Jak vybrat sekačku?

Která je pro mě ta pravá? Jak správně používat sekačku? Jak se správně starat o sekačku? Jak sekačku správně uskladnit? Toto všecko a ještě víc se dočtete v našem rozsáhlém blogu.

Při výběru té pravé sekačky si nejdříve potřebujete ujasnit, jaké jsou vaše nároky a možnosti. Pravidelnost sečení, velikost zahrady a dostupnost elektřiny jsou hlavní parametry ovlivňující vhodnou sekačku pro vás.

Kategorie sekaček

Podle typu konstrukce (manipulace):

- Sekačky položené na zem - klasické, traktorové, robotické

- Sekačky nosné - křovinořezy, vyžínače

Sekačky položené na zem

Tato kategorie zahrnuje drtivou většinu sekacích zařízení na trhu. Jde o kategorii sekaček, které jsou při sečení v přímém kontaktu se sečenou plochou (koly), nejen se sečenou trávou. Do této skupiny spadají téměř všechny „klasické“ sekačky:

- Benzínové

- Elektrické nebo akumulátorové

- Robotické sekačky

- Sekačky traktorové

- Manuální (vřetenové)

Sekačky nesené

Tato kategorie sekaček na trávu zahrnuje také sekačky, které nejsou při sečení položené na zem a tedy v přímém kontaktu se zemí, ale jsou nesené obsluhující osobou.
Podle hmotnosti a typu sekačky je obsluha nosí buď volně, nebo za pomoci popruhů. Do kontaktu s trávou a jiným sečeným materiálem přichází jen sečící médium, tedy většinou struna, nebo kovový nůž. Spadají sem vyžínače a křovinořezy.

2. Podle typu pohonu

- Manuální sekačky – pohonnou energii vykonává člověk

- Elektrické sekačky - elektromotor napájený kabelem přímo z elektrické sítě

- Akumulátorové sekačky - elektromotor poháněný akumulátorem, který je třeba dobíjet a vyměňovat

- Robotické sekačky - elektromotor poháněný vestavěným akumulátorem s inteligentním systémem samodobíjení

- Benzínové sekačky - benzínový spalovací motor

Manuální (ruční/ vřetenové) sekačky

Jde o nejjednodušší typ mechanizmu, který je možný nazvat sekačkou, Poháněné jsou silou člověka (obsluhy).

Výhody:

- Jednoduchost

- Nízká cena

- Bezúdržbovost a nulové náklady na provoz

Nevýhody:

- Malá kapacita, resp. Úplná absence sběrného koše (u některých modelů)

- Tato sekačka je vhodná jen na opravdu malé plochy (cca do 200m2)

Elektrické sekačky

Sekačky jsou poháněné elektromotorem napájeným pomocí kabelu přímo ze sítě.

Maximální plocha sečení se doporučuje do cca 600 až 700 m2.

Výhody:

- Nízká hmotnost

- Nižší hlučnost v porovnání s benzínovým motorem

- Nižší pořizovací cena

Nevýhody:

- Nižší výkon

- Závislost na přívodu elektřiny

Akumulátorové sekačky

Tento typ sekaček má nejblíže k elektrickým sekačkám, protože je pohání stejný elektromotor. Rozdíl je ale v napájení. Kabel nahradil vyměnitelný, nabíjitelný akumulátor.

Výhody:

- Dobrá manipulace

- Nízká hmotnost

- Nízká hlučnost

Nevýhody:

- Limitovaná kapacita baterie

- Vyšší cena

Robotické sekačky

Jde o samostatně fungující sekací systémy. Robotická sekačka se po nainstalování stará o trávník sama. Sama umí síct, vyhnout se překážkám, dobít se v dokovací stanici, či se skrýt před deštěm. Výdrž akumulátoru je většinou do 2 hodin, avšak sekačka funguje samostatně, takže se o ni nemusíte vůbec starat a po nabití pokračuje v sečení. Mezi negativa můžeme zařadit pracnější prvotní instalaci a vyšší cenu.

Benzínové sekačky

Jde o nejprodávanější kategorii sekaček na trávu. Všechny sekačky této kategorie spojuje benzínový spalovací motor,2- taktní, nebo 4 – taktní. Jde o nejvýkonnější motory, které sed do sekaček umísťují. Jejich výkon výrobci udávají buď v kilowattech (kW), nebo v koňských silách (HP).

Výhody:

- Výkon

- Možnost sečení větších ploch

- Dlouhá životnost

- Neomezený pohyb se sekačkou

Nevýhody:

- Vyšší hmotnost

- Vyšší hlučnost

- Vyšší cena

3. Podle způsobu sečení

- Rotační

- Bubnové

- Listové

- Strunové

- Vřetenové

Rotační sekačky

Nejzastoupenější druh sekaček na trhu využívá pohon nože, který rotuje ve spodní části sekačky a svým pohybem kosí trávu. Zahrnuje sekačky benzínové, elektrické a též akumulátorové. Použitím takové sekačky dosáhnete pravidelně nízko posečený trávník.

Bubnové sekačky

Sekačky jsou podobné těm, s rotačním bubnem s tím rozdílem, že nůž je v nich konstrukčně navržen výš a tedy jsou vhodné na sečení vyšší, ne často udržované trávy. Obyčejně jsou poháněné benzínovým motorem. Nízkého pravidelného trávníku s takovou sekačkou nedosáhnete. Jde vyloženě o sekačky, které jsou vhodné na použití v méně udržovaných místech s vyšší trávou.

Lištové sekačky

Většinou benzínem poháněné listové sekačky pracují na principu proti sobě pohybujících se nožů v liště. V zásadě se to dá přirovnat ke strojku na stříhání vlasů. Systém sečení je postaven na jednoduchosti a účinnosti. Sekačky tohoto typu najdou uplatnění hlavně na velkých plochách, jako jsou například horské členité louky.

Strunové sekačky

Tato samostatná podkategorie sekaček, která jako jediná spadá do skupiny nesených sekaček zahrnuje všechny vyžínače a křovinořezy. Mají jiné primární využití, jako sekačky položené při práci na zem.

Strunové sekačky využívají na sečení trávy primárně strunu, která je dostupná v různých tvarech, hrubostech a typech, podle typu strunové sekačky. Vyžínače, jako méně výkonné varianty, mají většinou kromě benzínového i elektrický, nebo akumulátorový pohon. Naopak u výkonnějších křovinořezů, které si poradí i s dřevnatými stonky, či náletovými dřevinami je skoro výhradně pohon benzínový. U křovinořezů je kromě možnosti sečení strunou možnost sečení nožem (tzv. trojzubcem, nebo dvojzubcem).

Strunové sekačky se často používají v členitém a i těžko dostupném terénu. Často se využívají na „dokončení práce" po rotačních sekačkách, kdy se s nimi dosečou prostory, okolo stromů, chodníků a podobně.

Vřetenové sekačky

Vřetenové sekačky, jako jediné v našem porovnávacím článku spadají do podkategorie manuálně poháněných. Fungují na principu kombinace jednoho pevného nože a na vřetenu připevněných spirálových nožů. Jsou využívané náročnými zahrádkáři na udržování tzv. anglického trávníku, protože poškození trávníku je minimální. Při jemném odřezávání vršků stébel trávy tato stébla neroztřepuje a zůstávají profesionálně posečené. Svoje využití nachází vřetenové sekačky např. při údržbě golfových hřišť.

Která je pro mě ta pravá?

Když jsme si už prošli základní rozdělení sekaček, přejdeme k obeznámení se s kritérii sečené plochy a parametry jednotlivých typů sekaček. Stejně jako samotné sekačky, jsou i sečené plochy velmi specifické a těžko bychom hledali dvě úplně stejné.

Parametry sečené plochy

Před výběrem sekačky je dobré zamyslet se, jaké plochy potřebujete síct.

Rozhoduje hlavně:

- Velikost plochy

- Členitost/ svahovitost terénu

- Typ trávy

- Překážky na sečené ploše

Od velikosti plochy se odvozuje typ pohonu sekačky. Pokud potřebujete síct malou předzahrádku, dvůr či jiný pozemek, postačí vám sekačka elektrická, akumulátorová, případně u rovného terénu i robotická. Pokud však máte pozemek větší jak cca 600 m2 , vhodnější pro vás bude obstarání sekačky s benzínovým pohonem. U ploch větších než cca 1500 m2, je už na místě přemýšlet, u ne příliš členitého terénu o koupi traktorové sekačky. Jestli se na Vašem pozemku nachází hodně překážek, jako jsou například strom, keře, chodníky a podobně, budete zřejmě muset obrátit svůj zrak i na kategorii vyžínačů a křovinořezů, které jsou stvořené pro takové typy sečení. U zohlednění typu trávy máme na mysli to, jestli je tráva vysoká/nízká, prorostlá dřevinami, nebo pěkně upravená? U anglického trávníku dobře funguje i vřetenová sekačka, zatím co u přerostlé husté trávy s náletem dřevin na horských loukách je třeba zvolit sekačku lištovou, případně výkonný křovinořez.

Parametry sekačky

Nejdůležitější parametry sekačky, podle kterých si ji vybereme, jsou:

- Motor a jeho výkon

- Šířka záběru

- Velikost nádrže a spotřeba paliva (benzínové sekačky)

- Typ a kapacita akumulátoru (akumulátorová sekačka)

- Velikost sběrného koše (u kategorie se sběrným košem)

- Hmotnost (vyžínače a křovinořezny)

Motor a jeho výkon

Typ pohonu, stejně tak jako výkon vybereme podle velikosti a jiných parametrů sečené plochy. V zásadě však platí, že se orientujeme hlavně velikostí plochy.

U malých zahrádek stačí pohon elektrický a akumulátorový, u větších je potřebnější benzín s vyšším výkonem. Kromě velikosti zahrady je třeba přihlédnout i na šířku záběru sekačky. U tohoto parametru platí přímá úměra: čím větší záběr, tím vyšší výkon je potřebný pro sečení. Jenže ne každý výrobce udává hodnotu výkonu ve stejných jednotkách, je dobré vědět, že 1 koňská síla (HP) = 74,7 W. Jestli sekačky poháněné elektromotorem (akumulátorovým, nebo elektrickým) dosahují většinou výkonu do 2500 W, benzínové sekačky dosahují i 6500 W. Je ale zároveň potřeba doplnit, že čím je vyěěí výkon, tím je větší hlučnost, proto není vhodné kupovat zbytečně sekačky s vysokým výkonem do zahrádky na předměstí.

Jiné hodnoty dosahují motory křovinořezů a vyžínačů. V zásadě u výkonu platí že:

- 650-1000 W: dokončení práce po rotační sekačce, jemná stébla dužnatých trav, přehledný terén

- 1100-2100 W: přerostlé travnaté plochy s těžce přístupným a členitým terénem

- 2100-3000 W: těžce přístupný terén, přerostlá vysoká tráva, dřevnaté stonky a křoviny

TIP: Stejně jako u každé techniky, i ve světě výrobců benzínových motorů existují „velká jména“. Jde o ověřené výrobce, jejichž motory jsou spolehlivé a dokazují to na trhu už dlouho. Řeč je o firmách HONDA a BRIGGS & STRATTON.

Šířka záběru

Ve světě sekaček jde o zásadní údaj, který udává, jak široký pás jednorázově posečete. Udává se v centimetrech a znovu se vybírá podle velikosti sečené plochy. Mohlo by se zdát, že čím větší záběr, tím lépe. Je třeba mít na paměti, jestli nebudete síct i užší místa, jako je samotný záběr sekačky.

Všeobecně doporučené hodnoty jsou:

- Zahrada do 150 m2 – pracovní záběr 30 cm

- Zahrada do 500 m2 - pracovní záběr 40 cm

- Zahrada do 750 m2 – pracovní záběr 45 cm

- Zahrada do 1000 m2 – pracovní záběr 50 cm

- Zahrada nad 1000 m2 – pracovní záběr přes 50 cm

Velikost nádrže a spotřeba paliva (benzínové sekačky)

Zdánlivě je to detail, no u sečení větších ploch rychle poznáte rozdíl. Všeobecně platí, že čím větší objem nádrže, tím lépe, protože nebudeme muset tak často zastavovat sečení a doplňovat benzín. Úzce to souvisí i se spotřebou paliva, kde platí pravidlo, čím nižší, tím lepší.

Typ a kapacita akumulátoru (akumulátorová sekačka)

Podobně, jako u benzínových sekaček, jde i u akumulátorových o výdrž a tedy dobu sečení. Čím větší kapacita, tím delší výdrž sečení. Do sekaček se požívaly tyto typy akumulátorů:

- Ni-Cd – starý typ akumulátorů, který se rychle vybíjí a rychle ztrácí životnost.

- Ni-Mh – po čase se samy vybijí a ztrácejí napětí

- Li-on – v současnosti používaný typ akumulátorů, netrpí ztrátou napětí a vydrží nejdéle

Velikost sběrného koše (rotační, traktorové, vřetenové sekačky)

Od velikosti sběrného koše závisí počet zastávek na jeho vyprázdnění. Čím větší sběrný koš, tím méně často jej budete muset vyprazdňovat.

V zásadě platí, že největší sběrné koše mají traktorové sekačky, které jsou určeny na velké souvislé travnaté plochy. Koše mají objem většinou od 40 do 75 litrů.

Hmotnost

Hmotnost je důležitá hlavně u sekaček, které se nosí, tedy vyžínače a křovinořezy. Je určitě rozdíl mít na popruhu závěsný křovinořez s hmotností 5kg a 10kg. U ostatních sekaček závisí hmotnost s ovladatelností sekačky. Čím je sekačka lehčí, tím se s ní lehčeji manipuluje.

Další důležité detaily

- Použité materiály: použité materiály mají pozitivní, ale i negativní vliv na životnost celé sekačky. U výroby sekaček se nejčastěji používají materiály, jako plast, hliník, železo a tůzné slitiny.

Plast, jako materiál je velmi lehký, laciný, ale většinou má krátkou životnost. Používá se hlavně při výrobě elektrických a akumulátorových sekaček.

Hliník má výhodu v nízké hmotnosti, v tom, že nepodléhá korozi, ale stejně jako plast není sám o sobě odolný

Kov a železo je materiál velmi odolný, ale proti výše jmenovaným je i těžší. Samozřejmě i náročnější na údržbu, protože podléhá korozi.

Slitiny kovů představují kombinaci ideálního řešení nižší váhy a dlouhé životnosti. Jejich hlavní nevýhodou je vysoká cena, proto je můžete najít hlavně na sekačkách vyšší cenové kategorie.

- Kola: Platí pravidlo, že čím větší kola, tím jednodušší manipulace. Důležité je i to, z jakého materiálu jsou kola vyrobena a jak jsou navrhnuta konstrukčně. Kola s plastovým pouzdrem jsou jednodušší, lacinější, ale jsou nevhodné do členitého terénu, kde se můžou poškodit, či polámat. Naopak kola s kuličkovými ložisky jsou dražší, ale výrazně kvalitnější a odolnější.

Je dobré, jestli sekačka má…

- Centrální nastavení výšky sečení: Funkce, která je už v dnešní době u benzínových sekaček téměř samozřejmostí, je přínosem při komfortu sečení. Většinou se nastavuje pákou, což je velká výhoda oproti pracnému nastavování šrouby u jednotlivých kol.

- Elektrický start: U benzínových sekaček je standardem startování pomocí tahání startovací šňůry. Sekačky vyšší třídy však mají v dnešní době i funkci elektrického startu tlačítkem, kde se obsluha vůbec nenamáhá.

- Výškově stavitelná rukojeť: Lidi, stejně jako sekačky jsou výškově různí. Je proto vhodné, jestli je rukojeť sekačky výškově nastavitelná.

- Pojezd: Zvláště u těžších benzínových sekaček je výhodou funkce pojezdu, kdy je sekačka schopná jet sama a odpadává tedy nutnost sekačku fyzicky tlačit. Tuto funkci ocení obsluha hlavně na svazích, či u členitějšího terénu

- Mulčování: Tato funkce umožňuje sekačce trávu nesbírat do koše, ale najemno ji rozsekat a hned ji rozházet na posečený trávník, což zároveň trávník hnojí.

Dobrá rada nad zlato

Navzdory podrobnému pročtení a nastudování materiálů o sekačkách se může muže stát, že si nebudete moct vybrat správnou sekačku, případně se pro nějakou rozhodnout. V dobrém obchodě vám vždy rádi poradí profesionálně školený personál. Stačí, když prodejci popíšete plochu, kterou chcete posíct. Podle vašeho popisu potom prodejce vybere z nabídky tu nejlepší možnost přesně pro vás.

FAQ: často kladené dotazy:

1. Mám si koupit elektrickou, akumulátorovu, či benzínovou sekačku?

Odpověď: Záleží to hlavně na velikosti zahrady. Na menší stačí elektrická, nebo akumulátorvá. Na velké plochy zvolte benzínovou.

2. Jaký je rozdíl mezi vyžínačem a křovinořezem?

Odpověď: Rozdíl je hlavně v hřídeli a výkonu. Vyžínač má hřídel zahnutou, u křovinořezu je hřídel rovná, ukončená úhlovou převodovkou. Křovinořez je oproti vyžínači i výkonnější a má širší spektrum využití.

3. Je údržba sekačky náročná?

Odpověď: Údržba není náročná věc, spočívá hlavně v pravidelném čištění. U benzínových sekaček je údržba trochu složitější, občas je třeba vyměnit olej, vzduchový filtr, nebo svíčku. Jestli si však na údržbu takové sekačky netroufáte, pomůžou vám v každém servisu zahradní techniky.

4. Jaký benzín do sekačky mám tankovat?

Odpověď: V současné době, kdy standardní benzín s označením Natural 95 má čím dál, tím vyšší BIO – složku, je vhodnější do sekaček a zahradního benzínového nářadí tankovat benzín s vyšším oktanovým číslem, například 98.

5. Vyplatí se investovat do dražší značkové sekačky?

Odpověď: Investovat do dražší sekačky světové značky je určitě z dlouhodobého hlediska dobrým krokem. Na trhu sekaček se kromě lacinějších variant pohybují i „velká jména“, která neustále vylepšují voje produkty, přicházejí s inovacemi a jejich a jejich kvalita je pověstná. Jde například o sekačky značky SABO, STIHL, nebo HUSQVARNA, které ručí za kvalitu svých produktů. Tyto sekačky jsou cenově výš, než běžně dostupné značky, avšak za víc peněz dostanete kvalitu, spolehlivost a vyšší životnost. I použité materiály jsou u těchto sekaček na vyšší úrovni, než u sekaček lacinější kategorie. Pro časté a profesionální používáním koupě dražší značky správnou volbou.

6. Dá se koupit za laciný peníz dobrý sekačka?

Odpověď: Určitě ano. Na občasné, nebo domácí použití nemusíme mít právě sekačku světoznámé značky. Jde o to, najít ten správný poměr cena / kvalita. Z méně známých značek můžeme vyzdvihnout například značku VILLAGER, která poskytuje na všechny své výrobky rozšířenou 3 letou záruku. Máte tedy jistotu, že nejde o žádný výrobek pochybného původu.

7. Jak často mám sekat trávu?

Odpověď: V sezóně se tráva seče v intervalu jednou za 7 až 14 dní. Na jaře se seče častěji, díky tomu, že i růst trávy je rychlejší. Naopak v létě, kdy v suchém období je růst trávy zpomalený, můžete interval natáhnout na delší období.

8. Můžeme síct mokrou trávu?

Odpověď: Nedoporučuje se to. Mokrá tráva se na sekačku lepší, stěžuje to sběr do koše a sekačka je nadměrně zatížená. Stejně tak se ničí i samotný trávník.

9. Jak často měnit olej v benzínové sekačce?

Odpověď: První výměna se doporučuje po 5 hodinách chodu a následně každých 50. Minimum je jednou ročně.

10. Jakou strunu si vybrat do vyžínače/ křovinořezu?

Odpověď: Každá strunová hlavice má jisté limity v hrubosti struny, které je dobré znát. V zásadě platí, že čím hrubší, tím ostřejší struna. Do malého elektrického vyžínače postačí kulatá struna o průměru 1,3 mm. Do křovinořezu s dobrým výkonem se nemusíte bát ani struny s průměrem 3mm a víc.