Nejčastější dotazy o kultivátorech a rotavátorech

1. Jak fungují kultivátory a rotavátory? K čemu se používají?

Kultivátor je zařízení pro kypření půdy, které se skládá ze sestavy radlic poháněných strojem. Rotavátor funguje na podobném principu a svým způsobem také kypří půdu, ale vše, co mu přijde do cesty, rozemele radlicemi. Klasické zahrádkářské rotavátory mají malé otáčky, přibližně kolem 130 za minutu, díky čemuž dokáží ze země vytáhnout i plevel. Je to také bezpečnější v případě, že narazíte na větší kameny.

2. Jaké jsou rozdíly mezi rotavátorem a kultivátorem?

Kultivátor je univerzální stroj. Jedná se o multifunkční motorové jednotky s řidítky a několika rychlostmi včetně zpátečky, ke kterým můžete připojit libovolná přídavná zařízení. Kultivátorem vyoráváte plodiny a skvěle zvládne i předsejbovou přípravu.

Rotavátory jsou levnější a jednodušší. Vyznačují se rotujícími hvězdicemi, které půdu dokáží překypřit do hloubky 15 cm a zároveň celý stroj pohánějí pomalu vpřed. Jsou vhodné pro rozdrobování povrchové vrstvy půdy, drnů a dobře se s nimi „zaorává“ hnojivo, rašelina nebo mulč. Nedokážou však půdu zorat do hloubky, plevel nerozumělý, ale jen vytáhnou na povrch, takže ji musíte ručně vzít nebo vyhrabat hráběmi.

3. Jak si vybrat rotavátor (či kultivátor)? Čeho si mám všímat?

- Typ pohonu rotavátoru

- Jeho výkon

- Typ a velikost pozemku

- Bezpečnost

4. Jaké typy pohonu rotavátorů známe?

- Benzínový

- Elektrický

- Akumulátorový (baterie)

5. Jak souvisí výkon s výběrem rotavátoru?

Výkon souvisí s pracovním záběrem stroje. Pokud šířka záběru nedosahuje více než 40 cm, postačí i elektrický motor o výkonu 1 kW. Takové stroje jsou však schopny rozrýt pouze lehkou a pravidelně obdělávanou půdu. Většinou se jedná o elektrické kultivátory.

Výkonnějšími motory o výkonu kolem 3-5 kW jsou benzinové modely, které mají pracovní záběr vyšší než 70 cm.

6. Mám malou zahrádku, ale i větší pole – potřebuji rotavátor nebo kultivátor?

Typ a velikost půdy, kterou plánujete obdělávat, má velký vliv na výběr rotavátoru. Rovněž zvažte, zda budete půdu postupem času zvětšovat a jaký typ půdy se u vás nachází. Rozhodně by nebylo nejlepší koupit stroj, který by nesplnil vaše očekávání nebo výkonem nestačil pro potřeby vaší zahrady.

7. Je práce s rotavátorem bezpečná?

Části motoru musí být dobře chráněny. Z hlediska bezpečnosti dbejte na to, abyste při obrábění půdy nepřišli do kontaktu s něčím, co by mohlo způsobit vážné poškození kultivátoru, protože tím ohrožujete sebe sama. Vždy kontrolujte technický stav stroje předtím, než jej začnete používat.

8. Benzínový nebo elektrický rotavátor?

Kultivátor s elektrickým motorem je určen především pro pravidelné obrábění menší a kvalitní půdy. Vyznačuje se nízkou hmotností, nižší hlučností a jednodušší manipulací. Máte-li u domu záhony nebo malou plochu na sázení zeleniny, elektrický kultivátor vám určitě postačí. Potěší také minimální náklady na údržbu. Limituje vás přívodní kabel do elektrické sítě.

Benzínový motor se z hlediska výkonu nemůže elektromotoru ani jen přiblížit. Navíc, benzínový kultivátor je nezávislý na zdroji energie a proto je možné jej použít i na rozlehlých zahradách s velkou výměrou.
Využití kultivátoru je možné pro více účelů a pro mnohem náročnější práci. Má větší záběr a průměr nožů.

9. Jaké jsou optimální podmínky pro používání kultivátoru?

Nikdy nepracujte v rozmáčené, přemokřené půdě a ihned po dešti! Rychle obalíte nože bahnem a stroj nebude pracovat správně, protože není schopen se do země řádně zahloubit. V mokré půdě se také tvoří velké hroudy, které se po uschnutí obtížně rozbíjejí.

TIP: Správnou vlhkost půdy poznáte tak, že v dlani silně stlačíte hlínu a volně ji pustíte na zem. Hrudka, která vznikla stiskem v dlani, by se měla rozpadnout.

10. Aký je pracovný záber? 10. Jaký je pracovní záběr?

Elektrické kultivátory s největším výkonem disponují záběrem zhruba 30 – 40 cm, což pro jejich účel naprosto stačí. Pro většinu květinových záhonů nebo menších zahrádek je to ideální.

U benzinových motorů se záběr pohybuje od 30 až do 80 cm, což vám práci na rozsáhlé ploše značně usnadní a při menší ploše práci provedete rychleji.

11. Potřebuji hobby nebo profesionální kultivátor?

Vše záleží na tom, jak často jej budete používat. Pro běžného zahrádkáře, který půdu obdělává jen několikrát ročně, bude plně dostačující hobby varianta. U kvalitního hobby kultivátoru se můžete spolehnout na životnost po dlouhou řadu let. Využijete ho nejen na jaře, ale i během sezóny pro přípravu záhonů k setí a na podzim pro zapravení kompostu do hlíny.

12. Jsou i ruční kultivátory?

Ano, zahradnické ruční kultivátory nepotřebují ke svému fungování motor. Potřebují jen „pohon“ lidskou silou. Jedná se o malé kultivátory, které nejčastěji slouží pro zbavování se plevele na velmi malých plochách, jako jsou truhlíky, skleníky nebo záhony.