Tipy a triky pro práci s křovinořezy a vyžínači

Křovinořezy a vyžínače do zahrady

S příchodem jarní sezóny vás určitě dostane každé zahradní vybavení, kterým si ulehčíte namáhavé a dlouhavé sečení trávníku. Práci nám stíží nejen dřevnaté části, vysoká neudržovaná tráva, nebo hrubší stébla. Svůj trávník i navzdory tomu můžete udržovat v kondici, čistotě a v „letním střihu“ – stačí se rozhodnout pro křovinořez resp. vyžínač do zahrady.

Křovinořez vs. vyžínač – jaké jsou hlavní funkční rozdíly?

S těmito stroji manipulujeme při odstraňování zarostlých ploch, na sečení. Zatím co vyžínače je možné použít výlučně na trávu, křovinořez zvládne odstranit i zdřevnatělé části a i více neudržované plochy na svazích, nebo příkopech.

Křovinořezy pracují pomocí strunové hlavy, nebo nožů na úhlové převodovce. Tím se přenáší výkon motoru, který je větší, než u vyžínačů jen se strunou. Na křovinořezech si podle potřeby vyměníte strunovou hlavu za ocelový nůž, případně osadíte pilový kotouč vhodní i na řezání mladých stromečků. Avšak jiný nástroj, než strunovou hlavici na vyžínačích nepoužijete. I proto jsou v porovnání s křovinořezem lehčí a s jednodušší konstrukcí.

Pomocí vyžínačů si zjednodušíte dosečení na těžce dostupných místech a v okolí těsné výsadby záhonů, lotů, u stěn atd. Jednoduše všude tam, kde je klasická sekačka příliš robustní, špatně se s ní manipuluje a ani na tato místa nedosáhne.

Tipy pro bezpečnou práci s křovinořezem

Bez ohledu na to, jestli s křovinořezem pracujete pomocí rotující struny, nebo nožů, ve vaší blízkosti by se neměl nikdo nacházet. Zachycené a odhozené předměty vás můžou poranit. Používáme ochranné pomůcky tváře (brýle, štít), pevnou obuv, chrániče kolen a u motorových i ochranu sluchu.

Pozor, se strojem je možné manipulovat, až když zajistíte, že nedojde k jeho samovolnému spuštění. Stejně postupujte při běžné údržbě o křovinořez – nabroušení nožů, výměna oleje, vzduchového filtru, zapalovacích svíček, nebo doplnění maziva v převodu.

Skvělým tipem je mít vždy dostatek náhradních kotoučů, strun a řezných silonů, ideálně s průměrem 2,7 mm na vyšší trávu a hrubší stébla.

Jak pohodlně pracovat s křovinořezem? Naučte se správně nastavovat popruhy

U výkonnějších, větších stojů potřebujete dvouramenné popruhy (vestu), aby se hmotnost rovnoměrně rozložila po obou ramenech. Na jednodušší křovinořezy stačí jednoramenné modely. Není možné nastavit jen popruhy, pozornost si vyžadují i madla (řidítka).

- Při nastavování správné délky popruhů musíte nástroj dostat do vodorovné polohy na zemi

- Stroj vyvažujeme tak, že na řidítkách posouváme závěsem, dokud se celé sečící ústrojí nedostane do polohy cca. 30 cm nad zem

- S řidítky se pohodlně pracuje, pokud s loktem svírají úhel 120°.

Nejčastější otázky o křovinořezech a vyžínačích

Jaký je rozdíl mezi vyžínačem a křovinořezem?

Rozdíl je hlavně v hřídeli a výkoně. Vyžínač má hřídel zahnutou, u křovinořezu je hřídel rovná, ukončená úhlovou převodovkou. Křovinořez je oproti vyžínači i výkonnější a má širší spektrum využití.

Je pro mě vhodnější vyžínač, nebo křovinořez?

Tato otázka je velmi specifická. Jiný stroj potřebuje majitel malé zahrádky, jiný stroj potřebuje pracovník v ovocném sadě a jiný zase profesionální zahradník. V podstatě platí zásada, čím členitější terén a hustší tráva, tím výkonnější stroj potřebujete. Pokud potřebujete jednou za čas posekat trávu okolo obrubníků, stromů apod. bude vám stačit malý vyžínač. Na hrubé a dřevnaté stonky potřebujete výkonnější křovinořez.

Je lepší elektrický, nebo benzínový pohon motoru?

Je to otázka využití. Elektrické vyžínače jsou méně výkonné, než motorové. Je ale potřeba si uvědomit i faktor hlučnosti. Vyžínače s elektrickým, nebo akumulátorovým pohonem se vyznačují nízkou hlučností, motorové křovinořezy jsou naopak hlučné a produkují emise. Do hustě obývané čtvrtě se tedy více z tohoto pohledu hodí pohon elektrický, nebo akumulátorový.

Mám si zvolit jednoramenný popruh, nebo celotělové popruhy?

Výběr popruhu je důležitý z hlediska rozložení váhy. Na lehké a malé vyžínače postačuje jednoramenný popruh, na těžší křovinořezy se doporučuje celotělový postroj/ dvouramenný popruh.

Je doplnění struny náročné?

Moderní křovinořezy a vyžínače dnešní doby mají většinou strunové hlavy vybavené systémem Tap & Go. Díky této funkci můžete strunovou hlavu otevřít stlačením jednoho tlačítka. Následně se nová struna jen namotá na středový kotouč.

Jak si vybrat strunu do vyžínače/ křovinořezu?

Každá strunová hlavice má jistý limit v hrubosti struny, který je dobré znát. V zásadě platí, že čím hrubší tráva, tím hrubší resp. Ostřejší struna. Do malého elektrického vyžínače postačí struna o průměru 1,3 mm. Do křovinořezu s dobrým výkonem se nemusíte bát ani struny s průměrem 3 mm a víc.

Je náročné vyměnit strunovou hlavu za kovový nůž?

Jde o výměnu komponentů, která nevyžaduje výjimečné schopnosti. Stačí se držet návodu na použití. Potřebné nářadí, jako jsou např. šroubováky, či speciální klíče jsou většinou součástí balení. Výměna vám zabere nanejvýš pár minut.

Jaký je správný poměr benzínu a oleje do dvoutaktních motorů?

Poměr benzínu a oleje se ve dvoutaktních motorech doporučuje 1:40 až 1:50

Jaký benzín mám tankovat do sekačky?

V současné době, kdy je standardní benzín s označením Natural 95 má čím dál, tím víc vyšší BIO – složku, je vhodnější do sekaček a zahradního benzínového nářadí tankovat benzín s vyšším oktanovým číslem, například 98.

Je údržba křovinořezu náročná?

Údržba křovinořezů a vyžínačů není náročná věc, spočívá hlavně v pravidelném čištění po každém sečení. U elektrických a akumulátorových vyžínačů je to prakticky vše. U benzínových křovinořezů je údržba trochu složitější, občas je potřeba vyměnit olej, vzduchový filtr, či svíčku. Pokud si však na tuto údržbu netroufáte, pomůžou vám v každém servise zahradní techniky.