Jak vybrat nůžky na živý plot (plotostřih)?

Koupě nůžek na živý plot je při současné šířce trhu hotová věda. Dávno pominuly časy, kdy se živé ploty stříhaly výlučně jen manuálními nůžkami. V současnosti jsou k dispozici různé typy pohonů, výkonů či využití. Běžný laik, který nemá s živým plotem zkušenosti, může mít problém. Zjistěte si o nůžkách na živý plot co nejvíce a ulehčete si svůj výběr.

Živý plot – více starostí

Mnohem více si lidé vybírají eco-friendly řešení. Výjimkou nejsou ani řešení oplocení, či předělání pozemků a dvorů. V této oblasti se jako ekologické řešení nabízí možnost živých plotů, které jsou stále oblíbené. O živý plot se, ale na rozdíl od toho mřížovaného, či kovového je potřeba starat.

Rozdělení nůžek podle typu pohonu

Podle typu pohonu se potkáte s nůžkami, které jsou poháněné lidskou silou a automatickými nůžkami.

Manuální nůžky

Manuálně poháněné nůžky na živý plot fungují na principu klasických nůžek či kleští. O stlačení rukojetí se dva nože pohnou proti sobě a odstraní část keře, živého plotu, nebo měkkých dřevin, které se mezi nimi nachází. 

Jsou vhodné zvláště na úpravu menších křovin a měkkých dřevin.

Automatické nůžky

Automatické nůžky patří k neprodávanějším.

Bez ohledu na jejich pohon - Elektrické, akumulátorové, či benzínové – všechny pracují na jednom principu proti sobě kmitajících nožů na liště, které pohání elektromotor, nebo benzínový spalovací motor.

Elektrické automatické nůžky

Elektrické automatické nůžky jsou ideální na živé ploty, při kterých máte v blízkosti zdroj 220V. Napájí se klasickým kabelem a jsou nejlehčí.

Elektrické plotostřihy jsou dostupné v širokém spektru z hlediska výkonu i ceny. Výraznou nevýhodou této kategorie je nutnost přímého přívodu 220V, tahání přívodového kabelu a s tím spojené riziko jeho poškození či přeseknutí při práci.

Akumulátorové plotostřihy

Akumulátorové nůžky / plotostřihy – jsou stejně jako elektrické, poháněné motorem, ale s vyšší cenou. Na rozdíl od elektrických vás však nebude obtěžovat nutnost tahat elektrický kabel.

Elektromotor pohání energii z akumulátoru, která je potřeba dobíjet. V současnosti se používají LI – on baterie, které mají nízkou hmotnost. Za nevýhodu můžeme považovat u této kategorie omezený pracovní čas v závislosti od použitého akumulátoru, většinou 20-70 minut.

Benzínové nůžky

Benzínové nůžky jsou nejvýkonnější. Hravě si poradí i s větvičkami tvrdších dřevin a většího průměru. Jsou vhodné na profesionální použití a neznají kompromis ve výkonu.

Je potřeba mít na mysli, že pokud je spalovací motor dostatečně silný, je potřeba ho udržovat v dobrém stavu. Oproti elektrickým akumulátorovým plotostřihům je údržba nejnáročnější.

Za nevýhodu můžeme dále považovat vyšší hmotnost, hlučnost a emise, či dodatečné náklady na pohonné hmoty. U těchto strojů je běžné, že je cena vyšší.

Výhody a nevýhody nůžek podle výkonu

Manuální nůžky (ruční nůžky)

Výhody:

- jednoduché použití

- vysoká odolnost

- nulové náklady na provoz

Nevýhody:

- pracnost, namáhavost, délka stříhání

- nepřesný střih

Elektrické nůžky

Výhody:

- nízká hmotnost

- lehká manipulace

- široký výběr výkonu a ceny

Nevýhody:

- nutnost přímého přívodu 220V

- tahání kabelu

- nebezpečí poškození kabelu

Akumulátorové nůžky

Výhody:

- nízká hmotnost

- bez nutnosti tahat kabel

- žádné emise

- šetření životního prostředí

- tichý chod

Nevýhody:

- vyšší cena

- omezený pracovní čas

- nutnost dobíjení baterie

Benzínové nůžky

Výhody:

- vyšší výkon

- poradí si i s hrubšími a tvrdšími dřevinami

- profesionální stroje

Nevýhody:

- vyšší hmotnost a cena

- hlučnost a emise

Podle čeho se rozhodnout?

Při výběru nůžek se zaměřujte nejen na parametry samotných nůžek, ale i na keře a dřeviny, které plánujete upravovat.

Parametry stříhaných keřů

- Druh dřeviny

Z hlediska výběru správných nůžek je důležitý typ dřeviny, která tvoří živý plot. Na měkké typy dřeviny, kterých větvičky nedorůstají do velkých průměrů, vám bude postačovat elektrický plotostřih s nižším výkonem.

U dřevin tvrdších (například habr) je potřeba mít na údržbu vyšší výkon. Proto se poohlížejte po benzínovém plotostřihu

- Velikost dřeviny

Velikost živého plotu je též důležitá z pohledu výběru správného stroje.

Na malý ozdobné keřík před domem v zahradě vám budou bohatě stačit manuální nůžky, případně méně výkonné modely s elektrickým, nebo akumulátorovým pohonem.

Pokud máte naopak živý plot okolo celého pozemku, případně živý plot větších rozměrů, nevyhnutelně potřebujete vyšší výkon, který vám až na výjimky poskytne výlučně benzínový pohon.

Parametry nůžek na živý plot

- Výkon

Výkon se nejčastěji udává ve wattech (W). Je hlavním parametrem při uvažování, jestli zvládne i tvrdší a hrubší větve.

Pohybuje se většinou od 400W u elektrických až po 1000W u benzínových plotostřihů.

- Hmotnost

Jelikož jde o typ stroje, který se používá držením v rukách, rozhoduje o tom, jak komfortně se vám bude pracovat – jaký faktor bude hrát únava způsobená nižší či vyšší hmotností.

Nejčastěji se hmotnost pohybuje od 2 kg u elektrických plotostřihů, až po 5 kg u benzínových. Vysoce výkonné profesionální plotostřihy však můžou mít i hmotnost 7 kg.

- Kvalita materiálu

Kvalita použitého materiálu je faktorem, který je možno při koupi vidět na první pohled. Kovové, ale i plastové části by neměly působit nekvalitně, měly by být pevné a dostatečně hrubé. Zvlášť opatrní buďte při pohledu na lištu, která je hlavním přenášečem výkonu z motoru. Kvalitní lišty bývají vyřezávané i broušené laserem.

- Délka lišty

Lištu plotostřihu je možné též najít pod názvem řezná část, nebo řezná lišta. Její délka je mimořádně důležitá pro komfort práce.

S kratší lištou vytvarujete například oblé tvary. S delší budete mít výhodu při vytváření roviny na živém plotě.

Délka se standardně pohybuje od 40 do 60 cm.

Čím delší je lišta, tím větší by měl být výkon stroje.

- Příkon a spotřeba

Hodnota příkonu udává, kolik energie spotřebuje stroj při odběru ze sítě. Hodnoty příkonu se většinou pohybují od 500W a výš. U benzínových plotostřihů nesmíte zapomenout na spotřebu paliva, která je nižší většinou u kvalitních a osvědčených značek.

- Rozestup nožů

Rozestup nožů určuje, jak hrubé větvičky a větve můžete stříhat.

Hodnota se pohybuje od 12 do 30 mm. Opět je ale potřeba mít na zřeteli i tvrdost dřeva.

Čím větší rozestup, tím větší by měl být i výkon stroje.

Bonusové funkce

Kromě už zmíněných parametrů můžou mít plotostřihy i následující funkce. Je třeba poznamenat, že každá z nich je vítaným bonusem.

- Antivibrační systém

Antivibrační systém má významný vliv na komfort práce. Vyplatí se hledat především stroje s tímto systémem, který tlumí otřesy a šetří tím vaše ruce i stroj samotný. Drtivá většina strojů je v současné době tímto doplňkem už vybavená.

- Otočná rukojeť

U vytváření vodorovné, nebo svislé roviny oceníte polohovatelnou rukojeť, která vám výrazně ulehčí práci. Pokročilejší stroje můžou mít i 5 a více poloh.

- Bezpečná brzda

Opět jde o vymoženost, kterou disponuje většina moderních plotostřihů. Tento systém dokáže nůžky v určitém momentě sám automaticky zastavit, takže nepokračují ve stříhání.

- Teleskopická rukojeť / teleskopický nástavec

Velmi praktická funkce, která se hodí zejména při údržbě vysokých záhonů či tují. Díky teleskopickému prodloužení tyče můžete pracovat často i ve výšce 3,5m. To se hodí i ve chvíli, kdy je váš živý plot nižší a širší a vy se nebudete muset složitě a hlavně nebezpečně nahýbat.

- Zámek

Tato funkce slouží k zabezpečení čepelí v uzavřené poloze a brání náhodnému otevření

FAQ: Často kladené otázky

1. Jak promazat lištu plotostřihu?

Promazání lišty je jednoduchý úkon, který zvládne opravdu každý. Potřebujete tekuté mazivo. Potřebujete tekuté mazivo například olej WD-40. Aplikujte rovnoměrným nástřikem po celé délce lišty. Lištu vyčistí, natře a nože i zakonzervuje.

2. Jak naostřit nože plotstřihu?

Tento úkon nedoporučujeme dělat doma, protože byste mohli poškodit geometrii, či změnit úhel ostří. Pro broušení raději vyhledejte odborníka v zahradním servisu, který vám nůžky naostří profesionálně za pár korun.

3. Jsou lepší elektrické, nebo benzínové nůžky na živý plot?

Záleží na velikosti živého plotu, jeho typu a též pravidelnosti využívání. Pokud máte přístup k přímému zdroji 220V a potřebujete nůžky na domácí použití, postačí vám lehké elektrické nůžky. Profesionální zahradníci při častém použití volí nejvýkonnější benzínové modely.

4. Je nutné používat ochranné pomůcky?

Při stříhání živého plotu se člověk vystavuje odlétajícím částem rostlin a dřeva, takže je vhodné používat ochranný oděv, rukavice, brýle, nebo rovnou ochranný štít na celou tvář.

Pokud pracujete s hlučným benzínovým plotostřihem,je na místě použít ochranu sluchu.

5. Jaký benzín mám tankovat?

Standardní benzín s označením Natural 95 má čím dál, tím vyšší BIO – složku, je vhodnější do nůžek na živý plot a do jiného zahradního benzínového nářadí tankovat benzín s vyšším oktanovým číslem, například 98.

6. Je nutné vylévat benzín z nádržky po každé sezóně?

Určitě ano! Tento úkon se doporučuje dělat u veškerého benzínového nářadí, pokud je předpoklad, že nebude používaný delší dobu. Souvisí to hlavně s dvoutakty, kde se ředí olej s benzínem. Tato směs se při dlouhém stání může oddělit a následně usazovat v motoru, což může způsobit další komplikace.

7. Které nůžky na živý plot jsou dobré?

V případě manuálních nůžek můžeme vřele doporučit značku FISKARS, která je celosvětovým pojmem v oblasti nářadí.

U automatických nůžek jsou známí výrobci zejména STIHL, Husqvarna či STIGA. Tyto značky jsou vyhledávané profesionály kvůli jejich kvalitě a odolnosti. Za značku si ale pořádně připlatíte.

Pokud hledáte dobrý poměr cena / kvalita / výkon, doporučujeme i značku VILLAGER, která čím dál tím víc zvětšuje své postavení v Evropě, a její produkty splňují vyšší kvalitativní normy.

8. Kdy během roku stříhat živý plot?

Většinou se tvarované živé ploty z opadaných listnáčů řežou dříve na jaře a potom začátkem léta, pokud je už opustili hnízdící ptáci. V tomto čase jsou i výhonky vyzrálé. Podle potřeby potom můžete řez znovu zopakovat ještě i koncem léta. Obvykle ale stačí dvakrát ročně.

Jak správně stříhat živý plot?

Bezpečnost na prvním místě

Ke každým nůžkám na živý plot bez ohledu na značku, pohon a typ dostane zákazník návod na použití. Ten si doporučujeme před prvním použitím pozorně pročíst.

Kromě jiného tam uživatel najde i pokyny BOZP, které jsou specifické pro každý stroj. Stříhat živý plot byste neměli pod vlivem alkoholu, nebo jiných omamných látek, neměli byste stejně tak kouřit. Podle typu nůžek taky doporučujeme používat vhodné ochranné prostředky.

Zákonitosti správného řezu (stříhání) živých plotů

Při starání se o živé ploty a jejich údržbě je nejdůležitější řez, pravidelnější v případě tvarovaných živých plotů a průběžný při volně rostoucích. Podle požadavků konkrétních druhů se řez provádí dvakrát až třikrát ročně. Díky pravidelnému řezu živý plot houstne a nabývá do žádané podoby. Řezat, ačkoliv ne každoročně musíme i volně rostoucí živé ploty. Potřebný je výchovný, udržovací, nebo časem omlazovací řez.

Stříhejte alespoň dvakrát ročně

Většinou se tvarované živé ploty z opadavých listnáčů řežou dříve na jaře a potom začátkem léta, kdy je už opouští hnízdící ptáci. V tomto čase jsou i výhonky vyzrálé. Podle potřeby potom můžete řez zopakovat ještě i koncem léta. Obvykle ale stačí dvakrát ročně.

Na řez používáme kvalitní, čisté a ostré nářadí, ideální je samozřejmě plotostřih, který ušetří hodně času a energie. Nezapomeňme ani na natáhnutou šňůru, díky čemuž bude výsledek preciznější.

Udržujte tvar lichoběžníku

Velmi důležité je udržení správného tvaru živého plotu po vytvarování, často se na to zapomíná. Živý plot bohatě olistěný po celé ploše získáme jen tehdy, jak jej budeme mít v dolní části o něco širší, jak v horní. Tímto krokem umožníme světlu dostat se i do nejnižších částí živého plotu. Optimální tvar živého plotu je proto lichoběžník, stejně však můžete mít horní část zaoblenou.

Jak se starat i nůžky na živý plot?

Automatické nůžky, plotostřihy si vyžadují pravidelné promazávání lišty. Na to vám bude bohatě stačit klasická WD-40.

Po každém použití je samozřejmě potřebné nůžky očistit od zbytků rostlin a dřevin, včetně kontroly průduchů v motorovém prostoru. Pokud jsou ucpané, je potřeba je vyčistit.

Nůžky bude též potřeba jednou za čas naostřit, což byste měli nechat odbornému servisu.

Kvalitní lišty mají totiž laserem vyřezávané a broušené zuby, takže byste je mohli svým úsilím znehodnotit.

Nezapomeňte na dobíjení

U akumulátorových nůžek je samozřejmě potřebné pravidelné dobíjení baterie.

U benzínových plotostřihů je údržba rozšířená o údržbové úkony spalovacích motorů, což zahrnuje výměnu oleje, svíčky a vzduchového filtru. O pravidelném servisním intervalu se poraďte při koupi, abyste předešli zbytečným komplikacím s údržbou.

Jak nůžky skladovat?

Jak nebudete nůžky používat, měli by být uskladněné v suchu, bez přístupu intenzivního slunečního svitu. Pokud máte kabelový model, smotejte přívodový kabel i s využitím háčku, který často najdete v rukojeti. Vyhnete se tak popraskání.

Dobrá rada nad zlato

Navzdory podrobnému pročtení a nastudování materiálů o nůžkách na živý plot se může stát, že si nebudete umět sami vybrat správné nůžky, případně, pro které se z dostupných rozhodnout.

Obraťte se na nás a poradí vám profesionálně školený personál. Stačí, pokud prodejci popíšete živý plot, případně keř, který chcete stříhat. Podle popisu následně vybereme z nabídky tu nejlepší možnost přesně pro vás. Vyberte si z naší nabídky.