Jak si správně vybrat sekačku?

Zdravý, upravený a krásný trávník je sen každého majitele domu se zahradou. Trh v dnešní době obsahuje širokou nabídku sekaček, v níž se vyznat není vůbec jednoduché. Pokud uvažujete o novém pomocníkovi do zahrady v podobě sekačky, měli byste brát v úvahu několik faktorů, a to:

- Rozloha vašeho trávníku,

- členitost trávníku,

- možnosti připojení,

- nerovnost terénu.

Pro menší travnaté plochy o velikosti přibližně 300 až 500 m2 jsou jako stvořené akumulátorové sekačky, které jsou velmi tiché podobně jako elektrické sekačky, ale na rozdíl od nich nemusíte za sebou táhnout kabel. Pokud vlastníte menší pozemek o rozloze přibližně 600 m2, postačí Vám jeden z elektrických modelů sekaček.

Na větší pozemky doporučujeme motorové nebo benzinové sekačky s pohonem. Tyto modely ocení hlavně dámy, protože pohon neocenitelně usnadňuje obsluhu stroje. Na větší plochy, strmější svahy či extrémně náročné terény, kde je velmi vysoká tráva, doporučujeme zahradní traktory, ridery nebo svahové sekačky. Svahové sekačky mají velmi robustní karosérie, protiskluzové pneumatiky a mnoho dalších skvělých vlastností, o kterých se dočtete dále v článku.

Benzínové sekačky

Benzínový typ sekačky je jako stvořený pro majitele s většími plochami a pro ty, kteří touží po dokonalém trávníku. Benzínovou sekačku třeba vybírat podle toho, jak velká a členitá je plocha a jak často ji plánujete sekat. Dále zvažte, zda chcete trávu vyhazovat dozadu, do strany nebo chcete trávu sklízet do sběrného koše. Motorové modely hravě zvládnou i vysoké a husté travnaté porosty. Sekačky vybavené čtyřtaktními motory vám zajistí dlouhou životnost sekačky.

- Výkonné

- Spolehlivé

- Nejsou omezeny zdrojem elektrické energie

Sekání není žádná věda. Hravě ho zvládnou i ženy či starší dítě. Ideální sekání pro děti nebo ženy spočívá v tom, že travnatá plocha sečení není velká a sekačka je vybavena pojezdem. Sekačku s pojezdem uživatel jen směřuje a zajišťuje hladký průjezd po plochách. V v tomto případě sekačka pracuje prakticky samostatně.

Elektrické sekačky

Pokud vlastníte menší travnaté plochy a nebude vám vadit elektrický kabel, pořiďte si elektrickou sekačku. Elektrické sekačky jsou charakteristické jejich minimálními nároky na údržbu, spolehlivostí či snadnou ovladatelností. Dalším lákadlem oproti benzínovým modelem mohou být i nižší pořizovací náklady nebo nízká hmotnost. Jsou lehké, snadno přenosné a skladné.

Záběr? Jednoduchá rovnice - čím větší záběr sekačky, tím kratší čas potřebný na sečení. Záběr sekačky samozřejmě vybíráme i podle velikosti plochy sečení.

- Minimální nároky na údržbu

- Spolehlivé

- Nízké pořizovací náklady

- Nízká hmotnost

Akumulátorové sekačky

Sekačky na baterky jsou ideální pro ekologicky smýšlející lidi městský životní styl a také pro lidi, kteří obývají řadové stavby. Akumulátorová sekačka je také skvělou volbou v případě, že vlastníte pozemky, jako je například chata, chalupa či místo, kde nemáte k dispozici elektrickou energii. Nebo se jednoduše nechcete spoléhat na elektrický kabel a toužíte po pocitu volnosti? Tak potom je akumulátorová sekačka pro vás ideální volbou.

- Tiché, lehké, ekologické

- Vysoký výkon bez hluku

- Žádné emise

- Žádný spotřební materiál (olej, benzín, filtr, svíčka, ...)

Ridery a zahradní traktory

Pokud jste náročnější uživatel, máte rádi obrovskou pohodu při práci nebo třeba vlastníte velký pozemek, na kterém by se uživil i menší festival,bude pro vás ideální zahradní traktor nebo rider. Tyto neocenitelné stroje levou zadní zvládnou velké plochy, hřiště a jiné větší trávníky (závisí na modelu). S traktorovou sekačkou nebo riderem na trávu dokážete nejen pohodlně a rychle posekat, ale pomocí velkého sběrného koše i posbírat a přemístit trávu bez zvýšené námahy.

- Ideální na velké plochy

- Velké sběrné koše

- Maximální pohodlí, pohoda a odpočinek při sečení

RIDER VILLAGER VTR 650

AJ IVAN "TULI" VOJTEK doporučuje VILLAGER

"Tahák" na správný výběr sekačky VILLAGER