Nejčastější dotazy o fukarech a vysavačích na listí

1. K čemu všechno lze použít fukar na listí?

I když se podle názvu tento typ stroje používá zejména k odklízení listí, využití najde i při posečené trávě, pilinách, nahromaděném prachu či jemném sněhovém poprašku v zimním období.

2. Kde koupím dobrý fukar?

Vyhněte se „super levným" nabídkám v supermarketech. Většinou jde o nepříliš kvalitní výrobky, se kterými je problém při potřebě servisu. Lepší poradenství a servis dostanete v zahradnických centrech nebo u specializovaných prodejců, kteří jsou profesionály v této oblasti.

3. Fukar nebo vysavač?

Při nerozhodnosti, zda si raději koupit fukar nebo vysavač na listí, je nejprve třeba zamyslet se nad tím, jak velká bude plocha, kterou potřebujete vyčistit. Fukary se standardně používají na velkých prostranstvích, kde obsluha vyfukuje listí z hůře dostupných ploch a shromažďuje ho foukáním na jednu velkou plochu. Vysavač na listí funguje na opačném principu, avšak velmi podobně jako klasické domácí vysavače. Listy a drobné nečistoty vysává do sběrného koše, který je třeba pravidelně vyprazdňovat.

4. Jaký pohon si mám zvolit?

Na trhu jsou dostupné 3 hlavní kategorie pohonu těchto strojů: elektrický, akumulátorový a benzínový. Rozhodujícími faktory jsou velikost zahrady a množství spadaného listí. Menší zahradu vyřešíte s elektrickým či akumulátorovým foukačem a vysavačem listí. Na zahrady větších rozměrů s větším počtem stromů se více hodí motorový foukač a vysavač.

5. Je důležitý průměr a tvar sací trubice?

Průměr sací trubice je důležitým indikátorem využitelnosti. Slabší fukary a vysavače využívají sací trubice o menším průměru. Doporučujeme se také vyhnout hranatému tvaru sací trubice, jelikož ten jsou náchylnější k ucpání listím. Výhodným a spolehlivým je kulatý tvar sací trubice o průměru minimálně 15 cm.

6. Jaký výkon vysavače si nastavit?

Pokud má váš vysavač na listí možnost nastavení výkonu, sílu vysávání je třeba nastavit podle toho, jaký typ povrchu vysáváte. U trávníku je doporučeno nastavit nejvyšší sílu vysávání. U květin a v záhonech, se spíše doporučuje střední nebo nízký výkon. Vysavače totiž při silném výkonu často vysávají i půdu, kamínky či kůru, což zbytečně rychle naplní sběrný koš.

7. Jaké speciální funkce a vlastnosti mám vyhledávat?

- Teleskopická trubice

- Kolečka pro snazší manipulaci (vysavače)

- Anti-vibrační systém

- Pogumované rukojeti pro lepší úchyt

8. Je údržba fukarů a vysavačů náročná?

Údržba elektrických fukarů a vysavačů spočívá prakticky jen v pravidelném čištění po každém použití. U akumulátorových je třeba navíc dobíjet baterie. U benzinových strojů je údržba trošku náročnější, ale není to nic, co byste doma nezvládli. Kromě doplňování benzínu (u dvoutaktních motorů směsi benzínu a 2T oleje) je třeba u čtyřtaktních motorů kontrolovat a doplňovat hladinu oleje, občas vyměnit svíčku či filtr.

9. Je důležitá hmotnost fukaru?

Jelikož s foukačem a vysavačem se pracuje pravidelně a strávíte s ním více času, je váha stroje podstatným faktorem. Porovnejte si váhu jednotlivých modelů i to, jak vám sednou do ruky. Práci s těžším motorovým foukačem a vysavačem listí vám usnadní ramenní popruhy nebo kolečka.

10. Kde se prokazuje cenový rozdíl levnějších a dražších značek?

Kromě výkonu a využitelnosti jde zejména o kvalitu použitých materiálů a tedy i o trvanlivost stroje. Dokonalým příkladem je ventilátor. Zatímco levnější fukary a vysavače mají ventilátorové lopatky vyrobené z méně odolných plastů, u kvalitních značkových strojů jsou lopatky vyrobeny ze speciálně tvrzeného plastu. Takové materiály jsou odolnější proti poškození kamenem, kusem železa apod., se kterými většina fukarů a vysavačů dříve či později přijde do kontaktu.