Prodlužte životnost potravin až 8-krát s produkty FoodSaver

FoodSaver je americká společnost vyrábějící oblíbené vakuové baličky potravin pro profesionály a domácnosti. Tyto patentované vakuové baličky se silnou drážkovanou fólií umožňují dokonale odsát vzduch a vytvořit vzduchotěsný spoj, který vám prodlouží dobu skladování vašich potravin až osminásobně aniž by se vaším potravinám něco stalo. Poskytují efektivního uskladnění potravin v restauracích či domácnostech a navíc Vás zbaví zbytečného plýtvání potravinami a ušetříte hromadu peněz. Vakuovačky jsou jako stvořené pro balení svačin či obědů pro Vaše děti do školy nebo vám do práce. Užitečné jsou i pro večerní grilování s blízkými či přáteli, na turistiku, a také jsou ideální pro řezníky, myslivce, rybáře a zahrádkáře.

Vakuované potraviny můžete mrazit a následně vařit i přímo v sáčku. Sáčky jsou omyvatelné v myčce nádobí.

  • Prodlužte životnost masa až 8krát
  • Vyšší čistota a hygiena
  • Moderní design a ergonomie
  • Odsávací pumpa - 3 rychlosti, odsaje se svaří sáček, oddělí fólii
  • 2 těsnící úrovně pro suché a vlhké potraviny
  • Potraviny lze zmrazit a následně vařit přímo v kapse
  • Sáčky lze mýt v myčce

Pojďme si vysvětlit princip vakuování potravin

Pokud vystavíme potraviny vzduchu, špatné teplotě, vlhkosti, účinku enzymů, růstu mikroorganismů či kontaminovanému hmyzu, dochází k zkáze potravin způsobenou chemickými reakcemi. Tento nechtěný proces můžeme zpomalit uložením potravin do vakua. Vakuování snižuje absolutní tlak vzduchu v obalu tak, že odstraní kyslík a těkavé látky. Právě kyslík obsažený ve vzduchu způsobuje kažení potravin a kvůli jeho účinkům dochází k procesu oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin. Vakuové balení prodlužuje životnost mnoha čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní). Čerstvé potraviny však obsahují velké množství vlhkosti, která podporuje růst mikroorganismů, jež se mohou množit za přítomnosti vzduchu nebo i bez něj. Abychom zabránili zkáze těchto potravin, je třeba, aby byly uchovány při nízkých teplotách.

IBO CZ Lovec je výhradním dovozcem amerických vakuových baliček FoodSaver pro Českou republiku. Vysoce kvalitní produkty této značky vřele doporučuje mnoho spokojených zákazníků.

Pozor na bakterie

Bakterie se mohou množit za nebo i bez přítomnosti vzduchu, v závislosti na druhu. Velmi nebezpečnou bakterií je druh Clostridium botulinum. Tato bakterie se může vyvíjet v prostředích, které neobsahují kyseliny, nebo jsou bez kyslíku a jsou vystaveny teplotám dlouhodobě přesahujícím 4 ° C. Mezi potraviny, které jsou tímto druhem bakterie ohroženy, patří ty s nízkou kyselostí - například drůbež, ryby, mořské plody, červené masíčko, olivy ve slaném nálevu, houby, vejce či zelenina. Dále to mohou být potraviny se střední úrovní kyselosti, mezi které patří prakticky všechny druhy zeleniny a mnoho druhů ovoce - zralá rajčata, cibule, červené papriky, okurky či fíky.

Abychom zabránili kontaminaci touto bakterií, je třeba dodržovat základní hygienická pravidla a předcházet jejímu škodlivému množení v uchovávaných potravinách tím, že jsou uchovávány chlazené jen na krátkou dobu nebo jsou zmraženy, pokud je požadováno dlouhodobé uchovávání. Takové potraviny je však třeba konzumovat ihned po tepelném zpracování.

Nyní si povíme o vakuovém balení pro mrazničku na ledničku ...

Začneme o vakuování v mrazničce. Nejdůležitější je, abyste používali co nejčerstvější potraviny. Jelikož některé potraviny mají jemnou konzistenci, mohly by se poškodit, pokud je výrobek vakuově balený v čerstvém stavu. Křehké potraviny jako jsou ryby, měkké ovoce, pečivo a podobně, je vhodné nejprve předmrazit. Během prvních 24 hodin nehrozí nebezpečí poškození potravin mrazem, takže lze výrobky, které byly zmraženy den předem, vakuově zabalit a následně je dlouhodobě skladovat v mrazničce, aby se zachovaly všechny nutriční hodnoty a chuťové vlastnosti čerstvého výrobku. Pokud vakuově balíte polévky, omáčky či dušené nebo jiná tekutá jídla, zmrazte je co nejdříve ve vhodné misce nebo odolné nádobě a po vakuování balení vaší vakuovačkou, vraťte zpět do mrazničky.

Před vakuováním zeleniny oloupejte a krátce blanšírujte ve vroucí vodě nebo v mikrovlnné troubě. Zelenina by tak měla být teplá, ale stále ještě tvrdá. Následně ji vakuově zabalte. Pokud není potravina mražená, můžete počítat, že při zmrazování se zvětší objem potraviny. Tehdy ponechejte 5 cm délky obalu pro toto zvětšení. Pokud jde o maso a ryby, je vhodné umístit tyto potraviny na papírový ubrousek a vakuově je zabalit i s tímto papírovým ubrouskem, který nasaje veškerou přebytečnou vlhkost v potravině. Při uchovávání potravin jako jsou palačinky, lívance, tenčí koláče, housky na hamburgery a podobně, ty skládejte na sebe a překládejte svačinovým papírem. Pak bude jednodušší je od sebe oddělit, zbytek znovu zabalit a ihned vrátit do mrazáku.

Co se týče vakuového balení určeného pro ledničku, v příliš zaneprázdněné domácnosti je možné připravit jídlo předem, vakuově si ho zabalit a uchovat v lednici pro pozdější použití, kde pak stačí jídlo už jen ohřát.

Něco o vakuovém balení pro spižírnu

Potraviny, které se skladují při pokojové teplotě, jako jsou například káva, mouka, těstoviny, cukr apod., mohou mít užitek z toho, že jsou vakuově zabaleny. Pokud tyto výrobky jsou několik dní nepoužívané, je vhodné je chránit pomocí vakuového balení. Zachovají si tak své vlastnosti a nebude hrozit nebezpečí, že budou znehodnoceny vlhkostí nebo napadené plísní či hmyzem. Při rozmrazování vakuově balených jako jsou ryby, maso, ovoce, zelenina nebo jiné choulostivé potraviny, je vhodné je umístit na nejnižší přihrádku v ledničce, aby se rozmrazily pomalejším tempem. Chléb a jiné pečivo by mělo být ponecháno při rozmrazování v pokojové teplotě. Polévky a další tekutá jídla by měly být ve vakuových obalech ponořeny do horké vody a to do doby, než dosáhnou požadované teploty. Pokud ponecháváte jídlo rozmrazit na pokojovou teplotu nebo ho ohříváte v lázni na rozmrazování pokrmů, odstřihněte jeden roh obalu, aby mohly výpary či pára unikat. Po rozmrazení je nutné potraviny okamžitě zkonzumovat a znovu již nemrazit.

Vakuové balení balených potravin

Mnoho potravin, jako je sýr nebo maso jsou vakuované již ve výrobě. Abyste zachovali jejich chuťové vlastnosti a čerstvost, zabalte je pomocí vakuovačky jakmile původní obal jednou otevřete. Tyto potraviny musí být vždy zkonzumovány do data spotřeby uvedeného na původním obalu. Při balení se s nimi musí zacházet s velkou péčí a je samozřejmě třeba dodržovat hygienické zásady.