Kdy je ideální čas na zavlažování trávníku?

Letní sluneční paprsky bývají často příliš horké. Pro udržení svěžího a krásně zeleného trávníku během celého léta je nezbytné zavlažovat. Pomocí jaké techniky a v jakém čase je to však nejlepší? Ideální čas na zavlažení trávníku je v časných ranních hodinách nebo v podvečer. Za úsvitu má půda nejnižší teplotu a tím pádem je i odpařování vody nejmenší.

Před samotným výběrem zavlažovače si určete zdroj vody, její stupeň znečištění a typ či velikost zahrady. Pokud nemáte vlastní zdroj vody, například studnu, postačí i zásoba dešťové vody. V případě, že potřebujete odčerpat vodu z blízkého potůčku, jezírka, sklepu či bazénu, nejideálnější bude pro vás ponorné čerpadlo. Zahradní čerpadlo využijete například při zavlažování zahrady z jezírek, ze studní nebo také z cisteren. Pokud máte k dispozici hluboké studny, vyberte si ponorné tlakové čerpadlo.

Test bosou nohou

Projděte se po trávníku. Pokud se do pár minut stébla trávy znovu pevně vztyčí, trávník je dobře zalitý. Nicméně pokud zůstane udusaný, je třeba ho znovu zavlažit.

Jak nastavit délku a intenzitu zavlažování?

Při výběru čerpadla je důležité svou pozornost soustředit na kombinaci více faktorů a to na typ půdy a trávy, zda se jedná o trávník ve stínu nebo na slunci, povětrnostní podmínky atd. Proto si dejte záležet a projděte se po trávníku, jestli je opravdu dobře zalitý. Jaká je tedy ideální délka zavlažování? Taková, po které bude zemina nasáklá 10-15 cm do hloubky.

Motorové vodní čerpadla

Motorové vodní čerpadlo je skvělým a ideálním pomocníkem pro zavlažování zahrady. Tento model - Villager HPWP 30 P, je vybaven 4-taktním motorem vlastní značky (Villager VGR250H). Poskytuje výkon až 4,7 kW a objem 212 cm3. Toto vysoce výkonné zážehové čerpadlo je jako stvořené pro zavlažování zahrady. Navíc vám dodá vodu ze studní, přírodních pramenů nebo nádrží na dešťovou vodu. Své využití najde také pro odvodnění zatopených sklepů nebo čerpání vody z nádob. Čerpadlo dosahuje rychlosti až 30000 litrů za hodinu. Maximální tlak u tohoto modelu je 6,5 Bar. Pokud se v budoucnu rozhodnete pro koupí HPWP 30, zajisté neprohloupíte.

Pokud by byl pro vás model HPWP 30 P zbytečně velký a s jistotou byste ho nevyužili, doporučujeme vám benzínové motorové čerpadlo Villager WP 8P. Tento skvělý pomocník je vybaven také 4-taktním motorem, ale s výkonem 1,5 kW a objemem motoru 97,7 cm3. Maximální hloubka sání u tohoto modelu je 6 metrů. Toto čerpadlo dosahuje maximální rychlosti 8000 litrů za hodinu. Může být také užitečné zejména tehdy, má-li být voda odčerpána co nejrychleji.

Neocenitelný akumulátorový pomocník - Postřikovač Villager VBS 16 Li

Akumulátorový postřikovač Villager VBS 16 Li-ion je jeden z nejoblíbenějších postřikovačů. Můžete ho jednoduše a pohodlně použít doma na vlastní zahrádce. Své využití najde však i ve velkých zahradách s okrasnými či užitnými rostlinami. Kvalitní postřikovač je také vhodný pro profesionální práce v terénu a na údržbové práce v lese.

Jednou z největších výhod postřikovače je nízká hmotnost, pouhých 5,9 kg. Při jeho používání se příliš neunavíte. Navíc akumulátorový postřikovač VBS 16 Li-ion má 12V / 8 Ah lithium-iontovou baterii s vysokou výdrží až 5 hodin. Zásluhou těchto benefitů můžete efektivně a komfortně pracovat i několik hodin. Objem nádrže na postřik je až 16 litrů.

K postřikovači dostanete bezplatně v balení i 2 typy trysek, základní a dvojitou. Vzdálenost dostřiku trysek je za ideálních podmínek až 3 metry. Dvojitá tryska, která plní funkci dvou trysek za sebou zajišťuje širší plochu postřiku a tedy vyšší rychlost a účinnost vaší práce. Na zaměření postřiku pouze na jednu rostlinu je výborným pomocníkem doplňková tryska H 01, která slouží k bodové postřikování a napomáhá přesné aplikaci postřiku. Díky této trysce dopadne postřiková směs přímo na jednotlivé rostliny nebo na menší plochy a tekutina nemine určený cíl.

Hadice na postřikování je pevná a zároveň snadno ohebná. To umožňuje nenáročnou manipulaci pro každého uživatele, ať už půjde o běžného zahrádkáře nebo o profesionála, který využívá postřikovač VBS 16 Li-On jako pracovní nástroj. Bolesti z nadměrného pumpování vám proto s tímto postřikovačem nehrozí. Oceníte i regulátor tlaku. Pomocí něj můžete tlak pohodlně regulovat otáčením ventilu.

Nabíječka baterie je zdarma standardní součástí balení. Fantastickým zlepšovákem je ukazatel stavu baterie na základě barev. Pokud svítí na postřikovači zeleně, baterie je nabitá a můžete dále klidně pracovat. Oranžová barva značí téměř vybitou baterii. Červená barva je znakem toho, že s vaší baterií něco není v pořádku. V případě, že byste si potřebovali k postřikovači dokoupit novou náhradní baterii, bez zbytečných starostí si ji pořídíte u nás.

Pokud plánujete postřikovat i větší stromy, není problém dokoupit si prvotřídní teleskopickou tyčku za přátelskou cenu. Tato parádní tyčka vaši práci značně usnadní. Pokud se ve vaší zahrádce nacházejí i nadrozměrné stromy, skvělou vychytávkou na zjednodušení práce je benzínový rosič (čtěte níže).

Benzínový rosič Villager DM 14 PE - nezištný pomocník pro ošetření postřikem

DM 14 PE je vynikající pomocník, který vám pomůže ošetřit postřikem i ty nejvyšší větve a větvičky. Tento motorový rosič navíc poskytuje vysoce kvalitní aplikaci pesticidů v trvalých sadech, v lesních porostech či při výsadbě ovoce a zeleniny. Vyroben je z kvalitních materiálů. DM 14 PE pohání dvoutaktní, vzduchem chlazený motor s výkonem 1,47 kW. Objem nádrže je až 14 litrů. Palivová nádrž má objem 1,5 litru. Rosit je možné vertikálně i horizontálně, a to od 6do 9 metrů. Rosič byl navržen tak, aby se přizpůsobil každému člověku na běžné použití.

Pomocí příslušenství lze použít tento rosič nejen k aplikaci kapalných látek, ale také k aplikaci granulí. Po odstranění mřížky z koncové trysky je možné rosič používat i jako fukar. Netřeba tedy kupovat žádné příslušenství a rosič plnohodnotně nahradí zádový fukar. Pro snížení prašnosti je možne přidat malé množství vody.

Postřikovače Villager doporučuje i Ivan "TULI" Vojtek ;-)