Jak vybrat tlakovou myčku?

Rychlá a výkonná práce s tlakovou myčkou pomáhá očistit velké plochy v okolí domu, odstranit nečistoty na těžko dostupných místech (fasádách, plotech či okapech) a ušetřit náklady na vodu a čisticí prostředky. Jaké funkční kvality musíte zohlednit při výběru tlakové myčky - wapky?

Typy tlakových myček

Při výběru nové wapky zvažte, k jakému účelu ji budete používat a které parametry jsou pro vás důležité.

Tlakové myčky podle účelu

Hobby myčka

Hobby tlaková myčka do 450 l / h je skvělou volbou pro nenáročné, občasné čištění fasád, dlažeb v okolí domu, auta nebo motorek. Vyvíjí tlak do 130 barů a její komponenty jsou převážně z plastu.

Poloprofesionální myčka

Model ze slitiny se používá pro delší a náročnější provoz, než hobby přístroje. Této skutečnosti odpovídá i průtok vody 500 l/h při tlaku 140 barů.

Profesionální myčky

Profesionální tlakové myčky jsou převážně z kovu, při robustní konstrukci využívané v automobilovém, strojírenském nebo potravinovém průmyslu. Jejich průtok vody dosahuje od 600 l/h a více, tlak mají minimálně 160 barů.

Tlakové myčky podle pohonu

Myčky s elektrickým motorem

Nejpoužívanější modely v běžné domácnosti, ale při práci vás omezují přívodní kabely. Cena za wapku je nižší než u benzínových či naftových modelů.

Benzinové a naftové myčky

Benzínové myčky jsou vhodné na poloprofesionální a profesionální využití. Jejich výhodou je neomezená mobilita, ale práci nejednou ztěžuje složitá konstrukce a robustnost stroje.

Tlakové myčky podle teploty vody

Myčky na studenou vodu

Většina modelů tlakových myček je vhodná na studenou vodu. Důležité je vybrat si nejvhodnější čistící přípravek a po použití stroj důkladně propláchněte.

Myčky na horkou vodu

Profesionální wapky na horkou vodu se využívají ve strojírenství a v automobilovém průmyslu na očištění součástek zanesených tukem nebo olejem.

Parametry tlakových myček

Průtok vody

Průtok udává objem vody, který proteče pumpou za určitý čas (hodinu). Údaj úzce souvisí s vyvíjeným tlakem - při 160 barech průtok vody dosahuje 650 l/h.

Výkon a příkon

Pro běžné čištění doporučujeme stroje s výkonem od 1600 do 2100 W. Při vyšších hodnotách i některé poloprofesionální čističe dosahují výkon přibližně 4800 W.

Tlak

Hodnota výšky tlaku závisí podle konkrétního účelu. Pro běžné práce kolem domu jsou vhodné čističe s tlakem od 110 - 160 barů. Pro profesionální využití potřebujete silnější tlak, aby se to odrazilo v rychlosti a účinnosti čistícího cyklu.

Teplota vody

Ohřev vody většinou zajišťuje dieselová topná spirála. Teplota vody dosahuje od 80 do 130°C. Při vyšších hodnotách se voda mění na páru a vám to umožňuje čistit jako s parním mopem.

Hmotnost

S robustním strojem se i při té nejvyšší kvalitě špatně manipuluje, ale nesahejte ani po nejlevnějších plastových modelech do 6 kg. Je ideální, pokud má stroj minimálně 10 kg. Máte vyšší záruku, že wapka obsahuje kovové součásti, čímž se jí prodlužuje životnost.

Přídavné funkce

Některé modely disponují přídavnými funkcemi, jako:

- dávkováním čisticího prostředku a používáním nádob integrovaných přímo do stroje,

- "skrytými" kabely: pro lepší uskladnění, šetření prostorem, pro ochranu kabelu a blízkých součástí je výhodnější přívodní kabel automaticky navíjet dovnitř - jinou možností je uchycení kabelu na háčky nebo v držáku,

- regulovaný průtok vody se používá u křehkých a drobných materiálů - pracovat s tlakem můžete buď samostatnými nástavci, díly na trysce (hobby stroje) nebo na těle (u poloprofesionálních).

Příslušenství

Podle frekvence využívání a specifik očišťování ploch rozlišujeme základní příslušenství: podvozek, trysky (rotační, napěňovač nebo s paprsky), nádobu na přípravky či hadice.

Do doplňkového příslušenství se řadí sady kartáčků různých délek, autokefy, na mytí fasád a střech, prodlužovací nástavce či pěnové trysky.

Čas potřebný k umytí

Výsledek čištění závisí na velikosti plochy, kterou je třeba umýt, hodnot tlaku a průtoku vody. Čím jsou tyto údaje vyšší, tím se zkracuje doba trvání jednoho mytí - od 20 do 90 min. Výhodou tlakových myček je zabudovaná pojistka na automatické vypnutí. Nejnáročnější modely nejsou vyráběny pro síťové napětí (230 V) a je nutné používat třífázový proud.

Speciální kosmetika

Na odolné nečistoty vám nepostačí levné univerzální pěnové čističe, ale alkalické. Při koupi kosmetiky přímo od prodejce stroje vám garantují nejen nárok na reklamaci, ale i jiné výhody, které získáte při pozáručním servisu. Speciální kosmetika je méně agresivní (vůči ošetřovaným povrchem i vzhledem k mechanismu stroje) a snadněji biologicky odbouratelná.

Zásady bezpečného používání wapek

Práce pod proudem vody při vysokém tlaku vyžaduje ochranné prvky obličeje (brýle) a rukavice. Wapkou nikdy nemiřte na člověka, ani na zvíře a nemyjte žádné zařízení pod elektrickým proudem.

Vybírejte podle parametrů

V naší nabídce najdete tlakové myčky vhodné na hobby, ale i profesionální použití, s různými parametry a v různých cenových kategoriích. Pokud potřebujete s výběrem poradit, kontaktujte nás!