Redakční test štípací sekery FISKARS X17

Drsná kráska ze Skandinávie

Dobře vybraná sekera se může stát vaším parťákem na celý život. Zatímco někdo dává přednost "klasice" s hlavou z kované oceli a dřevěným topůrkem, stále větší oblibě se těší nástroje vyrobené moderními metodami z pokročilých materiálů. Mezi lídry v tomto oboru patří společnost Fiskars založená už roku 1649, která se pyšní titulem nejdéle působící firmy v celém Finsku.

Pádná i precizně tvarovaná hlava

V současnosti tvoří vlajkovou loď Fiskarsu generace sekyr zvaná X, jež zahrnuje vše od nejkompaktnějších kempingových nástrojů do jedné ruky až po obří štípací modely pro porcování extrémně rozměrných špalků (viz srovnávací tabulka). Mezi nejprodávanější typy se řadí středně velká štípací sekyra X17 o délce 60 cm a hmotnosti 1270 g (i s pouzdrem pak 1390 g), určená především ke zpracování kusů dřeva o průměru 20–30 cm.

„Sedmnáctka" v sobě spojuje všechny výhody moderně pojatého nástroje pro profesionální i příležitostné dřevorubce. Disponuje hlavou ze speciální uhlíkové oceli kované v zápustce, která dobře drží ostří a jednoduše se brousí. Konvexní tvar zvyšuje odolnost vůči poškození, oproti předchozí generaci konstruktéři vylepšili též geometrii čepele. Ta má nyní rozšířený klín i zaoblené okraje, což posiluje úder a brání sevření hlavy v sebehouževnatějším špalku. Pro optimální tuhost má použitá ocel dvě různé tvrdosti – zatímco u těla jde o 48 HRC, u samotného ostří o 55 HRC.

Povrch celé hlavice kryje teflonová vrstva, která jednak snižuje tření a napomáhá k proniknutí do dřeva, jednak poskytuje ochranu proti korozi. Těžiště sekery inženýři posunuli co nejblíž k čepeli, aby se vám s X17 přesněji pracovalo – i při plném rozmáchnutí se bez potíží opakovaně trefíte do kýženého místa.

Lehké a nezničitelné topůrko

Topůrko Finové vyrábějí z materiálu FibreComp – polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, který se vyznačuje unikátním spojením odolnosti a ultralehké váhy (ze zmíněných 1270 g připadá na topor pouhých 180 g). Houževnatý plast se navíc může pochlubit neměnnými vlastnosti za sucha i vlhka.

Stabilní úchop zajišťuje jak konec topůrka potažený elastomerem, tak jeho ergonomicky rozšířený tvar. Díky tomu vám „sedmnáctka“ nevyklouzne dokonce ani ze zpocené ruky – byť z bezpečnostních důvodů zejména při delším sekání doporučujeme používat rukavice. Kombinace tvrdého jádra a měkkého povrchu topůrka přispívá k lepšímu absorbování nárazů a tím ke snadnější, zdravější i pohodlnější práci.

Na rozdíl od klasických seker nemůže hlava z plastového toporu nikdy spadnout a způsobit zranění nebo škodu na majetku. Ze všech stran ji totiž drží a obklopuje prakticky nezničitelná plastová objímka, kterou u Fiskarsu vytvářejí na stříkacím lisu.

Svůj nástroj dostanete v typickém „fiskarsovském“ pouzdře s madlem pro bezpečné přenášení a zámkem, jenž sekeru v obalu spolehlivě udrží třeba i při pádu. Záměrné uvolnění X17 je naopak velmi snadné – stačí zatlačit palcem na páčku, jež se pootočí o 90 stupňů, načež „sedmnáctku“ z plastového rámu vyjmete klidně jednou rukou. Na pouzdře najdete též vylisované bezpečnostní informace v podobě mezinárodně srozumitelných obrázků:

1) používat ochranné brýle,

2) nosit pracovní boty,

3) netlouct do patky hlavy palicí (sekera není klín) a

4) nepoužívat patku ani v roli kladiva.

Spodní část topůrka a celé pouzdro jsou vyvedeny v zářivě oranžové barvě, díky čemuž sekeru a obal rychle najdete i po odložení do husté trávy.

Rychlá a pohodlná práce

Finskou štípací sekeru jsme pro vás vyzkoušeli v reálných podmínkách. Abychom jí dali pořádně zabrat, měla si pochutnat na modřínových a borovicových špalcích vysokých od 15 do 40 cm – některých bez suků, jiných poctivě sukovatých. Se suššími kousky si X17 poradila bez sebemenších potíží většinou jedinou ranou, u mokřejších byly občas potřeba dva údery.

"Sedmnáctka" nás potěšila zejména vyvážením, které zajišťuje dostatečnou pádnost a usnadňuje i při plném rozmachu zásah kýženého místa. Problém nečinily ani suky, byť k jejich překonání bylo třeba více síly. S vymazlenou finskou sekerou jsme za slabou půlhodinku bez zbytečného zbrocení potem či puchýřů naplnili rozštípaným dřevem dvě kolečka. Během jediného odpoledne tak nachystáte slušnou zásobu na topení, grilování nebo táboráky.

Sekyra X17 je drsný nástroj zvládající i hrubší zacházení – ne náhodou na ni výrobce poskytuje záruku 25 let. Trochou péče ovšem rozhodně nic nezkazíte. Naučte se sekeru vždy očistit a osušit předtím, než ji vložíte do pouzdra. Nehodláte-li nástroj delší dobu používat, namažte ostří vazelínou nebo olejem, a svého pomocníka ukládejte na místo s nízkou vlhkostí. Nezapomeňte také čas od času nabrousit ostří – třeba na vlhkém pískovci, ale ideálně na speciálním brousku/ostřiči Fiskars Xsharp. Kromě seker s ním obhospodaříte také všechny své nože.

Rodina sekier Fiskars X-Series

Model Velikost sekery Délka sekery Tloušťka štípaných polen
X5 XXS 23 cm do 10 cm
X7 XS 35,5 cm do 10 cm
X10 S 44 cm do 10 cm
X11 S 44 cm 10 - 20 cm
X17 M 60 cm 20 - 30 cm
X21 L 72 cm 20 - 30 cm
X25 XL 72 cm nad 30 cm
X27 XXL 92 cm nad 30 cm