Klenot náročného střelce

Durynský Suhl se řadí mezi kolébky evropského zbrojního průmyslu. Tradice puškařské výroby sahá do 15. století, kdy tamější řemeslníci produkovali hlavně z damaškové oceli. Na bohatou historii navázala o 400 let později značka Merkel a její nádherné lovecké zbraně

Suhlští puškaři zásobovali už během třicetileté války bojující armády 20 000 hlavněmi ročně, takže region nebývale prosperoval. Když bratři Albert Oskar, Karl Paul a Gebhard Merkelové zakládali v roce 1898 rodinný podnik, měli proto o jeho zaměření jasno. O sedm let později uvedla zbrojovka Gebrüder Merkel Suhl na trh první brokovnice vlastní konstrukce, jejichž kvalita ohromila svět. Za první světové války ale zájem o lovecké zbraně poklesl a společnost přišla o mnoho odběratelů. Po roce 1918 se pušky Merkel opět rychle rozšířily, ovšem plně se zbrojovka ekonomicky zotavila teprve v polovině 20. let. O jejím rostoucím sebevědomí svědčí fakt, že si roku 1931 zaregistrovala ochrannou známku na označení „Bock“ pro kozlice s dvěma hlavněmi nad sebou. Tento výraz se v němčině užívá dodnes.

Udržet svou linii

Po Gebhardově smrti roku 1933 převzal vedení podniku Karlův syn Adolf Schade. S příchodem druhé světové války musela továrna výrobní program uzpůsobit armádním požadavkům a přejít na produkci karabin Mauser K98k, karburátorů a dálkoměrů. Postihly ji i další rány – v roce 1942 zemřel Karl Paul Merkel a následujícího roku byla výroba loveckých zbraní zcela zastavena.

Jakmile zavládl mír, snažil se Schade postavit podnik co nejrychleji zpátky na nohy, byť měl k dispozici jen 125 z původních 350 zaměstnanců. Do roku 1947 nabral další čtyři desítky pracovníků a dodával na trh skoro tisíc pušek ročně. Koncem 40. let však východoněmecká vláda Merkel znárodnila a společnost se stala součástí národního podniku Ernst Thällmann.
Socialističtí politici si ovšem byli vědomi obliby luxusních pušek na západě a udržovali továrnu v chodu coby lukrativní zdroj valut. Investovali i do rozšíření produkce a suhlské pušky se nakonec vyvážely do 70 zemí. Jedním z bestsellerů se stala broková kozlice Model 203E, mezi hojně exportované „shotguny“ se zařadila i dvojka Model 47 s hlavněmi vedle sebe.

Pád železné opony paradoxně suhlskou výrobu téměř pohřbil. Zbraně putovaly na trh pod renomovanými značkami Gebrüder Merkel a C. G. Haenel, jenže po sjednocení Německa na ně zaútočila technologicky vyspělejší západní konkurence. Po složitých peripetiích se obě firmy podařilo zachránit, jejich výrobní kapacity prošly modernizací a spolu s menšími puškařskými dílnami dnes patří do prestižní Suhlské zbrojní asociace. Roku 2003 značku převzala zbrojovka Heckler & Koch, ovšem už po čtyřech letech se Merkel stal dceřinou firmou koncernu Caracal International ze Spojených arabských emirátů. Změny vlastníků naštěstí nenarušily zaměření společnosti, která dnes nese název Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH a nadále vyrábí prémiové lovecké zbraně.

Špičkové hlavně

Merkel kombinuje strojovou i ruční práci, tradiční i nové postupy a navíc se hrdě hlásí k pojmu „manufaktura“. Vedení podniku dodává, že už bratři Merkelové byli jak syny průmyslové revoluce, tak zručnými řemeslníky. Modely vznikající v tisícikusových sériích i zakázkové unikáty se tedy vyrábějí pod jednou střechou v suhlském závodě. Němci jsou si vědomi jedinečnosti zbraní vytvářených 100% „hand made“, ale znají i jejich technologické limity. A přiznávají, že někdy je použití moderní technologie lepší. Žádný dělník nedokáže kupříkladu „naporcovat“ kov tak přesně jako elektrojiskrová řezačka. Ta u Merkelu má tolerance 0,005 až 0,01 mm, což odpovídá švýcarským hodinářským strojkům.


Suhlská společnost se řadí k nemnoha výrobcům loveckých zbraní, kteří si sami připravují hlavně. Používá speciální vrtačky, stroje pro kování za studena, CNC frézy a honovačky pro jemné dokončovací práce. Toto vybavení umožňuje Merkelu uspokojit jak vlastní potřebu, tak poptávku jiných firem. Každým rokem vznikne asi 35 000 extrémně odolných hlavní, které najdete u loveckých, sportovních a vojenských zbraní různých značek. Kovají se z kalené oceli – buď chrom-molybdenové, nebo chrom-vanadové. O preciznosti zpracování svědčí fakt, že odchylka od deklarované ráže činí maximálně 15 tisícin milimetru. K charakteristickým rysům hlavní Merkel patří kónický tvar, kdy se „lauf“ od baskule (konstrukční sestava sdružující závěr a spoušťové i bicí ústrojí) směrem k ústí zužuje asi o deset tisícin milimetru. Podle suhlských kouzelníků toto řešení brání předčasnému opotřebení a zvyšuje přesnost střelby.

Tradice i inovace

Německá zbrojovka se snaží vycházet vstříc moderněji smýšlejícím střelcům i milovníkům klasiky. Můžete si koupit pušku jak se syntetickou pažbou a předpažbím, tak kompletně ve dřevě. Největší oblibě se těší turecký ořech, přičemž u Merkelu dávají přednost dřevu ze stromů starých asi 300 let z vyšších nadmořských výšek, kde panuje chladnější klima. Díky němu totiž stromy rostou pomaleji a dřevo vykazuje vyšší hustotu.

Při výběru vysněné zbraně má zákazník možnost sáhnout jak po pažbě ručně vyřezávané, tak automaticky zpracované na CNC frézách. Nejmovitější lovci si nechávají změřit proporce pažby na míru, přičemž mistr řezbář vlastnoručně vytvoří i zdrsněnou strukturu na úchopových plochách (checkering). Meze se nekladou ani povrchové úpravě – od matné až po nejlesklejší s využitím různých druhů olejů. Fajnšmekrům Merkel zdobí pažbu pomocí prvků z ebenového dřeva a precizním rytím (viz Nabité umění), ergonomii dotvoří k dokonalosti individuálně tvarovaná botka pažby nebo pistolová pažbička uzpůsobená konkrétní ruce.


Ostatní součástky se u Merkelu vyrábějí desítkami různých technologií – od těch již zmíněných přes laserové gravírování a řezání po odstraňování otřepů metodou odjehlování. Dodejme, že pušky od Merkelu sestávají až ze 130 dílů. Podobně jako u samotné produkce spoléhá firma výhradně na vlastní kapacity také při montáži, střeleckých testech nových kusů a finální kontrole.

Ultramoderní opakovačka

Vlajkovou lodí Merkelu je řada opakovacích kulovnic RX Helix. Začala se rodit v roce 2007, kdy si skupina pracovníků zbrojovky uvědomila, že každé období má svou ikonickou loveckou pušku – až na 21. století. Konstruktéři si stanovili nelehký cíl: vytvořit co nejuniverzálnější opakovačku pro moderní lov. Mezi priority zařadili precizní ergonomii umožňující rychlou reakci a přesnost, stejně jako bezpečnost, aby se nimrod mohl na svou zbraň spolehnout už cestou do revíru.

Během tří let (písmeno X v názvu značí letopočet 2010) vznikl nástroj vhodný pro milovníky čekané, naháňky, lovu v horách ale i safari. Odborníci označují RX Helix za jednu z nejlepších zbraní své kategorie, za což vděčí přímotažnému závěru s rotační hlavou. Ten zůstává skrytý v pouzdře i během přebíjení a nevysouvá se směrem k oku střelce. Klika závěru se vůbec nedostává do zorného pole, takže nepřekáží při míření. Lineární pohyb kliky se přenáší na hlavu závěru v poměru jedna ku dvěma, což zaručuje ve srovnání s klasickými puškami mnohem rychlejší chod. Výsledkem je jednak bleskové přebití, jednak možnost opakovat výstřel bez nutnosti sundávat opakovačku z ramene. Kulovnice RX Helix tak lze popsat jako zbraně předurčené pro akční a intuitivní střelbu. Té napomáhá i umístění napínací páky nad spouští těsně vedle střelcovy ruky, díky čemuž můžete zachovat úchop během přebíjení.
Pouzdro závěru je pečlivě zatěsněno, aby dovnitř nepronikaly nečistoty. Náhodný výstřel ze zbraně nehrozí, jelikož bicí mechanismus natahujete pomocí bezhlučného hřbetního napínání. K bezpečnosti přispívá také patentovaný systém řízené vazby bicího kladiva – úderník vždy dodá takové množství energie, aby došlo ke spolehlivé iniciaci zápalné směsi v zápalce i vyhození nábojnice.

Jedenáct provedení

Další perličku představuje jednoduchá demontáž pomocí systému BBS (Bolt Barrel System), takže rozebrat opakovačku zvládne lovec i v terénu, za pár vteřin a bez nářadí. Po vyjmutí zásobníku otočí zbraň spodní částí vzhůru a zmáčkne tlačítko. Jakmile odejme předpažbí, objeví se páčka ovládající sevření kleštiny. Jejím stisknutím se hlaveň uvolní a můžete ji lehce vysunout z pouzdra závěru. Tato konstrukce usnadňuje čištění i výměnu za „lauf“ jiného kalibru.

Nabídka RX Helix je velmi pestrá a zahrnuje jedenáct provedení, z nichž je každé dostupné v několika kalibrech od .222 Rem přes .308 Win a .30-06 Springfield až po .338 Win. Mag.
Vzhledem k různým cílovým skupinám se verze liší tvarem a materiálem pažby, kapacitou zásobníku nebo délkou hlavně. Například Tracker o délce pouhých 98 cm a váze 2,9 kg má „lauf“ zkrácený na 47 cm, naháňková mířidla a natahovací páku se zvětšenou a zdrsněnou kuličkou. Šachta pro pětiranný zásobník disponuje pojistkou proti jeho náhodnému uvolnění při pohybu v hustém porostu, syntetická pažba se vyrábí v antracitové nebo oranžové barvě. Tracker tak představuje ideální volbu pro lovce, kteří po lese nachodí desítky kilometrů, nebo preppery toužící po spolehlivé a kompaktní zbrani.


Mezi nejdražší a nejluxusněji provedené verze patří třeba RX Helix Deluxe, která při váze 3 kg a délce hlavně 56 cm měří 107 cm. Na pouzdro závěru rytci Merkelu před dodáním ztvární trojici zákazníkových oblíbených zvířat, pažba a předpažbí sestávají z nejlepšího tureckého ořechu. Jazýček spouště v Suhlu pozlatili, ryté motivy najdete i na zásobníkové šachtě. Stavitelná mířidla se světlovodnou muškou doplňuje integrovaná Picatinny lišta pro montáž puškohledu.
Precizní německé provedení, uživatelský komfort a možnost individuálních úprav však něco stojí a vysoká cena činí RX Helix nedostupnou většině méně movitých lovců. Zatímco „obyčejnější“ provedení se syntetickou pažbou začínají asi na 45 000 Kč, u prémiových zdobených kousků se na cenovce objeví i pětkrát vyšší částka.

Přelomový poloautomat

Ve snaze vyplnit poslední mezeru v nabídce svých loveckých zbraní zahájil Merkel na přelomu tisíciletí vývoj samonabíjecích pušek. Ačkoliv konstruktéři museli čerpat zkušenosti především zvenčí, některé prvky převzali i z vlastních zbraní. Výsledkem je produktová řada poloautomatických kulovnic SR1 představená v roce 2006. Ke slovu se dostaly například odolné a zároveň lehké letecké materiály. Díky nim prototypy SR1 obstály v náročném testu spolehlivosti, během něhož každý kus absolvoval 1 500 přebití bez přestávek při použití 11 různých typů střeliva.

Základní model nese název SR1 Basic a výrobce ho popisuje jako robustní nástroj pro každodenní užití. Je určen pro naháňkové lovy, které vyžadují střelbu v rychlém tempu. Pouzdro závěru z černěné oceli plynule navazuje na ořechovou pažbu i předpažbí, aby lovec v hustším porostu o nic nezavadil. Hlaveň je volně uložena, přičemž Basic podobně jako všechny pušky SR1 disponuje už v základu naháňkovými mířidly se světlovodným vláknem a lištou pro puškohled. Zbraň o váze 3,2 kg se dodává s vyjímatelným dvouranným zásobníkem, dokoupit lze též pětiranný typ. K dispozici je i verze Basic Suppressor bez mířidel, zato s účinným tlumičem Merkel, který prodlouží hlaveň o dalších 14 cm.
Provedení SR1 Standard sdílí se základním modelem většinu parametrů včetně funkčního systému se samočisticí schopností, díky jehož konstrukci může lovec používat různé druhy střeliva bez zásahu do plynového systému. Prémiová verze SR1 Keiler Gold se vyznačuje pažbou ze dřeva vyšší jakosti a rytinou divočáka se zlatými prvky na pouzdře závěru. Poloautomaty jsou dostupné v několika rážích od .223 Rem až po .300 Win Mag.

Se dvěma hlavněmi

Suhlský závod opouštějí i kulobroky, dvojáky (kulovnice se dvěma hlavněmi) a trojáky, ovšem nejvíce jej proslavily luxusní brokovnice. Zatímco v minulosti hrály prim kozlice (hlavně nad sebou), v současnosti se podnik zaměřuje spíš na zbraně s párem hlavní vedle sebe. „Shotguny“ s klasickým bicím ústrojím Anson & Deeley (vyvinutém už v 19. století v Británii) zastupují typy S×S 40E/45E/41E, které výrobce popisuje jako elegantní a lehčí zbraně s menším zpětným rázem, jež umožňují střelci rychle reagovat na změnu situace. Nejvyšší provedení 45E kombinuje německou kvalitu s anglickou pažbou, nechybí stříbrná plocha pro vyrytí monogramu.

Příznivci brokovnic s postranními zámky sáhnou po některém kousku z řady S×S 60E/65E/61E, které se vyznačují závěrem typu Greener s dvojitým závěrovým hákem. Tyto modely si oblíbili příznivci zdobných sběratelských kousků, jež si zachovávají i plnou funkčnost – díky přesnosti jemné mechaniky a explozivní energii takzvaných „V“ pružin. Všechny zmíněné typy se standardně dodávají s dvojitou spouští a jsou dostupné v brokových kalibrech 12/76, 20/76, 28/70 a .410.

Současná nabídka Merkelu dokazuje, že zbrojovka překonala všechny otřesy a vrátila se ke kořenům. Pokud vám nevadí vydat za zbraň částku odpovídající lepšímu ojetému a někdy i novému autu, získáte v pušce ze Suhlu exkluzivní lovecký nástroj, který si svou hodnotu zachovává desítky let. Kromě lovců oceňují zbraně Merkel i movitější preppeři – jednak pro spolehlivost a přesnost, jednak jako zajímavý způsob uložení peněz.



Nabité umění

Se světem loveckých pušek je neodmyslitelně spjato rytecké umění. Budoucí majitelé suhlských zbraní volí buď z katalogu rostlinných a zvířecích motivů, nebo přicházejí s vlastními návrhy. Merkel zaměstnává šest mistrů, z nichž se každý specializuje na jinou oblast – od arabeskových vzorů po figurální náměty. Nejprve si přenesou motiv na kovový obrobek, pak přijde na řadu lehké kladívko a sada dlát různých tvarů. Přístup ke všem místům umožňuje rotační svěrák, finální úpravy provádí řemeslník jemným nástrojem zvaným bulino. Pokud máte na výzdobu pušky od Merkelu dost peněz, rytci s výmluvným úsměvem na rtech prohlašují, že dokážou ztvárnit takřka cokoliv.

Jeden přesný výstřel

Při lovu v obtížném horském terénu se používají jednoranné zlamovací kulovnice, které nezatěžují nimrodova záda zbytečnou váhou navíc a vyznačují se vysokou přesností. Merkel se na tomto poli pohybuje už řadu let a nejžhavější novinku představuje puška K5. Její minimalistický design vychází z funkčního systému MEM, který už roku 1906 vymyslel suhlský puškař Franz Jäger. K výsledku „co výstřel, to zásah“ pomáhá jemně laděná spoušť s odporem přednastaveným na 600 g, speciálně kalená hlaveň zajišťuje rychlý odvod tepla. „Ká pětka“ o délce 92 cm váží jen 2,3 kg a jak už je u Merkelu zvykem, koupíte ji v přehršli kalibrů.

Autor recenze: Miroslav Mašek - redakce časopisu Přežít

Kompletní nabídku zbraní Merkel najdete zde:  Zbraně Merkel