Jak dosáhnout hezčího trávníku

Chcete mít nejhezčí trávník v okolí? Musíte mu věnovat patřičnou pozornost, a to zejména nyní. Váš trávník se vám zaručeně odmění v podobě krásného zeleného porostu. Nesmíme však zapomínat ani na nezbytné části péče o něj - pravidelné sečení a jarní provzdušňování.Jak dosáhnout hezčího trávníku

Proč provzdušňovat?

Možná se o svůj trávník staráte s láskou, pravidelně a pedantně, a přesto neroste do krásy. Právě naopak. Když je pouze chvilku sucho, okamžitě vysychá, případně vás trápí jeho řídká místa. Kde může být problém? Možná za to může právě fakt, že váš trávník potřebuje provzdušnit.

Provzdušnění nebo odborně vertikutace, totiž rozruší nepropustnou vrstvu, kterou vytvořily odumřelé rostliny, zbytky posečené trávy a podobně. Přes ni se nemůže dostat ke kořenům voda ani živiny. A tady je ten zakopaný pes, protože pak není ani trávník hluboce zakořeněný. Pokud však chcete opravdu mít zdravý, hustý a silný trávník, který trumfne všechny v okolí, pořiďte si kvalitní provzdušňovač, např. SABO s doživotním servisem.

Aby sekání nebolelo…

…ani vás, ani vaši zahradu. Sekání trávníku není důležité jen proto, abyste neměli před domem za chvíli džungli, ale představuje také podstatnou část péče o něj. Pravidelné sekání však může být pro některé nadšence přítěží. Zejména pokud vlastníte větší plochy, které je třeba posekat. Tato povinnost pravidelně odčerpává nejen čas, ale i vaši energii.

Obecně lidé nejčastěji na sekání využívají elektrické nebo benzinové sekačky. Najde se i pár veteránů, kteří si neumí představit život bez té staré dobré ruční sekačky. Je však velmi těžko představitelné, kolik námahy musí stát posekat pozemek, třeba jen střední velikosti. Co všechno by stihli za ten čas!

Jak vybírat sekačku

I taková elektrická sekačka má totiž podíl na tom, jak bude vypadat váš trávník. Samozřejmě, její výběr záleží na velikosti pozemku, na množství a výšce trávy, členitosti terénu, ale i na tom, zda chcete kupovat novou sekačku každé dva roky. Pokud chcete kvalitní přístroj, který vydrží, vyplatí se investovat do kvality.

Záleží jen na vás, zda vám při sekání nebude překážet elektrický kabel, či se raději rozhodnete pro benzinovou sekačku. Jenže co v případě, že máte několik pozemků, o které se již delší dobu nikdo nestaral? Tehdy sáhněte po kvalitním žacím traktoru, který vám ušetří opravdu mnoho času a poradí si i s opravdu obtížným terénem. Vám pak zůstane už jen dobře využít čas, který díky dobře vybranému přístroji získáte.