Jak vybrat akumulátorové nářadí?

Máte rádi neomezenou volnost pohybu a zdržuje vás rozmotávání kabelů? Časy přehazování elektrických kabelů přes rameno, čištění zanesených filtrů či otravné výměny svíček jsou pryč. V dnešní době se nejvíce vyplatí používat nářadí poháněné baterií - univerzální a široce využitelné akumulátorové nářadí. Víte, o co jde?

Co je AKU nářadí?

Ve vývoji strojů a zařízení nastal značný pokrok. Dnes již výrobci nabízejí celé programy AKU (akumulátorového) nářadí, kde mnoho nástrojů funguje na tentýž akumulátor.

Příkladem je výrobce VILLAGER a jeho program FUSE, kde je 1 baterie vhodná do více než 60ti nástrojů.

Proč uvažovat nad koupí AKU nářadí?

AKU nářadí nabízí velké množství výhod:

- široká a univerzální využitelnost,

- možnost používat na místech, kde není elektrický proud,

- nepotřebujete žádný kabel,

- jednoduchá práce bez námahy,

- pro kutily i profesionály,

- kompaktní,

- výkonné,

- vydrží pracovat i několik hodin,

- nedýcháte zplodiny jako u benzínových motorů,

- s jednou baterií umíte fungovat s více nástroji,

- stav vaší baterie jednoduše zkontrolujete jediným pohledem na ukazatel stavu nabití,

- nehrozí kopnutí elektrickým proudem.

Mezi jediné nevýhody AKU nářadí patří fakt, že před každým použitím musíte zkontrolovat, zda je baterie nabitá a je vhodné vlastnit alespoň jeden náhradní akumulátor, kterým překlenete čas nabití a můžete pracovat bez přerušení.

TIP: Pokud plánujete rozsáhlejší práce, doporučujeme přikoupit a mít v záloze náhradní akumulátor. V případě vybití jednoho ho jednoduše vyměníte. Druhý však nemusí mít stejnou kapacitu, a proto pozor, aby čas nabíjení byl kratší než čas vybití prvního akumulátoru.

Akumulátor - zdroj AKU nářadíNejdůležitější částí jakéhokoliv aku nářadí je akumulátor. Bez akumulátoru AKU nářadí nefunguje, protože je na bateriích závislé. Velkou pozornost a důraz by měli klást právě na typ akumulátoru v konkrétním nářadí.

Mezi nejdůležitější parametry akumulátorů patří:

- Kapacita - udávána je v ampérhodinách (Ah, mAh), lidově řečeno: čím vyšší číslo, tím je delší výdrž baterie při jednom nabití.

- Napětí - udávané je ve voltech (V), platí - čím vyšší napětí, tím větší výkon.

Co všechno může být AKU

Dnes už umíme vyrobit na akumulátor prakticky jakékoliv nářadí. Výrobci se už snaží vytvářet veškeré nářadí, které byste mohli na zahradě nebo v dílně potřebovat. Ty fungují s jednou baterií, kterou jednoduše nabijete jednou nabíječkou.

Nářadí u vás doma nebude zabírat příliš mnoho místa, budete šetřit životní prostředí, peníze a zároveň i čas.

V nabídce najdete širokou škálu aku nářadí vhodného pro hobby použití, ale i profesionální nářadí, které poskytuje špičkový výkon v těch nejnáročnějších podmínkách.

Nejběžnější typy akumulátorového nářadí

Aku šroubováky

Akumulátorové šroubováky se hodí na méně náročné montáže, protože jejich výkon je poměrně nízký. Zvládnou montování skříněk a šroubování menších šroubů, ale na profesionální použití je nedoporučujeme. Jejich hlavní výhodou jsou malé rozměry a nízká hmotnost, takže se s nimi dobře pracuje i na nepřístupných místech.

Aku vrtačky

Bývají větší a výkonnější než akumulátorové šroubováky. Akumulátorové vrtačky zvládnou náročnější práce, dokáží šroubovat i vrtat.

Pokud potřebujete občas vyvrtat otvor nebo zašroubovat větší šroub do dřeva, sáhněte po AKU vrtačce, která dokáže obě tyto činnosti. Vrtačky jsou však ve srovnání se šroubováky výrazně těžší a jsou dražší.

Aku bourací a vrtací kladiva

Výkonné akumulátorové příklepové kladiva slouží k vrtání otvorů do panelu či kamene, kde by byla obyčejná vrtačka v koncích. Aku vrtací kladivo využijete především v náročných pracovních podmínkách.

Aku pily

Akumulátorové pily jsou výkonově srovnatelné s elektrickými pilkami, hodí se na méně náročné práce v zahradě a kolem domu, například na ořezávání stromů nebo přípravu dřeva do krbu.

Největší výhodou AKU pil je, že nemusíte natahovat prodlužovačku a hledat elektrickou zásuvku. Oceníte bezproblémovou manipulaci a obratnost aku pil.

Aku brusky

Akumulátorové brusky využije každý domácí kutil, který nechce natahovat prodlužovačku vždy, když je něco potřeba obrousit. Akumulátorové úhlové brusky je možné využít k broušení či řezání kamene, kovu, plastů či jiného stavebního materiálu.

Škála naradia sa rozšírila samozrejme aj do iných, menej tradičných oblastí AKU náradia.

Spomenieme napríklad kosačky, vyžínače, postrekovače, nožnice na stromy, plotostrihy, chvostové píly, fukáre, vysávače, priamočiare píly a mnoho iného.

Škála nářadí se rozšířila samozřejmě i do jiných, méně tradičních oblastí AKU nářadí.

Zmíníme například sekačky, vyžínače, postřikovače, nůžky na stromy, plotostřihy, ocasní pily, fukary, vysavače, přímočaré pily a mnoho jiného.

Typy akumulátorů

Pokud používáte AKU nářadí jen občas, třeba mít na paměti, že akumulátor stárne a ztrácí svou kapacitu ještě více, než akumulátor který pracuje. Obecně se však setkáte s více typy akumulátorů.

Li-Ion

Li-Ion je nejpoužívanějším typem akumulátoru, který má vysokou kapacitu, nízkou hmotnost a netrpí paměťovým efektem.

NiCd

NiCd má výbornou proudovou zatížitelnost a trpí paměťovým efektem.

NiMH

NiMH je střední cestou mezi Li-Ion a NiCd akumulátorem. Oproti NiCd netrpí natolik paměťovým efektem a jeho proudová zatížitelnost není tak vysoká.

8 pravidel bezpečné práce s akumulátory

1. Používejte pouze správné akumulátory pro dané zařízení.

2. Vlhké prostředí akumulátoru škodí. Hrozí, že kontakty zkratují.

3. Dobíjejte je pouze originální nabíječkou. Zabráníte tak trvalému poškození akumulátoru.

4. AKU nářadí skladujte v suchém prostředí, nejlépe při pokojové teplotě.

5. Akumulátor násilně neotvírejte a mechanicky neničte.

6. Neházejte akumulátor do ohně a ani nevystavujte vysokým teplotám.

7. Nefunkční akumulátory nevyhazujte do domovního odpadu, ale do speciálního elektroodpadu.

8. Nedoporučujeme nechávat akumulátory příliš dlouho v nabíječce v případě, že jsou již nabité.

FAQ: Často kladené otázky

1. Mohu použít jakoukoliv nabíječku?

Nedoporučuje se používat nabíječku, která není určena k nabíjení daného typu baterie. Používání alternativních a neoriginálních zdrojů může trvale poškodit akumulátor. Nedoporučujeme nechávat akumulátory příliš dlouho v nabíječce v případě, že jsou již nabité.

2. Jak dlouho mi vydrží nabitá baterie?

Vše záleží na kapacitě akumulátoru. Ta se udává v ampérhodinách (Ah / mAh). Čím vyšší kapacitu akumulátor má, tím déle vydrží na jedno nabití nářadí pohánět.

3. Je AKU nářadí bezpečné?

Ano, akumulátorové nářadí a práce s ním je bezpečná. Jelikož při AKU nářadí nemáte žádné kabely, vyhnete se tak možnosti styku s elektrickým proudem. Při manipulaci s AKU nářadím nedýcháte zplodiny jako u benzínových motorů, takže můžete pracovat i v uzavřeném prostoru. V případě, že pustíte vypínač, jednoduše a rychle přestane pracovat, což je jeden z bezpečnostních prvků.

4. Co znamená například číslo 18V na baterii?

Toto číslo nám udává napětí akumulátoru. Udává se ve voltech (V), zpravidla platí, že čím vyšší napětí akumulátor má, tím dokáže poskytnout vyšší výkon.

5. Je baterie a nabíječka součástí balení?

Baterie a nabíječka nejsou vždy součástí balení. Samozřejmě, jsou i kompletní balení. Výrobci nabízejí i možnost zakoupení jednotlivě, protože jsou na výběr různě silné baterie a různě výkonné nabíječky. Zákazník má možnost vybrat si, co mu vyhovuje cenově a také z hlediska výkonu .

6. Je AKU nářadí dostatečně silné ve srovnání například s elektrickým?

AKU nářadí se v dnešní době dá porovnávat s elektrickým nářadím. Při AKU i elektrickém existují hobby a profi kategorie, což je faktor, který je třeba také zohlednit.

7. Neumím se rozhodnout zda akumulátorové nebo elektrické?

Zohledněte účel, na který bude nářadí použito a v jakém prostředí. Pokud vlastníte chatu bez elektřiny nebo často pracujete mimo zdroje, tak jednoznačně doporučujeme akumulátorové nářadí. Je tiché a výkonné. Pokud byste měli nářadí používat pouze párkrát do roka, tak vám doporučujeme spíše elektrické. V případě, že baterie stojí bez použití, ztrácí kapacitu a stárne.

8. Dá se dokoupit nová baterie či nabíječka?

U většiny kvalitních výrobců je to samozřejmostí.

9. Je baterie kompatibilní i s jiným nářadím?

Prestižní výrobci dnes nabízejí celé modelové řady nářadí, kde jedna baterie funguje ve více nástrojích.

10. Zvládne práci s aku nářadím i žena?

Ve většině případů je akumulátorové nářadí snadno ovladatelné a dobře manipulovatelné. Takže ano, bez problémů to zvládne i vaše šikovná žena.

Zvykněte si na pohodlí

Akumulátorové nářadí přináší jednoduchost a zvýšení efektivity práce bez zbytečných kabelů pro všechny kutily i profesionály. Vyberte si z množství akumulátorových nástrojů a vyskládejte si vlastní univerzální AKU nářadí.