Zářivý David a Goliáš

Bez svítilny se neobejdete, ať už táboříte v přírodě, nebo pracujete pod noční oblohou. Někomu přijde vhod mohutné světelné dělo, jiný člověk bude preferovat kapesní model. Společnost Olight myslí na všechny typy uživatelů, a tak jsem mohl otestovat dvojici svítilen z obou konců pomyslné škály.

Jako první se mi dostal do ruky pátrací Marauder 2, který rozhodně nepatří mezi příruční drobečky: váží 760 g, na délku měří 14 cm a hlava dosahuje průměru 7,5 cm. Nejde tedy o svítilnu, kterou by výletník nosil jen tak na trek – Marauder 2 se řadí mezi baterky pro profesionální užití určené záchranářům, policistům, správcům rozlehlých areálů či bezpečnostním agenturám. Tomu odpovídá jak extrémně odolné provedení, tak doslova brutální výkon. Tělo se vyrábí z hliníkové slitiny ošetřené úpravou Hard Anodized III, takže baterka přestojí pád z metrové výšky a je vodotěsná dle standardu IPX8 neboli do hloubky 2 m.

V extrémně odolném těle

Žebrování na hlavě marauderu pomáhá optimálnímu chlazení, které je opravdu nutné, protože dělo od Olightu "pálí" světelným tokem až 14 000 lumenů při dosvitu 800 m. Takové parametry mu propůjčuje dvanáct LED diod rozmístěných po obvodu reflektoru, v jehož středu se nachází další ledka s čočkou.

Svítilnu dostanete v dárkové krabici, na jejímž víku si přečtete poděkování za "vstup do rodiny Olight" – u prémiových modelů se výrobce snaží budovat z uživatelů soudržnou komunitu. Společně s marauderem najdete v boxu návod, nabíjecí kabel se dvěma USB-C konektory, adaptér do zásuvky a paracordové poutko, které můžete uchytit k výklopnému očku na boku svítilny. Po vyjmutí z krabice na mě Marauder 2 zapůsobil robustním, avšak nikoliv přehnaně objemným dojmem. Díky rozšířenému zakončení a gumovému potahu s protiskluzovou texturou padne baterka do ruky dobře i přes průměr těla 5,5 cm. Před prvním použitím je nutné nabít vestavěný lithium-iontový akumulátor o kapacitě 5 000 mAh doplna – kabel připojíte ke konektoru schovanému na zadní straně rukojeti. Pro jeho odkrytí musíte zakončením držadla pootočit proti směru hodinových ručiček, čímž se rozevře krytka podobná cloně fotoaparátu. Dobíjení signalizuje červená kontrolka, která po naplnění akumulátoru zezelená.

Sázku na kabel se dvěma USB-C hodnotím jako moudré rozhodnutí – právě díky ní Maurauder 2 podporuje různé rychlo nabíjecí protokoly a "natluče se" až třikrát svižněji než přes klasické USB. To však není jediná chytrá funkce vychytané baterky, která může fungovat i jako powerbanka a z jejího akumulátoru si dobijete třeba mobil. Inženýři dali marauderu do vínku také senzory neustále monitorující teplotu. A jakmile začne hrozit přehřátí, svítilna se automaticky přepne do režimu s nižším výkonem. Pokud se hlava marauderu přiblíží k nějakému objektu, senzor zareaguje podobně a zabrání vašemu oslnění.

Čtrnáct režimů svícení

Hlavní ovládací prvek tvoří otočné kolečko se středovým tlačítkem na boku těla. V přepravní konfiguraci (a po půlminutě nečinnosti) je svítilna zamčená, abyste ji omylem nezapnuli v batohu či na opasku a zbytečně nevybíjeli akumulátor. Odemknete ji pootočením ovladače o 90° a zapnete následným stiskem zmíněného knoflíku. Kolem ovladače se "obtáčí" displej ve tvaru písmene C, z něhož zjistíte aktuální pracovní mód i stav akumulátoru. Každá polovina displeje zahrnuje osm modrých diod – ty v pravé polovině indikují zbývající kapacitu, levá sekce ukazuje zvolený režim. Těch má Marauder 2 hned čtrnáct a přepínání mezi nimi je velmi jednoduché.

V základním nastavení se po stisku tlačítka rozsvítí tucet ledek po obvodu hlavy, které vytvářejí široký kužel se světelným tokem 200 lumenů a výdrží baterie 40 h. S každým pootočením ovladače po směru hodinových ručiček se na displeji rozsvítí další modrá dioda a Marauder 2 se přepne do vyššího režimu. Sedmý v pořadí je turbo mód se 14 000 lumeny, dosvitem 300 ma tříhodinovou vytrvalostí (po 5 minutách se Olight přepne na 3 200 lumenů, abyste šetřili energií). Potřebujete-li turbo režim aktivovat okamžitě pro bleskové propátrání rizikového místa, stačí zmáčknout středové tlačítko dvakrát po sobě. Zbývajících sedm módů se týká velké středové diody, která generuje úzký čtvercový kužel. Z obvodových diod na ni Marauder 2 přepnete šoupátkovým tlačítkem a funguje jako dálkový reflektor: světelný tok se pohybuje v rozmezí 50 až 850 lumenů při výdrži akumulátoru 85 minut až 59 hodin, dosvit atakuje hranici 800 m.

Skoro 100 dnů

Překvapivým výkonem, ovšem tentokrát schovaným do úsporného balení, se může pochlubit i Olight Baton 3 v prémiové edici. Malé svítidlo pro každodenní nošení navazuje na EDC model S1R Baton II, k němuž přidává zásadní zlepšovák: přenosnou bezdrátovou nabíječku, která zároveň slouží jako ochranné pouzdro. Kompaktní drobeček váží 53 g a na délku má 63 mm při průměru 2 cm. Hliníkové tělo vydrží pád z 1,5 m a díky vroubkovanému povrchu se dobře drží i ve vlhkých prstech či v rukavici. Pomocí snímatelného oboustranného klipu si Baton 3 můžete přichytit na kšiltovku a proměnit jej v čelovku, koncovým magnetem svítilnu upevníte třeba na futra dveří nebo karoserii auta.

Baton 3 dostanete v bytelné krabičce s instrukcemi, nabíječkou, kabelem USB-Ci hadříkem na čištění. Samotná svítilna disponuje vyměnitelnou baterií IMR16340 s kapacitou 550 mAh, nabíječka má napevno zabudován 3500mAh akumulátor. Baton 3 vložíte do slotu v pouzdře, k němuž připojíte kabel a celek se pak dobíjí společně – ze sítě to trvá asi hodinu. Pouzdro se dá dobít i samostatně bez vloženého svítidla, které lze taktéž oživit i bez chytrého futrálu – pokud máte příslušný kabel s magnetickou koncovkou z jiného modelu Olight. V nejúspornějším režimu vydrží akumulátor Batonu 3 asi 20 dnů nepřetržitého svícení, a protože jej nabíječka zvládne doplnit 3,7krát, získáte touto kombinací až 94 pracovních dnů! Za další chytrý nápad považuju dvojici indikátorů stavu nabití. Ten externí nad konektorem pouzdra svítí červeně, když Baton 3 doplňujete ze sítě, a po dosažení plné kapacity zezelená. Interní funguje podobně – s tím rozdílem, že červená značí probíhající dobíjení svítilny z pouzdra například ve vaší kapse během chůze. Na svítilničce najdete jediný ovládací prvek v podobě kulatého tlačítka, které slouží k zapnutí/vypnutí i volbě režimu. Při držení stisknutého knoflíku přechází Baton 3 z módu Low přes Medium až k High – tedy od 12 do 300 lumenů s výdrží baterie 95 minut až 33 h.

Sehraná dvojka

To není zdaleka vše, neboť Baton 3 má k dispozici ještě tři režimy. Úsporný Moonlight vás neprozradí nevítaným očím, když si uprostřed noci chcete posvítit na mapu. Aktivuje se stiskem tlačítka na více než vteřinu a jde o půllumenovou "bludičku". Dvěma kliknutími naopak spustíte mód Turbo o 1 200 lumenech, s nímž Olight vydrží fungovat 75 minut, byť si po 1,5 minutě sám výkon o něco sníží. Třemi rychlými stisknutími aktivujete výrazný a pro agresora velmi nepříjemný stroboskop, který způsobuje úlek a dezorientaci.

Konstruktéry chválím za nápad šetřící energii zapomnětlivým majitelům.Vložíte-li svítící baterku do pouzdra a zaklapnete jeho víko, Baton 3 automaticky zhasne. Kapesního skřítka lze též zamknout proti nechtěnému zapnutí – stačí čudlík podržet dvě vteřiny a přejde přes režim Moonlight do spánku, z něhož jej probudíte teprve dalším dlouhým stiskem.

Obě svítilny jsem testoval jak v lesnatém terénu, tak mezi domy uprostřed bezměsíčné noci. Ačkoliv na první pohled nabízejí snad až moc funkcí, zjistil jsem, že ovládání je intuitivní a za chvilku si na něj zvyknete. Tlačítka reagují bez časové prodlevy a tiše, pouze přepínač mezi širokým a čtvercovým kuželem u marauderu vás může prozradit cvaknutím. Plynulá regulace světelného toku umožňuje majiteli pátrací svítilny flexibilně reagovat na různé situace a rychle prověřovat jak rozsáhlé prostory, tak bodové objekty a postavy. Sebeobranný stroboskop Marauder 2 nepotřebuje, protože koncentrovaný paprsek spolehlivě rozhodí každého nevítaného hosta svěřeného pozemku. Kromě vyšší hmotnosti, která představuje nutnou daň za výkon, jsem u marauderu našel vlastně jedinou vadu: nemožnost vyměnit akumulátor. To by však v praxi neměl být problém, neboť výrobce udává jeho životnost na 50 000 hodin. U EDC baterky si nejvíc cením univerzálnosti a miniaturních rozměrů, díky nimž se vejde do libovolné kapsy nebo KPZ. Vhod přijde i možnost pevně přichytit Baton 3 takřka kamkoliv, takže vám zůstanou volné ruce pro práci, což oceníte při ošetřování raněného i během výměny pneumatiky u auta. Škoda, že nabíjecí port na pouzdře nemá krytku – zvlášť, když se samotná svítilnička může pochlubit vodotěsností do dvoumetrové hloubky. Dodejme, že obě svítilny se mohou ve výbavě záchranáře či preppera velmi vhodně doplňovat – za předpokladu, že se mu bude chtít sáhnout do kapsy pro poměrně vysokou částku.

Autor blogu: Miroslav Mašek

Tato kvalitní svítidla a mnohé další naleznete na: Svítilny OLIGHT