Jako výhradní zástupce pro ČR Vám nabízíme preparátorským sadu na srnčí trofeje s možností použití já na jiné trofeje. Sada pěti nástrojů pro pohodlné opracování trofeje a jeden držák na trofej. Nástroje z nerezové oceli a vše z jednoho kusu materiálu.
Ulovili jsme srnce a chtěli bychom mít navěky památku na úspěšné lovu? Můžeme si tedy zhotovit trofej z vyvaření srnčí hlavy s parožím. Na to existuje mnoho postupů preparace, které se zakládají na individuálních zkušenostech, a zde se můžeme seznámit s tím nejpraktičtějším z nich, který nám zaručí kvalitní výsledek bez složitých alchymistických kouzel. Na začátku oddělíme z uloveného zvířete hlavu a stáhneme kůži, nakonec vyloupne oční bulvy a odřízneme mast a svalovinu az hlavy vyjmeme mozek. Očištěnou lebku důkladně opláchneme proudem vody zvenčí i zevnitř, aby byly odstraněny co nejlépe zbytky organických nečistot, zejména z dutin. Dále vložíme lebku do vody (do hrnce s vodou), tak aby byla ponořena celá až po růže paroží. V této odmáčacej lázni necháme lebku ležet 48 hodin, během kterých vodu alespoň jednou vyměníme, aby se lebka době odkrvila. Nakonec následuje fáze tepelného opracování tedy ovařených. Lebku vložíme do přiměřeně velké nádoby a opět zalijeme čistou vodou až po růže. Vodu přivedeme do mírného varu a během něj sbíráme z povrchu nečistoty a mastnotu, a když je třeba, doléváme čistou vodu. Lebku vaříme nejméně 40 minut - pokud jde o mladý kus (do 2 let), pokud lebka pochází ze staršího zvířete, pak čas varu přiměřeně prodloužíme. Dobře uvařená lebka se rozezná podle prasklé okostice na čele a očnicích. Pozor, lebku nesmíme převařit, aby z ní nevypadly zuby, nebo aby se jinak nedeformovala. Vhodné je po výměně první vody, pokud je velmi znečištěná doplnit do další vody bělící prací prach, který lebku odmastí a mírně vybělí. Pak ji necháme zchladnout a nejlépe tak, že ji ponoříme do nádoby se studenou vodou, kterou nejméně jednou vyměníme, aby chlazení bylo co nejefektivnější. Ochlazením se zamezí opětovné vsáknutí masti do kostní hmoty a zbylé částečky masti se vysrážejí do malých hrudek. Kdybychom lebku ochladily nedostatečně, brzy by Zežloutne a reziduální mast by se projevila vznikem skvrn na povrchu kostí. Zchladnutí lebku nakonec ještě očistíme od posledních zbytků měkkých tkanin a chrupavek, které na ní zůstaly au mladého zvířete nezapomeneme na nosnou část. Zapomenutá chrupavka přitahuje později moly. Nakonec následuje finální odmašťovací koupel v teplé vodě (cca 70 ° C), do níž přilijeme pár kapek saponátu, nejlépe Jar. V ní ponecháme lebku máčet 40 minut, přičemž udržujeme stejnou teplotu vody. Nakonec lebku omyjeme a mechanicky očistíme kartáčem a necháme oschnout do druhého dne. Oschnutí lebku ještě ošetříme opakovaně bělícím nátěrem desetiprocentního roztoku peroxidu vodíku (kysličníkem). Nakonec zůstává takto zpracovanou trofej připevnit na vhodnou podložku a umístit ji tam, kde vynikne nejlépe.
Držák
Odšroubováním přední křídlové matice oddělíme lišty v přední části držáku a mezi ně zasuneme paroží, matici zašroubujeme a tím připevníme trofej k držáku. Dotažení matky provedeme tak, aby se trofej nepohybovala, čili nevypadla z držáku během procesu vaření. Povolením dvou křídlových matek na těle držáku můžeme upravit úhel ramene na co nejlépe vložení trofeje do hrnce. Po částečné úpravě úhlu matky opět dotáhneme tak, aby se úhel neměnil, a jeho finální polohu zafixujeme, dokud připevníme držák k hrnci. Držák připevníme na hrnec tak, že odšroubujeme matici na upínací části držáku a ten nasadíme na okraj hrnce a dotáhneme pevně, tak aby se držák dále nepohyboval. Nakonec zkoriguje úhel a ponoření trofeje do hrnce tak, aby se spodní díl trofeje nedotýkal dna, neboť by mohla spálí.
Nástroj s kloboučkem - drgáčik
Po odříznutí hlavy musíme vybrat měkkou tkáň mozku tak, že drgáčikom rozdrtíme mozek na kašovitou hmotu, kterou nakonec povyberáme, tak aby uvnitř nic nezůstalo. Drobné částečky můžeme povyberať is pomocí tekoucí vody z kohoutku.
Lopatka na oční bulvu
Lopatku vsuneme za oční kouli a kroutivým pohybem oddělíme kouli od lebky. Po vyjmutí bulvy dále lopatkou vyškrábeme zbylou tkáň a mast, které zůstaly uvnitř po odstranění bulvy a nejsou žádoucí.
Kotvička
Kotvičku použijeme k odstranění mozkové blány, která zůstane po vyjmutí mozku, tak, že obloučkem kotvičky odstraníme blánu, namotá ji na kotvičku a vytáhneme ven. Dále kotvičku používáme k odstranění měkkých tkáň a podobně.
Nůž se škrabkou
Nůž používáme na oškieranie zbytků masa, šlachy a blan z povrchu lebky a čelisti, na očištění růží od zbytků srsti a na celkové očištění trofeje. Tento nástroj můžeme podle potřeby ostřit pomocí běžné brusky.
Háček
Háček slouží k dočištění, odstranění těch nejmenších zbytků tkanin na trofeji, ze všech otvorů v lebce, chrupavek a blan podle potřeby. Tento nástroj je pomocným nástrojem celé sady.