se tak stane vítaným pomocníkem prepperů, kteří se předzásobují pro nouzové situace. Narazili jste na výprodej masa a chcete si za výhodnou cenu pořídit větší množství? Díky kombinaci FoodSaveru a role fólie můžete vše vakuovat v libovolných porcích. Přístroj přijde vhod též pro balení svačin a obědů, s nimiž vyrazíte na túru, chatu, lov či ryby – zavakuovaná dávka energie zabere v batohu méně místa a déle vydrží.  FoodSaver zvládá uchovat čerstvé také hotové pokrmy včetně omáček a příloh. Pomůže tedy i v situaci, kdy připravíte moc jídla a je vám líto zbytky vyhodit. Jindy naopak můžete navařit do zásoby záměrně – mnozí uživatelé si o víkendu připraví obědy na celý týden, zavakuují je a uloží do chladničky. V následujících dnech jen otevřou sáček a pokrm ohřejí, aniž by museli trávit hodiny u plotny.

Profesionální kuchaři doporučují baličku pro uchovávání vzácnějších a sezónních ingrediencí, jež se v jiných obdobích špatně (a za vyšší cenu) shánějí. Uplatnění najde FoodSaver také v případě, že jste se rozhodli pro dietu: stačí si zabalit předem odměřené porce a sáčky opatřit popiskami s množstvím kalorií. Perličku představuje možnost zavakuovat předměty, které chcete ochránit před kontaktem se vzduchem – sběratelé tím kupříkladu brání zmatnění stříbra. Někteří cestovatelé si vakuově balí výbavu na jachtu nebo pro kempování, čímž zamezí přístupu vlhkosti.

K baličce si lze – kromě sáčků a fólie – dokoupit i další vybavení pro usnadnění práce s některými druhy pokrmů. Jde třeba o dózy, v nichž po odsátí vzduchu lépe uskladníte křehké a tekuté potraviny, nebo speciální zátky pro vakuové uchování vína či olejů.



Jak rozmrazovat a ohřívat

Potraviny zavakuované v sáčcích rozmrazujte v chladničce nebo mikrovlnné troubě, zásadně ne při pokojové teplotě. Nastavte na mikrovlnce výkon nejvýše 180 W (režim rozmrazování) a nechte ji běžet maximálně dvě minuty, přičemž teplota nesmí přesáhnout 70 °C. Naopak nedoporučuji pokrmy uvnitř sáčků v mikrovlnné troubě ohřívat – raději zavakuované laskominy vložte do horké vody o teplotě do 75 °C.

Tipy pro různé potraviny

Maso a ryby: Nejlepších výsledků dosáhnete, když před vakuováním necháte maso 1–2 hodiny mírně zmrazit. Tím uchováte šťávy i tvar a zajistíte lepší zabalení. Nemůžete-li zmražení provést, mezi maso a horní část sáčku vložte papírovou utěrku (nesmí zasahovat do svaru), která pohltí nadbytečnou vlhkost.
Tvrdé sýry: Aby sýr zůstal čerstvý, po odkrojení jej před vložením zpět do chladničky znovu vakuově zabalte. Vyrobte si sáček dostatečně dlouhý, abyste pro každé plánované otevření a opětovné svaření měli k dispozici 25 mm materiálu navíc k obvyklým 75 mm. Kvůli nebezpečí vzniku anaerobních bakterií se nedoporučuje vakuovat měkké sýry. Zeleninu je dobré nejprve blanšírovat (zastaví se činnost enzymu, který by mohl způsobit ztrátu vůně, barvy a chutě). Vložte ji do vroucí vody na takovou dobu, aby se povařila, ale zůstala křupavá. Před vakuováním nechte vše oschnout. Pozor, zelenina během skladování uvolňuje plyny, proto může být i po blanšírování skladována pouze v mrazáku. Vzhledem k nebezpečí vzniku anaerobních bakterií nevakuujte čerstvé houby, cibuli a česnek.


Ovoce: Měkké ovoce doporučujeme nejprve na 1–2 hodiny zmrazit, aby trochu ztvrdlo.
Pečené pokrmy: Pro vakuování měkkých či nadýchaných koláčů, buchet apod. doporučujeme použít dózu FoodSaver, aby si dobroty uchovaly tvar. Sáhnete-li přece jen po sáčku, nechte pečivo předem 1–2 hodiny zmrazit.

Káva a práškové potraviny: Chcete-li předejít tomu, aby se do přístroje dostaly částečky jídla, položte před vakuováním na horní část sáčku kávový filtr či papírovou utěrku. Do pytlíku lze sypké potraviny vkládat i v původním obalu.

Kompletní nabídku vakuových baliček FoodSaver naleznete zde: Vakuové baličky FoodSaver