OLIGHT Seeker 2 PRO - profesionální průvodce tmou

Svět svítilen je obrovská masa produktů různého provedení, kvality a zaměření. Každá má však stejný primární záměr, upravit světelné podmínky místa, kam je třeba dobře vidět. Různé činnosti, vyžadují různé provedení a možnosti svítilny. Kvalita a spolehlivost je pak žádaná dle náročnosti úkolu. Do rukou se mi dostala za účelem testování svítilna značky Olight model Seeker II Pro, kterou řadím jako universální, pro profesionální užívání. Pokud bych na ni narazil listováním po e-shopu, první, čím zaujme je vyšší cenovka. Pro člověka, kterému je svítilna každodenním pracovním nástrojem, nebo na ní závisí vysoké cíle, jsou důležité detaily. A Seeker je promyšlen do posledního. Proč tedy zvolit právě ten?

Seeker od samého počátku kontaktu působí velice profesionálně a uhlazeně. Balení v robustní kartonové krabici nijak neurazí, naopak v porovnání se starším taktickým modelem téže značky v tom vidím snahu ušetřit na zbytečnostech jako byl pevný plastový transportní kufr. Ten po prvním rozbalení stejně skončil ve sklepě a více se k němu nevracím.
Osahuje svítilnu s dobíjecím akumulátorem v textilním pouzdře, nabíjecí adaptér, držák dokovací stanice s příslušenstvím a návod.

Rozměry 128x28 mm jsou akorát padnoucí a s hmotností 198 g je Seeker předurčen k nošení stále po ruce. Jako záloha do kufru auta, by ho byla škoda. Průměr a provedení rukojeti však ruší nápad, připevnit ho na zbraň. Od toho ale značka má jinou modelovou řadu. Cca 70 % zaobírá protiskluzový, zdrsněný, gumový povrch. Ačkoli nejsem příznivce anatomických tvarování rukojetí pro prsty, ať už na zbrani, noži nebo svítilně, Seeker má toto vybrání pouze decentní a účinné. Guma působní odolně, ale zda vydrží na svém místě i léta užívání je otázka času.

Jedinou rozebíratelnou součástí je zadní magnetické víko s drážkováním, očkem pojistného lanka a konektory pro nabíjení. Podnímje Li-Ion akumulátor netypické velikosti 21700, o kapacitě 5000mAh.

Velmi prakticky je řešeno ovládání pouze jedním spínačem s ukazatelem aktuální intenzity svitu a stavem baterie. Vše řídí elektronika, a tak má spínač oproti mechanickému záměrně krátkou prodlevu, aby bylo možno navolit požadovaný režim. Oba ukazatele jsou čtyřmístné body zeleného světla, které se rozsvítí po manipulaci s tlačítkem a zhasínají po cca 12s. Baterie je orientační odstupňovaná na >75%, 50-75%, 25-50% a 10-25% . Pro intenzitu 5 a 50 lumenů je společná indikace jedním bodem, dva pro 300 lumenů, tři pro 1200 lumenů a na čtyři je možné se dostat dvakrát rychlým stisknutím spínače na obdivuhodných 3200 lumenů. Tři rychlé stisky pak aktivují stroboskop. Přechod mezi intenzitami se volí držením spínače po dobu 1,5-2s.

Příjemným detailem je i elektronický zámek proti nechtěnému sepnutí, což oceňuji při nošení mimo pouzdro. O samotný světelný tok se starají tři LED diody XP-L chráněné borokřemičitým sklem. Parabola není stavitelná a světelný kužel nemá “hrany“, naopak, jde rychlým přechodem do ztracena a po celé ploše je světlo rozloženo konstantně a čistě, bez hluchých míst.

Příslušenství

Nutnost nabíjení řeší Olight opravdu luxusně. Jako nabíječka slouží pouzdro svítilny samotné, takže není nutné ji rozebírat nikdy. K víku se magneticky přichytí adaptér se světelným oznámením o průběhu nabíjení nebo jeho dokončení. Ten je vybaven USB konektorem, který může být zapojen do počítače nebo lépe do nabíječky od mobilu/tabletu, která pouští vyšší proud 2A, pak je proces mnohem rychlejší.
Třešničkou je “L“ držák na zeď, v balení včetně montážního vybavení, s nímž je možno vytvořit stálou stanici. Elektronika proti přebití je samozřejmostí a Seeker je pak stále připraven na místě kde nepřekáží. Menší nectnost je, že magnet není nijak extra silný a je snadné z něj svítilnu srazit.

Černé textilní pouzdro minimalistických rozměrů ocení každý, kdo nosí služební opasek se spoustou věcí. Na ten je možné ho upevnit pomocí průvleku s drukem, takže si rozumí i s MOLLE vazbou nebo kamkoliv okem na karabinu. Obstojně drží tvar a bez problému se do něj svítilna vkládá zpět. Protikus spony chlopně drží pomocí pásku na jednom místě, a tak se pohodlně ovládá jednou rukou i v rukavici. Konec chlopní se suchým zipem, který se vždy časem opotřebuje a strachu ze ztráty materiálu.

Poznatky z užívání

Nečekaně praktická je možnost magnetického uchycení, především ve chvíli, kdy jsou k práci potřeba obě ruce. Obstojně tak nahradí i čelovku.
Zvyklý na standardní baterie CR123A stále očekávám konec energie, ovšem vyčerpat plnou kapacitu akumulátoru je běžným užíváním náročnější. Nejkratší výdrž na maximální výkon z plného nabití byla hodina a třicetpět minut. Díky USB adaptéru lze dobíjet z power banky, ale ty běžných kapacit ji zvládnou oživit pouze jednou. Seeker má funkci timeru, kdy se automaticky vypne po devíti nebo třech minutách, ale je možné ho obejít. Obrovský výkon sebou nese i negativum v podobě přehřívání. Drážky v hlavě proto slouží primárně k chlazení.

Po 5 minutách plného výkonu už je teplo dobře cítit. Po 10 až 20 minutách je dokonce nepříjemné ji držet holou rukou. Nejvíce se rozpaluje samozřejmě hlava, ale pálí i zadní víko a spínač. Tuhle nevýhodu jde využít nouzově pro zcela jiný účel. Pokud je svítilna v režimu Turbo ponořená do hrnku s vodou, za 15 minut je možné si s ní zalít čaj. Přes sklo umí také spolehlivě zapálit papír.
S vodou si Seeker dobře rozumí, ochrana IPX8 je oprávněná. Slabší místo vidím v gumě rukojeti, může se přepálit, zničit hranou nebo jen opotřebit při dlouhodobém hrubém užívání.

Jediné, co mi na svítilně zásadně chybí, je nějaký klip na uchycení do kapsy kalhot. Ne vždy je žádoucí, aby byla uložena v pouzdře. Přitom Olight standardně vybavuje své modely odnímatelným klipem, ale zde se rozhodl toho vůbec nevyužít.

Závěr

Olight Seeker 2 Pro bych doporučil každému, kdo má na svítilnu vysoké nároky na funkčnost, spolehlivost, výdrž a kvalitu provedení. Universální model se hodí především pro outdoor aktivity,vojenskou i policejní činnost nebo pro myslivce na dohledávky při lovu.

Plusy:
+ výkon, intenzita dle potřeby
+ kompaktní rozměry
+ jednoduché ovládání a přehled o stavu
+ nadstandardní kapacita

Mínusy:
- vyšší cena
- chybí klip
- pálí v ruce na nejvyšší výkon
- nemožnost vložit jiný zdroj

Svítilnu Olight Seeker 2 PRO najdete na: OLIGHT Seeker 2 PRO