Parťák pro kulinářské zážitky

Při stolování v divočině si vnouzi vystačíte jen s nožem a holýma rukama. Podstatně komfortněji se však najíte s pomocí outdoorového nádobí i dalších šikovných vychytávek. Patří mezi ně třeba dřevěné prkénko TETRAO. 

Možná si řeknete, že testovat něco tak obyčejného jako prkénko nemá smysl. Co by na něm mohl výrobce pokazit? Vyvedu vás z omylu – už jsem se setkal s "profesionálně vyrobeným" prkénkem pro milovníky bushcraftu, které bylo tak tenké, že se při sušení na horkém slunci zkroutilo. Anebo naopak s přehnaně masivním i těžkým kouskem, který se mi rozhodně nechtělo nosit při túře v batohu. O to zvědavější jsem byl, jak se slovenská značka TETRAO se zdánlivě snadným úkolem popasovala. 

Do kuchyně i na trek

Prkénko je už na první pohled vyrobeno z jednoho kusu kvalitního dřeva. Neobsahuje tedy vrstvy, mezi které by se zachytávaly kousky jídla, ani lepidlo, jež by vlivem teplotních změn mohlo nežádoucím způsobem pracovat. Má klasický tvar s ručkou, která dobře sedne i do rozměrnější dlaně. Povrchová úprava je tak akorát "drsná", aby vám prkénko zruky neklouzalo, ale nezadřeli jste si třísku. Z téhož důvodu oceňuju i zaoblené hrany a rohy.

Díky tloušťce 1,6 cm je výrobek TETRAO dostatečně robustní – poradí sis výkyvy teplot i vlhkostí a "neprokrájíte" ho ostrým nožem už po pár použitích. Pracovní plocha má rozměry 11,5×18 cm a s rukojetí dosahuje prkénko délky 26 cm, takže se toho na něj dost vejde. Přesto váží jen příjemných 275 g a v batohu o něm ani nevíte.

TETRAO uvádí, že prkénko poslouží zejména v kuchyni a při servírování pochutin pro návštěvu. V této roli si vede opravdu dobře – je elegantní a kanapky, sýry, klobáska nebo kousky ovoce se na něm opravdu vyjímají. Navíc na něm najdete decentně provedené logo značky, které žádného hosta nenechá na pochybách, jaký je váš vztah k přírodě. Zakoupením každého produktu TETRAO totiž přispějete na návrat ohroženého tetřeva hlušce (Tetrao urogallus) zpátky do divočiny.

Při pohledu na fortelné provedení prkénka mi to však nedalo a řekl jsem si: Jak by se osvědčilo tam, kde je lovec jako doma? Tedy v lese nebo při putování krajinou za dobrodružstvím? Abych to zjistil, stal se slovenský výrobek mým souputníkem při několika výletech.

Odolné a elegantní

Vzhledem ke kompaktním rozměrům se prkénko dobře vešlo dovnitř batohu – třeba do plochého úložného prostoru přiléhajícího k zádům. Stejně tak nebyl problém jej uchytit na bágl zvenčí. V ručce totiž najdete praktický otvor, za který prkénko pověsíte nejen na háček v kuchyni, ale i za očko na zavazadle. Stačí kousek paracordu nebo kožený řemínek – a vzhledem k nízké váze vám kulinářský pomocník nijak nepřekáží. 

Připravit si svačinu v terénu samozřejmě zvládnete i bez prkénka. Jenže to může být složitější, než se zdá. Potřebujete naporcovat zeleninu na kotlíkovou polévku nebo si zkrátka ukrojit kus salámu a chleba – a jako naschvál v okolí nenajdete jediný rovný a čistý pařez ani kus dřeva. Krájet potraviny na ztrouchnivělém materiálu obrostlém mechemči lišejníkem není zrovna ideální. Právě tehdy přijde vhod skladné prkénko, které vytáhnete z báglu. Rajčata, papriky, uzeniny i sýr jsem zkoušel porcovat několika různě velkými a ostrými noži – žádná z čepelí jej nepoškodila natolik, abych si to příště rozmyslel. A co víc – když si potřebujete připravit materiál pro rozdělání ohně a všude kolem je mokro po dešti, na suché a rovné prkénko si vše bez problémů narovnáte, aniž by troud a chrastí navlhly. Jiskry z křesadla na něj samozřejmě neposílejte – sice byste se rychleji zahřáli, ale přijít o zdařilou pomůcku by byla škoda…

Celkově hodnotím prkénko TETRAO jako lehké, odolné a vkusně provedené. Svou práci odvede jak v přírodě, tak při pikniku nebo domácí party. Získáte v něm univerzálního pomocníka, který neudělá ostudu při žádné příležitosti, případně jde o vhodný dárek pro každého milovníka toulkami přírodou.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

Tohle dřevěný prkénko naleznete na: Dřevěný prkénko TETRAO